Elä Paremmin arvostelee: Heräämisvalo

elä paremmin arvostelee-heräämisvalo

Moi!

Lähettivät minulle Philipsiltä tuosta alkuvuodesta tälläisen heräämisvalon. Koska olen ollut havaitsevinani jonkin verran keskustelua siitä, onko näistä vehkeistä todellisuudessa mihinkään, kerron hieman omia kokemuksiani. Tämän ei ole tarkoitus olla mainos (vaikka kokemukseni ovatkin pääosin -muttei kokonaan – positiivisia) vaan oma rehellinen kokemukseni kyseisestä vempeleestä.

Olen heräillyt tuon avulla nyt pimeän tammikuun puolestavälistä tähän päivään ja kokonaisfiilikset tuosta ovat melko hyvät. Läpinäkyvyyden vuoksi lienee hyvä kertoa, että olen luonnostanikin melko hyvä herääjä eikä ylösnouseminen tuota ikinä ylipääsemättömiä vaikeuksia, joskaan ei se tammikuun pimeydessä koskaan täysin vaivatonta tai miellyttävääkään ole.

No kuitenkin. Näitähän myydään väitteellä, että ne tekevät heräämisestä helppoa, luonnollista ja tasaista ja joudun kyllä myöntämään, etten ole koskaan herännyt yhteenkään herätyskelloon yhtä hyvillä fiiliksillä kuin tähän.

Juttuhan toimii niin, että laite säteilee ensin himmeää ja minuutti minuutilta voimistuvaa valoa ja lopulta alkaa soittamaan joko radiota tai erilaista luontomusiikkia (linnunlaulua, vesiputouksen kohinaa tai vastaavia teemoja). Yleensä herään jo valoon (itse laite on makuuhuoneeni toisessa päässä, ei sängyn vieressä, tämä siksi etten napauttaisi sitä pois päältä ja jatkaisi nukkumista), mutta sikeäunisina aamuina vasta musiikkiin.

Täysin auringonnousua vastaava tämä ei mielestäni ole siksi, että auringon valo tuntuu jotenkin luonnollisemmalta. Vaikka tämän viimeisessä vaiheessa onkin hyvin kirkas, tuntuu valo silti jotenkin keinotekoisemmalta kuin auringonvalo. Toisaalta unessa tätä ei tietenkään huomaa.

Herätysäänet ovat kanssa ihan kivoja ja niitä jaksaa kuunnella sen muutaman minuutin (eli tarvetta hypätä ylös ja sulkea ääni, kuten herätyskellojen tapauksessa, ei ole), mutta nauhoitukset ovat kuitenkin sen verran lyhyitä, että käyvät viimeistään kymmenessä minuutissa sen verran ärsyttäviksi, että ne tulee laitettua pois päältä.

Kokonaisuudessa olen tähän kuitenkin hyvinkin tyytyväinen. Herääminen on aidosti helpompaa kuin ennen, ei yhtä säpsähdyttävää, eikä vaadi nopeita liikkeitä (kuten ennen herätyskellon tavoittelu ja sulkeminen). Hieman tälläinen näyttää kaupoissa maksavan, mutta mikäli herääminen tuntuu vaikealta (ja kenestäpä ei tuntuisi?), voisin kuvitella että tästä on ihan oikeaa iloa.

(Visited 705 times, 1 visits today)

2 Comments

 • Sinikka Raulahti

  Reply Reply 26.02.2013

  Olen harkinnut joskus heräämisvalon hankkimista. Nyt olen kuitenkin eläkkeellä, joten ei ole pakko herätä kukonlaulun aikaan, jos ei halua. Minulla on vuoteen vieressä kelloradio, joka tarvittaessa herättää suosikkiohjelmalla (yleensä ensimmäiseksi tosin tulee merisää…), jos on esim. matkalle lähtö tai muu tarve herätä kuuden maissa. Se oli heräämisaika töihin lähtiessä.

  • Jevgeni

   Reply Reply 27.02.2013

   Hahaa, merisäähän on se klassinen tapa herätä ;)

Leave A Response

* Denotes Required Field