Näin pääset alkuun ruoanlaitossa: 7 vinkkiä helpompaan kokkaukseen

Näin pääset alkuun ruoanlaitossa 7 vinkkiä helpompaan kokkaukseen

Vuoden alku on perinteisesti terveyteen panostamisen aikaa. Uusi, terveempi ja parempi elämä, aina yhtä haluttu ja aina niin kovin vaikeasti saavutettavissa oleva ihanne. Yksi ylivoimaisesti tärkeimmistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä on se, mitä laitamme suuhumme. Syömiseen panostaminen on kuitenkin monimutkaisempaa kuin luulisi: on tiedettävä mitä syö, mutta käytännössä myös itse osattava laittaa ruokaa. Kauppojen valmisaterioilla ei pitkälle päästä.

Kokemuksesta tiedän, että kokkailurutiinin luominen on monelle todella raskasta ja suorastaan epämieluisaa hommaa. Olen itse oppinut säännölliseen ruoanlaittoon vasta viimeisen vuoden aikana, taisteltuani ensin sen kanssa monia vuosia ja epäonnistuttuani lukuisia kertoja. Koska sama haaste on myös lukuisilla muilla, pyysin ruokabloggaaja Essi Tenhoa kertomaan muutaman tehokkaan niksin kaikille meille, joille ruoanlaittorutiinin aloittaminen on jotenkin hämmentävän vaikeaa :)


7 vinkkiä helpompaan kokkaukseen

“Olen viihtynyt keittiössä pienestä pitäen. Leiponut mummin kanssa pipareita ja kaurakeksejä, pyöritellyt äidin avuksi lihapullia ja pilkkonut salaattia. Yläasteella innostuin hurjasti kotitaloustuntien ansiosta ruuanlaitosta. Yhtenä iltapäivänä koulun jälkeen päätin tehdä munakasta välipalaksi. Kaivoin köksänkirjan esiin, käärin innoissani hihat ja rupesin hommiin. Munakkaasta tuli kokkelia. Harmistuin. Olen aina ollut tosi lyhytpinnainen, joten vannoin, etten koskaan enää tee munakasta, koska en osaa. Koko munakas oli ihan typerä idea, ja keittokirja ihan surkea, koska epäonnistuin vaikka olin mielestäni toiminut ohjeen mukaan.

Olen edelleen sitä mieltä, että munakkaan helpoksi mainostaminen on bullshittiä. Onhan se nopea ruoka, ja helppokin siinä vaiheessa kun on selvittänyt omalle pannulle ja liedelle sopivan paistolämpötilan, oikean munamassan liikuttelutahdin ja paistoajan. Mutta missään nimessä en lähtisi suosittelemaan munakkaan tekemistä kenellekään ensimmäiseksi ruokakokeiluksi.

Koska kaikki eivät joudu ruuanlaittokärpäsen puremaksi heti lapsesta asti, olen listannut alle muutaman kohdan, joilla ruuanlaiton pitäisi olla helpompaa ja hauskempaa myös aikuisena ruuanlaittoa aloitteleville.

1. Oikeat välineet

Tästä se homma lähtee. Aika pienellä määrällä perusvälineitä pärjää jo pitkälle. Tietenkin esimerkiksi useampi sekoituskulho helpottaa elämää, mutta ihan perusruuanlaittoon riittävät seuraavat välineet:

  • Hyvä veitsi
  • Leikkuulauta
  • Kattila
  • Paistinpannu
  • Puulasta
  • Sekoituskulho
  • Mittasarja (jossa ainakin desilitra-, teelusikka- ja ruokalusikkamitta)
  • Uunivuoka

Aloittelija voi hommata kaikki yllämainitut melko huokeastikin, vaikkapa Ikeasta. Itse tykkään hifistellä välineidenkin kanssa, ja suosittelen esim hiiliteräs- tai valurautapannua. Aloittelijoille kuitenkin riittää ihan peruspinnoitettu paistinpannu. Veitseen kannattaa panostaa vähän enemmän ja se tulisi mielellään pestä käsin. Tylsä veitsi ei leikkaa yhtä tehokkaasti ja lipsuu helpommin, jolloin vahinkoriski keittiössä kasvaa.

2. Aloita perusruuista

Kukaan ei ole Michelin-kokki ottaessaan veitsen ensimmäistä kertaa käteensä, joten on turha lähteä asettamaan itselleen kohtuutonta haastetta heti alkuun. Aloita siis mieluummin esimerkiksi makaronilaatikosta kuin beef wellingtonista.

On myös tärkeää tehdä alkuun itselle sopivia ruokia. Minä teen meidän perheessä yleensä ruuat, mutta avomieheni kokkaa silloin tällöin jauhelihakastiketta ja riisiä tai currykanakastiketta ja nuudeleita. Nämä ovat hänelle sopivan simppeleitä ja vaivattomia, ja tosi hyvänmakuisia. Ei arkiruuanlaittoon yleensä tarvita useita välineitä, raaka-aineita ja vaiheita.

Voit myös esimerkiksi aloittaa niin, että osa aineksista on valmiita. Rieskoja tai tortillalättyjä voi käyttää itse tehdyn pizzapohjan asemesta, jolloin saat tehtyä melko nopeasti ja helposti pizzoja tekemättä kaikkea alusta asti itse. Sitten kun on onnistunut puolivalmisteiden kanssa, saanut itseluottamusta ja mahdollisesti ujuttanut kokkaamista enemmän mukavuusalueelleen, on hyvä lähteä haastamaan itseään enemmän.

Helppo viiden aineen pasta valmistuu vartissa
Helppo viiden aineen pasta valmistuu vartissa

3. Valitse selkeä resepti

Ruuanlaitto ei ole eksaktia tiedettä. Leipomisessa mittasuhteiden noudattaminen on tarkempaa, mutta ruuanlaitto on enemmänkin soveltavaa ja luovaa. Toki jostain pitää aloittaa, ja aloittelijan kannattaakin käyttää apunaan keittokirjaa. Vallalla olevan ruokabuumin ansiosta keittokirjoja on vähän joka lähtöön, mutta ruuanlaittonoviisille suosittelen jotain peruskirjaa, esim Kotiruokaa (Kaisa Isotalo ja Raija Kuittinen) tai vaikka yläasteen köksänkirjaa. Itsellä on seiskaluokalla koulusta saatu Hyvää pataa kulkenut mukana jo 15 vuotta, ja edelleen tsekkaan sieltä esim rahkavoitaikinan ohjeen.

4. Maista

Yllä mainituissa peruskeittokirjoissa ohjeet ovat yleensä selkeän yksiselitteisiä, mutta tietyissä ohjeissa saatetaan käyttää mittayksikkönä hyppysellistä tai ripausta. Tämä tarkoittaa yleensä hyvin pientä määrää, muuten sanottaisiin esimerkiksi 1 tl (teelusikkamitta). Tällaisessa tapauksessa esimerkiksi suolaa kannattaa lisätä alle puoli teelusikallista, minkä jälkeen ruoka tulisi sekoittaa hyvin ja maistaa. Sama juttu pätee pastan kanssa. Pakettien keitto-ohjeet ovat viitteellisiä, ja itse usein keitän pastaa pari minuuttia alle pakkauksen suositusajan, jotta siihen jää hiukan purutuntumaa. Tämän testaan kalastamalla keittämisen loppuvaiheessa hiukan pastaa kattilasta ja testaamalla purutuntumaa suussa.

Valmiiksi maustettujen kanansiipien kylkeen sopii itse tehty perunasalaatti - kaikkea ei aina tarvitse tehdä alusta asti
Valmiiksi maustettujen kanansiipien kylkeen sopii itse tehty perunasalaatti – kaikkea ei aina tarvitse tehdä alusta asti

5. Kokkaa kaverin kanssa

Monella on kavereita tai sukulaisia, jotka tuntuvat syntyneen kauha kädessä. Ruuanlaittaminen on kivaa puuhaa, ja yhdessä se sujuu rattoisammin. Eräs kaverini ei mielestään osaa tehdä ruokaa – hän on tosin muutaman kerran kutsunut minut luokseen syömään ja ruoka on ollut tosi hyvää – ja kokkaa useasti häntä ruuanlaittajana kokeneemman kämppiksensä kanssa opettelumielessä.

Jos kaverisi on kokeneempi ruuanlaittaja, hän varmasti mielellään antaa ohjeita ja vinkkejä tulevaisuuden varalle. Vinkkejä voi kysellä myös ruokablogeista. Useissa blogeissa on kommentit-osio, joita bloggaajat seuraavat päivittäin. Mikäli resepti ei mielestäsi ole selkeä, tai olet epävarma jostain asiasta, kysy ihmeessä. Tyhmiä kysymyksiä ei oikeasti ole olemassakaan, ruuanlaitto on joskus ollut uusia asia ihan kaikille.

6. Älä lannistu

Kaikkea ei voi osata heti ja virheistä oppii. Nämä ovat kliseitä syystä.

Kaikki mokaa joskus. Kun leivoin ensimmäistä kertaa ikinä patonkeja, leivinpaperi syttyi tuleen ja hädissäni kippasin paistuneet patongit tiskialtaaseen. En ole tehnyt patonkeja sen jälkeen – neljääntoista vuoteen. Ja pari viikkoa sitten meinasin saada itkupotkuraivarit, kun uudella testaamallani ”täydellisen kakkupohjan reseptillä” tehty sokerikakkupohja jäikin raa’aksi. Syytin reseptiä ja mökötin vähän aikaa, mutta seuraavalla kerralla samaisella ohjeella tehty kakku onnistui hyvin.

Toinen monelle tuttu ahdistuksen aihe on se että ruoka ei näytä samalta kuin kirjan/lehden/blogin kuvassa tai telkkarissa. Ruokabloggarina voin kertoa, että noin yksi kolmasosa kokkaamastani ruuasta ei koskaan pääse Instaan tai blogiin, koska se ei näytä hienolta. Ja edelleen, jos en ole ottamassa kuvia annoksista, ne näyttävät hyvin erilaisilta kuin tarkkaan sommitellut ja valotetut somekuvat.

Maukas pho valmistuu helposti mausteisesta liemestä ja lisukkeista
Maukas pho valmistuu helposti mausteisesta liemestä ja lisukkeista

7. Säästä aikaa ja rahaa

Ruokaa kannattaa tehdä kerralla isompi satsi, sillä näin säästyy sekä rahaa että aikaa. Useat reseptit on mitoitettu 2-4 hengen talouksille, joten yksin elävän kannattaa satsata pari euroa esim pakasterasioihin. Ruoka säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän, ja pidemmäksi ajaksi suosittelen pakastamista.

Kauppojen tarjoukset kannattaa hyödyntää, ja nykyään monessa kaupassa mainostetaan ns satokausituotteita. Satokausituotteet ovat sesongissa olevia tuotteita, jotka ovat paitsi tuoreempia, myös edullisempia saatavuutensa vuoksi.”


Kiitos Essi! Lisää Essin ruokajuttuja ja niksejä löytyy hänen Eat Wine Dine -blogistaan ja blogin FB-sivulta, käy tykkäämässä :)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »