5 välttämisen arvoista virhettä Facebook-profiilissa

FACBOOK

Haluatko elämäsi olevan kunnossa myös nettimaailman puolella?

Koska elämämme tapahtuu yhä enemmän bittiavaruuden puolella, ajattelin että siitäkin voisi harvakseltaan kirjoitella tänne. Siksi pyysin ystävääni ja Mastermind-ryhmämme jäsentä Zaki Azedania kirjoittamaan siitä, kuinka ottaa Facebook-elämästään enemmän irti. Zaki on sosiaalisen median asiantuntija, joka auttaa työkseen ihmisiä ja yrityksiä menestymään paremmin netissä. Päästetään hänet ääneen :)


“Tämä artikkeli on tarkoitettu heille, jotka ovat kiinnostuneet ottamaan enemmän irti sosiaalisesta mediasta ja erityisesti Facebookista.

Kun vältät seuraavat viisi virhettä,

  • tulet tutustumaan palvelussa enemmän uusiin ihmisiin
  • pääset käymään hedelmällisempiä keskusteluja ja
  • sinut otetaan vakavammin.

Viimeiseksi mainitulla voi olla sinulle merkitystä, jos haluat käyttää palvelua merkittävien asioiden saavuttamiseksi. Facebookin on viestintäväline, jonka avulla voit esimerkiksi työllistyä, vaikuttaa, tehdä kauppaa tai löytää parisuhteen.

Virhe #1: Omakuva ei ole profiilikuva

Olen viimeiset kolme vuotta tehnyt työkseni some-markkinointia yrityksille. Työni puolesta olen käynyt läpi kymmeniä tuhansia Facebook-kommentteja. Yleisin yhdistävä tekijä tyhmissä, provosoivissa ja huonosti kirjoitetuissa kommenteissa on se, että käyttäjän profiilikuva on jokin muu kuin omakuva, josta sinut voi tunnistaa. Monet ihmiset eivät noteeraa kommenttejasi läheskään samalla painoarvolla, jos et ole laittanut kuvaa itsestäsi profiilikuvaksi.

On myös hyvä muistaa, että kuvasi puuttuminen profiilista voi vaikuttaa siltä, että et ole sinut itsesi tai ulkonäkösi kanssa. Samoin ihmisten on vaikeampi osata lisätä sinut kaverikseen, erityisesti jos sinulla on yleinen nimi.

Virhe #2: Et ole palvelussa oikealla nimellä

Minulla on useita kavereita, jotka eivät ole Facebookissa omalla nimellään. Erityisesti saksalaisilla Facebook-kavereillani tämän on yleistä. Tämä on ihan ymmärrettävää, jos haluaa pitää tarkempaa huolta yksityisyydestään. Tämä on myös toimiva tapa välttyä siltä, että tuleva työnantajasi löytää FB-profiilisi liian helposti, sillä profiilihan on tietenkin täynnä levottomia bilekuvia ja rajuja poliittisia kannanottoja.

Jos kuitenkin haluat käyttää Facebookia työnhaussa tai uralla etenemisen tukena (varsinkin perinteisillä aloilla), niin palvelussa on hyvä olla oikealla nimellä. Väärällä nimellä toimimisesta välittyy ”foliohattu-viboja” eli mahdollisesti ylilyötyä epäluottamusta eri tahoja kohtaan.

zaki1
Yksityisyydestään huolissan olevan henkilön kannattaa mennä tutkailemaan Facebook-tilinsä asetuksia ja erityisesti ”yksityisyysasetukset ja työkalut”-välilehdeltä löytyviä valintoja.

Virhe #3: Kerrot käyneesi elämänkoulun

Kohdassa 1. mainitsin, että yleisin yhdistävä tekijä huonosti kirjoitetuissa kommenteissa on se, että kirjoittajalla ei ole profiilikuvaa. Se, että profiilin ”koulutus”-kohdassa lukee ”elämänkoulu”, ”elämän kova koulu” tai ”elämän kova korkeakoulu” on toiseksi yleisin yhteinen nimittäjä heikkotasoisille kommenteille.

En pidä korkeaa koulutusta liian suuressa arvossa tänä akateemisen työttömyyden aikakautena, mutta se ei muuta sitä seikkaa, että ”elämänkoulu”-termin käyttäminen profiilissa viestii samaa kuin: ”en ole käynyt kouluja, mutta kyllä minäkin jostain jotain tiedän”. Epävarmuus paistaa läpi tuon termin käyttämisestä, enkä suosittele sitä kenellekään. Facebook-profiilin kaikkia kohtia ei tarvitse täyttää ja ”koulutus”-kohdan voi halutessaan piilottaa profiilista.

Virhe #4: Sinulle ei voi lähettää yksityisviestejä

Facebook-yksityisviestit ovat mainio tapa lähestyä ihmisiä sekä vastaanottaa viestejä henkilöiltä, jotka eivät ole Facebook-kavereitasi. Olen sitä kautta saanut muun muassa viestejä tulevilta asiakkailtani sekä yhteistyökumppaneilta. Nämä mahdollisuudet olisivat voineet mennä sivu suun, jos en olisi ollut helposti tavoitettavissa.

Henkilön kansikuvan päältä uupuu ”viesit”-nappi, joten hänet on hankala tavoittaa.
Henkilön kansikuvan päältä uupuu ”viesit”-nappi, joten hänet on hankala tavoittaa.
Tälle henkilölle voin lähettää yksityisviestin klikkaamalla ”viesti”-nappia.
Tälle henkilölle voin lähettää yksityisviestin klikkaamalla ”viesti”-nappia.

Osallistuessasi Facebook-arvontoihin tämä ominaisuus helpottaa sinun tavoittamistasi, jos olet sattunut vaikkapa voittamaan. Yksityisviestit ovat myös tärkeä työkalu, jos myyt tai ostat tavaroita esimerkiksi Facebookin kirpputoriryhmissä.

Facebook ei ole tehnyt liian helpoksi sen varmistamista, että sinuun saa yhteyttä yksityisviestillä. Selvitin kuitenkin, että tekemällä seuraavan lyhyen toimenpiteen olet astetta helpommin tavoitettavissa:

  1. Menee Facebook-profiiliisi ja klikkaa ”tietoja”-osiota
  2. Mene kohtaan ”Yhteydet ja perustiedot”
  3. Laita julkiseksi Facebook-sähköpostiosoitteeksi esim. sukunimi@facebook.com
  4. Nyt kuka tahansa Facebook-käyttäjä voi lähestyä sinua Facebook-yksityisviestillä, ellet ole häntä erikseen estänyt.

Kun henkilö, joka ei ole Facebook-kaverisi lähestyy sinua ensimmäisen kerran yksityisviestillä, se menee ”viestipyynnöt”-osioon. Viestipyynnöt on hyvä muistaa tarkistaa aina silloin tällöin:

zaki4

Virhe #5: Et hyödynnä Facebook-profiilin mahdollisuuksia

Voit kertoa mielenkiintoisia asioita itsestäsi Facebook-profiilissa todella monella eri tapaa. Näitä mahdollisuuksia kannattaa rohkeasti hyödyntää. Tähän olen listannut muutamia kikkoja ja kohtia, joilla saat muokattua itsellesi mielenkiintoisemman profiilin.

Kansikuva – kerro kansikuvalla harrastuksestasi, arvoistasi, työstäsi, saavutuksistasi, unelmistasi, asenteestasi tai lempijoukkueestasi

Profiilivideo – Facebookissa profiilikuvan voi korvata lyhyellä profiilivideolla

Johdanto – Voit lisätä 101 merkkiä pitkän esittelytekstin itsestäsi.

Suositellut kuvat – Voit valita kansioistasi viisi suositeltua kuvaa, jotka antavat parhaimman kokonaiskuvan sinusta.

Työ ja koulutus – Nämä on hyvä laittaa esille etenkin, jos haluat Facebook-profiilin tukevan uraasi tai liiketoimintaasi.

Asuu nyt paikkakunnalla – Tämä on hyvä olla esillä, ellet sitten pane pahaksesi sitä, että ulkopaikkakuntalainen kaverisi saattaa ottaa sinuun yhteyttä ja kysäistä voitko majoittaa hänet.

Profiilissa on näiden lisäksi useita muita kohtia, joita voit halutessasi täydentää. Profiilia muokatessa on hyvä miettiä seuraavia asioita:

  1. Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä?
  2. Mitkä asiat tekevät minusta mielenkiintoisen?
  3. Mitä haluan saavuttaa Facebook-profiilillani?
  4. Mitä haluan profiilillani viestiä?

Edellä mainittuihin kysymyksiin vastaamalla olet rakentanut itsellesi vahvan pohjan, jonka päälle kelpaa rakentaa juuri sinun näköinesi Facebook-profiili.

Mukavia hetkiä Facebookin parissa!”

Kirjoittaja:

zakiZaki Azedani on sosiaalisen median asiantuntija, jonka tehtävänä on auttaa ihmisiä ja yrityksiä menestymään sosiaalisessa mediassa nimellä Zakisome. Hän julkaisi ensimmäisen kirjansa ”Pikaopas some-markkinointiin” marraskuussa 2015.

Mikäli haluat ajan tasalla sosiaalisen median tarjoamista mahdollisuuksista, kannattaa laittaa Zaksome seurantaan.

Zakisomen löydät seuraavista some-kanavista:
Facebook, Twitter, Instagram ja YouTube

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »