BK Näin löydät parisuhteen

Olen saanut viime päivinä paljon palautetta kiukkuisilta miehiltä. Kirjoitukseni “8 hemmetin hyvää syytä, miksi et löydä parisuhdetta etkä saa seksiä” on levinnyt netissä ja saanut tuhansia lukukertoja. Jutusta on pidetty kovasti, mutta eräs ihmisryhmä on pahastunut. Kyseinen ihmisryhmä ovat miehet, jotka eivät saa. Olen saanut heiltä niin aggressiivista palautetta, että haluan vastata siihen yhteisesti tämän kirjoituksen avulla. Vaikka suuntaankin tämän kirjoituksen lähinnä näille miehille, pätee koko seuraava sisältö myös muiden sukupuolten kohdalla sekä muillakin elämänalueilla kuin vain pariutumisessa.

Jos et lukenut etkä aio lukea melko pitkää “8 hemmetin hyvää syytä” -tekstiäni, tiivistän sen tähän pariin lauseeseen: Teksti käsittelee sitä, kuinka kehittämällä itseämme ja elämämme eri osa-alueita voimme tehdä itsestämme muiden silmissä huomattavasti viehättävämpiä ja haluttavampia. Mitä paremmin meillä itsellämme menee ja mitä paremmassa kunnossa elämämme on, sitä helpompaa on löytää itselleen niin parisuhde kuin seksikumppaneitakin.

Kiukkuiset miehet ovat hyökänneet tätä vastaan seuraavalla argumentilla: Ei ole mitään järkeä kehittää itseään, sillä en tule onnistumaan kuitenkaan syystä X. Syyksi X nimetään yleensä se, että sattuu olemaan epäviehättävä, huonossa fyysisessä kunnossa, lyhytkasvuinen, epäkarismaattinen tai köyhä. Itsensä kehittämisen nämä miehet kokevat täysin turhana, sillä he eivät koe voivansa onnistua tämän yksittäisen kielteisen ominaisuuden vuoksi. “Ihan sama mitä teen, en saa kuitenkaan naista, koska olen lyhyt.”

Tunnen itse lukuisia miehiä (ja naisia), jotka ovat löytäneet itselleen upean parisuhteen tai paljon hyvää seksiä siitäkin huolimatta, että sattuvat olemaan jonkun mielestä epäviehättäviä, huonossa kunnossa, lyhytkasvuisia, epäkarismaattisia, köyhiä tai mitä tahansa muuta kielteisenä pidettävää. Tämä ei kuitenkaan kiinnostanut kiukkuisia miehiä, sillä juuri heillä ei ole mitään toivoa, juuri heille on käynyt niin ikävästi, että he eivät tule ikinä saamaan naista.

Opittu avuttomuus

Mistä oikein tämä tulee uskomus siitä, ettei mitään voi tehdä, ettei omilla toimillaan ole mitään merkitystä, että olemme avuttomia ongelmiemme edessä?

Se rakentuu pääosin siitä uskomuksesta, että elämämme epäkohdat ovat aina jonkun muun kuin itsemme vikaa. Se, että meillä menee huonosti on vanhempiemme, koulumme, hallituksemme, kulttuurimme tai jonkin muun vaikutuspiirimme ulkopuolella olevan tekijän syytä. Emme voi onnistua, sillä maailma on meitä vastaan. Tätä kutsutaan opituksi avuttomuudeksi.

Useinkaan tämä ei pidä paikkaansa, mutta kyseistä uskomusta vastaan voi olla hetkittäin vaikea argumentoida, sillä toisinaan elämämme epäkohdat ovat kuin ovatkin muiden kuin meidän omaa syytämme. Esimerkiksi geenit, kasvatus, varhaisen elämän kielteiset kokemukset ja traumat ovat esimerkkejä näistä. On hyvin mahdollista, että elämä on näyttänyt meille nurjemman puolensa. Maailma on hetkittäin hyvin epäreilu ja ikävä paikka. Tätä asiaa vastaan voi yrittää kapinoida, mutta lopulta häviämme kuitenkin. Epäreiluus kannattaa siten mieluummin hyväksyä ja pyrkiä tulemaan toimeen sen kanssa sen sijaan, että keskittäisi voimansa ja energiansa kertoakseen kaikille siitä, kuinka ikävältä epäreiluus tuntuu. Elämä on kärsimystä ja mitä paremmin sen osaa hyväksyä, sitä vähemmän se sattuu.

Vaikka toisinaan meillä menee huonosti meistä riippumattomista syistä, emme ole tilanteen suhteen aivan hampattomia. Voimme tehdä lukuisia asioita tilanteemme parantamiseksi. Voimme askel askeleelta oppia pois avuttomuudesta. Vaikka lähtökohtamme olisivat kuinka huonoja tahansa, voimme parantaa tilannetta omilla toimillamme.

Kuinka se tapahtuu?

1 ratkaiseva toimintatapa, jolla saat lähes varmasti parisuhteen tai seksiä

Kuvitellaan, että haluat löytää kumppanin tai saada seksiä, mutta lähtökohtasi ovat todella, todella hankalat. Kuvitellaan, että olet lyhytkasvuinen, useimpien mielestä epäviehättävä, pukeudut epäimartelevasti, ryhtisi on lysähtänyt, olet äärimmäisen ujo ja epävarma, olet kielteinen kitisijä, sinulla on puhevikoja ja olet köyhä, laiska sekä saamaton.

Kuvitellaan, että tässä tilanteessa mahdollisuutesi löytää kumppani tai saada seksiä on 1/3000 eli äärimmäiset epätodennäköiset. Jos et tee tilanteellesi mitään, vaan jatkat maailman epäreiluuden syyttelyä ja itsesäälissä vellomista, mahdollisuutesi tulevatkin jäämään yhteen kolmestatuhannesta. Jos sen sijaan päätät alkaa askel askeleelta kehittämään itseäsi, alkaa tapahtumaan taianomaisia asioita:

Kuvitellaan, että päätät hoitaa kehosi ensin kuntoon. Alat urheilemaan ja syömään oikein ja muutamassa kuukaudessa saat kehosi parempaan kuntoon. Mahdollisuutesi alkavatkin olemaan alkuperäisen 1/3000 sijasta esimerkiksi 1/2000, joka sekin on äärimmäisen pieni, mutta silti alkuperäistä tilannetta parempi.

Tämän jälkeen päätät hoitaa ryhtisi kuntoon sekä opettelet pukeutumista ja myönteisyyttä. Alat kulkea selkä suorassa, hymyillä enemmän ja olemaan positiivisempi. Yhtäkkiä mahdollisuutesi kasvavat tasolle 1/1000. Sitten hiot jonkin verran puhevikojasi ja hankit lisää itsevarmuutta (esimerkiksi lukemalla Eroon ujoudesta -kirjani!), jonka johdosta mahdollisuutesi nousevat 1/500:sta.

Tekemällä myönteisen muutoksen toisensa jälkeen kasvatat mahdollisuuksia yhä paremmiksi ja paremmiksi, kunnes lopulta olet samalla tasolla kuin useimmat muutkin. Parisuhteen löytämisessä tai seksin saamisessa ei ole mitään ylivoimaista. Useimmat ihmiset maailmassa onnistuvat siinä. Lähtötasostasi riippuen se voi kuitenkin vaatia aikaa ja uutteruutta.

Ylläoleva neuvo voi kuulostaa antiklimaattiselta. Harvalle tulee yllätyksenä se, että itseään ja ominaisuuksiaan kehittämällä voi parantaa mahdollisuuksiaan. Tämä tieto itsessään on kuitenkin arvotonta, ellei sillä tee mitään. Jos et tiedosta huolimatta ala kehittämään itseäsi, on ihan turha odottaa tuloksiakaan.

Toivon, etten kuulosta ylimieliseltä mulkulta kun kirjoitan ylläolevia asioita. Minut voisi helposti leimata ylimieliseksi pätijäksi, sillä minulla on käynyt joissain asioissa tuuri: Olen pitkä ja ulkonäöltäni siinä “ihan okei” -tasolla. Olen saanut elää ihan kivaa elämää, jossa minulle ei ole sattunut mitään todella ikäviä ja traumatisoivia asioita. Voisi siis sanoa, ettei ole minun paikkani jakaa neuvoja ihmisille, joilla ei ehkä ole käynyt yhtä hyvä tuuri kuin minulla.

Koen kuitenkin, että osaan samaistua varsin pitkälle sellaisen ihmisen tilanteeseen, joka ei saa haluamaansa huomiota. “Lähtöni” aikuiseen elämään ei ollut helppo, sillä minunkin lähtötasoni oli verrattain alhainen ja olin sen vuoksi pitkään yksinäinen. Olen elämäni aikana lähes hankkiutunut eroon silmiinpistävimmistä puhevioistani, voittanut ujouteni ja epävarmuuteni, opetellut sosiaaliseksi, hankkiutunut eroon kielteisyydestä ja valittamisen tarpeesta ja tehnyt muita lukuisia muutoksia, joiden vuoksi elämäni on nyt huomattavasti mukavampaa kuin ennen. Jokainen näistä muutoksista on tuntunut aikanaan suureltakin haasteelta ja niiden läpikäyminen on ollut kaikkea muuta kuin helppoa ja miellyttävää. En siis näin ollen oleta, että sinunkaan kohdallasi ylläkuvatun kaltainen itsensä kehittäminen olisi vain kivaa ja mukavaa. Ei se tule olemaan. Tilanne on kuitenkin se, että jos haluaa tuloksia, on oltava valmis näkemään isoakin vaivaa, oli se sitten kivaa tai vähemmän kivaa.

Hyvä muistisääntö elämään on, että vedät puoleesi sitä mitä itse olet, et sitä mitä haluat saada. Uskomuksesi tulevat ajanmyötä todeksi, sillä toimit joka hetki niiden varassa. Jos esimerkiksi olet hyvin kielteinen, tulet löytämään ympärillesi samanlaisia ihmisiä. Tämän vuoksi on hyvä kysyä itseltään, mitä tällä hetkellä olen ja mitä vedän puoleeni? Entä mitä haluaisin vetää puoleeni? Voisinko kasvaa enemmän siihen suuntaan, mitä haluaisin itsellenikin saada? Mitä haluaa itse saada, sitä on kyettävä myös antamaan.

Voit jatkaa opitussa avuttomuudessa elämistä ja täyttää sähköpostilaatikkoni vihaisilla viesteilläsi. Se on helppoa. Vaihtoehtoisesti voit valita vaikeamman vaihtoehdon ja alkaa kehittää itseäsi saadaksesi lopulta sen, mitä haluat. Se voi vaatia aikaa ja vaivaa, se voi tuntua hetkittäin todella hemmetin ikävältä, mutta vähä vähältä se tulee tuomaan sinut lähemmäksi haluamaasi elämää. Kumman vaihtoehdoista valitset?

(PS. Olen tietoinen, että todella ikävät asiat kuten esimerkiksi vakavat mielen sairaudet, fyysiset traumat ja vastaavat tilanteet ovat todella rankkoja asioita, joiden ohessa itsensä kehittämisestä tulee heti moninkertaisesti raskaampaa ja vaikeampaa. Se on yhä mahdollista, mutta luonnollisesti rajoittuneempaa. Täysin toivoton tilanne ei kuitenkaan lähes koskaan ole eikä tule kevein perustein ajatella, ettei sinulla ole mitään todellisia mahdollisuuksia. Toisaalta tästä ei kannata tuntea myöskään syyllisyyden tunteita. Jos elämä tuntuu pahalta, voi olla, ettei itsensä kehittely ole se juttu, johon kannattaa juuri nyt keskittyä.)

(PPS. Aiheeseen tutustuessani olen huomannut näiden kiukkuisten miesten keskustelunavauksissa aivan jäätävän määrän misogyniaa sekä täysin ansaitsematonta naisten väheksymistä ja tuomitsemista. Tuleeko yllätyksenä, ettet löydä elämääsi naisia, jos suhtaudut heihin jo lähtökohtaisesti niin hemmetin hyökkävästi ja epämiellyttävästi?)

(PPPS. Laita googleen hakulauseke “man with no legs arms wife“. Tulokseksi saat kaverin, jolla ei ole käsiä eikä jalkoja ja joka on silti löytänyt vierelleen upean vaimon. Jos jopa noin epätodennäköisenä pidettävä tapahtuma on mahdollinen, voisiko olla, että sinäkin voisit onnistua?)

PPPPS. Jos kaipaat henkilökohtaisempaa opastusta itsevarmuuden lisäämiseen ja tykkäisit opiskella sitä yhdessä muiden kanssa, tutustu seuraavaan Itsevarma Minä -kurssin toteutukseen ja tule mukaan!