Perfektionismi: Ymmärrä perfektionismisi tyyppiä (sisältää harjoituksen)

Perfektionismi Ymmärrä perfektionismisi tyyppiä sisältää harjoituksen

Tunnistatko itsestäsi perfektionistin, mutta et täysin hahmota, miksi kaipaat täydellisyyttä? Tässä muutama ajatus ja pieni tehtävä asian korjaamiseksi :)!

Perfektionismi on mielenkiintoinen ilmiö. Se on voimauttava ja ihmisen elämää eteenpäin vievä, mutta samaan aikaan jarruttava ja lannistava voima. Usein se johtaa meidät huippusuoritusten äärelle, yhtä usein taas estää meitä.

Sama toistuu kaikkialla yhteiskunnankin tasolla. Usein perfektionistinen ajattelutapa vie yhteisöjä eteenpäin, usein taas jarruttaa ja jopa pysäyttää kehityksen.

Perfektionismin hyödyt ja haitat ovat molemmat kiistattomia. Kysymys kuuluukin: voisimmeko oppia saamaan siitä irti enemmän hyvää ja vähemmän huonoa? Voisimmeko valjastaa perfektionismimme luovan voiman paremmin käyttöön, mutta samalla vähentää perfektionistisen itsekritiikin vaikutusta elämäämme?

Jotta tässä voisi onnistua, on ensin ymmärrettävä omaa perfektionismiaan. Sitä nimittäin esiintyy monessa eri muodossa ja sen taustalla vaikuttavat monet eri syyt.

Jonkun perfektionismi voi olla pääosin innostunutta ja voimauttavaa: Saisinko tämän tehtyä vieläkin paremmin…? Haluan ainakin yrittää!

Jonkun toisen taas saattaa keskittyä vain tiettyjen aihealueiden hoitamiseen täydellisesti. Ehkäpä työ, parisuhde tai perhesuhteet vaativat täydellistä huomiointia, kun taas jokin muu voidaan hoitaa “vähän sinne päin”.

Jonkun taas pääosin kriittistä ja lamaannuttavaa: Teinkö tätäkään tarpeeksi hyvin? En jaksaisi tätä jatkuvaa riittämättömyyttä!

Nämä kaikki saattavat olla osa omaa perfektionismi-cocktailiamme vaihtelevissa mittasuhteissa. Siksi oman perfektionisminsa ymmärtäminen ei välttämättä ole helppoa.

Perfektionismi on todistelua, mutta kenelle?

Täydellisyyden tarve on hyvin usein jonkinlaista todistelua. “Katsokaa, kun minä tein hienoa jälkeä!”

Olennainen kysymys on se, että mitä todistellaan ja kenelle todistellaan. Todistellaanko omia kykyjä ja osaamista itselleen? Todistellaanko jotain muille?

Vai todistellaanko jotain ehkä ilman, että oikeastaan hahmotetaan, kenelle todistellaan? Mitä jos sen taustalla, että yrität miellyttää pomoasi hyvällä työnjäljellä onkin se, että yrität välillisesti ja sitä tajuamattasi hakeaa hyväksyntää etäiseltä, ehkä jo edesmenneeltä isältäsi?

Kaiken todistelun joukossa voi olla myös annos tervettä perfektionismia. Täydellisyyttä voidaan tavoitella myös aidosta kokemisen ja löytämisen ilosta. Moni saattaa aidosti nauttia vaivannäöstä ja täydellisestä työnjäljestä. Kaikki perfektionismi ei todellakaan perustu jonkinlaiselle riittämättömyyden tai arvottomuuden tunteelle.

Nämäkin ovat osa perfektionismi-cocktailiamme. Näin sen hahmottaminen vaikeutuu entisestään.

Omaa perfektionismiaan voi pyrkiä hahmottamaan pienen reflektointitehtävän avulla. Vastaa kysymyksiin:

  • Kun koen tarvetta tehdä jotain täydellisesti, onko minulle rehellisesti aivan sama, näkeekö kukaan tuotostani vai ei?
  • Kun koen tarvetta tehdä jotain täydellisesti, toivonko (avoimesti tai salaa), että joku tietty henkilö näkisi sen?
  • Kenen kiitoksesta täydellisesti tehdystä työstä ilahtuisin eniten? Kenen kiitos merkitsee minulle eniten?
  • Kenen henkilön en haluaisi näkevän, että olen tehnyt jonkin asian (minkä?) huonosti?
  • Toivonko (avoimesti tai salaa), että jonkin asian (minkä?) tekeminen täydellisesti muuttaisi jonkun mielikuvaa minusta parempaan suuntaan? Keneltä kaipaan lisää hyväksyntää?

Vastaavia kysymyksiä voit keksiä myös itse lisää. Kysymyksiin kannattaa vastata täysin rehellisesti ja ilman kritiikkiä vastausta kohtaan. Se, miltä meistä usein tuntuu tällaisiin vastatassa ei aina ole kovin miellyttävää ja vastauksiaan tekee helposti mieli siistiä hyväksyttävämpään kuntoon. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä, vaan itselleen kannattaa olla rehellinen. Tehtävän tarkoitus on auttaa sinua hahmottamaan sitä, mitä oikeasti ajattelet. Rehellisyys on usein edellytys sen hahmottamiselle.

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia