Näin sovellat epäjärjestyksen periaatetta elämäsi parantamiseen

EPÄJÄRJESTYS

Puhutaan vähän entropiasta. Entropia on fysikaalinen suure, jolla ilmaistaan epäjärjestyksen määrää.

Entropian määrä maailmankaikkeudessa lisääntyy jatkuvasti, kun sen järjestyksessä oleva sisältö kuluu, hajoaa, haurastuu, jäähtyy, sulaa ja niin edelleen. Asiat muuttavat muotoaan vähemmän järjestyksessä olevaan muotoon. Esimerkki voi olla vaikkapa iso tähti, joka kuluttaa polttoaineensa loppuun, luhistuu oman paineensa alla ja jättää jälkeensä tähtpölyä. Aiemmin jonkinlaisessa järjestyksessä ollut objekti onkin yhtäkkiä vähemmän järjestyksessä olevaa pölyä. Toinen esimerkki voi olla ylläsi oleva vaatekappale. Ajan kanssa se kuluu, repeää, lentää roskiin ja pikkuhiljaa hajoaa ja maatuu. Järjestys muuttuu epäjärjestykseksi ja entropia lisääntyy.

Luonnossa on myös erilaisia järjestäviä prosesseja, jotka pyrkivät vähentämään entropiaa. Esimerkkimme tähtipöly voi oikeissa olosuhteissa tiivistyä uudeksi tähdeksi. Osa energiasta kuitenkin ilmeisesti menetetään (korjatkaa, jos ei toimi ihan näin…). Aikoinaan nämäkin tähdet tulevat sammumaan. Mitä sitten tapahtuu, on toistaiseksi teorioiden varassa.

Seuraavaksi tullaan pois tältä korkealentoiselta tasolta ja ajatellaan omaa elämäämme:

Aivan kuten luonto tarvitsee kulumistuotteita eli esimerkkimme tähtipölyä uuden järjestyksen luomiseen, syntyy elämässäkin kaikkea hyvää, uutta ja kivaa kaikenlaisen vanhan ja hajoavan pohjalle.

Elämä on usein kaaosta ja epäjärjestystä ja ymmärrettävästi sellainen ei aina tunnu kovin hyvältä. Siitä ei kuitenkaan tule pelkästään ahdistua, sillä kaaoksessa on myö siemenet uuteen kasvuun: Et voi koskaan täysin tietää, missä tilanteessa saat esimerkiksi elämäsi mullistavan idean. Et voi koskaan täysin tietää, mikä uusi tuttavuus johtaa tulevaisuudessa sihen, että saat unelmiesi työpaikan, kumppanin, asunnon tai vastaavaa. Et voi koskaan täysin tietää, mikä tässä hetkessä nihkeältä tuntuva asia johtaakin pidemmän päälle johonkin todella hyvään.

Tätä epäjärjestyksen periaatetta voit halutessasi soveltaa näin:

  1. Jokainen tapahtuma ja tilanne on mahdollisuus.
  2. Jokainen ihminen on mahdollisuus.
  3. Jokainen keskustelu on mahdollisuus.
  4. Jokainen ajatus on mahdollisuus.

Epäjärjestys on jotain, mikä tuntuu vähän ahdistavan ja stressaavan monia, mutta on siinä hyvääkin. Epäjärjestys on ikään kuin kutsu nauttia siitä mahdollisuudesta, että siitä kasvaa myöhemmin jotain oikein kivaa. Et vain tiedä mitä ja milloin.

Siksi arkisten ja vähäpätöisiltä tuntuviin tilanteisiin, tapahtumiin, keskusteluihin ja ajatuksiin voi ja kannattaakin suhtautua vakavasti. Ehkäpä se elämäsi kannaltasi tärkein työ, kumppani tai tapahtuma piilee kaiken epäjärjestyksen keskellä jossain aivan arkisessa?

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia