10 HELPPOA TAPAA PARANTAA MUISTIAAN

Huomenta! Törmäsin netissä kivaan ja uskottavaan listaan tavoista parantaa muistiaan helposti. Voisin kuvitella tästä olevan monille pientä hyötyä, joten hävyttömästi plagioin listan tänne.

Ai niin. Valehtelin hieman otsikossa. Kaikki kymmenen tapaa eivät ole suorastaan helppoja ihan kaikille, mutta valtaosa kuitenkin on.

1. Purista oikea kätesi nyrkkiin

Kun opiskelet, purista oikea kätesi nyrkkiin. Kun haluat muistaa jo opitun, laita vasen käsi nyrkkiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että henkilöt, jotka oppimisen ja muistamisen yhteydessä puristivat käsiänsä näin, selviytyivät muistamisesta paremmin kuin ne henkilöt, jotka puristelivat käsiään eri tavoin tai ei ollenkaan. (Propper et al. (2013))

2. Pure purkkaa

Purukumin pureskelun havaittiin parantavan lyhytaikaista muistia kuuntelutesteissä. Pureskelijat selvisivät testeistä paremmin kuin he, joilla purkkaa ei ollut. (Morgan et al. (2013))

3. Nuku

Yksi aivojemme tehtävistä nukkumisemme aikana näyttää olevan muistissa olevien asioiden prosessointi ja järjestely. Tutkimusten mukaan meille tärkeät asiat myös esiintyvät unissamme useammin, minkä seurauksena niiden muistiin palauttaminen on helpompaa. (Oudiette et al., 2013).

4. Kävele

Muisti huononee ihmisen vanhetessa. Kävely (n. 10 km viikossa) näyttäisi kuitenkin hidastavan muistin rappeutumista. (Erickson et al., 2010)

5. Lopeta tupakointi

Tupakka ei nyt muutenkaan ole terveyden kannalta se kuumin juttu, mutta näyttääpä se vahingoittavan muistiakin. Vahinko ei kuitenkaan ole pysyvää, sillä muisti näyttää palautuvan ennalleen kun rööki jää pois. (Hefferman et al., 2011)

6. Älä usko ikästereotypiaan

Tutkimuksessa havaittiin, että vanhemmat ihmiset, joille toistuvasti muistutettiin siitä, että muisti rappeutuu iän myötä, myös pärjäsivät huonommin muistitesteissä. Kyseessä näyttäisi siten olevan eräänlainen itseään toteuttava ennuste. (Barber & Mather, 2013)

7. Selaa Facebookkia

Eräässä tutkimuksessa taas havaittiin, että Facebook-päivityksistä luetut lauseet jäivät huomattavasti paremmin ihmisten mieleen kuin silloin, jos lauseet opiskeltiin kirjasta. Tämä ilmeisesti johtuu siitä, että Facebookissa olevat lauseet olivat mielemme kannalta jo valmiiksi pureskellussa, selkokielisessä muodossa ja näin ollen helpommin sisäistettävissä.  (Mickes et al. (2013))

8. Nuuhki rosmariinia

Rosmariinin nuuhkimisen havaittiin vaikuttavan nimenomaan pitkäaikaiseen muistiin ja erityisesti “täytyy muistaa tehdä asia X myöhemmin”-tyyppisiin tilanteisiin. Eräässä kokeessa taas havaittiin, että koehenkilöt jotka suorittivat muistitestin rosmariinilta tuoksuvassa huoneessa selvisivät testistä kontrolliryhmää paremmin. (McCready & Moss, 2013)

9. Pudota painoa

Tämä ei ihan jokaisen kohdalla taida enää olla se helppo tapa parantaa muistia, mutta hei, tapa tämäkin ;)

Lihomisen on havaittu huonontavan muistia. Kuten tupakoinninkin tapauksessa, menetys ei kuitenkaan ole pysyvää. Kun paino palautuu entiselleen, muisti toimii taas entiseen malliin. (Petterson et al. (2013))

10. Ole jouten

Ei minkään tekeminen on muistin parantamisen kannalta ilmeisesti järkevää. Kuten unenkin tapauksessa, aivot saavat levähdystauon aktiivisesta toiminnasta ja kykenevät suorittamaan muistiin liittyviä toimintoja. (linkki)

Viimeisestä kohdasta innostuneena yritin olla äsken hetken tekemättä mitään. Ja on muuten hirvittävän piinaava kokemus. Iskee heti olo että on pakko tehdä jotain. Taidanpa olla nettiriippuvainen. Tai työnarkkis. Tai jotain. Wohoo?

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0