Millainen on oikeanlainen parisuhde?

oikeanlainen parisuhde

Millainen on oikeanlainen parisuhde? Törmäsin hesarin sivuilla juttuun otsikolla “Kirsi Hahtomaa tapaa aviomiestään kerran viikossa – Moni luulee, että pitäisi erota, vaikka kaipaa vain enemmän omaa tilaa“.

Juttu käsittelee sitä, kuinka muiden ihmisten on toisinaan vaikeaa ymmärtää tai hyväksyä sitä, että maailmassa on varsin eri tyyppisiä parisuhteita. Tämä on ymmärrettävää, sillä elämme maailmassa, jossa näennäisesti vallitsee edelleen yksi “oikea” parisuhteen malli:

Kaksi yhdessä asuvaa, vastakkaisia sukupuolia edustavaa aikuista, joilla on pari lasta, koira, auto ja niin edelleen. Tiedostamme kyllä, että moni elää varsin erilaisessa parisuhteessa, mutta asia unohtuu helposti, sillä pääasiassa kohtaamme niin omassa arjessamme kuin mediassakin esimerkkejä vain niistä perinteisen näköisistä parisuhteista.

Mielenterveystyö kuitenkin tarjoaa tähän hieman erilaisen näkökulman. Tässä pääsee tapaamaan ihmisiä varsin syvällisellä tasolla ja kuulemaan heidän tarinansa. Yllättävän usein ilmenee, että ihmisten parisuhteet ovat tyystiin erilaisia kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä!

Päällepäin voi näyttää siltä, että useimpien ihmisten parisuhteet ovat melko perinteisiä. Tämä mielikuva kuitenkin karisee nopeasti, kun ihmisten kanssa oikeasti juttelee. Mitä useammin tätä teen, sitä vaikeampaa minun on uskoa ajatukseen siitä, että olisi olemassa jonkinlainen “oikean parisuhteen malli”.

Siitä päästäänkin tämän avautumisen pääpointtiin: Kuulen jatkuvasti ihmisiltä, kuinka hemmetin ikävältä se tuntuu, kun muut “oikein ajattelevat” ihmiset katsovat asiakseen ottaa kielteisesti kantaa, väheksyä ja tuomita muita heidän parisuhteiden mallivalinnoistaan.

Tästäkin huolimatta törmään toistuvasti tilanteisiin, joissa muut ihmiset näkevät asiakseen kertoa, millainen on “oikeanlainen parisuhde”. Esimerkiksi avoimissa suhteissa, polyamorisissa suhteissa tai vaikkapa tuon hesarin jutusssa mainitun “erillään elävien” suhteissa olevat ihmiset kohtaavat vahvoja ennakkoluuloja ja väheksyntää muiden taholta.

Tämä on mielestäni kurjaa. En koe, että on minun asiani puuttua kenenkään parisuhteisiin, enkä näe hyvänä, että muutkaan sitä tekevät. Parisuhteet ovat niiden osapuolten oma asia ja he saavat puolestani elää juuri siten, kun itse katsovat parhaaksi. Kaikenlainen ulkopuolinen mussuttaminen tuntuu liialliselta.

Ajattelen näin siitäkin huolimatta, että elän itse varsin perinteisessä parisuhteessa. Me olemme se perhe, jolla on lapsia, koiria ja lauantai-iltaisin lämpenevä sauna. Ei ole silti meidän asiamme ottaa kantaa kenenkään muun parisuhteisiin. Itseään ei kannata häpäistä sillä, että ottaa vahvasti ja kielteisesti kantaa asioihin, jotka eivät itselleen kuulu.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Millainen on oikeanlainen parisuhde” on julkaistu 5.10.2016 ja sitä on päivitetty 20.7.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »
mita tehda treffeilla

Mitä tehdä treffeillä?

Mitä tehdä treffeillä? Mennäkö kahville, kävelylle, leffaan vai syömään? Tämä on yksi tämänkin sivuston haetuimpia kysymyksiä. Moni tuntuu ajattelevan, että treffiaktiviteetin valinnalla on paljonkin merkitystä

Lue lisää »