3 vinkkiä, joilla selätät kiireiset aamut (huono aamu ei ole itsestäänselvyys!)

kiireiset aamut

Haluatko tehdä aamuistasi mukavampia ja selättää kiireiset aamut? Huono aamu on liiankin tuttu vieras monessa kodissa, mutta näin ei tarvitsisi olla. Muutamalla pienellä muutoksella niistäkin voi tehdä ainakin hieman rennompia ja nautinnollisempia. Katsotaan tässä tekstissä, kuinka se onnistuu.

Omatkin aamuni olivat aikoinaan ahdistavaa sähläystä, täynnä kiirettä ja pahaa mieltä. Esimerkiksi seuraavat lauseet olisivat voineet olla kuin omasta suustani:

  • Aamuisin ei koskaan tahdo ehtiä tekemään yhtään mitään.
  • Aamuisin meinaan aina myöhästyä.
  • Aamuni ovat hirveää sähläystä.
  • Ehdin hädin tuskin syömään aamupalan.
  • Aamulla aina unohtaa jotakin.
  • Aamuisin ei ehdi venyttelemään, koska on muutenkin niin kiire.”
  • Vihaan aamuja, ne ovat aina niin kaoottisia.

Kuulostaako tutulta? Jos kyllä, ota haltuun seuraavat vinkit, joiden avulla aamuista voi tulla ainakin hieman siedettävämpiä. Mihinkään aivan täydellisen rentoihin ja nautinnollisiin aamuihin ei aina ole mahdollista päästä, sillä varsinkin lapsiperheissä aamut tahtovat olla väkisinkin melkoista sähläystä. Mutta ainakin pientä helpotusta asiaan voi saada.

Vinkit voivat kuulostaa itsestäänselviltä ja sitä ne ovatkin. Siitä huolimatta ne toimivat, mikäli niitä noudattaa.

(Lue myös: Hyvä ja toimiva aamurituaali: miten ja miksi?)

3 vinkkiä, joilla selätät kiireiset aamut

1. Herää 15 minuuttia aiemmin

Merkittävä osa siitä, mikä tekee aamuista huonoja, liittyy kiireen tunteeseen. Koko ajan mukana kulkee tunne siitä, ettei ole ehtimässä. Tämä kiristää hermoja, sillä koko ajan voi tuntua siltä, että jos jokin ei mene nappiin (esim. lapsi ei vaan millään suostu pukemaan vaatteita päälleen…), niin koko homma leviää käsiin. Tästä tunteesta seuraa usein läheisille kiukuttelua, turhia suuttumisia sekä riitoja.

Yllättävän paljon helpotusta tuo jo se, että herää ihan hieman totuttua aikaisemmin. Ei niin paljoa, että se kriittisesti vähentäisi unen määrää, mutta vähän aikaisemmin kuitenkin. Esimerkiksi viisitoista minuuttia. Kyse ei ole edes siitä, että viidessätoista minuutissa ehtisi tehdä kovin paljoa, vaan siitä, että sen avulla voi onnistua vähentämään tunnetta siitä, että ihan kaiken pitäisi sujua täydellisesti, jotta aamu ei menisi pilalle ja jotta myöhästymisiä ei tapahtuisi. Aikaisemmin heräämisellä tavoitellaankin lähinnä pientä rentouden tunnetta, joka tekee lopulta koko aamusta edes hieman miellyttävämmän.

2. Laita vaatteet ja laukut valmiiksi jo edellisenä päivänä

Tämäkin on itsestäänselvä, mutta toimiva vinkki, jonka avulla selätät kiireiset aamut. Ehdotan siihen kuitenkin pientä muutosta. Sain aikoinaan päähäni ajatuksen, että aamuni olisivat parempia, jos laittaisin päivän vaatteet ja tavarat valmiiksi. Päätin, että alan laittamaan ne valmiiksi jo edellisenä iltana. Ajatus oli hyvä, mutta toteutus huono.

Virheeni oli se, että pyrin laittamaan kaiken valmiiksi vasta edellisenä iltana. Käytännössä tämä jäi kuitenkin usein tekemättä, sillä illalla sitä on jo niin väsynyt, ettei millään jaksaisi tehdä mitään ylimääräistä. “Kyllähän sen ehtii sitten aamullakin hoitaa”, ajattelin.

Ongelma korjaantui, kun aloin tekemään nämä esivalmistelut illan sijaan jo edellisenä päivänä. Päivällä on vielä paljon energiaa, jolloin aamuvalmistelut tuli oikeastikin tehtyä. Älä siis jätä pakkaamista ja vaatteiden valitsemista iltaan, vaan hoida se mielellään jo aikaisemmin, kun sen vielä jaksaa tehdä.

 3. Sovi läheistesi kanssa siitä, että aamulla ei tarvitse olla iloinen ja pirteä

Osa aamuihin liittyvästä stressistä johtui omalla kohdallani siitä, että yritin olla aamuisin pirteä ja mukava perheenjäsenilleni. Kukaanhan ei jaksa aamuista mörrimöykkyä, joka väsymyksensä vuoksi kiukuttelee toisille, ajattelin.

Kylmä fakta on kuitenkin usein se, ettei aamuisin todellakaan jaksaisi olla niin hemmetin pirtsakka ja iloinen. Jo se, että sitä vaatii itseltään, voi olla ylimääräinen rasitus, joka tekee aamuista entistä epämiellyttävämpiä. Siksi omia aamujani paransi se, että sovimme kumppanini kanssa jo valmiiksi siitä, että aamuisin on lupa olla hiljainen, poissaoleva ja etäinen. Kun tästä on sovittu yhdessä, ei omasta mörrimöykkymäisestä käytöksestään tarvitse kokea huonoa omatuntoa.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti on julkaistu alunperin

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia