Tehtävälista: tehokkain työkalu elämänhallintaan ja mielenrauhaan

tehtavalista

Tehtävälista on todennäköisesti tehokkain työkalu oman elämänhallinntan tueksi. Sen avulla voi paitsi nostaa omaa tehokkuuttaan ja saada enemmän aikaan, mutta myös merkittävästi vähenää omassa arjessa kokemaansa stressiä ja väsymystä.

Mikä ihmeen tehtävälista?

Tehtävälista, jonka moni tuntee englanninkielisellä nimellään to do -list on lista, johon merkitään ylös tekemistään odottavia hommia. Jokainen lienee käyttänyt tehtävälistoja jossakin vaiheessa elämäänsä. Kiireisen ihmisen tai esimerkiksi yrittäjän elämässä tehtävälistat tuntuvat olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

(Monia taas jo pelkkä ajatus tehtävälistan käyttämisestä ahdistaa. Teksti tällaisesta tehtävälista-ahdistuksesta löytyy täältä.)

Kuinka tehtävälista vähentää stressiä ja lisää onnellisuutta

Tässä tekstissä en tule erityisemmin käsittelemään sitä, kuinka tehtävälista auttaa meitä olemaan tehokkaampia ja tuottavampia. Paitsi että tämä aihe on melko itsestäänselvä, eivät myöskään useimmat tämän blogin lukijat lue tätä siksi, että kaipaisivat tehokkuusvinkkejä. Stressin vähentäminen, mielenrauha ja onnellisuuden lisääminen kiinnostaa enemmän ja siksi käsittelenkin tätä aihetta enemmän.

Itse en tykkää kokea turhaa kiirettä enkä stressiä. Siksi en pysty elämään ilman tehtävälistojani. Merkittävä osa esimerkiksi omasta arkistressistäni liittyi aina muistamisen paljouteen. Piti muistaa yhtä ja toista ja kolmatta ja olla jatkuvasti varmistamassa, että kaikki tulee tehtyä ajallaan. Minua stressasi se, että jouduin jatkuvasti pitämään mielessäni, että mitä kaikkea pitikään tehdä ja mihin mennessä. Pelkäsin myös jatkuvasti, että unohdan jotakin tärkeää ja joudun siksi pulaan.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tehtävälistojen perushyöty on juuri tämä. Kun asiat laittaa paperille (tai vaikkapa excel-tiedostoon, kuten itse teen), ei niitä tarvitse keskittyä pitämään mielessä ja olemaan huolissaan siitä, muistaako kaiken sen, mitä pitikään muistaa. Jo pelkästään tämä lisää mielenrauhaa merkittävästi.

Toinen tehtävälistojen merkittävä hyöty taas on se, että asioiden laittaminen paperille vapauttaa kognitiivista kapasiteettiamme muihin, todennäköisesti tärkeämpiin ja nautinnollisimpiin asioihin. Kun merkittävä osa ajatuksista ei pyöri tehtävien ja velvollisuuksien muistamisen ympärillä, jää meille enemmän kapasiteettia muiden asioiden ajatteluun. Tämä on tärkeää, sillä ihmisen huomiokyky on nollasummapeliä. Emme pysty kunnolla suuntaamaaan huomiotamme useisiin asioihin samaan aikaan, vaan olemme parhaimmillamme silloin, kun keskitymme vain yhteen asiaan kerralla.

Myös sinulla olisi todennäköisesti paljon tärkeämpää ja mukavampaa ajateltavaa kuin arjen vaatimukset ja velvollisuudet. Siksi on järkevää ajatella niitä vain ja tasan sen verran kuin on pakko. Kun kaikki päivän tai viikon tehtävät on merkitty siististi tehtävälistalle, on helppo pysyä perillä siitä, mitä pitää tehdä ja milloin se pitää tehdä. Muutoin ajatukset voi suunnata johonkin hedelmällisempään.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Tämä tehtävälista -teksti on julkaistu alun perin 11.09.2013 ja päivitetty 17.4.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta. Mukavia lukuhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia