Kuinka taltuttaa joulustressiä edes vähän

KUINKA TALTUTTAA JOULUSTRESSI

Joulustressaamista pidetään melkeinpä itsestäänselvyytenä. Onhan se monille oikein tuttu, vuosittainen vieras. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Joulukuu voi olla aivan yhtä rento kuukausi kuin mikä tahansa muukin, kaikista joulukiireistä välittämättä.

Kyselin hiukan ihmisiltä siitä, mitä he oikein joulukuussa tarkalleen ottaen stressaavat. Esiin nousivat erityisesti seuraavat asiat:

  • Lahjojen keksiminen ja hankkiminen
  • Joulukorttien lähettäminen ajoissa ja oikeille ihmisille
  • Se, että on niin paljon tehtävää ja muistettavaa, kaikki jouluun liittyvät valmistelut.
  • Sukulaisten tapaaminen
  • Ostoskeskuksissa ja kaupoissa pyöriminen
  • Kiireen tuntu yleisesti, tunne siitä, ettei ehdi ja ettei onnistu

Tarkastellaan näitä yksitellen ja mietitään miten niistä johtuvaa stressiä voisi vähentää.

Lahjat

Lahjoissa ihmisiä stressasi erityisesti niiden keksiminen, eikä niinkään ostaminen. Ja vaikeatahan se on. Itsekin koen olevani äärettömän huono lahjojen ideoinnissa. Helppo ratkaisu tähän on tietysti se, että alkaa miettimään niitä lahjoja tarpeeksi ajoissa. Tuntuisiko se niin stressaavalta, jos sinulla olisi viikon sijaan kaksi kuukautta aikaa miettiä lahjaideoita?

Mutta helpoista ratkaisuista viis, mietitään mieluummin sitä, mitä hyötyä stressistä on lahjoja ideoidessa. Yksi stressin osasyistä on se, että stressillä yritämme motivoida itseämme johonkin. Voi olla, että stressaamalla lahjojen ideoimista, yritämme alitajuisesti motivoida itseämme ideoimaan paremmin ja nopeammin sekä saamaan koko homman tehdyksi (“alta pois”), jotta sitä ei enää tarvitsisi miettiä.

Stressi voi johtua siitä, että pelottelemme itseämme sillä, mitä tapahtuu jos emme saakaan lahjoja hankituksi ja annetuksi ajallaan. Ajattelemme pettyneitä perheenjäseniä, häpeää, jota tunnemme kun meillä ei ollutkaan sopivia lahjoja. Tai ehkäpä sitä hirveää stressijuoksurumbaa, kun joudumme hankkimaan hätälahjoja päivä ennen joulua.

Mutta onko stressistä ja itsemme pelottelusta oikeasti hyötyä lahjojen hankkimisessa? Auttaako stressi meitä oikeasti? Onko se oikeasti tarpeellista? Ei varsinaisesti.

Päin vastoin, stressaantuneena on vaikeampi ideoida ja toimia. Stressin tunne sotkee ja lannistaa. Emme myöskään tarvitse stressiä, jotta tekisimme asiat nopeammin ja tehokkaammin, vaikka moni niin tykkääkin ajatella. Pääasiassa stressi häiritsee, ei auta.

Sen sijaan hyötyä voi olla

  • suunnitelmallisuudesta ja ajoissa aloittamisesta
  • lahjaideoiden keräämisestä pitkin vuotta ja lahjojen ostamisesta ajoissa
  • lahjojen ideoimisesta yhdessä esim. ystävien tai sukulaisten kanssa
  • lahjaideoiden lukemisesta netistä

Joulukorttien lähettäminen

Mikä joulukorteissa stressasi heitä, joilta asiaa ehdin kysäistä?

Kuulemma ainakin se, ettei ehkä muista lähettää korttia kaikille sen ansaitseville tai joille se “kuuluu” lähettää. Tämän pelätään johtavan pettymyksiin, suuttumiseen tai siihen, että joku, jolle emme itse lähettäneet korttia, lähettää meille sellaisen. Ajatus vastavuoroisuuden puutteesta on ahdistava.

Tässäkin voi auttaa suunnitelmallisuus:

  • ajoissa tehdyt listat siitä, kelle kortit lähetetään
  • ajoissa päätetty ajankohta, milloin kortit kirjoitetaan
  • ajoissa hankitut välineet, korttien askartelu ym.
  • ajoissa korttien postiin vieminen, jotta ne ehtivät oikeana päivänä perille.

Tehtävän ja muistettavan “hirveä määrä”

Tämä nimitettiin stressinaiheuttajista suurimmaksi. Ahdistavana koettiin se, että jouluvalmisteluihin liittyy niin paljon kaikkea tehtävää ja muistettavaa, että syntyy tunne hommiin hukkumisesta. Samalla pelättiin, että jotain tärkeää unohtuu.

Onneksi tähän on olemassa helppo ratkaisu. Se on yksinkertaisten tehtävälistojen käyttäminen.

Miksi juuri tehtävälistat?

Mietitään, mikä tehtävien paljoudessa meitä pelottaa. Ainakin sen seuraukset, kun emme ehdikään tehdä kaikkea tarvittavaa. Tai sen seuraukset, kun unohdamme jotakin. Kolmanneksi se ahdistavan voimattomuuden ja riittämättömyyden tunne, jota koemme hukkuessamme tehtävien paljouteen (vaikka käytännössä ehtisimmekin lopulta kaiken…). Tehtävälistojen käyttäminen on vastaus näihin kaikkiin.

Listaamalla tekemättömät tehtävät paperille huomaamme usein sen, ettei niitä ole läheskään niin paljon kuin miltä tuntui, kun lista oli vain päässämme. Mielessä kun on usein tunne siitä, että kaikkea on IHAN HIRVEÄSTI.

Tämä myös säästää meidät unohtelulta, koska voimme koska tahansa tarkistaa listalta, että missähän sitä oikein mennään. Lista konkretisoi ja poistaa ylimääräistä paniikintuntua edes vähän. Vähänkin on parempi, kuin ei mitään.

Sukulointi

Joulu on monille sitä  aikaa, jolloin pääsee ottamaan taas kerran kontaktia kaikkiin ihaniin inhokkisukulaisiin. Tämä saattaa helposti stressata, mikä on aivan ymmärrettävää.

Kun tilanne on mikä on ja inhokkisukua ei pääse pakoon, mikä ratkaisuksi? Itseäni auttaa vastaavissa tilanteissa se, että valmistaudun niihin henkisesti etukäteen. Läpikäyn ne aiheet, joista ei tule puhua, päätän tietoisesti kestää sen, kun joku kuitenkin alkaa ärsyttämään, mietin valmiiksi mahdollisia rakentavia tapoja reagoida nihkeisiin tilanteisiin ja niinedelleen. Näin saan poistettua edes vähän sitä epämääräistä uhkaava tunnetta siitä, että tulee olemaan huono meininki.

Epämääräisyys poistuu konkretisoimalla tulevaa tilannetta. Kun läpikäyn mielessä sen, mikä tilanteessa ahdistaa, huomaan usein, että tilanne vaikuttaa etukäteen epämiellyttävämmältä kuin mitä se todennäköisesti on oikeassa elämässä. Sitä vain jotenkin tykkää pelotella itseään sillä, kuinka kamalaa kaikki tulee olemaan.

Ostoskeskuksissa ja kaupoissa pyöriminen

Yksi harvoista asioista, jotka saavat minut todella ahdistumaan, on väkijoukot. Varsinkin jouluostoksilla olevat, stressaantuneenoloiset ja kiukkuiset väkijoukot. Kävelisin mieluummin anarkistisen mielenosoituksen kuin jouluisen ostoskeskuksen lävitse.

Ennen ajattelin jo ennen jouluostoksille menoa sitä, kuinka hirveän ahdistunut olo minulla tulee siellä olemaan ja kuinka seuraavat pari tuntia tulevat olemaan hirveää kärsimystä. Tämä etukäteisajattelu tietysti vain pahensi asiaa. Hyötyä siitä ei ollut. Kun lopulta sinne ostoksille sitten uskaltaudun, ei todellisuus ole yleensä läheskään niin epämiellyttävä, kuin tykkään etukäteen ajatella.

Itsestäänselviä asioitahan nämä kaikki ovat, mutta jotenkin ne vain tuppaavat vuosi toisensa jälkeen unohtumaan. Hinnan siitä maksamme lisääntyneenä stressinä. Mutta ehkäpä sitä joskus vielä oppii :)

Astetta rennompia jouluvalmisteluja ja paljon rakkautta toivoo,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »