10 asennevirhettä jotka johtavat huonompaan elämään

Moi!

Tässä pari vuotta tietoisesti valmennus- ja elämänhallintajuttuja tehtyäni olen oppinut huomaamaan muutamia ominaisuuksia, jotka säännönmukaisesti toistuvat niissä ihmisissä, jotka eivät ole kovin tyytyväisiä elämäänsä eivätkä onnistu muuttamaan sitä . Toisaalta samat ominaisuudet näyttävät uupuvan tai olevan vähäisessä roolissa niillä tyypeillä, joiden elämä on upeassa kuosissa tai jotka säännönmukaisesti onnistuvat elämänmuutoksissaan.

Syyllistyn itse jokaiseen näistä asennevirheistä aina välillä, mutta tietoisella harjoittelulla olen onnistunut roimasti vähentämään niitä parin vuoden takaisesta, joskin hyvin paljon työtä on vielä jäljellä.

Ja ne 10 asennevirhettä ilman sen kummempaa järjestystä ovat:

1. Vastuuttomuus ja muiden syyttely

“Ei oo mun vika että oon tämmönen”, “no ku olosuhteet…”, “maailma on mua vastaan” ja vastaava asenne näyttää olevan varma tie huonompaan elämään. Parempi elämä vaatii tietoisia tekoja ja yrittämistä. Vastuuttomuus ja muiden syyttely tilastaan tai ongelmistaan taas näyttää aika harvoin johtajan siihen toimintaan. Puhuminen ja syyllistäminen kun on helpompaa. Ja voi toki olla, että asiat eivät ihan oikeasti ole syytämme, mutta on silti meidän vastuullamme laittaa ne kuntoon, ei sitä nimittäin kukaan muu tule tekemään.

2. Toimeton odottelu

Lähes jokainen kyllä tiedostaa, että paremman elämän luominen vaatii konkreettisia toimia. Toimiminen ja tekeminen vaan on usein aika rasittavaa ja väsyttävää hommaa, joten siihen ei oikein viitsi alkaa. Sen sijaan toivotaan, että ratkaisu siihen parempaan elämään “vain tapahtuu” tai tulee jostain ulkopuolelta ilman, että itse joutuisi ihan hirveästi vaivaa näkemään. Räikeimpiä esimerkkejä ovat lottovoiton odottelijat sekä ne yksinäiset, jotka odottavat kumppania elämäänsä, sillä kumppani muka ratkaisee heidän kaikki ongelmansa.

Katso myös: Tuhkimosyndrooma

3. Selittely

“No kyl mä muuten tän tekisin MUTTA KUN…”

En tiedä olenko ainoa, mutta jotenkin en ole huomannut, että “MUTTA KUN…” saisi aikaan elämänmuutoksia tai yhtään mitään muutakaan. Ja olisipa edes tuota mutta kunia seuraava syy uskottava, mutta pääosin ne näyttävät olevan mallia “mutta kun mua ei vaan huvita tarpeeksi”.

4. Omiin tekosyihin uskominen

Jatkoa edelliselle: Jos olet taipuvainen tuohon “mutta kun”-selittelyyn, tee joskus huviksesi testi. Kerro perustelusi olla tekemättä jotain muutamalle ihmiselle, joilla on tapana saada asioita aikaan. Katso kuinka hyvin se menee läpi. Väitän, ettei oikein mene. Se johtuu siitä, että tuppaamme olemaan ainoita, jotka tosissamme uskomme omiin tekosyihimme, muut tekevät sitä lähinnä välttääkseen väittelyä tai koska heitä ei vain ihan oikeasti kiinnosta.

Oma lempparini on ehdottomasti “mulla ei oo aikaa”, johon voisi todeta vaikkapa seuraavaa: Sinulla on aikaa.

5. Ylpeys sekä siitä johtuva haluttomuus oppia

Minulla ei ole tapana suoraan haukkua varsinkaan muiden asennevirheitä, mutta tämä on ihan oikeasti typerä. Paras keino oppia asioita ja siten menestyä elämässä näyttää olevan itseään osaavampien ihmisten opetettavaksi hakeutuminen sekä jatkuva oppimiseen tähtäävä asenne asiassa kuin asiassa. Sellainen “mä olen niin ylpeä ja tärkeä ettei kukaan oo sovelias opettamaan mua”-asenne taas näyttää tehokkaasti vahingoittavan mahdollisuuksiamme aikaansaada itsellemme parempi elämä. Nöyryys ja halu oppia taas ovat ominaisuuksia, joihin ainakin itse yritän jatkuvasti pyrkiä.

6. Pelko

Tästä on puhuttu paljon aiemminkin, mutta pelko lienee se yksittäinen pääosin kielteinen superominaisuus, joka vaikuttaa elämässämme vähän kaikkeen. Kielteiset tunteet kumpuavat siitä, se estää tarttumasta mahdollisuuksiin ja tilaisuuksiin, estää nauttimasta elämästä täysillä ja stressiä aiheuttamalla jopa lyhentää elinikäämme. Suorastaan “asennevirhe” se ei ole, mutta ansaitsee kyllä erityishuomiota jopa tässä joukossa.

7. “Laumamentaliteetti” eli “teen kaiken kuten muutkin”.

Jos vähän vilkaisee ihmisiä ympärillään, niin huomaa, että valtaosa heistä elää juuri samankaltaista elämää kuin mitä itsekin. Elämää joka on “pääosin ihan jees”, mutta jota hiertää hirveä määrä pääosin pienempiä mutta myös isompia asioita, joita ei elämäänsä toivoisi. Tekemällä kaiken kuten muutkin, saa myös sellaisia tuloksia kuin muutkin. Ne taas eivät näytä olevan ihan sitä mitä haluamme. Minusta on rehellisesti välillä ihan hiton pelottavaa toimia eritavoin kuin muut toimivat, mutta useimmissa (ikävä kyllä ei kaikissa) tilanteissa se osoittautuu kannattavaksi.

8. Muutoshaluttomuus

Vähän sama kuin edellinenkin. Tekemällä asiat niin kuin aina ennenkin, saa samoja tuloksia kuin aina ennenkin. Koska luet parhaillaan elämänmuutoksia ja itsensä kehittämistä käsittelevää sivustoa, voin olettaa ettei se ole ihan se, mitä haluat. Kun tietty tapa tehdä asiat ei ole tuonut tulosta, on tietysti tehtävä muutoksia. Tämäkään ei ole mikään asennevirhe sinänsä, sillä muutoshaluttomuus on ihmisaivoihin sisäänrakennettu ominaisuus, joka kuitenkin on voitettava, mikäli parempaa elämää mielii.

9. Tietoisuus itsestään ja itsensä vakavasti ottaminen

Paremman elämän luominen näyttää vähän vaativan sellaista kykyä tarttua tilaisuuksiin ja tehdä uudenlaisia asioita ja niin edelleen, ja sellaisiinhan sisältyy aina mahdollisuus jotenkin mokata ja joutua naurunalaiseksi. Ja naurunalaiseksi joutuminenhan on vakaville tyypeillä todellinen hui apua-mahdollisuus. Pidemmällä aikavälillä sellainen jatkuva tietoisuus itsestään ja vakavuus näyttääkin johtavan vähän tylsempään ja monotonisempaan elämään kuin monet siihen ajautuvat ilmeisesti haluaisivat.

10. Epäonnistumisen pelko

Ja päteepä sama vähän laajemminkin. Parempi elämä vaatii yrittämistä ja yritykset menevät usein myttyyn. En tiedä muista, mutta itse epäonnistun enemmän kuin onnistun. Se on välillä aika ikävää joo, mutta sen hyöty paremman elämän luomisessa on valtavaa. Opin paljon siitä mitä kannattaa ja ei kannata tehdä sekä miten asiat toimivat. Opin myös rohkeammaksi, nöyremmäksi sekä sietämään myös epäonnistumisia. Nämä taas näyttävät olevan aika oleellisia juttuja sen unelmaelämän luomisessa.

Kuten jääkiekkolegenda Wayne Gretzky aikoinaan sanoi; “You miss 100 percent of the shots you never take.“

Eli hitot mahdollisista epäonnistumista, rohkeasti vain yrittämään ja unelmaelämää luomaan ;-)

asennevirhe