Haastattelussa laskuvarjohyppääjä Mari Putus

mari putus haastattelu

Tervetuloa uusimman haastattelun pariin! Tänään haastatteluvuorossa on laskuvarjohyppääjä ja hyvinvointialan yrittäjä Mari Putus.

mariputus


Hei Mari! Kertoisitko itsestäsi?

Moi! Nimeni on Mari Putus ja olen toiminut valmentajana liikunta- ja hyvinvointialalla vuodesta 2008. Olen diplomi-ravitsemusneuvoja, personal trainer, mindfulness-ohjaaja, life coach ja opiskelen tällä hetkellä myös urheilupsykologiaa. Asun Helsingissä ja toimin valmentajana ja yrittäjänä tällä hetkellä Tuplatempo-sivustoni kautta sekä Hyvinvointistudio Lupauksella. Minulla on myös työn alla mentaalivalmennuskursseja urheilijoille Onnistumisvalmentamolla, jonka perustimme vuoden alussa kollegani kanssa.

Kesällä palaan takaisin taivaalle, sillä olen myös laskuvarjourheilija. Lajissa suurin saavutukseni on voimassa oleva naisten Suomen ja Pohjoismaiden ennätys muodostelmahypyssä vuonna 2013, jossa teimme tähän asti suurimman kuvion 42 naisen kanssa.

mari putus

Mikä laskuvarjoilussa kiinnostaa? Mikä sai sinut lähtemään siihen mukaan?

Olen nähnyt unia lentämisestä pienestä tytöstä asti. Usein unissa nousen ilmaan ja kykenen lentämään kuin Peter Pan. Joskus unessa vain meditoin ja kohoan ilmaan lotus-asennossa. Ne unet ovat olleet minulle erittäin tärkeitä ja vapauttavia. Nämä lennokkaat unet saivat minut alunperin kiinnostumaan myös hyppäämisestä.

Uusien asioiden kokeilu on ollut minulle aina luontaista. Utelias luonne ja kiinnostus erilaisia asioita kohtaan on tuonut rohkeutta myös ryhtyä toimeen tilaisuuden tullessa. Uusien asioiden tekemisestä olen aina saanut jotain uudenlaista voimaa myös silloin, kun elämässäni on ollut jollain tavalla heikko hetki. Kun aloitin hyppäämisen, olin tuohon aikaan onnettomassa parisuhteessa ja yritin selvitä mahdottomasta työtaakastani kuntosalivastaavana. Silloin tiesin, että tarvitsen aivoilleni jotain uutta ja todella virkistävää. Tandemhyppy oli vastaukseni, sillä olimme tätini kanssa haaveilleet tandemhypystä varmasti jo yli kymmenen vuotta. Tiesin jo siinä vaiheessa, että tandemhyppy tulisi olemaan minulle vain ponnahduslauta laskuvarjohyppäämiseen.

Janoan elämää ja unelmien toteuttamista ja sitä tunnetta, että voin itse vaikuttaa omaan onnellisuuteeni. Olen oman onneni herra, sillä tiedän että kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestani. Hyppääminen on äärimmäisen vapauttavaa, hauskaa, mutta myös haasteita täynnä, sillä oppiminen ja kehittyminen ei koskaan lopu.

Miltä ensimmäiset hyppysi tuntuivat?

Ensimmäinen hyppyni oli siis tandemhyppy. Muistan, kun hyppymestarini avasi varjon 2000 metrissä, sanoin jo haluavani hypätä uudestaan. Kun laskeuduimme, otin selvää kuinka pääsen laskuvarjohyppykurssille. Seuraavalla viikolla istuinkin jo laskuvarjohyppääjän alkeiskurssilla ja lauantaina olin jo Utissa hyppäämässä ensimmäisen hyppyni oppilaana.

Ensimmäinen hyppyni yksin vapaapudotuskoulutusoppilaana hyppymestareiden kanssa oli jännittävää, mutta olin enimmäkseen vain innoissani, että pääsen hyppäämään uudelleen. Koen, että koulutuksessa opetetaan niin hyvä mantra, että itse hyppy on sitten vain keskittynyttä suorittamista vaihe kerrallaan. Muistan, kun avasin varjon ensimmäistä kertaa ja katsoin jalkojeni alle jossakin puolessatoista tuhannessa metrissä ja pohdin että jaahas, tässä sitä ollaan ensimmäistä kertaa yksin varjon varassa taivaalla ja tuohon kentälle pitäisi sitten ohjata tämä varjo tuulien mukaan ensimmäistä kertaa ja laskeutua turvallisesti. Vedin kerran syvään henkeä ja muistan vielä ajatelleeni että ei muuta kuin hommiin ja katse sinne minne haluat laskeutua! Laskeuduttuani fiilis oli tietysti aivan mieletön. Olin koukussa ja tiesin, että olen löytänyt paikan, jossa minun kuuluu olla: Taivaalla.

mari putus

Kuinka selvisit pelosta ja jännityksestä?

Koska päätin lähteä hyppykurssille lyhyellä varoitusajalla, keskityin tuon yhden viikon ajan tärkeimmän teorian opiskeluun. Tein viikon ajan todella paljon kuivaharjoittelua ja mielikuvaharjoittelua, koska minulle oli toiveena että pääsisin hyppäämään useampia hyppyjä ensimmäisen viikonlopun aikana. Painoin tarkkaan mieleeni asiat jotka minun tulisi muistaa, jotta hypystä tulisi turvallinen ja onnistunut.

Kuivaharjoittelu sisälsi vapaapudotusasennossa olemista korokkeella, hyppäsin pöydältä alas opetellakseni laskeutumista ja alastulokierrähdystä. Koska jännitys oli läsnä jo mielikuvaharjoittelussa, syvähengitysharjoitus auttoi minua rauhoittamaan sykettäni ja pysymään keskittyneenä sekä läsnä hetkessä. Koin myös, että kurssilla opetettu toimintamalli toimii mantrana, joka lieventää jännitystilaa. Mantra on opeteltu sana tai lause, jota hoetaan mielessä.

“Kun ihminen joutuu kovan paineen alaiseksi uudessa tilanteessa, jossa on tilanteeseen nähden paljon opeteltavaa ja muistettavaa, jää jännitykselle vähemmän sijaa ja ihminen keskittyy vain selviämiseen.”

Mitä koet oppineesi itsestäsi harrastuksen myötä? Onko se tehnyt sinusta rohkeamman ihmisen myös jollain muulla elämän osa-alueella?

Koen, että omat elämänarvoni ovat vain voimistuneet hyppäämisen myötä. Rakkaus, ystävyys ja perhe ovat olleet minulle aina hyvin tärkeitä. Haluan ympäröidä elämäni hyvillä ihmisillä, joiden kanssa minulla on hyvä olla. Minusta on tullut varmasti rohkeampi, rennompi ja määrätietoisempi ihminen hyppäämisen myötä myös muilla elämän osa-alueilla, mutta eniten olen ylpeä siitä, että osaan nykyään sanoa ei ja kieltäytyä asioista potematta niistä huonoa omaatuntoa.

Entä kuinka hyppiminen on tehnyt elämästäsi parempaa?

Hyppääminen muutti täysin elämäni kaikilla tasoilla ja koen löytäneeni oman paikkani tässä elämässä. Hyppäämisen kautta elämääni tuli uusia sydämellisiä ja hyvin aitoja ihmisiä, joista olen kiitollinen joka päivä. Hyppääjäyhteisö on tiivis ja yhtä perhettä mihin tahansa päin maailmaa matkustaakin. Ystävät, uusi perhe, rakkaus, harrastus, onnellisuus, onnistuminen… Olen niin kiitollinen siitä kaikesta mitä tämä harrastus on tuonut elämääni.

Kiitos haastattelusta Mari! Marin löytää myös seuraavien sivujen kautta:

(Lisää haastatteluja löytyy blogin tekstiarkiston kohdasta “Vieraskynät ja haastattelut”. Mukavia lukuhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia