Tapahtuiko se mitä pelkäsit?

tapahtuiko se mitä pelkäsit

Moi!

Törmäsin tässä hetki sitten Henrik Edbergin erinomaista blogia selatessani yhteen oikein kultaiseen tiedonjyvään, jonka olin itse jo onnistunut unohtamaan.

Ja jyvä näyttää tältä:

Kun olet stressannut tai pelännyt jonkin ikävän asian tapahtumista, onko sitä koskaan lopulta tapahtunut, vai stressasitko turhaan?

Jos mietin tuota omalla kohdallani, niin aika uskomattoman harvoin pelkäämäni asiat oikeasti tapahtuvat, riippumatta siitä kuinka äärimmäisen todellisilta ne ajatuksissani tuntuivat. Yleensä tulee siis stressattua ja pelättyä aivan turhaan.

Toki sitä voisi ajatella että hei, se mun pelkäämä asia ei toteutunut todellisuudessa, koska mun ajatukseni varoitti mua siitä ja osasin sen perusteella välttää tai estää sitä tapahtumasta. Se on totta joo, mutta tarvitseeko sen asian tapahtumisen estämiseksi oikeasti stressata ja pelätä?

No ei todellakaan tarvitse.

Esimerkki. Olen valmistautumassa lähtemään lomamatkalle, enkä tietenkään halua unohtaa mitään tärkeää tavaraa kotiin. Jos ajattelisin että “se olis niin hirveää unohtaa passi kotiin kun sitten joutuisin hakemaan sen ja sitten myöhästyisin koneesta ja sitten jäisi matka väliin ja se tuntuis aivan kamalalta…” niin tottakai olisin vähän stressaantunut.

Mutta kun mä en tarvitse tuota ajatusta siihen, että muistan pakata passini!

Voin yhtä hyvin ajatella että “hei, passi on vielä pakkaamatta, se kannattaa muistaa, menenpä mä pakkaamaan sen nyt”. Tuohon ajatukseen ei sisälly tippaakaan itsensä pelottelua (eikä näin ollen johda stressiin), mutta se ajaa täysin saman asian kuin tuo edellinenkin ajatus. Eli minun ei ihan oikeasti tarvitse pelotella itseäni jotta saisin jotain tehtyä.

(Visited 238 times, 1 visits today)

1 comment… add one

  • Joanna Kes 11, 2012, 6:43 pm

    Kyllä, yleensä mulle tapahtuu juuri se mitä pelkään. Mutta myöskin ne asiat mitä haluan. Olen päätellyt, että alitajuntani ei erota pelkojani ja toiveitani, vaan luulee että haluan kaiken mitä ajattelen. Ja antaa ne sitten mulle. Sen vuoksi opettelen elämään ilman pelkoa. :)

Leave a Comment