8 tapaa uskaltaa (laulaa karaokea)

 

BK Kuinka uskaltaa laulaa

Haluan tehdä paljastuksen. Olen jonkin sortin karaokeaddikti. Teen myös toisen paljastuksen. Olen niin hirveä laulaja, että puolille tulkinnoistani lähes buuataan. Kyse ei edes ole mistään heikon itsetunnon synnyttämästä ylikriittisyydestä taitojani kohtaan. Olen niin huono, että jopa oma äitini lyttää laulutaitoni.

Tiedän tämän ja viihdyn silti karaokelavoilla. Sen sijaan moni, joka laulaa moninkertaisesti minua paremmin ei viihdy. Vaikka haluaisi.

Laulaminen on nimittäin ihan hemmetin kivaa. Se on myös hemmetin pelottavaa, sillä oman äänen käyttäminen julkisesti on yllättävän haastavaa. Jopa minulle, siitä huolimatta että puhun ammatikseni (ja salaa haaveilen rokkitähden urasta).

Haluaisinkin jakaa tässä kirjoituksessa muutaman matkan varrella oppimani ja kokeilemani vinkin heille, jotka haluaisivat olla karaokelavojen sulokurkkuja (tai minun laillani lavojen kauhistuksia). Ja toki monet näistä vinkeistä ovat sovellettavissa ihan mihin tahansa uskaltamiseen ;)

Näin voitat karaokepelkosi

1. Ymmärrä ettei ketään kiinnosta

Kuten sanoin, laulutaitoni ovat toisinaan niin jäätäviä, ettei minulle suostuta taputtamaan edes kohteliaisuudesta. Aikoinaan näin huonosti esiintyminen olisi hävettänyt, vaan ei enää. Olen nimittäin huomannut, että ketään ei loppujenlopuksi kiinnosta pätkääkään se, kuinka hyvä tai huono olen. Joku saattaa joskus mielenosoituksellisesti peittää korvansa tai naurahtaa pilkallisesti, mutta vuoroni loputtua hän on jo onnellisesti unohtanut, kuinka huono olin. Toisin sanoen minulle ei jää mitään syytä häpeämiseen.

2. Yleisö haluaa sinun onnistuvan

Jos olet koskaan ollut katsomassa mitä hyvänsä esitystä, jossa esiintyjä on näyttänyt epävarmalta tai esimerkiksi seonnut sanoissaan, olet hyvin todennäköisesti ajatellut että “voi kun toi nyt onnistuis tässä!” Ja niin ajattelevat lähes kaikki. Toisin kuin usein ajattelee, muut ihmiset eivät janoa sitä, että pääsisivät nauramaan ja buuaamaan sinut pois lavalta, vaan he päinvastoin haluavat, että onnistut.

3. Karaokessa KUULUU olla vähän huono

Karaoke on minusta yksi loistavimmista suomalaiseen kulttuuriin kuuluvista jutuista. On nimittäin laajalti tiedossa, ettei sitä kukaan osaa kuitenkaan hyvin ja että vähän sinne päin vetäminen on paitsi sallittua, usein myös suotavaa. Toisin sanoen laulamalla muuta kuin täydellisesti teet vain sen, mitä sinulta oikeastaan odotetaankin. Ja ainakin täkäläisten kulmaräkälöiden tunnelmaan suorastaan kuuluu se, että joku laulaa taustalla jotain aivan hirvittävää.

4. Et ole oikeasti niin huono kuin luulet

Olen tietysti huono henkilö sanomaan tätä, sillä lähes kuka tahansa on minua parempi, mutta hei ihan oikeasti. Useimmat tyypit jotka avautuvat siitä, kuinka eivät kehtaa laulaa koska ovat niin huonoja, eivät ole. Päinvastoin monet heistä laulavat suorastaan nätisti, ja niin laulat ehkä sinäkin.

5. Yleisösi on kännissä eikä erota hyvää huonosta

Koska ollaan Suomessa ja koska karaokelaitteistoja näyttää ainakin täällä itäisessä Helsingissä löytyvän lähinnä niistä räkäisimmistä kuppiloista, voit olla lähes varma, että valtaosa yleisöstäsi on kuitenkin niin naamat, etteivät välitä siitä kuinka hyvin tai huonosti laulat. Pääasia että laulat, jotta he saisivat mölistä mukana.

6. Hae kavereista tukea

Klassinen karaoketemppu on tietysti hakea rohkaisua kavereista ja valloittaa lava kahden tai useamman kaverin voimin. Tällä tavoin siitä yhteisestä mölinästä ei kukaan erota juuri sinun ääntäsi, eikä laulaminen näin ollen ole niin pelottavaa.

7. Aloita biiseistä jotka EIVÄT VOI mennä pieleen

Kun ensimmäisiä kertoja uskaltauduin laulamaan yksin, valitsin tarkoituksella kappaleita, joita ei voi mokata vaikka yrittäisi. Klassisia esimerkkejä suomalaisista ikivihreistä edustavat esimerkiksi Volga, Tsingis khan tai Titanic. Kuulostavat väkisinkin hyvältä, kunhan vetää kovaa ja asenteella. Vaihtoehtona on laulaa biisi, johon kaikki paikallaolijat yhtyvät ja hoitavat laulamisen lähes puolestasi. Vinkki: Aikuinen nainen. Toimii AINA.

8. Menestyjät ovat tottuneet olemaan naurunalaisina

Jos mietitään ketä tahansa kotimaisista menestyjistämme, olkoot kyse sitten vaikka Cheekistä, Nallesta, Saulista tai Haavistosta, ovat he kaikki toistuvan pilkan kohteena. Pilkka on vähän sellainen juttu, joka näyttää seuraavan menestyksen mukana, vaikkei siihen sinänsä ei olisi edes aihetta. Koska olet tietysti tuleva menestyjä, kannattaa tämä pilkan sietäminen oppia ajoissa ja karaoke tarjoaa siihen loistavan tilaisuuden ;)

Tähän loppuun yritin löytää kuvan minusta karaokeamassa, mutta olivat kaikki niin järkyttäviä, että päätin suojata silmiänne. Toivottavasti vinkeistä oli pientä hyötyä ja toivottavasti näen juuri sinut pian karaokelavalla ;)

(Visited 797 times, 1 visits today)

0 comments… add one

Leave a Comment