Pelonhallintakeinot: 10 tosielämän pelonhallintakeinoa

10 tosielämän pelonhallintastrategiaa

Millaisia pelonhallintakeinoja ja strategioita sinulla on? Kysyin tämän saman kysymyksen Facebook-seinälläni ja sain paljon vastauksia. Tässä tekstissä haluan nostaa esiin niistä 10. Selostukset ovat suoraan vastaajien kynästä, enkä ole muokannut niitä muutoin, kuin kirjoitusvirheiden osalta. Ehkä sinäkin koet jonkin näistä hyödylliseksi!

Kuulen myös hyvin mielelläni tämän blogin lukijoiden vastauksia samaan kysymykseen, eli kommentteja tai sähköpostia (elaparemmin@elaparemmin.fi) saa laittaa :)!

10 tosielämän pelonhallintastrategiaa:

1.

“Nopea boost meditation, pikainen mielen tyhjennys auttaa, max. 5 sekunnin spurtti. Se auttaa kadottamaan vähän pelkoa ja unohduttaa huolet, jotka vaikuttavat itsevarmuuteen.”

2.

“Mulla on muutama vakio “turvapaikka” joihin kuvittelen itteni ja se rentouttaa, muutenkin paljon mielikuvituksen avulla, että näen itseni läpi eri skenaarioiden joissa onnistun tai jostain syystä epäonnistun ja epäonnistumisiin mietin valmiiks pari keinoa päästä eteenpäin ja kääntää tilanne voitoksi

Turvapaikat ovat fyysisiä paikkoja, tilanteita, ihmisiä, jotain sellasta, jonka ajatteleminen jotenkin auttaa just siihen tilanteeseen. Et haen itselleni tavallaan mielikuvitustukijoukkoja tai “kotikenttäetua” tilanteeseen, jos niitä ei muuten ole. Nämä paikat/ihmiset auttaa siis ehkä useammin fyysisiin pelkoihin (luokkaa hammaslääkäri) ja sellaseen epämukavuudesta selviämiseen ja sit skenaariot jos pelko on jossain henkisemmässä painetilanteessa (tyyliin esiintyminen) tms.

3.

“Tutustuminen itseensä paremmin enneagrammin avulla. Auttaa monessa. Kun oppii tunnistamaan omat vahvat ja “pimeät” puolet niin osaa paremmin toimia omista lähtökohdista ja myös ymmärtää vastapuolen reaktioita.”

4.

Mielikuvat!! Mun lemppari on semmonen valopallo, jonka kehittelin joskus. Valopallo edustaa kaikkee sitä mitä haluisin tuntee tai olla (esim. itsevarma tai rento). Ihan kirjotin et mitä se edustaa ja visualisoin ne asiat/tunteet läpi. Sit heikkoina hetkinä pyrin ottamaan yhteyttä tähän valopalloon mun sisällä.

Tykkään valopallosta ajatuksena, kun tuntuu että sen kautta on helppoa samaistua niihin haluamiinsa fiiliksiin. Kirkas valkea valo jo itsessään symbolisoi mulle niitä asioita, kuten iloa, energiaa, hyvyyttä ja “puhtautta” :)”

5.

Olla tässä hetkessä läsnä omassa kehossa/energiassa ja olemassaolossa, ei mielen tasolla. Niin ns. ongelmia kuten pelkoa tai itsevarmuuden puutetta ei enää vaan ole. Toimia sitten tarvittavalla tavalla tästä läsnäolosta käsin juuri tässä hetkessä. (Ei kannata velloa esim. tulevassa kuvittelemassa jotain mörköjä, jotka eivät ole todellisuutta/olemassa vaan mielen kuvitelmaa.) Ihan vaan hengittää sisään ja ulos ja keskittyä siihen mitä on nyt.”

6.

Sanoisin että armo on yksi mulle tärkeimmistä ajatuksista kun tulee itsetuntoon ja pelon- tai jännityksenhallintaan. Pitää olla armollinen itselleen, “kääntyä hyödyllisesti sisäänpäin” nähdäkseen etteivät tosiasiat varsinaisesti muutu riippumatta siitä tunnenko itseni epäonnistujaksi jollain tavalla vai en. Tunteiden salliminen ja niiden toteaminen ja sisällyttäminen osaksi tunnemaailmaansa tasa-arvoisina, yhteen sulautuvina merkityskenttinä rauhoittaa kummasti kun siinä onnistuu. Egonhäivytys ja nöyryys ovat tässä myös hyviä; alistuminen totuuksiin jotka voivat olla rakentavia ja iloisia, vaikka ne olisivat vaikeita nähdä.

Esiintymistilanteiden jännitystä lievittää tai lietsoo eri asiat eri ihmisillä, mutta mulla se alkoi mennä pois heti kun tajusin että se mitä ilmaisen ihmisille saattaa henkilöityä minuun siinä tilanteessa (etenkin kun kyseessä on oma esitystaide vaikka), mutta sen viestin välittäminen ja siihen täysillä uskominen on tärkeämpää kuin se miten ihmiset mun omassa päässäni saattavat suhtautua muhun itseeni ja mun (sosiaalisiin) kasvoihin. Ja jos osaa nauraa kun mokaa niin on jo aika hyvin varustautunut pieniin pettymyksiin.

7.

“Rukous.”

8.

“Menen suihkuun ja kehun itseeni vuolaasti peilin edessä ja hoen “ei siihen kuole, elämä jatkuu yms. :D”

9.

“Kun jännittää/hermostuttaa, niin irvistelen hetken ajan (tilanteen salliessa tietysti). Auttaa lähes aina, koska itsekseen irvistely saa mut nauramaan :D”

10.

“Evääksi maailmalle aikoinaan annettiin ohjeeksi heilutella varpaita, kun oikein jännittää. Myöhemmin kuitenkin huomasin pelkojen kohtaamisen olevan paras keino :D…”

Entä millaisia pelonhallintastrategioita sinulla on? Jätä kommentti :)!

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia