10 kirjaa, jotka räjäyttävät tajuntasi

 Wallpaper book, sphere, magic, sorcery

 

”Osaisitko suositella jotain hyviä kirjoja, joita omasta kehityksestä kiinnostuneen kannattaisi lukea?”

Tämä on melko usein esitettävä kysymys, mutta tähän mennessä olen ollut hyvin saamaton siihen vastaamisen suhteen. Myöhään on kuitenkin parempi kuin ei koskaan, joten täältä pesee.

Ennen kuin mennään itse kirjoihin, haluan nostaa esiin pienen, mutta sitäkin tärkeämmän asian, joka jokaisen, joka lukee kirjoja itsensä kehittämisestä ja ihmisenä kasvamisesta, kannattaa pitää mielessä.

Aiheesta kertovat kirjat (kuten myös blogit…) ovat usein täynnä ajatuksia, joilla on potentiaalia muuttaa lukijansa elämä täysin, tehdä siitä kukoistavamman, paremman, jännittävämmän ja tyydyttävämmän lukemattomilla eri tavoilla.

Näin kuitenkin näyttää käyvän yllättävän harvoin. Käytän sanaa “yllättäen” siksi, että kaikenlaisten itsensäkehittämis- ja itseapuopusten lukijamäärät ovat huikeita. Voisi kuvitella, että moisilla lukijamäärillä myös elämänmuutosten määrä olisi paljon nykyistä suurempi.

Todellisuudessa valtaosan tällaisia kirjoja ahmivien elämä ei näytä muuttuvan lukemisesta huolimatta suuntaan eikä toiseen. Kirjan lukemisen jälkeen ollaan tyypillisesti muutama päivä motivoituneina, hyvillä fiiliksillä ja innoissaan uuden elämän mahdollisuudesta, mutta muutaman päivän kuluttua elämä asettuu samoihin vanhoihin uomiinsa, eikä mikään ole muuttunut.

Joku skeptikko voisi väittää tämän johtuvan siitä, että valtaosa itsensäkehittämis- ja itseapukirjallisuudesta on huuhaata. Osittain tämä on totta (krhm Lorna & Rhonda Byrne krhm Salaisuus), mutta huomattavasti vähemmissä määrin kuin nämä skeptikot usein antaisivat ymmärtää.

Kyse on huomattavasti arkisemmasta ja myös vakavammasta ilmiöstä. Älykkäitä kirjoja kyllä luetaan, muttei valitettavasti ajatuksella.

Yksikään kirja, olkoot se kuinka upea ja tajunnanräjäyttävä tahansa, ei saa sinua kasvamaan ja kehittymään, ellet

1. Lue sitä ajatuksella, aidosti sen sisältöä pohtien ja omaan elämääsi soveltaen

2. Omaksu elämääsi sen suosittelemia käytäntöjä.

Otetaanpa esimerkiksi eräs tajunnanräjäyttävin ja huimin itsensä kehittämisen klassikko, Dale Carnegien Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa.

Kyseisestä opuksesta löytyy aivan kaikki, mitä tarvitset upean sosiaalisen elämän luomiseksi. Eräs sen tärkeimpiä, useassa kohdassa toistettuja oppeja on kyky osoittaa aitoa kiinnostusta muita ihmisiä kohtaan. Ihminen, joka on aidosti innoissaan muiden elämästä ja puheista saa huomattavan paljon enemmän seuraa, vientiä ja myönteistä huomiota kuin tyyppi, joka keskittyy vain itseensä.

Tämä on useimmille aivan itsestään selvää, kun siitä luetaan kirjasta, nyökytellään hyväksyvästi päätä, todetaan, että hommassa on järkeä, lasketaan kirja kädestä ja unohdetaan asia. Kun seuraavan kerran ollaan tutustumassa ihmisiin, jauhetaan tuttuun tapaan vain itsestään. Kirja tuli luettua, mutta mitään oppeja ei sovelleta käytäntöön, koska hei, se vaatisi ihan todellista vaivannäköä!

Pidä tämä asia mielessä älykkäitä kirjoja lukiessasi. Ne ovat täysin arvottomia, ellet oikeasti opi ja sovella asioita käytäntöön. Tee vaikka joku tiedosto, johon kirjoitat että 1. mitä tuli opittua ja 2. miten tulet soveltamaan oppeja käytännössä. Uskallan vakuuttaa, että näin toimiessasi elämäsi tulee lopultakin pikkuhiljaa muuttumaan haluamaasi suuntaan.

Vielä yksi pieni huomio ennen kuin siirrymme listaukseen:

Kirjat eivät ole aina järkevin tapa oppia ja kerätä informaatiota. Olen viimeisen kolmen vuoden ajan ahminut alan kirjallisuutta ja blogeja ja haluan painottaa, että olen saanut moninkertaisesti enemmän hyötyä, oppia ja iloa blogeista kuin kirjoista. Elämäntaitoblogit pohjautuvat pitkälti kirjallisuuteen, mutta usein tiivistävät kirjojen sisällön ja viestin itse kirjaa paremmin. Monet bloggaajat myös lisäävät omia, osuvia huomioita ja kommentteja, tehden viestistä näin entistä paremman. Näin ollen ne ovat kasvamisen ja oppimisen kannalta usein ylivoimaisia itse alkuperäislähteeseen verrattuna.

Mikäli aikasi on siis hyvin rajallista, kannattaa hieman miettiä, mistä oppi ja tietämys kannattaa hakea.

10 kirjaa, jotka räjäyttävät tajuntasi

1. Michael Neill – The Inside-Out Revolution

Aiheet: Tunnemekaniikka, kevyt ja miellyttävä elämä, stressittömyys, itsensä ymmärtäminen ja sinuiksi itsensä kanssa tuleminen

The Inside-Out Revolutionista on parin lukukerran jälkeen tullut ykköskirja, jota suosittelen aivan jokaiselle. Kirjan aiheet pyörivät tunteiden ja niiden kanssa toimeen tulemisen ympärillä, mutta huomattavasti miellyttävämpään ja kevyempään sävyyn, kuin kuivat ja raskaat tunnepsykologian oppaat.

Pidän kirjaa erinomaisena myös siksi, että aiheessa mennään aidosti syvälle, missä se poikkeaakin valtaosasta aihetta käsitelevästä kevyemmästä kirjallisuudesta.Koska kirja on yksinkertaisesti niin täynnä elämää potentiaalisesti mullistavia ajatuksia, suosittelen sen lukemista useampaan kertaan muutaman kuukauden väliajoilla.

(Tämän oheen suosittelen luettavaksi saman kaverin samoja aiheita käsittelevää kirjaa Supercoach, joka on periaatteessa valmennusopas, mutta sisällöltään valovuosia edellä valtaosaa alan kirjallisuudesta. Jos luet listaltani vain pari kirjaa, lue nämä kaksi.)

2. Stephen Covey – 7 Habits of Highly Effective People

Aiheet: Elämässä menestyminen & pyrkimyksissä onnistuminen, elämänhallinta, älykäs itsensä johtaminen, ihmissuhteet ja yhteistyössä onnistuminen, hyvinvoinnin ylläpitäminen & kehittäminen.

Yksi itsensä kehittämisen klassikoista ja loistava opas niin kasvupolkunsa alkupuolella olevalle kuin kokeneemmallekin konkarille. Suosittelen erityisesti heille, jotka kokevat itsensä johtamisen (asioiden priorisointi & aikaansaaminen) ja elämänhallinnan hankalaksi ja päätyvät usein päättömästi ajelehtimaan pitkin elämän meriä, sen sijaan että ohjaisivat venettään juuri sinne minne itse haluavat.

3. Napoleon Hill – Think and Grow Rich

(Mieluusti vuoden 1937 alkuperäinen, muokkaamaton versio. Muokatuista versioista on poistettu muutamia ajatuksia, jotka eivät muokkaajien mukaan ole kestäneet ajan hammasta, mistä olen kuitenkin eri mieltä.)

Aiheet: Elämässä menestyminen henkisesti & rahallisesti, yhteistyö ja sosiaalinen tuki, menestymistä tukevat ajatus- & toimintamallit.

Herra Hill kirjoitti kirjansa alunperin oppaaksi 30-luvun laman maahan iskemille, mutta sen sisältö on lähes kauttaaltaan äärimmäisen ajankohtaista yhä edelleen. Kirja keskittyy erityisesti elämässä menestymisen edellyttämiin ajatus- ja toimintamalleihin sekä niitä tukeviin taustaprosesseihin. Pelkkää henkistä tasapainoa etsivät tuskin saavat tästä kovinkaan paljoa irti, mutta ne, joita tavoitteissaan onnistuminen kiinnostaa aidosti saa tästä kirjasta halutessaan irti hyvin paljon.

 

4. Sally Hogshead – Fascinate

Aiheet: Ihmissuhteet, vaikutusvalta, henkilökohtainen brändäys, liiketoiminta ja sen brändäys, kiinnostavuus.

Kuinka olla kiinnostava muiden mielestä? Kuinka olla lumoava? Kuinka tehdä itsestään ja yrityksestään lumoavan?

Vaikka kyseessä on periaatteessa business-kirja, onnistuu se samalla olemaan hämmästyttävin ihmissuhdekirja minkä olen lukenut ja joka on vaikuttanut elämääni ylivoimaisesti eniten. Kirja käsittelee tapoja, joilla ihmiset tai yritykset vaikuttavat ja lumoavat toisiaan ja sitä, kuinka nämä tavat toimivat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

(Tämän ohessa kannattaa lukea myös Sallyn uusi, samasta aiheesta jatkava kirja How the World Sees You. Suosittelen myös tutustumaan Sallyn sivuihin sekä TED-puheisiin.)

 

5. Dale Carnegie – How to Win Friends and Influence People

Aiheet: Ihmissuhteet, niiden luominen, niissä onnistuminen, henkilökohtaisen vaikutusvallan kasvattaminen.

Ihmissuhdekirjallisuuden klassikko vuodelta 1936, edelleen yhtä ajankohtainen kuin ilmestyessään. Mikäli tutustuminen ja uusien ihmissuhteiden luominen kiinnostaa, sisältää tämä kirja kaiken tarvittavan. Omaksumalla sen opit tulet helposti korttelin suosituimmaksi ja miellyttävimmäksi kaveriksi. Ainoa kritiikkini kirjaa kohtaan on se, ettei se tee eroa arkisten ja tajunnanräjäyttävien ihmissuhteiden luomisen välille. Mikäli tarkoitus on kuitenkin lähinnä oppia luomaan ihmissuhteita, on paketti enemmän kuin riittävä.

 

6. Anthony de Mello – Awareness

(Suomeksi: Havahtuminen)

Aiheet: Tietoisuus, todellisuuden havainnoiminen, omista oletuksista ja valheellisista ajatusmalleista ulos murtautuminen.

Havahtuminen on niin kovaa settiä, että luin sen aikoinaan kahdesti peräkkäin. Täynnä elämää mullistavia oivalluksia, mikäli vain viitsit lukea sen ajatuksella.

Mielenkiintoinen myös kirjailijan käyttämän sävyn takia: Teksti on samalla todella hellää ja reilua, mutta samalla todella piikikästä ja potentiaalisesti loukkaavaa heille, jotka eivät ole edenneet tarpeeksi pitkälle itsensä löytämisen polulla. Tämä piikikkyys on tietysti vain hyvä asia. Kirjailija Franz Kafka on aikoinaan sanonut, ettei ihmisenä kasvamisen kannalta ole järkeä lukea kirjoja, jotka eivät loukkaa tai ärsytä meitä, sillä sellaiset kirjat eivät saa meitä ajattelemaan tarpeeksi uudella tavalla. Henkilökohtaisesti koen Franzin sanoissa olevan kovastikin järkeä.

 

7. Richard Bach – Jonathan Livingston Seagull

(Suomeksi: Lokki Joonatan)

Aiheet: Kasvaminen, pelkojensa ja rajoitustensa kohtaaminen, sosiaalisten siteiden ja sääntöjen murtaminen.

Harva tuntuu pitävän Lokki Joonatania muuta kuin satukirjana. Todellisuudessa se on elämäntaitokirja parhaimmasta päästä, täynnä kätkettyjä viisauksia, kauniita ajatuksia ja elämää mullistavia oivalluksia. Lue, et tule katumaan.

Useimmat lokit eivät viitsi opetella kuin lentämisen perustaidot – kuinka päästä rannikolta ruoan luokse ja takaisin.” Mutta ehkäpä sinä, joka kyselet hyvän elämäntaitokirjallisuuden perään et tahdo jäädä aivan tavalliseksi lokiksi…

Tämä on muuten aika tajunnanräjäyttävää tavaraa myös äänikirjana. Loistavaa, innostavaa kuunneltavaa vaikka varhaisaamuiselle kävelylenkille.

 

8. Paulo Coelho – The Alchemist (ja tyypin kaikki muutkin kirjat)

(Suomeksi: Alkemisti)

Aiheet: Itsensä & elämän ymmärtäminen, unelmien tavoittelu, rohkeus & pelkojensa kohtaaminen, hetkessä eläminen.

Paulo Coelhosta ja hänen tuotannostaan tunnutaan olevan montaa mieltä, mutta henkilökohtaisesti pidän häntä ja juttujaan aivan tajunnanräjäyttävinä. Se, että lisäsin tähän listaan juuri Alkemistin on sattumaa, sillä hänen muutkin kirjansa ovat puhdasta rautaa. Ajatuksen kanssa luettuna ne tarjoavat valtavan määrän huomioita ja oivalluksia elämästä ja ihmisenä olemisesta ja ovat ainakin omalla kohdallani tukeneet ja edistäneet kasvuani ja kehitystäni. Suosittelen vahvasti.

 

9. Malcolm Gladwell –  Outliers: The Story of Success (sekä muut kirjansa)

(Suomeksi: Kuka menestyy ja miksi?)

Aiheet: Mikä tekee onnistujista onnistujia? Mitkä yllättävätkin seikat vaikuttavat menestymiseen? Mikä on eräiden tunnetuimpien onnistujien menestyksen takana?

Oheen suosittelen luettavaksi Gladwellin kirjoja David & Goliath, Leimahduspiste (Tipping point), Välähdys (Blink). Yhdessä nämä tarjoavat uuden kyvyn tarkastella itsestäänselvinä pidettyjä maailman lainalaisuuksia uudessa valossa ja siten helpottavat  elämässä & maailmassa toimimista.

 

10. Viktor Frankl – Man’s Search for Meaning

(Suomeksi: Ihmisyyden rajalla)

Aiheet: Merkityksellisyys & merkityksen löytäminen, onnellisuus, toivo, logoterapia, keskitysleirikokemuksia

Kirja psykiatri Viktor Franklin kolmesta keskitysleirivankina vietetystä vuodesta ja hänen tekemistään huomioista vankien ja vartijoiden psyykkeestä. Frankl huomasi, kuinka parhaiten keskitysleirioloja kestivät he, jotka kykenivät luomaan elämäänsä merkityksellisyyden tunteen. Myöhemmin hän kehitti uuden terapiasuuntauksen, logoterapian, johon tutustumista myös suosittelen. Lainaus wikipediasta:

Logoterapian keskeinen ajatus on, että ihmisen tulee ja hän voi itse löytää elämänsä tarkoituksen. Elämän tarkoitus voi täyttyä kolmella tavalla: toimimalla eli antamalla itse jotakin maailmaan; kokemalla eli saamalla elämyksiä esimerkiksi taiteesta, luonnosta tai rakkaudellisesta ihmissuhteesta. Kolmas mahdollisuus toteuttaa elämänsä tarkoitus on valita arvokas suhtautuminen tilanteeseen, jota ei voi muuttaa. Tärkeää on tehdyt valinnat ja se, mitä itse lähettää eteenpäin. Aina ei pysty vaikuttamaan siihen, mitä tapahtuu, mutta omaan asenteeseensa pystyy vaikuttamaan. Logoterapian mukaan meitä ei niinkään muuta se, mitä meille tapahtuu, vain se, miten asennoidumme asioihin.

Lopuksi

Kuten jo alussa mainitsin, kirjoja ei kannata vain lukea. Ne on luettava ajatuksella, mieluusti muistiinpanoja tehden. Kirjan luettuasi kannattaa (ihan oikeasti, kannattaa) tehdä aina konkreettinen suunnitelma siitä, kuinka tulet kirjan oppeja elämässäsi soveltamaan.

Kaikesta lukemastamme unohtuu nopeasti valtaosa. Jollet toimi yllä olevalla tavalla, on äärimmäisen todennäköistä, että olet lähinnä heittänyt hukkaan kirjan lukemiseen käyttämäsi ajan. Itselläni on tästä valitettavan paljon kokemusta. Mikäli tälle tielle lähtee, voi saman tien siirtyä lukemaan fiktiota, jonka jälkeenpäin muistaminen ei ole tarpeellista ja jonka lukeminenkin on yleensä huomattavasti kevyempää ja miellyttävämpää.

Menestystä ja kasvattavia lukuhetkiä!

“I think we ought to read only the kind of books that wound or stab us. If the book we’re reading doesn’t wake us up with a blow to the head, what are we reading for? So that it will make us happy, as you write? Good Lord, we would be happy precisely if we had no books, and the kind of books that make us happy are the kind we could write ourselves if we had to. But we need books that affect us like a disaster, that grieve us deeply, like the death of someone we loved more than ourselves, like being banished into forests far from everyone, like a suicide. A book must be the axe for the frozen sea within us. That is my belief.”

– Franz Kafka

(Visited 22 045 times, 18 visits today)

5 Comments

 • mikke

  Reply Reply 22.12.2015

  Hei! Hieno kirjoitus. Mitä mieltä olet näissä kirjoissa esiintyvistä ristiriidoista keskenään. Inside out kehottaa olla hallitsematta mieltä kun taas Napoleon Hill kehottaa muuttamaan ja hallitsemaan ajatuksia?

 • Martti

  Reply Reply 11.06.2016

  Hei!

  Loistava kirjoitus! Etenkin pidin painotuksesta kirjojen ajatuksella lukemiseen. Luin aikanaan monta listalla mainittua kirjaa ja palattavahan niihin oli, sillä niin kuin tekstissä toteat, opit unohtuvat todella nopeasti.

  Sanoit, että blogit ovat mielestäsi parempaa antia tiedonhankintaan kuin kirjojen ahmiminen. Mitkä ovat sun suosikki blogejasi?

  • Jevgeni

   Reply Reply 13.06.2016

   Moi! Ja kiitti :)

   Nykyään tulee verrattain vähän luettua blogeja koska tuntuu että on kokoaika vähän sellaisessa informaation yliannostuksessa, mutta silloin kun luen niin englanninkielisistä Steve Pavlinan blogi, Tim Ferriksen blogi ja suomenkielisistä Joni Jaakkolan blogi on tällä hetkellä eniten suosiossa. Erityisesti Steve Pavlina on sellainen kaveri, jonka teksteistä valaistuu aina moneksi kuukaudeksi kerrallaan, joten turhaan usein niitä ei uskalla siksi lukea x)

 • Ruma Elsa

  Reply Reply 15.08.2016

  Lisäisin listaan pari omaa suosikkiani: Brian Tracyn ”Goals!” ja Rhonda Brittenin ”Fearless living”. Nämä sekä Carnegien molemmat suomennetut kirjat (mainitsemasi lisäksi ”Miten pääsen turhista huolista”) ovat pinossa yöpöydälläni ja päivittäistä hengenravintoa!

  Jokaisen niistä olen lukenut useampaan kertaan, mutta sen lisäksi etsin niistä näkemystä kulloinkin ajankohtaisiin ongelmiin – ja joskus yksinkertaisesti avaan jonkin kirjoista sattumanvaraisesti ja pohdin, miten avautunut kohta liittyy senhetkiseen elämäntilanteeseeni.

  Muistan, että Carnegien ”Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa” oli minulle parikymppisenä todella ”tajunnanräjäyttävä” lukukokemus; en ollut koskaan tajunnut, kuinka itsekeskeinen olin ollut! Pari päivää sitten luin siitä taas joitakin lukuja, joista toivoin saavani eväitä eräiden järjestötoiminnassa kohtaamieni hankaluuksien ratkaisuun. Kirjan ohjeet olivat niin viisaita ja osuvia, että suorastaan haukoin henkeä! Koettaessani ratkaista järjestöllisiä ongelmia olin tarkoittanut hyvää, mutta nyt huomasin, missä asioissa en ollut toiminut kovin viisaasti.

Leave A Response

* Denotes Required Field