10 mukavaa tosiasiaa, joiden huomaamisesta on hyötyä

10 mukavaa tosiasiaa

Mitkä ovat 10 mukavaa tosiasiaa, joiden huomaamisesta on hyötyä? Siitä meille kertoo tämänkertaisessa vieraskirjoituksessa Onnellisuusopiston Aino Salomaa. Mukavia lukuhetkiä!


10 mukavaa tosiasiaa, joiden huomaamisesta on hyötyä

1. Jokaisesta päivästä löytyy aihetta kiitollisuuteen

Vaikka menisi huonosti, voi arjen pienistä iloista löytää syitä olla kiitollinen. Esimerkiksi jos on katto pään päällä, syötävää, juotavaa ja mahdollisuus lepoon, tärkeimmät tarpeet tulevat tyydytetyiksi. Kaikilla näin ei ole ja silti köyhimmätkin ihmiset osaavat iloita pienistä asioista ja
elää eteenpäin lannistumatta. Tämä on mahdollista, kun hyväksyy tilanteen ja nöyrtyy elämän sattumanvaraisuuden edessä. Se ei toki tee vaikeasta tilanteesta hyvää tai oikeudenmukaista, ja siksi koemme tarvetta auttaa toinen toistamme.

Takaisin kiitollisuuteen: päivän päätteeksi voit miettiä mielessäsi tai kirjoittaa ylös kiitollisuuden aiheita, jolloin mielesi alkaa huomioida niitä yhä enemmän ja keskittyminen siirtyy ikävistä asioista kohti mukavampia. Kuulostaa ehkä naivilta tai yksinkertaiselta hömpältä, mutta se toimii jopa pessimisteillä, olen kokeillut.

2. Toiveilla on taipumus toteutua

Tarkoitan tässä sellaisia toiveita, joiden toteutumiseen voi itse vaikuttaa esimerkiksi opettelemalla uuden taidon. Jotkut unelmoivat lottovoitosta ja sekin voi toteutua, mutta todennäköisyys on niin pieni, että suosittelen käyttämään energian muunlaisten unelmien ja toiveiden toteuttamiseen.

Alitajunta tekee ihmeitä, kun oikein toivomme jotain. Yllättävätkin toiveet saattavat toteutua, joten ole tarkkana siitä, mitä toivot. Esimerkiksi minä toivoin kumppania, jolla ei olisi tiukkoja aikatauluja, koska aiheutin aiemmalle poikaystävälleni harmaita hiuksia joustavalla aikakäsitykselläni. Kuinkas sitten kävikään, sain miehen, jolla ei ole minkäänlaisia aikatauluja vapaa-ajalla ja nyt minä saan olla se harmaantuva kelloon tuijottaja.

3. Kaikki ovat yhtä paljon oikeassa ja väärässä

Oikea ja väärä ovat ihmisen keksimiä käsitteitä, jolloin käsityksiä oikeasta ja väärästä on vähintään yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Lisäksi yhden ihmisen käsitykset voivat vaihdella tilanteen mukaan. Aluksi minusta oli kamalaa tajuta, ettei maailma ole yhtään niin selkeä ja mustavalkoinen kuin saduissa kuvataan. En halunnut kasvaa aikuiseksi. Nyt ymmärrän, että näkemysten moniulotteisuus antaa valtavasti mahdollisuuksia valintoihin, oppimiseen ja kehittymiseen niin yksilöinä kuin yhdessä.

Yksi kommunikoinnin sudenkuopista on juuri halu olla oikeassa. Kumpikin inttää omaa näkemystään, vaikka mitään ristiriitaa niiden välillä ei aina edes ole. Jos hyvin käy, toinen lakkaa inttämästä, kuuntelee hetken ja tajuaa, että he puhuvat joko ihan eri asioista tai samasta asiasta vain eri näkökulmista. Silloin huomaa väistämättä, että kumpikin on ihan yhtä oikeassa tai väärässä.

4. Olet oman itsesi asiantuntija

Ovatpa saamasi neuvot kuinka hyviä tahansa, vain sinä itse tiedät, sopivatko ne sinulle. Kuten edellä todettiin, on olemassa vähintään yhtä paljon ratkaisuja ja näkökulmia kuin on ihmisiäkin. Tärkeintä on oppia luottamaan omiin tunteisiinsa siitä, mikä itselle on parasta toisten omaa parasta kunnioittaen. Oman itsensä kuunteleminen ei ole helppoa tänä kiireen, tehokkuuden ja informaatioähkyn aikana. Se vaatii hiljaisuutta, pysähtymistä ja itsetuntemusta. Itsestään huolehtiminen ei ole pois muiden huomioon ottamisesta, päinvastoin. Vain huolehtimalla itsestäsi kykenet huolehtimaan myös muista.

5. Heikkouksissa piilee vahvuus ja vahvuuksissa heikkous

Itsetuntemukseen liitetään usein omien heikkouksien ja vahvuuksien tunnistaminen. Se, mitä milloinkin pidetään heikkoutena ja mitä vahvuutena riippuu monesta seikasta, kuten sukupuolesta, aikakaudesta ja kulttuurista. On myös vaarana ihannoida vahvuuksina pidettyjä asioita ja vähätellä heikkouksina pidettyjä niitä kyseenalaistamatta. Siksi on mielekkäämpää ajatella erilaisia inhimillisiä piirteitä eräänlaisina vahvuuspareina, jotka tasapainottavat toisiaan. Tällaisen parin muodostavat esimerkiksi itsekkyys ja toisten huomioiminen. Molempia tarvitaan ja mitä paremmassa tasapainossa parit ovat, sitä lähempänä terveyttä ja mielen tasapainoa ihminen on. Tasapaino myös mahdollistaa joustavan siirtymisen vahvuusparin välillä.

6. Edistystä tapahtuu koko ajan

Uutisia seuratessa huomio kiinnittyy helposti katastrofeihin, sotiin ja muihin ikäviin tapahtumiin. Kuitenkin myös paljon edistystä tapahtuu jatkuvasti, esimerkiksi vielä parikymmentä vuotta sitten työhyvinvoinnista huolehtiminen tarkoitti lähinnä työtapaturmien välttämistä ja ammattitaudit kuuluivat itsestäänselvinä tiettyjen töiden ikäviin puoliin. Vain reilu kymmenen vuotta sitten mietittiin, voiko nainen ja vielä Setan entinen puheenjohtaja olla presidentti. Tänä talvena presidenttiehdokkaana oli seksuaalivähemmistön edustaja, joka on koulutukseltaan ylioppilas. Näkökulmat laajenevat ja tasa-arvo lisääntyy koko ajan.

7. Vähemmän on enemmän

Varakkaissa länsimaissa eletään hyvinvoinnin ja yltäkylläisyyden aikaa. Silti on huomattu, ettei hyvinvointi tavoita kaikkia eikä raha, tavara tai muu materia tee onnelliseksi. Kaivataan yksinkertaisuutta, arjen pieniä iloja ja aikaa olla ja tehdä itselle mieluisia asioita. Samalla halutaan menestyä ja saavuttaa enemmän ja enemmän. Jopa lapsia kuskataan vapaahetkinä harrastuksesta toiseen, jotta he saisivat parhaat mahdolliset edellytykset menestyä elämässään. Kuitenkin parhaat taidot elämään voi oppia omalla pihalla leikkien, jolloin oppiminen tapahtuu itsestään ja jää pysyvämmälle ja tukevammalle pohjalle kuin jonkun opettamana. Lisäksi aloitekyky, ongelmanratkaisutaidot ja luovuus kehittyvät vahvemmiksi vapaassa toiminnassa kuin ohjattuun toimintaan osallistumalla.

8. Elämä etenee päivä kerrallaan

Itse asiassa huomista ja eilistä ei ole olemassa. On vain tänään, joka oli huominen ja josta tulee eilinen. Tulevaisuuden rakentaminen ja menneestä oppiminen on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on elää tämä hetki. Juuri nyt. Tässä hetkessä on todellisuus, pysyvyys ja kokeminen. Miltä sinusta tuntuu juuri nyt? Onko sinun hyvä olla? Tulevaisuus on täynnä yllätyksiä ja muutoksia, joihin ei voi valmistautua, ja menneisyys on vanhan minäsi kokemaa. Ihminen kasvaa psyykkisesti ja henkisesti koko elämänsä ajan eikä ainoastaan vanhene fyysisesti, koska lähes kaikki solut uusiutuvat seitsemän vuoden välein.

9. Positiivinen asenne lisää positiivisuutta ympärilläsi

Tässä on minulle eniten haastetta, koska haluaisin, että kaikki voisivat hyvin ja olisivat onnellisia, mutta koska näin ei ole vaivun välillä synkkyyteen. Ihmiset tekevät hyvän lisäksi paljon pahaa, mutta ketään ei auta asian murehtiminen ja voivottelu. Päinvastoin liika synkistely lamaannuttaa, kun taas usko parempaan antaa energiaa toimia. Aina ei kuitenkaan jaksa eikä tarvitsekaan jaksaa etsiä asioiden hyviä puolia. Positiivinen asenne on valinta siinä missä esimerkiksi parisuhteessa tai sinkkuna eläminenkin. Kun valitsee positiivisen asenteen, kohtaa enemmän muita saman valinneita ihmisiä ja voi herättää myönteisyyden kenessä tahansa.

10. Olemme matkalla kohti laajempaa hyvinvointia

Edellä luetellut asiat eivät ole uusia, mutta niihin on alettu kiinnittää laajempaa huomiota ja ne ovat alkaneet saada näkyvyyttä julkisessa keskustelussa. Ajatusten ja asenteen vaikutusta hyvinvointiin ei enää ohiteta, esimerkiksi Tanskassa mielikuvaharjoituksia ja meditointia kokeillaan osana vakavien sairausten hoitoa. Eri tutkimuksissa on huomattu ihmisten reagoivan lumelääkkeisiin ja lumeleikkauksiin samoin kuin oikeisiin.

2010-luku vilisee hyvinvointiin ja yksinkertaisempaan elämään tähtääviä aatteita ja menetelmiä kuten degrowth, hidastaminen (slow living), mindfullness, kehotietoisuus (essential motion), NPA (Non Personal Awareness), intuitiivinen pedagogiikka ja naurujooga. Ihmiselämän monimutkaistuessa ja valinnan mahdollisuuksien lisääntyessä yksinkertaistamisen, itsetuntemuksen ja läsnäolotaitojen harjoittaminen ovat tämän päivän keinoja selviytyä arjesta.

– Aino Salomaa

OnnellisuusOpisto

(Teksti “10 mukavaa tosiasiaa, joiden huomaamisesta on hyötyä” on julkaistu 1.3.2012 ja sitä on päivitetty 13.9.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia