Näin opit olemaan rento ja itsevarma työhaastatteluissa

rento-ja-itsevarma-tyohaastattelussa

Eräs ongelma, jonka ihmiset tuovat toistuvasti esiin niin pitämissäni työnhakuvalmennuksissa kuin Rohkeuskoulun luennoillakin, on työhaastattelujännitys. Haastattelujännitykseen haetaan usein apua erilaisista rohkeus- ja tunteidenhallintatekniikoista. Itse kuitenkin koen, että sellaiset ovat parhaimmillaankin lähinnä heikkoja osaratkaisuja, jotka eivät pitkällä aikavälillä poista ongelmaa kokonaan.

On kuitenkin yksi keino, jonka koen olevan aidosti toimiva ratkaisu haastattelujännityksen eliminoimiseen. Kuten useimmat aidosti toimivat asiat, se ei ole nopea, helppo eikä mukava keino, mutta toisin kuin useimmat nopeat ja helpot keinot, tämä sentään toimii.

Näin eliminoit työhaastattelujännityksen

Miksi oikein jännitämme työhaastatteluja?

Pääosin siksi, että me ihmiset pelkäämme luonnostamme tuntematonta. Tunnemme jännitystä tilanteissa, joita emme koe täysin hallitsevamme. Jännitys syntyy esimerkiksi ajatuksista kuten ”Mitä jos tässä tilanteessa tapahtuu jotain, mihin en osaa reagoida parhaani mukaan…?”

Mitä tuntemattomampi tilanne meille on, sitä enemmän potentiaalisesti ikäviä muuttujia ajattelemme sen sisältävän. Mitä enemmän tuntemattomia muuttujia, sitä enemmän mahdollisuuksia siihen, että epäonnistumme tilanteessa tavalla tai toisella. Tästä syystä tehokkain tapa vähentää pelkoa ja jännitystä on tehdä tuntemattomasta tilanteesta mahdollisimman tuttu. Mitä paremmin etukäteen tiedät, mitä työhaastattelutilanteessa todennäköisesti tapahtuu, sitä paremmin kykenet siihen varautumaan ja siten luottamaan siihen, että se sujuu osaltasi hyvin.

Kuinka sitten tehdä tuntemattomasta tuttua?

Tilanteeseen voi tutustua lukemalla siitä ja keskustelemalla siitä. Näin moni tekeekin. Lukee ja keskustelee työhaastatteluista ja siitä, kuinka siellä pärjätään. Tämä on järkevää, muttei itsessää vielä riittävää. Pelkkä lukeminen ja kirjoittaminen johtaa sinut perinteisen kirjaviisaiden ongelman äärelle: Teoreettista tietoa löytyy, mutta tosielämän kokemusta ei. Ajatus ”mutta mitä jos en selviä oikeassa tilanteessa?” jää vaivaamaan mieltä.

Tästä syystä ainoa todellinen, oikeasti toimiva keino jännityksen eliminoimiseen on tosielämän kokemuksen kerääminen. Jos haluat vähentää työhaastattelujännitystä, sinun on totuttava työhaastatteluihin. Jos haluat tottua työhaastatteluihin, sinun on käytävä työhaastatteluissa. Tämä kuulostaa itsestäänselvältä, mutta keskimääräisen työnhakijan toiminta harvoin ilmentää sitä, että homma olisi oikeasti hallussa.

(Jos edellinen kappale synnyttää pettyneitä ajatuksia kuten ”no huhhuh, oliko tämä nyt se iso ja olennainen tieto, jolla teen työllistymisestäni muka todennäköisempää? Olisin kaivannut jotain oivaltavampaa!”, niin hei, tervetuloa todellisuuteen. Oikeassa maailmassa ”helpot ja nopeat” keinot harvemmin toimivat. Jos haluaa saada tuloksia, ne saadaan yleensä pitkäaikaisella panostuksella. Moni vastustaa tätä ajatusta fanaatikon lailla, mutta eipähän siitä kai hyötyä ole. Todellisuus on sellainen kuin on.)

Valtaosa ihmisistä ei käy elämänsä aikana kovin monessa työhaastattelussa. Se on pari-kolme haastattelua, parhaimmillaan ehkä kymmenisen haastattelua (toki poikkeuksiakin on), kunnes jostain tipahtaa jokin työpaikka. Sitten muutaman vuoden kuluttua uutta työpaikkaa hakiessa jännitys on taas palannut, sillä parissa-kolmessa haastiksessa käyminen ei vielä riitä siihen, että tilanteesta tulisi sinulle oikeasti ja aidosti tuttu.

Mutta työhaastatteluissa käyminen on ihan hirveetä, emmä halua juosta niissä muutenvaan!”

I know, onhan ne työhaastattelutilanteet oikeasti hemmetin ankeita! En todellakaan väitä, että niissä olisi kivaa. Tässä kuitenkin jotain, mikä kannattaa huomioida: Työhaastatteluissa käyminen on hirveää siksi, ettemme yleensä ole siinä kovin kokeneita ja siten myöskään kovin taitavia ja siten kovin itsevarmoja. Mitä enemmän kokemusta, sitä tottuneempia tilanteessa olemme ja sitä itsevarmemmiksi ja vapautuneemmiksi tunnemme itsemme.

Maailma palkitsee usein ne ihmiset, jotka ovat valmiita kokemaan ja kestämään ankeita tilanteita. Tämä pätee myös muilla oppimisen osa-alueilla: Kun olet valmis kahlaamaan alkuvaikeuksien läpi, alkaa homma pikkuhiljaa sujumaan ja tuntumaan ennen pitkää jopa mukavalta. Siksi suosittelen hankkiutumaan mahdollisimman moneen työhaastatteluun ihan pelkän kokemuksen keräämisen nimissä. Tässä kannattaa hakeutua myös sellaisiin haastatteluihin, joissa et välttämättä edes tahdo onnistua. Näin pääset oppimaan ja havainnoimaan tilannetta ilman, että jäätävä stressi vie valtaosan huomiostasi, kuten monesti tapahtuu aidosti tärkeissä haastatteluissa.

Mutta työhaastatteluihin on vaikeaa päästä, kävisin niissä kyllä, jos minut vain kutsuttaisiin!”

Tunnen tuskasi. Työnhaku on ankeaa hommaa. Tuplaten ankeaa siitä tekee se, käytettyäsi valtavan määrän vaivaa hakemusten lähettelyyn, et saa myönteistä vastakaikua useimmilta lähestymiltäsi yrityksiltä. Osittain tämä johtuu toki työnantajan kylmästä ja epäammattimaisesti suhtautumista työnhakijoita kohtaan (mielestäni jokaiselle hakijalle tulisi vastata edes jotain, se kertoo työnantajankin ammattimaisuudesta!), mutta pääasiassa se johtuu siitä, että monet hakemukset ovat niin heikkolaatuisia (sillä laadukkaiden hakemusten tekemistä ei oikein opeteta missään!), etteivät ne yksinkertaisesti pääse työnantajan seulan läpi.

Tähän ongelmaan olemme kehittäneet Työnhaun verkkokurssin. Työnhaussa ei ratkaise vain se,  että olisit hyvä työntekijä, sille niin olisi kuka tahansa kymmenistä ja sadoista muistakin samaa työpaikkaa hakemista. Työnhaussa ratkaisee yhä enemmän myös se, kuinka haet töitä. Taitava työnhaku viestii työnantajalle siitä, että kyseessä lienee myös ammattimainen ja taitava työntekijä. Se, että työnhakija on vaivautunut opettelemaan rautaiseksi tekijäksi myös työnhaussa puhuu paljon hyvää hänen motivaatiostaan ja aktiivisuudestaan myös tulevana työntekijänä. Työnhaun verkkokurssilla opit loistamaan myös työnhaussa ja näin erottumaan muista hakijoista.

Yhteenveto

Jos haluat vähentää työhaastattelujännitystä, teet sen tehokkaimmin työhaastatteluissa käymällä ja niihin totuttautumalla. Kaikenlaiset rohkeus- ja mielenhallintatekniikat, rauhoittumismeditaatiot, mindfulnessit ja muut ovat toki ihan kiva apu jännityksen vähentämisessä, mutta ei niistä ole kilpailemaan tosielämän kokemuksen ja tottumuksen kanssa.

Siispä:

  1. Ota tavaksesi hakea töihin myös sellaisiin paikkoihin, joihin sinulla on todellinen mahdollisuus päästä, mutta joihin et oikeasti edes halua. Näin pääset paitsi harjoittelemaan haastatteluissa käymistä, myös kokemaan haastattelut ”vallankäyttäjän” näkökulmasta. Et olekaan enää se, joka hakee töitä hattu kourassa, vaan se, joka itse päättää, haluaako tänne edes töihin. Tämä totuttaa sinut haastattelutilanteeseen ilman liiallisia paineita.
  2. Käy mahdollisimman monessa haastattelussa. Mitä enemmän kokemusta, sitä enemmän totut tilanteeseen. Mitä tutumpi tilanne on, sitä vähemmän se pelottaa. Mitä vähemmän tilanne pelottaa, sitä itsevarmemmin ja sujuvammin osaat siinä olla.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Visited 223 times, 1 visits today)

0 comments… add one

Leave a Comment