11 kirjaa, jotka räjäyttävät tajuntasi (Kirjasuositukset, osa 1)

kirjasuositukset

 

”Osaisitko suositella jotain hyviä kirjoja, joita omasta kehityksestä kiinnostuneen kannattaisi lukea?”

Kirjasuosituksia kysytään yhä useammin, ja miksipä ei kysyttäisi, kirjojen lukeminen on ainakin omasta mielestäni yksi parhaimmista asioista elämässä. Alle olen listannut joitain omia suosikkejani ja maininnut muutamalla sanalla, miksi itse pidän niistä. Tämän listan teema ovat itsensä kehittämisen yleisopukset. Näissä käsitellään eri aiheita varsin yleisellä, mutta hyödyllisellä tasolla. Nämä sopivat erityisesti heille, jotka aloittelevat itsensä kehittämistä, haluavat ”ottaa elämänsä haltuun” ja/tai luoda elämäänsä hyödyllisiä rutiineja.

Suositusten ohessa on linkkejä kirjakauppaan. Jos tilaat itsellesi jonkin näistä kirjoista kyseisen linkin kautta, saan siitä pikkuriikkisen suosittelukorvauksen. Arvostan mahdollista tilaustasi, sillä kirjoitan tätä blogia palkatta, joten pikkupenneistäkin on kovasti iloa :)!

Kuinka näitä kirjoja kannattaa lukea?

Ennen kuin mennään itse kirjasuosituksiin, haluan nostaa esiin keskeisen asian. Se liittyy erityisesti tilanteisiin, joissa luetaan kirjoja, joiden avulla tähdätään itsensä kehittämiseen ja oman elämänsä parantamiseen. Vaikka nämä kirjat ovat usein valtavan innostavia, ei niistä ole välttämättä minkäänlaista käytännön hyötyä, ellei niitä lueta tietyllä tavalla. On yksi asia innostua lukemastaan ja aivan toinen asia oikeasti soveltaa lukemaansa oman elämänsä parantamisessa.

Olen vuodesta 2011 eteenpäin ollut hyvin kiinnostunut seuraamaan sitä, millä tavoin ihmiset lukevat näitä kirjoja ja millainen vaikutus sillä on heidän elämäänsä. Eniten hyötyä lukemastaan tuntuvat saavan seuraavanlaiset henkilöt:

 1. He lukevat kirjoja jo lähtökohtaisesti sillä ajatuksella, että soveltaisivat niiden sisältöä omaan elämäänsä (ei siis vain lukemastaan nauttiakseen, vaikka sekin on tärkeää!)
 2. He näkevät hieman lisävaivaa omaksuakseen kirjojen sisältämät opit (esimerkiksi keskustellen lukemastaan ystäviensä kanssa ja tehden muistiinpanoja ja toimintasuunnitelmia)

Jokaista kirjaa ei tietenkään tarvitse lukea tällä tavoin, enkä itsekään tuollaista aina jaksa. Joskus kirja tekee mieli lukea nopeasti ja kevyesti, ilman liiallista vakavuutta. Nuo vinkit on kuitenkin hyvä muistaa silloin, kun pyrkii maksimoimaan kirjoihinsa käyttämän ajan. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla ihan niin vakavaa. Mukavia lukuhetkiä, mikäli poimit jonkin suosituksistani myös omaan kirjahyllyysi :)!

Pahoittelut muuten ylilyövästä otsikosta. Ei se tajunta oikeasti räjähdä, mutta näin klikkiotsikoiden aikakaudella sen räjähtämistä on luvattava, muuten kiinnostus on jopa moninkertaisesti vähäisempää. Ikävää, mutta todellista! Oikein hyviä kirjoja nämä kuitenkin, vaikka tajunta pysyykin pääasiassa koossa.


11 kirjaa, jotka räjäyttävät tajuntasi

1. Michael Neill – The Inside-Out Revolution

Käsiteltävät aiheet:

 • Omien tunteiden ymmärtäminen ja hyväksyminen
 • Kevyt ja miellyttävä elämä sekä stressin vähentäminen

The Inside-Out Revolution on selkokielellä kirjoitettu kirja tunteiden toiminnasta ja niiden hyväksymisestä. Jos omien tunteiden ymmärtäminen kiinnostaa, mutta monimutkaisen tieteellisen tekstin lukeminen ei, on tämä hyvä vaihtoehto. Vaikka sitä ei suoraan mainitakkaan, perustuu kirja rationaalis-emotiiviseen käyttäytymisterapiaan, joka on varhaisia kognitiivisen käyttäytymisterapian suuntauksia.

Pidän kirjaa erinomaisena siksi, että se onnistuu menemään aiheissaan melko syvälle ilman, että se on missään vaiheessa raskas ja vaikeasti ymmärrettävä. Luin itse tämän alunperin kahdesti peräkkäin, sillä se sisälsi niin paljon maailmankuvaani mullistaneita ajatuksia, ettei niitä tahtonut saada haltuun vain yhdellä kerralla.

(Tämän oheen suosittelen luettavaksi saman kaverin samoja aiheita käsittelevää kirjaa Supercoach, joka on periaatteessa kevyt valmennus/terapiaopus, mutta käsittelee käytännössä tätä samaa aihetta hieman eri näkökulmasta. Kevyt ja viihdyttävä)


2. Stephen Covey – 7 Habits of Highly Effective People

Käsiteltävät aiheet:

 • Elämässä ja tavoitteissa onnistuminen
 • Elämänhallinta ja itsensä johtaminen
 • Ihmissuhteissa onnistuminen
 • Hyvinvoinnin ylläpitäminen & kehittäminen.

Yksi itsensä kehittämisen klassikoista ja loistava opas niin itsensä kehittämisen vasta-alkajalle kuin kokeneemmallekin konkarille. Suosittelen erityisesti heille, jotka kokevat itsensä johtamisen (esim. asioiden priorisointi & aikaansaaminen) ja elämänhallinnan hankalaksi. Luin kirjan vuonna 2011 ja sittemmin käyttänyt sen oppeja aktiivisesti, sekä kokenut ne hyödyllisiksi.

 


3. Napoleon Hill – Think and Grow Rich

(suomeksi Ajattele oikein – menesty!)

Käsiteltävät aiheet:

 • Elämässään ja tavoitteissaan menestyminen, niin henkisesti, kuin taloudellisestikin
 • Yhteistyön ja sosiaalisen tuen voima
 • Menestystä tukevat ajatus- & toimintamallit.

Herra Hill kirjoitti kirjansa alunperin menestysoppaaksi 30-luvun lamassa kärsineille, mutta sen sisältö on lähes kauttaaltaan yhä edelleen hyvin ajankohtaista. Kirja keskittyy erityisesti elämässä menestymisen edellyttämiin ajatus- ja toimintamalleihin sekä niitä tukeviin taustaprosesseihin. Jos tavoitteissaan onnistuminen kiinnostaa (ja jaksat nähdä sen eteen vaivaa), niin tämä lienee tämän listan paras kirja siihen. Olen itse viimeisten 5+ vuoden ajan rakentanut elämääni tämän kirjan oppien varaan ja tuloksia näyttää tulevan, siksikin suosittelen tätä mielelläni.


4. Dale Carnegie – How to Win Friends and Influence People

(suomeksi Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa)

Käsiteltävät aiheet:

 • Ihmissuhteet ja niiden luominen
 • Ihmissuhteiden laadukkuus
 • Vaikutusvallan kasvattaminen.

Ihmissuhdekirjallisuuden klassikko vuodelta 1936, edelleen yhtä ajankohtainen kuin ilmestyessään. Mikäli tutustuminen ja uusien ihmissuhteiden luominen kiinnostaa, sisältää tämä kirja kaiken tarvittavan. Omaksumalla sen opit tulet helposti korttelin suosituimmaksi ja miellyttävimmäksi kaveriksi. Ainoa kritiikkini kirjaa kohtaan on se, ettei se tee eroa ihmissuhteiden tyyppien välille: todellisuudessa on eri asia pyrkiä luomaan esimerkiksi arkisia tai tajunnanräjäyttäviä ihmissuhteita. Mikäli tarkoitus on kuitenkin lähinnä oppia ihmissuhteisssaan taitavammaksi, on tämä kirja paljon enemmän kuin riittävä!


5. Anthony de Mello – Havahtuminen

Käsiteltävät aiheet:

 • Tietoisuus ja todellisuuden havainnoiminen
 • omista oletuksista ja toimimattomista ajatusmalleista eroon pääseminen

Havahtuminen on niin kovaa settiä, että luin sen aikoinaan kahdesti peräkkäin. Täynnä elämää mullistavia ja viihdyttäviä oivalluksia. Mielenkiintoinen se on myös kirjailijan käyttämän sävyn takia: Teksti on samalla todella hellää ja reilua, mutta samalla todella piikikästä ja potentiaalisesti hemmetin ärsyttävää. Tämä ärsyttävyys on mielestäni tässä tapauksessa lähinnä hyvä asia. Kirjailija Franz Kafka on aikoinaan sanonut, että mikäli mieli kasvaa ihmisenä, on hyvä toisinaan lukea kirjoja, jotka jopa lloukkaavat tai ärsyttävät meitä, sillä tämä ajaa meitä ajattelemaan itsellemme uudella tavalla.  Koen Franzin sanoissa olevan kovastikin järkeä!

 


6. Viktor Frankl – Man’s Search for Meaning

Käsiteltävät aiheet:

 • Merkityksellisyys & oman merkityksen löytäminen
 • Logoterapeuttinen näkemys onnellisuuteen ja toivoon
 • Keskitysleirikokemuksia (melko rankkaakin sisältöä)

Juutalainen psykiatri Viktor Frankl vietti kolme vuotta keskitysleirivankina ja teki havaintoja vankien ja vartijoiden psyykeestä. Frankl huomasi, kuinka parhaiten keskitysleirin helvetillisiä oloja kestivät ne vangit, jotka kykenivät pitämään kiinni merkityksellisyyden tunteestaan. Myöhemmin hän kehitti uuden terapiasuuntauksen, logoterapian, johon tutustumista myös suosittelen.

Lainaus wikipedian Logoterapia-artikkelista:

 

”Logoterapian keskeinen ajatus on, että ihmisen tulee ja hän voi itse löytää elämänsä tarkoituksen. Elämän tarkoitus voi täyttyä kolmella tavalla: toimimalla eli antamalla itse jotakin maailmaan; kokemalla eli saamalla elämyksiä esimerkiksi taiteesta, luonnosta tai rakkaudellisesta ihmissuhteesta. Kolmas mahdollisuus toteuttaa elämänsä tarkoitus on valita arvokas suhtautuminen tilanteeseen, jota ei voi muuttaa. Tärkeää on tehdyt valinnat ja se, mitä itse lähettää eteenpäin. Aina ei pysty vaikuttamaan siihen, mitä tapahtuu, mutta omaan asenteeseensa pystyy vaikuttamaan. Logoterapian mukaan meitä ei niinkään muuta se, mitä meille tapahtuu, vain se,

miten asennoidumme asioihin.”


7. Tim Ferriss – Titaanien työkalut

Käsiteltävät aiheet:

 • Työkaluja hyvään elämään ja sen eri osa-alueilla menestymiseen

Titaanien työkalut on valtavan hyvä (ja hävyttömän paksu) yleisopus ”hyvään elämään”. Näin lavea aihekuvaus siksi, että työkaluja tarjoillaan elämän aivan kaikkiin osa-alueisiin liittyen. Siksi pidän tätä sopivana erityisesti yleisesti itsensä kehittämisestä ja elämässä ”onnistumisesta” kiinnostuneille. Kirjan sävy on kevyt ja yksittäiset luvut lyhyitä, joten tämä sopii loistavasti esimerkiksi ruokapöytä- bussimatka- tai vaikka vessalukemiseksi. Olen lukenut Tim Ferriksen muutkin kirjat ja pitänyt kaikista, mutta tämä on toistaiseksi ollut suosikkini.


8. Steven Pinker – The Better Angels of Our Nature

Käsiteltävät aiheet:

 • Ihmiskunnan harjoittaman väkivallan historia ja maailman muuttuminen myönteisestä ja inhimillisestä näkökulmasta tarkasteltuna

Better Angels of Our Nature on ollut ehdottomasti yksi lempikirjoistani viime vuosina. Siinä psykologian professori Steven Pinker läpikäy ihmiskunnan historiaa ja maailmamme muuttumista varsin optimistisella ja humaanilla tavalla. Kirjan keskeinen käsiteltävä kysymys on se, kuinka, ja miten väkivalta on ihmiskunnan kehityksen myötä rajusti vähentynyt ja inhimillistynyt. Suosittelen tätä erityisesti heille, jotka kokevat uskonsa ihmiskuntaan olleen viime aikoina koetuksella, sekä heille, joiden mielestä maailma on jo aivan pilalla. Tämä kirja antaa maailmastamme paitsi myönteisen kuvan, myös todistaa väitteensä laadukkailla tilastoilla. Kannattaa ehdottomasti lukea. En tosin välttämättä suosittele ihan herkimmille. (Saatavilla myös äänikirjana.)


12-elamanohjetta-kasikirja-kaaosta-vastaan9. Jordan Peterson – 12 elämänohjetta kaaosta vastaan

”Mitkä kaksitoista asiaa jokaisen nykymaailmassa elävän ihmisen olisi hyvä muistaa? Kanadalainen psykologi Jordan B. Peterson romuttaa myyttejä onnesta ja mielekkäästä elämästä. Hänen rohkea kansainvälinen bestsellerinsä 12 Elämänohjetta. Käsikirja kaaosta vastaan haastaa lukijan huikealle älylliselle tutkimusmatkalle antiikin myyteistä nykyajan neurotieteeseen.” (Saatavilla myös englanniksi)

Jordan Peterson lienee tämän hetken puhutuimpia intellektuelleja, joten päätin itsekin lukea hänen kirjansa. Enkä pettynyt. Vaikka JP tuntuukin olevan henkilö, jota joko vihaa tai rakastaa, oli hänen kirjansa mielestäni alusta loppuun viihdyttävää ja oivaltavaa tavaraa, riippumatta siitä, mitä mieltä hänestä ollaan henkilönä. Mikäli elämä tuntuu tällä hetkellä hankalalta ja epäselvältä, tarttuu tästä kirjasta varmasti ainakin jonkinlaisia hyödyllisiä ajatuksia tilanteeseesi.


sapiens-ihmisen-lyhyt-historia10. Yuval Noah Harari – Sapiens: Ihmisen lyhyt historia

”100 000 vuotta sitten maapallolla asui ainakin kuusi ihmislajia. Nykyään lajeja on vain yksi: homo sapiens. Miten meidän lajimme onnistui päihittämään muut lajit? Miten metsästäjistä tuli kaupunkien ja kuningaskuntien rakentajia? Miten ryhdyimme uskomaan jumaliin, valtioihin ja ihmisoikeuksiin sekä luottamaan rahaan, kirjoihin ja lakeihin? Miksi alistuimme byrokratialle, aikatauluille ja kuluttamiselle? Ja millaiseksi maailma on muuttumassa?

Kirjassaan Sapiens. Ihmisen lyhyt historia Harari käy läpi koko ihmisen historian, aina ensimmäisistä maan kamaralla kulkeneista ihmisistä kohti nykypäivää. Lajimme kehitykseen on vaikuttanut useita radikaaleja ja joskus tuhoisiakin läpimurtoja. Miten historian virrat ovat muovanneet ihmistä, yhteiskuntaa ja kaikkea ympärillämme?” (Saatavilla myös englanniksi)


homo-deus-huomisen-lyhyt-historia11. Yuval Noah Harari – Homo Deus: Huomisen lyhyt historia

”Mitä tapahtuu demokratialle, kun Google ja Facebook tuntevat poliittiset näkemyksemme paremmin kuin me itse? Entä miten käy hyvinvointiyhteiskunnan, kun teknologian kehittyminen ajaa osan ihmisistä työmarkkinoiden ulkopuolelle ja tekee heistä tarpeettomia? Miten voimme suojella ihmiskuntaa ja planeettaamme oman lajimme tuhovoimalta? Sapiens-kirjallaan tunnetuksi tullut Yuval Noah Harari pohtii uutuuskirjassaan Homo Deus ihmiskunnan seuraavia askeleita.

Sapiensissa tarkasteltiin, miten lajimme valloitti maailman ainutlaatuisella kyvyllään uskoa yhteisiin myytteihin jumalista, rahasta, tasa-arvosta ja vapaudesta. Homo Deus-kirjassa katse kääntyy kohti tulevaisuutta: mitä tapahtuu, kun vanhat myytit yhdistetään uusiin, jumalankaltaisiin teknologioihin kuten tekoälyyn ja geenitekniikkaan? Homo Deus tarjoaa kurkistuksen 2000-lukua muovaaviin unelmiin ja painajaisiin. Hararille tyypilliseen tapaan teos nivoo yhteen luonnontieteitä, historiaa, filosofiaa ja kaikkia muita tieteenaloja niiden väliltä. Tässä on evoluution seuraava taso: Homo Deus.” (Saatavilla myös englanniksi)


Lopuksi

Kirjoja ei kannata vain lukea – vaikka se usein huippukivaa onkin! Ne kannattaa lukea ajatuksella, mieluusti muistiinpanoja tehden. Kirjan luettuasi kannattaa tehdä aina konkreettinen suunnitelma siitä, kuinka kirjan oppeja tulee omassa elämässään soveltamaan.

Paljon miellyttäviä ja kasvattavia lukuhetkiä!

Rakkaudella,

Jevgeni

(Visited 22 060 times, 5 visits today)

7 Comments

 • mikke

  Reply Reply 22.12.2015

  Hei! Hieno kirjoitus. Mitä mieltä olet näissä kirjoissa esiintyvistä ristiriidoista keskenään. Inside out kehottaa olla hallitsematta mieltä kun taas Napoleon Hill kehottaa muuttamaan ja hallitsemaan ajatuksia?

 • Martti

  Reply Reply 11.06.2016

  Hei!

  Loistava kirjoitus! Etenkin pidin painotuksesta kirjojen ajatuksella lukemiseen. Luin aikanaan monta listalla mainittua kirjaa ja palattavahan niihin oli, sillä niin kuin tekstissä toteat, opit unohtuvat todella nopeasti.

  Sanoit, että blogit ovat mielestäsi parempaa antia tiedonhankintaan kuin kirjojen ahmiminen. Mitkä ovat sun suosikki blogejasi?

  • Jevgeni

   Reply Reply 13.06.2016

   Moi! Ja kiitti :)

   Nykyään tulee verrattain vähän luettua blogeja koska tuntuu että on kokoaika vähän sellaisessa informaation yliannostuksessa, mutta silloin kun luen niin englanninkielisistä Steve Pavlinan blogi, Tim Ferriksen blogi ja suomenkielisistä Joni Jaakkolan blogi on tällä hetkellä eniten suosiossa. Erityisesti Steve Pavlina on sellainen kaveri, jonka teksteistä valaistuu aina moneksi kuukaudeksi kerrallaan, joten turhaan usein niitä ei uskalla siksi lukea x)

 • Ruma Elsa

  Reply Reply 15.08.2016

  Lisäisin listaan pari omaa suosikkiani: Brian Tracyn ”Goals!” ja Rhonda Brittenin ”Fearless living”. Nämä sekä Carnegien molemmat suomennetut kirjat (mainitsemasi lisäksi ”Miten pääsen turhista huolista”) ovat pinossa yöpöydälläni ja päivittäistä hengenravintoa!

  Jokaisen niistä olen lukenut useampaan kertaan, mutta sen lisäksi etsin niistä näkemystä kulloinkin ajankohtaisiin ongelmiin – ja joskus yksinkertaisesti avaan jonkin kirjoista sattumanvaraisesti ja pohdin, miten avautunut kohta liittyy senhetkiseen elämäntilanteeseeni.

  Muistan, että Carnegien ”Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa” oli minulle parikymppisenä todella ”tajunnanräjäyttävä” lukukokemus; en ollut koskaan tajunnut, kuinka itsekeskeinen olin ollut! Pari päivää sitten luin siitä taas joitakin lukuja, joista toivoin saavani eväitä eräiden järjestötoiminnassa kohtaamieni hankaluuksien ratkaisuun. Kirjan ohjeet olivat niin viisaita ja osuvia, että suorastaan haukoin henkeä! Koettaessani ratkaista järjestöllisiä ongelmia olin tarkoittanut hyvää, mutta nyt huomasin, missä asioissa en ollut toiminut kovin viisaasti.

 • Marke Siivonen

  Reply Reply 07.07.2018

  Ilmeisesti Neilin kirjoja ei saa suomennettuna?

  • Jevgeni

   Reply Reply 07.07.2018

   Ainakin pikaisen googlettelun perusteella näyttäisi siltä, että ei saa :(!

Leave A Response

* Denotes Required Field