10 tärkeää asiaa työnhausta

Todella moni työnhakija lähestyy työnhakua nurinkurisesta näkökulmasta. Tiedetään, että halutaan töitä ja rahaa, mutta siihen se usein jääkin.

  • Ei tiedetä sitä, millaista työtä halutaan ja miltä sektorilta sitä halutaan.
  • Ei tiedetä, millaisiin yrityksiin on helppoa ja millaisiin vaikeaa työllistyä.

Työnhakua huidotaan ikään kuin pimeässä. Tämä ei johdu siitä, että työnhakijat olisivat millään tavalla hölmöjä, vaan pikemminkin siitä, ettei työnhakutaitoja opeteta kunnolla oikein missään. Tämän vuoksi haluan nostaa esiin muutaman tuikitärkeän, mutta monelta työnhakijalta huomiotta jäävän asian. Näiden sisäistäminen tulee auttamaan sinua työnhakusi suunnittelussa ja siinä onnistumisessa.

1. Tiedätkö, mitä haluat?

Jos et tiedä mihin olet hakemassa ja mitä haluat, tulee työnhakusi olemaan melkoista haahuilua. Moni lähestyy työnhakua ”no, katellaan nytten mitä löytyy” –asenteella. Maailmassa on kuitenkin kymmeniätuhansia erilaisia työtehtäviä ja jo pelkästään Suomessa satojatuhansia yrityksiä. Maassamme alle 700 yrityksistä on sen kokoisia, että olet ehkä kuullut niistä joskus jotain. Usea sata tuhatta taas ovat niin pieniä, että olet tuskin kuullut niistä koskaan. Kuitenkin nämäkin yritykset kaipaavat työntekijöitä. Mutta miten haet niihin, jos et oikein edes tiedä, mitä haluat? Ilman tietoa tarpeistasi et tule yksinkertaisesti löytämään valtaosaa niistä yrityksistä, jotka voisivat työllistää sinut.

2. Tiedätkö, millaisiin yrityksiin työllistyminen on helpointa?

Verisintä kamppailu työpaikoista on isoissa yrityksissä, joihin hakevat vähän kaikki. Helpointa taas on työllistyä pieniin, muutaman tai muutaman kymmenen ihmisen yrityksiin. Tämä johtuu siitä, ettei niihin ole kovin paljoa hakijoita ja siitä, etteivät ne ole yleensä rekrytoinnissaan kovin ammattimaisia. Isot yritykset käyttävät rekrytointinsa tukena ammattilaisia, joiden seulan läpi on paljon vaikeampi livahtaa. Pieniin yrityksiin työllistyminen taas on vähemmän formaalia ja sen vuoksi usein helpompaa.

3. Toimi ensimmäisenä, älä vain reagoi

Pienten yritysten rekrytointi tapahtuu usein näkymättömissä, sillä niillä ei usein ole osaamista, rahaa eikä aikaa järjestää avointa ja isoa rekrytointia. Tästä syystä monen pienyrityksen työnhaku ei tule koskaan osumaan silmiisi. Tarvetta työntekijöille on silti pienissäkin yrityksissä. Jos yritys ei tule sinun luoksesi, voisitko sinä mennä yrityksen luokse? Mitä jos ottaisit yrityksiin itse yhteyttä sen sijaan, että kalastelet vain avoimia työnhakuilmoituksia?

4. Tiedät aktiivisuuden olevan arvossa, mutta toimitko sen mukaan?

Moni kokee todella luonnottomana ja pelottavana ottaa itse yhteyttä yrityksiin ilman, että nämä ovat ensin ilmoittaneet avoimesta työpaikasta. Tämä on kuitenkin usein helpoin tapa työllistyä. Työnantajat arvostavat aktiivisia ja motivoituneita työnhakijoita. Kyky ottaa ensimmäisenä yhteyttä on osoitus juuri tällaisesta aktiivisuudesta. Pidä tämä mielessä, sillä tämä on todella tärkeää. Omistat puhelimen ja sinulla on puhekyky, eli lähtökohtaisesti sinun on mahdollista ottaa yhteyttä aivan kehen tahansa. Se vaatii asennetta ja rohkeutta, mutta on silti mahdollista.

5. Hahmotatko koko työtarjonnan kentän?

Moni työnhakija ei täysin hahmota koko työtarjonnan kenttää. Kun puhutaan työnhausta, ajatellaan että töihin on haettava tavanomaisiin yrityksiin. Unohdetaan, että maailmassa on myös yleishyödyllisiä organisaatioita, järjestöjä, osuuskuntia ym. Moni työnhakija ei edes tiedä, millä sektorilla hauaa työskennellä: Valtio-, kunta-, järjestö- vai yksityisellä sektorilla? Millaisessa paikassa sinä haluaisit työskennellä? Entä millä sektorilla?

6. Teetkö työnhakua turhaan yksin?

Moni on myös työnhaussaan täysin yksin, täysin turhaan. Koska työnhaku ei ole helppoa, on enemmän kuin hyväksyttyä hakea siihen tukea. Esimerkiksi TE-toimistot tarjoavat työnhakijoille tarvittaessa  ilmaista uraneuvontaa tai ammatinvalintapsykologin apua (tämä on tosin viimeaikoina vähentynyt reilusti, koska fyrkat ovat kuulemma loppu). Nämä ovat ilmaisia palveluita, joten ei ole mitään todellista syytä, mikset voisi välillä käyttää niitä työnhakusi tukena. Myös erilaisia työttömien työnhakijoiden vertaistukiryhmiä voi hakea netistä.

On myös mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että yksi tai useampi ystäväsi hakee töitä. Miksette löisi voimianne yhteen ja hakisi töitä toistenne seurassa? Näin hakemisesta tulee hauskempaa, voitte oppia toisiltanne ja tukea toisianne silloin, kun voimat ja usko meinaavat loppua. Toisten seurassa töitä myös tekee tehokkaammin. Jos tiedät olevasi yksin ollessasi liian laiska, pyri löytämään itsellesi seuraa.

7. Rekrytointi on nopeatahtisempaa kuin usein ajatellaan

Hitaasti ja seikkaperäisesti hoidettu rekrytointi maksaa yritykselle paljon enemmän kuin nopeasti hoidettu rekrytointi. Siksi päätöksiä siitä, kuka saa työpaikan, pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti. Vaikka yritys ilmoittaisikin haun olevan auki vielä viikon ajan, voi olla, että tehtävään ollaan jo palkkaamassa jotakuta, joka toimi ajoissa. Ota siis tavaksi toimia HETI kun löydät itseäsi kiinnostavia paikkoja. Odottamalla pilaat työllistymismahdollisuutesi todella helposti.

8. Työntekijöiden vaihtuvuus on todellisuutta ja sinä voit hyötyä siitä

Väestö vanhenee ja eläiköityy, nuorempi väestö taas saattaa vaikkapa lisääntyä. Toisin sanoen, täytetyistäkin työpaikoista jää ihmisiä pois eläköitymisen tai vaikkapa vanhempainlomalle jäämisen vuoksi. Nämä asiat ovat tiedossa usein jo kauan ennen kuin niiden vuoksi käynnistetään avoin haku. Ota tavaksesi kysellä, sattuisiko jossain yrityksessä olla avautumassa työpaikkoja ehkäpä puolen vuoden tai vuodenkin kuluttua. Älä katso vain parin kuukauden päähän eteenpäin, vaan tiiraile pidemmälle, vuodenkin päähän.

9. Useaa työnantajaa kiinnostaa enemmän osaamisesi kuin koulutuksesi

Moni on tottunut ajattelemaan työnhakua koulutuksen kautta. Ajatellaan, että voidaan hakea vain paikkoihin, jotka vastaavat omaa koulutustaustaa. Tämä ei pidä paikkaansa. Koulutus ja osaaminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Työnantajaa ei keskimäärin kiinnosta koulutuksesi kovinkaan paljoa. Osaamisesi sen sijaan kiinnostaa hyvinkin paljon. Se, että sinulla sattuu oleman tuotantotalouden diplomi-insinöörin koulutus, ei ole tae siitä, että olisit kovin hyvä insinööri. Toisaalta voit heikommallakin koulutuksella olla silti jonkin alan huippuosaaja, sillä osaamisesi on hankittu muita väyliä pitkin. Kannattaa siis luopua pelkästä koulutuslähtöisestä ajattelusta ja siirtyä osaamislähtöiseen ajatteluun. Osaat todennäköisesti aika monenlaisia asioita. Voisiko tämä laajentaa työnhakusi näköaloja? Mitä sellaisia taitoja sinulla on, joista joku voisi haluta maksaa?

10. Työnhakutaitosi ovat hyvin riittämättömät

Osaamista tulee lisää harjoittelun ja opiskelun myötä. Jos jossain haluaa olla taitava, sitä täytyy opiskella ja harjoitella. Moni työnhakija yrittää työllistyä hyvin vähäisillä työnhakutaidoilla, jolloin ei ole ihme, että työnhaun tulokset ovat heikkoja tai olemattomia. Mitä enemmän harjoittelet työnhakua, sitä paremmaksi työnhakijaksi opit. Työnhakutaitoja ei valitettavasti kouluteta (ainakaan hyvätasoisesti) kovinkaan monessa paikassa, mikä on suuri vääryys.

Rakkaudella,

Jevgeni