10 oleellista kysymystä tunteista ja tavoitteista

Oletko koskaan syventynyt ajattelemaan sitä, miksi asetamme itsellemme tavoitteita?

Tavoitteidemme takana on halumme tuntea.

Yksi tavoittelee korkeaa asemaa ja kallista autoa, tunteakseen ylpeyttä ja täyttymystä. Toinen tavoittelee rahaa, tunteakseen turvaa ja riippumattomuutta. Kolmas tavoittelee parisuhdetta, tunteakseen itsensä rakastetuksi. Neljäs tahkoaa rahaa, tunteakseen huolettoman elämän riemua. Viides haluaa muuttaa maaseudulle, tunteakseen siellä rauhaa.

Millaisia tunteita löytyy sinun tavoitteidesi takaa?

Entä mitä odotat tuntevasi, kun tavoitteesi täyttyvät?

Voitko olla varma, että tavoitteeseen päästyäsi tunnet juuri siten?

Voiko olla mahdollista, että tunnetkin jotain muuta?

Onko tärkeää, että koet juuri nyt haluamiasi tunteita?

Jos tietäisit, että tuntisit tavoitteet saavutettuasi jotain ihan muuta kuin mitä juuri nyt odotat, tuntuisivatko tavoitteet sinusta vähemmän tärkeiltä tai innostavilta? Jos tuntisit jotakin ihan muuta, olisiko tavoitteen eteen nähty vaiva ollut turhaa?

Entä jos tulet tuntemaan juuri sitä mitä haluat, mutta tunne haihtuu nopeasti? Mitä jos esimerkiksi tunnet riemua uuden auton johdosta, mutta viikon jälkeen se ei tunnu enää miltään?

Edellinen kysymys liittyy ihmismielen samalla niin upeaan ja ikävään tapaan sopeutua. Toisaalta sopeudumme nopeasti ikäviin tilanteisiin, toisaalta taas totumme nopeasti myös miellyttäviin, jolloin nekin alkavat tuntumaan itsestään selviltä ja tasapaksuilta.

Mitä tekee koira, jolle heitellään keppiä? Odottaa aivan innoissaan että keppi heitetään, syöksyy riemuissaan hakemaan sen, tuo sen takaisin… ja odottaa että se heitetään uudestaan. Moni ihminen tekee tavoitteita asettaessaan täsmälleen samaa:

Ensin heittää kepin eli asettaa tavoitteen, odottaen että tavoitteen täyttäminen tekee hänet jotenkin onnellisemmaksi. Sitten syöksyy pää kolmantena jalkana ja kieli pitkällään kepin perään, täyttämään tavoitettaan. Kun tavoitteessa onnistutaan, heilutellaan riemuissaan häntää viikon ajan, huomataan että homma ei enää oikein tunnukaan miltään ja asetetaan uusi tavoite. Toistetaan ad infinitum.

Kun onnistunut tavoite toisensa jälkeen ei tuokaan sitä odotettua riemua ja onnea lyhyttä hetkeä pidempään, päätellään että tavoite oli ehkä väärä tai että itsessään on jotain vikaa, kun ei oikein osaa olla tyytyväinen.

Mitä jos asioiden saavuttaminen ei tee ihmistä onnelliseksi? Mitä jos onnellisuus on kiinni myönteisten tunteiden kokemisesta?

Koska tiedämme, että tunteet johtuvat ajatuksista, voimme hyväksikäyttää tätä tietoa myös tavoitteiden asettamisessa.

Miksi asettaisimme tavoitteita, jotka tuovat tyydytystä vasta täyttyessään ja silloinkin vain lyhyeksi aikaa? Voimmehan aivan yhtä hyvin asettaa tavoitteita, jotka jaksavat innostaa meitä koko sen ajan, jonka käytämme niitä täyttäessämme.

Millaisia tunteita tunnet nykyisten tavoitteidesi eteen työskennellessäsi? Mikäli ne eivät ole kovinkaan mukavia, onko järkeä edes jatkaa, tietäen että tavoitteessa onnistuessasi kokemasi myönteiset tunteet kestävät vain lyhyen aikaa?

Millaisia tunteita haluaisit tuntea tässä ja nyt? Onnea, innostuneisuutta, riemua?

Millaisen asian eteen työskentely saisi sinut tuntemaan itsesi onnelliseksi ja innostuneeksi NYT HETI?

Kyse ei ole siitä, mitä haluat saavuttaa. Kyse on siitä, minkä eteen työskentelystä nautit täysillä. Tämän ymmärtäen voit asettaa jopa äärimmäisen pitkäkestoisia tavoitteita, tietäen, että ne jaksavat innostaa sinua aina siihen asti, kunnes saavutat ne. Ja kun niin lopulta tapahtuu, on aika heittää keppi taas mahdollisimman pitkälle ;-)