Onko sinulla jokin rajoittava uskomus? (Rajoittavan uskomuksen horjutus ja purku)

Rajoittavan uskomuksen horjutus ja purku

Koetko sosiaaliset tilanteet ja sosiaalisen itsevarmuuden hankalana asiana? Et ole yksin, niin kokevat useimmat muutkin meistä. Yksi suurimmista tekijöistä, jotka sosiaalista elämäämme vahingoittavat ovat elämän aikana kerätyt rajoittavat ajatusmallit ja uskomukset. Jos haluaa helpompaa sosiaalisuutta, ne kannattaa korjata.

Alta löydät yhden tehokkaimmista työkaluista tämän tekemiseen.  Sen esittelee meille kielten opettaja ja valmentaja Hanna Puolakka. Lisää hänen tekstejään löydät täältä (kannattaa vilkaista!)


 

“Ihmisten kohtaaminen ja yhteyden löytäminen ei aina ole helppoa. Monet meistä kohtaavat sosiaalisissa tilanteissa aina sen saman ahdistuksen, pettymyksen tai esteen josta ei tunnu pääsevän yli. Kysymys saattaa hyvinkin olla syvään juurtuneesta uskomuksesta, joka meillä on liittyen itseemme, toisiin ihmisiin tai elämään ylipäätään.

Jos pääsemme käsiksi yhteenkin näistä uskomuksista ja saamme tuotua ne alitajunnasta tietoisuuteen, pystymme horjuttamaan niiden valtaa meihin. Emme enää uskokaan että Epäonnistuminen on este tai että Ujous on heikkous tai Moka on noloa. Pääsemme elämään vapaammin oman näköistämme elämää omana itsenämme ja kohtaamaan toiset luonnollisesta ja aidosti.

ggg

1.

Me kaikki olemme omaksuneet elämän varrella, varsinkin lapsuudessamme uskomuksia. Ne ovat käsityksiä itsestämme, toisista ihmisistä ja elämästä yleensä, joita pidämme totuutena. Ne ovat usein tiedostamattomia tai jos olemme tietoisia niistä, ne tuntuvat olevan vaikeasti muutettavissa. Minä olen epävarma, en voi sille mitään. Muihin ihmisiin ei voi luottaa. Elämä on rankkaa.

Ihminen kokee turvallisena sen, että maailma on sellainen kuin olemme uskoneet sen olevan, että maailma vastaa uskomuksiamme . Näin ollen ihmisellä on alitajuinen tarve todistaa itselleen, että maailma vastaa niitä uskomuksia, joita meillä on. Jos meillä on vaikka uskomus, että Muihin
ihmisiin ei voi luottaa, keräämme maailmasta alitajuisesti todisteita, jotka todistavat meille, että
näin on. Siksi me ihmiset näemme maailman niin erilaisena. Meillä on erilaiset uskomus-suodattimet päällä.

2.

Uskomuksista syntyy ajatuksia. Varsinkin jos uskomus on alitajuinen eli emme hahmota tietoisesti sen olemassaoloa, voivat siitä syntyvät ajatukset tuntua hyvin uskottavilta. Saatamme samalla ihmetellä mistä tällaisia ajatuksia oikein tulee. Varmasti unohdan taas mitä olin sanomassa. Kukaan ei kuitenkaan ymmärrä huumoriani. Pentti ei oikeasti halua viettää aikaa kanssani, hän vain haluaa miellyttää minua. Elämä ei ole helppoa.

3.

Nämä ajatukset sitten aiheuttavat tunteita . Jos ihminen ei ole ottanut ajatuksiaan tosissaan, niin usein tunteet viimeistään otetaan vakavasti. Jos tunnen näin, tämän täytyy olla totta. On hyvä että ihminen kuuntelee tunteitaan. Ne tuovat meille usein tärkeää viestiä. Mutta jos tunne juontaa juurensa rajoittavaan uskomukseen, joka ei alun alkaenkaan ollut totta, on herätyksen aika. Nämä ajatukset aiheuttavat uskomukseen liittyvissä tilanteissa sellaisia tunteita kuin ahdistus, pelko, jännitys, kiusallisuus, epävarmuus, häpeä, pettymys, suru.

4.

Tällaisten tunteiden vallitessa toiminta ei useinkaan ole optimaalista. Millaista on esimerkiksi kertoa juttua kaveriporukassa tai esitelmöidä työpaikalla samalla kun tuntee ahdistusta ja häpeää?

5.

Tällaisesta toiminnasta seuraa lopputulos , joka on mitä ilmeisimmin epätyydyttävä. Se ennestään vielä vahvistaa alkuperäistä uskomusta No niin. Totta se on. Olen porukassa aina epävarma. Kukaan ei taaskaan ymmärrä minua. Ja rajoittava uskomuskehä on valmis.

Kun tätä kehää on pyörittänyt lapsuudesta lähtien ja aina päätynyt todistamaan samaa kielteistä uskomusta ihminen alkaa vakuuttua siitä, että se on muuttumaton totuus.

Näin ei kuitenkaan ole. Uskomuksiaan pääsee muuttamaan seuraavan harjoituksen avulla.

Rajoittava uskomus: horjutus ja purku -harjoitus

Lähdetään yhdessä horjuttamaan uskomusta, joka liittyy epävarmuuteen

1. Kirjoita Epävarmuus on… perään niin paljon kielteisiä ajatuksia kuin sinulle herää. Älä sensuroi
itseäsi vaan kirjoita kaikki ylös. On tehokkaampaa kun kirjoitat itse kuin että luet harjoituksen
tästä. [kirjoita nyt ja jatka sitten lukemista]

Epävarmuus on… hävettävää, noloa, vältettävää, epävarmaa, hirveää, pelottavaa, heikkous, este,
saatava pois, epäonnistumista, epäpätevyyttä, rumaa, ällöttävää, lapsellista, kehittymätöntä, peitettävä…

2. Valitse kirjoittamistasi sanoista, se kaikkein rajoittavin tai yllättävin. Valitsemme Epävarmuus on
heikkous. Lisää sitten uskomuslauseeseen seuraavanlaisia horjuttajia (lihavoitu)

  • Epävarmuus on ollut heikkous.
  • Epävarmuus on joskus heikkous.
  • Minä ajattelen, että epävarmuus on heikkous.
  • On totta, että joissain tilanteissa epävarmuus on heikkous.
  • Minusta tuntuu että epävarmuus on heikkous.
  • Kuvittelen, että epävarmuus on heikkous.
  • Onko epävarmuus aina heikkous ?
  • Mitä jos epävarmuus ei olekaan heikkous ?
  • Mitä muuta epävarmuus voisi olla?

3. Lopuksi käännä kaikki kielteiset sanat joita keksit kohdassa 1 myönteisiksi vastakohdiksi. Voit
käyttää vastakohtien löytämiseen sivustoa https://www.synonyymit.fi/ Sinun ei tarvitse uskoa, että
ne ovat totta. Lähdetään leikkimään ajatuksella Mitä epävarmuus voisi olla?

  • Epävarmuus on kunniakasta.
  • Epävarmuus on häpeämätöntä.
  • Epävarmuus on kohdattavissa.
  • Epävarmuus on varmuutta.
  • Epävarmuus on ihanaa.
  • Epävarmuus on turvallista.
  • Epävarmuus on vahvuus.
  • Epävarmuus on portti.
  • Epävarmuus on tervetullut.
  • Epävarmuus on onnistumista.
  • Epävarmuus on pätevää.
  • Epävarmuus on kaunista.
  • Epävarmuus on hersyvää.
  • Epävarmuus on aikuismaista.
  • Epävarmuus on kehittynyttä.
  • Epävarmuus on paljastettavissa.

Tarkoitus on saada liikuteltua vuosien saatossa jähmettynyttä uskomusta tietoisesti mielessämme, jonka jälkeen olemme avoimempia näkemään uusia näkökulmia. Mitä jos epävarmuus voisi olla kaunistakin joskus? Silloinhan sitä ei tarvitsisi niin vältellä… ja jos energiaa ei menisikään sen välttelyyn, mihin sitä voisi käyttää sen sijaan?

Voit aina silloin tällöin lukea myönteistä listaa tai valita sieltä sen kaikkein kiehtovimman ja tehdä siitä oma voimalause. Voit myös tietoisesti päättää etsiä maailmasta esimerkkejä tilanteista, joissa epävarmuus on kaunista. Niitä kyllä löytyy.

Purkaaksesi muita uskomuksia valitse epävarmuus aiheen tilalle oma aihe esim. virhe, puute, epäonnistuminen, torjunta… ja tee sama harjoitus sillä. Suosittelen ensin purkamaan yhden uskomuksen huolellisesti ja tarkkailemaan seuraavan viikon ajan huomaatko muutoksia omassa tai muiden olemisessa.

Olisi kiehtovaa kuulla kokemuksia siitä miltä harjoitusta on tuntunut tehdä, miten olet harjoitusta soveltanut ja mitä tuloksia olet saanut. Voit laittaa meiliä hannadereality@gmail.com aiheella USKOMATONTA.”

Olet ihana just nyt,

Hanna Puolakka
Designing Reality

 

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia