Tunteiden ennustamisen vaikeudesta

tunteiden ennustamisen vaikeudesta

Moi!

Minulle sattui tässä ihan vastikään eräs juttu, joka taas kerran muistutti, kuinka uskomattoman huonoja ennustajia me oikein olemmekaan.

Kuten jotkut ehkä muistavatkin, minä otin ja aloin opiskelijaksi. Juttu ei vain mennyt ihan niin nappiin kuin olisin halunnut. Pari päivää ennen opiskelujen alkua nimittäin selvisi, että joutuisin opiskelemaan aivan eri kampuksella kuin olisin halunnut.

No tästä tuli heti vähän sellainen ääh-fiilis, sillä rupesin toki ajattelemaan että nyt opiskelusta ei ehkä tulekaan ihan niin mahtavaa kuin olin odottanut ja että ehkä tämä koko opiskeluhomma ei olisikaan ollut niin järkevä valinta. Toisin sanoen ennustin, että fiilikseni olisivat vastaisuudessakin vähän vaisut.

No, nyt muutama päivä tuolla koululla on takana ja voin aivan mielelläni myöntää, että olin aivan uskomattoman väärässä! Minulla on ollut aivan äärimmäisen kivaa oikeastaan koko ajan, sekä kampus että ihmiset ovat olleet äärimmäisen miellyttäviä ja mielenkiintoisia ja fiilis on ollut noin muutenkin oikein hyvä.

Tämä sama ilmiö toistuu usein uusien asioiden kokeilun yhteydessä. Ennustamme että “emmä kuitenkaan tuu tykkäämään tästä” ja myöhemmin sitä uutta juttua kokeiltuamme olemmekin aivan myytyjä. Toinen vastaava yleinen juttu on se, että on saanut kutsun vaikkapa joihinkin bileisiin tai tapahtumaan, eikä oikein haluaisi mennä sinne, koska “ei siellä oo kuitenkaan kivaa eikä siellä mitään jännää tapahdu”. Kun paikalle lopulta puoliväkisin raahautuu, huomaakin että meininki hipoo jos ei ihan taivaita niin ainakin kattoa.

Mielettömintä koko jutussahan on se, että me tasan tarkkaan tiedämme kuinka huonoja ennustajia olemme, mikä ei suinkaan estä meitä aina uudestaan ja uudestaan uskomasta omiin ennustuksiimme!

Joten tähän tälläinen tehtäväluontoinen ehdotus:

Kun ensi kerralla teet tuollaisen ennusteen (ja saat itsesi siitä kiinni!), mieti, onko sinulla oikeasti tasan mitään todellisuuteen pohjautuvaa tietoa siitä, miten kyseinen asia tulee menemään, vai onko kyseessä ainoastaan joku enemmän tai vähemmän arvoton arvio.

Kovasti ne näyttää ainakin omalla kohdallani olemaan juuri niitä arvottomia arvioita, joilla ei ole niin mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Todellisuus kun saattaa lopulta näyttäytyä paljon odotettua miellyttävämpänä.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »