Kuinka olla rento ja itsevarma työhaastattelussa?

itsevarma tyohaastattelussa

Kuinka onnistua olemaan rento ja itsevarma työhaastattelussa?

Eräs ongelma, jonka ihmiset tuovat toistuvasti esiin yritykseni Rohkeuskoulun luennoilla, on työhaastattelujännitys. Työhaastattelussa oleminen koetaan haastavaksi tilanteeksi, mitä se useimmille meistä onkin. Haastattelutilanteessa olemme altavastaajan asemassa, minkä hyvin tiedostamme itsekin. Jännityksen ja pelon tunteminen on näin ollen täysin ymmärrettävää ja inhimillistä.

Haastattelujännitykseen haetaan usein apua erilaisista rohkeus- ja stressinhallintatekniikoista. Harva yksittäinen tekniikka tai oivallus kuitenkaan poistaa ongelmaa kokonaan. Työhaastattelut ovat yleensä sen verran haastavia tilanteita, että täydellisen mielenrauhan saavuttaminen niiden aikana on kohtuuton vaatimus. Tilanteesta on vaikeaa saada tehtyä täysin rentoa ja mukavaa.

On kuitenkin yksi keino, jonka koen olevan monia muita toimivampi ratkaisu haastattelujännityksen eliminoimiseen. Kuten useimmat hyvin toimivat tekniikat, ei tämä ole nopea, helppo eikä edes kovin mukava keino, mutta toisin kuin useimmat nopeat ja helpot keinot, tämä sentään toimii edes verrattain hyvin.

Kuinka olla rento ja itsevarma työhaastattelussa?

Miksi oikein jännitämme työhaastatteluja?

Pääosin siksi, että me ihmiset pelkäämme luonnostamme tuntematonta. Tunnemme epävarmuutta ja jännitystä tilanteissa, joita emme koe täysin hallitsevamme. Jännitys syntyy esimerkiksi ajatuksista kuten ”Mitä jos tässä tilanteessa tapahtuu jotakin sellaista, josta en onnistu selviytymään kunnialla?”

Mitä tuntemattomampi tilanne meille on, sitä enemmän potentiaalisesti ikäviä muuttujia pelkäämme sen sisältävän. Mitä enemmän tuntemattomia muuttujia, sitä enemmän mahdollisuuksia siihen, että epäonnistumme tilanteessa tavalla tai toisella.

Tästä syystä tehokkain tapa vähentää pelkoa ja jännitystä on tehdä tuntemattomasta tilanteesta itsellemme mahdollisimman tuttu. Mitä paremmin etukäteen tiedämme, mitä työhaastattelutilanteessa todennäköisesti tapahtuu, sitä paremmin kykenemme siihen varautumaan ja sitä paremmin pystymme luottamaan siihen, että tilanne sujuu osaltamme hyvin.

Kuinka sitten tehdä tuntemattomasta tuttua? Se onnistuu usealla tavalla.

Tilanteeseen voi tutustua esimerkiksi lukemalla siitä ja keskustelemalla siitä. Lue kaikki mahdollinen tieto erilaisista työhaastatteluihin liittyvistä aiheista, katso videoita työhaastattelutilanteista ja keskustele aiheesta esimerkiksi ystäviesi kanssa. 

Toimiva keino voi olla myös huolipäiväkirjojen kirjoittaminen. Mitä enemmän kirjoitat itseäsi jännittävästä aiheesta, sitä tutumpi aiheesta tulee ja sitä vähemmän se pelottaa.

Nämä keinot ovat järkeviä, mutta eivät yleensä riittäviä. Pelkkä lukeminen ja kirjoittaminen johtaa helposti perinteisen kirjaviisaiden ongelman äärelle: Teoreettista tietoa löytyy, mutta tosielämän kokemusta ei. Ajatus ”mutta mitä jos en selviä tositilanteessa?” jää vaivaamaan mieltä.

Tästä syystä ainoa todellinen, oikeasti toimiva keino jännityksen eliminoimiseen on tosielämän kokemuksen kerääminen. Jos haluat vähentää työhaastattelujännitystä, sinun on totuttava työhaastatteluihin. Jos haluat tottua työhaastatteluihin, sinun on käytävä työhaastatteluissa.

Tämä kuulostaa itsestäänselvältä, muttei ole. Moni käy työhaastatteluissa vain silloin, kun on aivan pakko. Näin tilanne pysyy harvinaisena ja siten tuntemattomana. Pelko on ja pysyy.

Valtaosa ihmisistä ei käy elämänsä aikana kovin monessa työhaastattelussa. Se on aivan ymmärrettävää, mutta tässä yhteydessä ongelma. Mitä vähemmän käytyjä haastatteluja, sitä vähemmän kokemusta ja sitä enemmän jännitystä.

Sama toimii toisinkin päin. Mitä enemmän kokemusta, sitä tottuneempia tilanteessa olemme ja sitä itsevarmemmiksi ja vapautuneemmiksi voimme itsemme tuntea.

Maailma palkitsee usein ne ihmiset, jotka ovat valmiita kokemaan ja kohtaamaan ankeita tilanteita. Tämä pätee useimmilla oppimisen osa-alueilla. Kun olemme valmiita kahlaamaan alkuvaikeuksien läpi, alkaa homma pikkuhiljaa sujumaan, ehkä jopa ennen pitkään tuntumaan mukavalta! Siksi suosittelen hankkiutumaan mahdollisimman moneen työhaastatteluun ihan pelkän kokemuksen keräämisen nimissä.

(Lisäksi työhaastatteluissa voi oppia monia muitakin tärkeitä taitoja!)

Yhteenveto

Jos haluat vähentää työhaastattelujännitystä, teet sen tehokkaimmin työhaastatteluissa käymällä ja niihin totuttautumalla. Kaikenlaiset rohkeus- ja mielenhallintatekniikat, rauhoittumismeditaatiot, mindfulnessit ja muut ovat toki kiva apu jännityksen vähentämiseen, mutta niistä harvoin on kilpailemaan tosielämän kokemuksen ja tottumuksen kanssa.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Kuinka olla rento ja itsevarma työhaastattelussa?” on julkaistu 22.9.2016 ja sitä on päivitetty 13.7.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia