Tärkeitä taitoja: 12 taitoa, joista on hyötyä nykyajassa

tarkeita taitoja

Haluatko kehittää itseäsi tai parannella elämääsi opettelemalla uuden taidon, mutta et ole varma, mihin taitoihin kannattaisi panostaa? Tässä tekstissä nostan esiin tärkeitä taitoja, joista on mielestäni erityistä hyötyä nykyaikaisessa maailmassa. Jokainen näistä taidoista voi parantaa jotakin elämän merkittävää osa-aluetta ja tehdä elämästämme helpompaa ja nautinnollisempaa.

Kaikkia näitä taitoja yhdistää se, että niistä kaikista on hyötyä pitkällä aikavälillä. Kun opettelet jonkin taidon, pääset nauttimaan sen tuomista hyödyistä parhaimmillaan koko loppuelämäsi ajan! Toisin sanoen, mitä aiemmin jonkin näistä taidoista opettelee, sitä enemmän hyötyä siitä saattaa saada.

Olen valinnut listalle ainoastaan sellaisia taitoja, jotka ovat monikäyttöisiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että niitä voi soveltaa useilla eri elämänalueilla. Tämä on hyvä, sillä aikamme ja voimavaramme ovat rajallisia, eikä niitä ole aina mukavaa käyttää sellaisten taitojen opetteluun, joista saa vain hyvin kapeaa hyötyä.

1. Sosiaaliset taidot

Sosiaaliset taidot ovat mahdollisesti kaikkein merkittävin olemassaoleva taitokokonaisuus. Kyky tulla toimeen muiden ihmisten kanssa on niin tärkeä siksi, että lähes mikään tässä elämässä ei tapahdu ilman muiden ihmisten myötävaikutusta. Olkoot kyse koulunkäynnistä, työskentelystä, yrittäjyydestä, ihmissuhteista, rakkaudesta tai lähes mistä tahansa muusta, liittyy siihen muita ihmisiä. Mitä paremmin muiden kanssa tulee toimeen ja mitä paremmin heitä ymmärtää, sitä helpommaksi ja mielekkäämmäksi oma elämämme muuttuu.

2. Itsestään huolehtiminen

Modernin maailman ikävä puoli on se, että kaikesta kehityksestä huolimatta elämä on käynyt vaikeaksi ihan uudella tavalla. Vaikka emme enää joudu raatamaan nälissämme peltotöissä tai kokemaan muita menneen maailman kauhuja, eivät vaikeudet ole kadonneet mihinkään, vaan ainoastaan muuttaneet muotoaan. Nykyään ei enää kuolla pellon laitaan lapio kädessä, mutta nykyään päädytään masennuksen ja loppuunpalamisen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle hädin tuskin kolmikymppisinä. Työelämän hektinen rytmi puristaa ihmisestä mehut ja sosiaalinen media luo ihmisille odotuksia ja vaatimuksia, joista moni ei selviä.

Tämän vuoksi erilaiset itsestään huolehtimiseen liittyvät taidot ovat erittäin tärkeitä. Tähän kuuluvat niin perinteiset hyvinvointitaidot kuten unesta, liikunnasta ja ravinnosta huolehtiminen, kuin psykologisetkin taidot, kuten kyky hillitä perfektionismiaan tai taipumustaan liiallisten huolien kokemiseen. Merkittävä taitokokonaisuus on myös se, mitä on alettu kutsumaan digitaaliseksi hygieniaksi. Siihen kuuluvien taitojen tarkoitus on auttaa suojaamaan meitä sosiaalisen median tuomilta paineilta, digilaitteiden ongelmakäytöltä ja esimerkiksi videopeliriippuvuudelta.

3. Itsevarmuustaidot (rohkeus ja pelonhallinta)

Itsevarmuustaidot ovat tosielämän supervoima. Syynä tähän on se, että merkittävä osa elämässä vastaantulevista tilanteista vaatii riskien ottamista, epävarmuuden kestämistä sekä erilaista “itsensä voittamista”. Pelko on valtava, elämää rajoittava voimaa, kun taas kyky toimia peloistaan huolimatta mahdollistaa monella tavalla paremman ja mukavamman elämän.

Kaikkein selkeimmin tämä näkyy todennäköisesti ihmissuhteissa. Esimerkiksi kavereiden saamisesta tai kumppanin löytämisestä tulee paljon helpompaa ja siinä onnistuu paljon todennäköisemmin, jos kykenee toimimaan itsevarmasti ja viihtymään ihmisten seurassa.

Aihe on minusta niin tärkeä, että olen rakentanut oman urani näiden taitojen kouluttamisen varaan. Olen kirjoittanut mm. Eroon ujoudesta -kirjan, Itsevarmuus: Eroon jännittämisestä -verkkokurssin sekä Ymmärrä yksinäisyyttä -kirjan, joista kaikista on palautteen mukaan ollut hyötyä näiden taitojen kehittämisessä.

4. Psykologiset tiedot & taidot

Psykologinen tietotaito eli kyky ymmärtää ja tulkita ympäröivää, sosiaalista maailmaa, auttaa tulemaan toimeen valtavan monissa käytännön elämäntilanteissa. Esimerkiksi:

Miksi Facebook-tykkäysten saaminen tuntuu niin hyvältä, miksi jäämme koukkuun sosiaaliseen mediaan ja miten tästä riippuvuudesta voisi päästä eroon? Miten toimia, kun paras ystäväsi on tullut jätetyksi ja julistaa hyppäävänsä katolta alas? Mitä tehdä, kun lapsi ei suostu tekemään muuta, kuin pelaamaan pleikkaria ja syömään sipsiä? Entä kuinka auttaa omaa lasta, joka on joutunut koulukiusaamisen kohteeksi?

Psykologisten taitojen opiskelu on paikoin vaikeaa, sillä netistä ja kirjoista löytyy aivan valtavat määrät väärää informaatiota. Siksi aihetta ennestään tuntemattomien voi olla lähes mahdotonta hahmottaa, mikä on totta ja mikä ei. Mikäli kuitenkin jaksaa ja viitsiä luovia tämän kaiken soopan seassa, on psykologian ymmärtämisellä aivan valtavan myönteinen vaikutus elämään ja elämänlaatuun.

5. Taloustaidot ja rahan ymmärtäminen

Raha on kulttuurissamme erittäin tunnelatautunut aihe ja monille jo pelkkä siitä puhuminen nostaa tunteet pintaan. Raha on kuitenkin tärkeässä osassa lähes jokaisen arkea ja siksi hyvistä taloustaidoista on hyötyä. Moni oppii riittävät taloustaidot jo kotoaan, mutta moni muu kärsii rahan heikosta hallinnasta koko elämänsä ajan. Ottaen huomioon rahan keskeisen aseman omassa arjessamme, välttää tämän aiheen hyvällä ymmärtämisellä todella monet harmit, joilla on pahimmillaan valtaa suistaa koko elämämme raiteiltaan.

6. Tiedonhakutaidot

Tieto on valtaa, väittävät jotkut. En osaa sanoa, kuinka vahvasti tuo lause pätee tällaiseen tavalliseen tallaajaan, mutta uskon sitäkin enemmän siihen, että hyvät tiedonhakutaidot auttavat tekemään arjesta merkittävästi helpompaa. Taitava tiedonhakija löytää nopeasti ratkaisuja arjessa vastaantuleviin ongelmiin ja siten säästää aikaansa ja voimiaan.

7. Medialukutaito ja kriittinen ajattelu

Moderni maailma hukkuu väärään ja valheelliseen informaatioon. Keskimääräinen ihminen vaikuttaa olevan erilaisten propagandantuottajien armoilla, vaikka itse ajattelisikin muuta. Kyky erottaa valheellinen tieto paikkaansapitävästä on haastava, mutta tärkeä taito, jonka hallitsemalla säästää itsensä monelta harmilta. Internetin aikakausi on valitettavasti tehnyt turhan monesta perustallaajasta oman elämänsä profeetan, joista monet levittävät ympärilleen vaarallista ja tuhoavaa informaatiota. Kyky suojautua tällaisilta feikkiasiantuntijoilta on siksi tärkeä taito.

Medialukutaito suojaa myös helposti vältettävissä olevilta sähköisiltä huiputuksilta. Sen avulla tajuat olla syöttämättä luottokorttitietojasi “Olet 1000 000. kävijä tällä sivulla ja voitit miljardin”-huiputusmainokseen tai olla lankeamatta nigerialaisprinssihuijaukseen.

8. Terveystietämys

Kuinka pitää huolta omasta kehosta niin, että se toimii vielä kymmenen, kahdenkymmenen tai viidenkymmenen vuoden kuluttua? Kuinka elää niin, ettei sydän- ja verisuonitauti pääse yllättämään? Miten liikkua niin, ettei riko itseään? Terveystietämys on parhaimmillaan ennaltaehkäisevää, mutta klassinen, todennäköisesti meidän jokaisen toisinaan tekemä virhe on se, että omasta terveydestään kiinnostutaan vasta, kun jokin vakavampi vaiva on jo iskenyt.

Valitettavasti myös terveystietämys on aihe, jonka opettelu voi olla vaikeaa siksi, että siihen liittyvää informaatiota on niin valtavasti ja koska merkittävä osa siitä on valheellista ja epätieteellistä.

9. Puhe- ja esiintymistaidot

Hyvälle jutuniskijälle löytyy aina käyttöä. Tämä pätee niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Taito kertoa tarinoita, puhua selkeästi ja iskevästi, sekä kyky kestää huomion keskipisteenä olemista on aina ollut arvostettu taitokokonaisuus. Nykymaailmassa sen merkitys on todennäköisesti vain korostunut, sillä moniäänisessä, huomiotaloudesta elävässä yhteiskunnassa oman äänensä esille saaminen on erittäin tärkeä taito.

10. Työskentelytaidot sekä aivoergonomia

Tämä tarkoittaa työskentelyn liittyviä taitoja kuten tehtävienhallinta, ajanhallinta, priorisointi, keskittymistaidot sekä fyysinen ergonomia ja aivoergonomia. Erityisen tärkeiksi nämä taidot ovat muodostuneet tietotyössä, jossa joudumme usein käsittelemään valtavia tietomääriä ihan joka päivä. Koska ihmisen psyyke ja havainnointi eivät ole alunperin kehittyneet tällaista työtä silmälläpitäen, voi tietotyö olla raskasta ja jopa rikkovaa. Kolmekymppisten tietotyöläis-uupumuspotilaiden valtava määrä puhuu karua kieltään. Et halua olla yksi heistä.

11. Myynti ja markkinointi

Sanat “markkinointi” ja “myynti” tuovat monelle edelleen mieleen jonkinlaisen luihun huiputtajakauppiaan, joka yrittää saada sinut ostamaan jotakin, mitä et tarvitse. Todellisuudessa myynti ja markkinointi ovat pääasiassa kaikkea muuta. Voisi myös sanoa, että niiden ymmärtäminen auttaa suojautumaan myös niiltä luihuilta huiputtajakauppiailta!

Käytännössä näissä taidoissa on kyse siitä, että saamme oman äänemme kuuluviin ja muut ymmärtämään mielipiteitämme. Esimerkiksi, mitä teet, kun naapurin Martta pitää talotoimikunnan kokouksessa esittelemääsi ideaa aivan typeränä? Mitä tehdä, kun se komea ja raamikas työkaverisi, johon olet ollut salaa ihastunut viimeisen vuoden ajan, ei tunnu huomaavan sinua? Näitä ja vastaavia tilanteita yhdistää se, että niissä on markkinoitava itseään tai mielipiteitään ja saatava muut suhtautumaan niihin hyväksyvästi (ts. onnistua myymään omat ideansa).

Käytännön esimerkki omasta elämästäni: Minun piti löytää erittäin nopeassa aikataulussa itselleni psykologin opintoihini kuuluva työharjoittelupaikka. Löysin paikan lopulta päivässä, sillä aloitin onnistuneen sosiaalisen median kampanjan, jossa markkinoin itseäni ja osaamistani tahoille, joilla oli mahdollisuus tarjota tällaista harjoittelupaikkaa.

12. Luovuus- ja ajattelutaidot

Tämä tarkoittaa kykyä ajatella ja ideoida parempia ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin. Myös kyky ajatella ja ideoida nopeasti ja vaikeissa tilanteissa sekä kyky arvioida ideoita ja niiden menestymismahdollisuuksia kuuluvat tähän.

Kuinka luoda parempi liikeidea ja lyödä kilpailijat? Mistä taikoa rahaa vuokranmaksuun? Kuinka menestyä koulussa tai töissä siitä huolimatta, että on laiska ja saamaton luonne? Kuinka loihtia pöytään huikea ateria, kun taskussa on vain viisi euroa fyrkkaa ja kaapissa vain riisiä ja makaronia? Luovasta ajattelusta on hyötyä loputtoman monissa tilanteissa!

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti on julkaistu 03.07.2014 ja päivitetty 10.4.2021)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia