file3681309720303

Haluatko oppia uuden taidon, muttet tiedä mihin kannattaa panostaa? Haluatko olla tulevaisuuden menestyjä, muttet tiedä, millaisille taidoille olisi kysyntää? Haluatko vain oppia uutta ja samalla parantaa elämänlaatuasi?

Tähän kirjoitukseen olen koonnut listauksen taitokokonaisuuksista, joiden hallitsemisella on selkeästi nähtävissä oleva yhteys parempaan elämänlaatuun ja elämässä menestymiseen.

Tämän lisäksi listattuja taitoja yhdistää se, että ne kaikki ovat ns. pitkän aikavälin hyötytaitoja. Ne kerran opettelemalla pääset nauttimaan niiden tuomista hyödyistä koko loppuelämäsi ajan. Toisin sanoen, mitä aiemmin nappaat ne itsellesi, sitä enemmän hyötyä saat.

Olen sisällyttänyt listalle ainoastaan taitoja, jotka ovat monikäyttöisiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että niitä voi soveltaa useilla elämänalueilla, useilla aloilla ja useissa tilanteissa.

Tällaisia pitkän aikavälin monikäyttöisiä hyötytaitoja, joita juuri sinun voi olla hyödyllistä opetella ovat:

Rohkeus ja pelonhallinta

Haluan aloittaa listani kyvystä olla rohkea ja pitää pelkonsa aisoissa. Hehkutan rohkeutta harva se päivä, mutta sille on selkeät syynsä. Yksikään yksittäinen taitokokonaisuus ei mahdollista yhtä paljon, ei paranna elämänlaatua yhtä selkeästi kuin kyky toimia rohkeasti ja tulla toimeen pelkojensa kanssa.

Rohkeus mahdollistaa erilaisiin tilaisuuksiin tarttumisen ja mahdollisuuksien hyödyntämisen. Tilaisuuksiin tarttuminen ja tilanteisiin lähteminen on usein pelottavaa, mutta tuo tuloksia, joista arat ja liian varovaiset eivät pääse nauttimaan.

Rohkeus suo käyttäjälleen mielenrauhan, hukuttaen allensa usein täysin turhan ja perusteettoman pelkolähtöisen stressin.

Rohkeus helpottaa elämää joka käänteessä. Jokainen voi itse kuvitella, kuinka miellyttävää olisi elää ilman arjessa jatkuvasti esiin nousevia “uskaltaakohan sitä”, “kehtaako sitä”, “pystyyköhän sitä” ja “mitähän ne ajattelee jos”-fiiliksiä.

Rohkeus näyttää suorastaan eräänlaiselta superominaisuudelta. Ihmiset, joiden useimmat muut ominaisuudet ovat välttävällä tasolla, mutta joilta löytyy paljon rohkeutta, näyttävät pärjäävän elämässään säännönmukaisesti paremmin kuin he, joita on siunattu muilla hyveillä, mutta joilta puuttuu rohkeutta.

Psykologiset tiedot & taidot

Miksi räjähdät poikaystävällesi, kun tämä vilkaisi ohikävelevää näpsäkännäköistä tyttöä? Miksi sinä kymmenien muiden ohikulkijoiden kanssa  ette auta kadulla sairaskohtauksen saanutta ihmistä? Miksi koet tarvetta päteä ja vittuilla tuntemattomille vauva-lehden foorumeilla? Miksi Facebook-tykkäysten saaminen tuntuu niin hyvältä?

Entä miten toimia, kun paras ystäväsi on tullut jätetyksi ja julistaa hyppäävänsä katolta alas? Mitä tehdä, kun lapsi ei suostu muuta kuin pelaamaan pleikkaria ja syömään sipsiä? Kuinka viimeinkin päästä yli koulukiusaamisesta aiheutuneista peloista?

Psykologisten taitojen opiskelu on paikoin hemmetin rankkaa siksi, että niin netistä, kirjoista kuin alan opuksistakin löytyy aivan valtavat määrät dis-informaatiota. Kova Tohtori A ja Tiukka Tohtori B saattavat olla asiasta aivan päinvastaista mieltä, jolloin aihetta ennestään tuntemattoman voi olla lähes mahdotonta hahmottaa, kumman tohtorin horinoissa on enemmän järkeä. Lisää hämmennystä voi hakea kaikenmaailman bloggareista (!) tai jonkun Iltalehden palkkaamista freelance-parisuhdeterapeuteista, joiden neuvot ovat paikoitellen sitä luokkaa, ettei se omakaan parisuhde taida ihan terveellä pohjalla olla.

Mikäli kuitenkin jaksaa ja viitsiä luovia tämän kaiken soopan seassa, on psykologian ymmärtämisellä aivan käsittämättömän myönteinen vaikutus elämään ja elämänlaatuun.

Yksittäisiä äärimmäisen hyödyllisiä psykologisia taitoja, joita nostaisin esiin on esimerkiksi itseensä ja muihin jatkuvasti vaikuttavien kognitiivisten harhojen ymmärtäminen tai taito hioa asennettaan (“kuinka muuttaa itsensä kielteisestä kitisijästä myönteiseksi ja ratkaisukeskeiseksi tyypiksi?”)

Rahan ymmärtäminen

Ja nyt ei ole kyse rahan tekemisestä, vaan sen toiminnan ymmärtämisestä ja hahmottamisesta. Jotkut kutsuvat tätä myös rahan psykologiaksi.

Ihmistä ei ole luontaisesti ohjelmoitu ymmärtämään rahaa. Sinut on ohjelmoitu kävelemään puun luokse, poimimaan banaanin ja pistelemään sen poskeen siinä ja heti. Ei ymmärtämään, mitä tapahtuu jos jaat banaanin osiin, sijoitat osan, lainaat osan, säästät osan, käytät osan jne. (Vähätuloisina pysyvät toimivat näin edelleen, banaanipuu on vain vaihtunut kuukausipalkaksi). Raha taas on abstrakti käsite, jonka todellinen ymmärtäminen näyttää vaativan syvällistä aiheeseen perehtymistä.

Rahan todellinen hahmottaminen mahdollistaa hölmöjen mutta yleisten rahavirheiden välttämisen, järkevien rahallisten päätösten tekemisen ja no… vaurastumisen. Ainakin huomattavasti todennäköisemmin kuin silloin, kun et sitä ymmärrä.

Tiedonhakutaidot

Näin Internetin aikakaudella “en osaa en tiedä”-argumentti alkaa monessa asiassa olemaan järjetön. Valtavat määrät tietoa lähes mistä tahansa aiheesta kelluu tuolla jossain jokaisen avoimesti saatavilla, jos sen vain osaa etsiä käsiinsä.

Kuinka maksaa verot? Kuinka voittaa pokerissa? Kuinka paikallistaa ala-asteaikainen ihastus? Mitä Suomen laki sanoo asiasta X Y?

Medianlukutaito

Maailmassa, jossa informaation määrä kasvaa lähes käsittämätöntä tahtia ja jossa yhä useammalla vaikuttamisenhaluisella taviksella on pääsy nettiin hyvä medianlukutaito alkaa pikkuhiljaa olemaan jo lähes oleellinen taito. Mitä heikompi medialukutaitosi on, sitä alttiimpi olet kaikenmaailman huiputtajille ja propagandisteille.

Klassinen esimerkki tästä on tietysti joku varttuneempi netinkäyttäjä, joka heikon medialukutaitonsa vuoksi klikkaa “OLET 1000 000 kävijä tällä sivulla ja voitit miljardin”-huiputusmainosta, syöttää luottokorttitietonsa ja tekee muutaman nigerialaisen hyvin iloiseksi.

Myös esimerkiksi yhä jatkuva Ukrainan konflikti on viimeistään osoittanut, kuinka taitavaa informaatiovaikuttamista valtiot ja jopa nimellisesti puolueettomat mediat harrastavat. (Sekä englantia, suomea- että venäjää puhuvana on ollut herättävää huomata, kuinka röyhkeää disinformaatiota sekä länsi- että itä levittävät ja on surullista ajatella, kuinka yksipuolisen kuvan yksikieliset median seuraajat kokonaisuudesta saavat.)

Terveystietämys

Kuinka pitää huoltaan kehosta niin, että se toimii vielä kymmenen, kahdenkymmenen tai viidenkymmenen vuoden päästä? Kuinka ruokailla niin, ettei joka paikka ole rasvan peitossa ja ettei sydän- ja verisuonitauti pääse yllättämään? Miten liikkua niin, ettei riko itseään ja niin, että liikkuminen johtaa tuloksiin?

Järjellä ajateltuna tämän voisi kuvitella olevan se ykkösjuttu, minkä jokainen haluaisi osata, mutta syystä tai toisesta terveystietoa aletaan haalimaan vasta silloin, kun jokin rankempi vaiva on jo iskenyt.

Tarinankerronta, puhe- ja esiintymistaidot

Hyvälle jutuniskijälle löytyy käyttöä aina niin työ- kuin muussakin elämässä. Taito kertoa tarinoita, puhua selkeästi ja iskevästi sekä kyky kestää huomiota ja tuijotusta helpottavat elämää sekä mahdollistavat asioita, jotka tulevat ikuisesti olemaan hissukoiden ulottumattomissa.

Järkevät työskentelytaidot

Järkevät työskentelytaidot kuten tehtävienhallintataidot, ajanhallintataidot, priorisointitaidot ja keskittymistaidot. Kun siihen työn tekemiseen kuitenkin tuhrutetaan elämän aikana käsittämätön määrä aikaa, miksei sitä saman tien hoitaisi järkevästi? Esimerkiksi järkevää ajan- ja tehtävienhallintaa soveltamalla säästää helposti valtavasti aikaa, jonka voi käyttää jonkin mukavan tekemiseen.

Fyysiset & keholliset taidot

Vaikka nykyelämä ei varsinaisesti vaadikaan muuta kuin kykyä istua sohvalla, autossa, tietokonetuolissa ja pöntöllä, on kehonhallinnasta, voimasta, ketteryydestä ja liikkuvuudesta yhä edelleen iloa niille, joita nykyinen zombie-lifestyle ei nappaa.

Liikkuminen on hauskaa. Leikkiminen on hauskaa (Vaikka rohkeudenpuutteesta kärsivät aikuiset ja nykyään myös lapset eivät sellaista oikein kehtaakaan). On kätevää kun voi puolustaa itseään tiukan paikan tullen. On kätevää, kun kykenee kiipeämään asuntoonsa avaimet kotiin unohdettuaan. On miellyttävää kun motoriikka ja refleksit toimivat eikä elämä lopu siihen, että lyö takaraivonsa maahan jäisellä kadulla liukastuttuaan.

Markkinointi

Sana markkinointi taitaa edelleen harhaanjohtavasti tuoda mieleen jonkun luihun huiputtajakauppiaan, joka yrittää saada sinut ostamaan deluxe-mallisen astianpesukoneen jota et tarvitse. Todellisuudessa markkinointi on muutakin kuin vain tuotteiden ja palveluiden myymistä.

Mitä teet, kun Martta kolme ceestä pitää talotoimikunnan kokouksessa esittämääsi ideaa aivan typeränä? Mitä teet, kun se komea ja raamikas työkaverisi, johon olet ollut salaa ihastunut viimeiset puolitoista vuotta ei huomaa sinua? Mitä teet, jos kaikki koulukaverisi pitävät sinua ärsyttävänä pellenä?

Ylläkuvatut ja niiden kaltaiset tilanteet ratkeavat varsin helposti yleisiä markkinoinnin periaatteita soveltaen.

Ajattelu- ja ideointitaidot

Kyky ajatella ja ideoida. Kyky keksiä vaihtoehtoisia ja parempia ratkaisuja tilanteisiin. Kyky ajatella ja ideoida nopeasti ja vaikeissa tilanteissa. Kyky arvioida ideoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.

Kuinka luoda parempi liikeidea ja lyödä kilpailijat? Mistä taikoa rahaa vuokranmaksuun? Kuinka säästää viisi kymppiä ovenavausmaksuja kun avaimet ovat unohtuneet kotiin? Kuinka menestyä koulussa tai töissä siitä huolimatta, että on laiska ja saamaton? Kuinka loihtia huikea ateria, kun taskussa on vain viisi euroa fyrkkaa ja kaapissa vain riisiä ja makaronia?

Sosiaaliset taidot & ryhmätyötaidot

Kuinka lähestyä ihmisiä ja jutella heille. Kuinka olla mielenkiintoinen, miellyttävä ja puoleensavetävä keskustelukumppani. Kuinka tulla toimeen hankalissa sosiaalisissa tilanteissa tai ikävien ihmisten kanssa. Kuinka toimia ryhmissä ja olla todellinen tiimin jäsen, kuinka ottaa muut huomioon, kuinka huolehtia ryhmädynamiikan sujuvuudesta, kuinka toimia ryhmän konfliktitilanteissa.

Tyypit, jotka osaavat jutella mukavia ja ovat muutenkin miellyttävän oloisia näyttävät saavan sosiaalisista tilanteista säännönmukaisesti enemmän irti kuin tuppisuut, ärsyttävät tai jyrät.

No, nämähän ovat kaikki valtavia kokonaisuuksia, eikä niitä tuosta noin vain opita. Vaikka tässä tätä kirjoittelenkin, olen useimmissa edellä mainituista kokonaisuuksista lähinnä vähän raapaissut pintaa, oppinut yksinkertaisimmat ja helpoimmat asiat. Jo siitä vähästä on ollut huomattavaa apua.

Koska kaikkia edellä mainittuja ei välttämättä viitsi tai ehdi opetella kaiken muun kivan tekemisen ohessa, kannattaa itselleen luoda ympäristö, jossa oppimista tapahtuu kaikesta huolimatta.

Itsensä ympäröiminen ihmisillä joilta oppii koko ajan hieman näitä taitoja on ollut sekä itseni, että monen muun kohdalla hyvin toimiva strategia. Kommunikoinnin ohessa, tällaisten ihmisten juttuja kuunnellessa päähän jää pakostakin itselleen uutta tietoa.

Toinen ja edellistä täydentävä vaihtoehto on elää elämää, joka sisältää haasteita, jotka pakottavat aika ajoin pois mukavuusalueelta ja siten käyttämään itselleen aiemmin vierasta osaamista. Asioita oppii tekemällä, joten oppimisen kannalta on usein jopa järkevää keinotekoisesti luoda tilanteita, joissa tätä oppimista voisi tapahtua.

Minä esimerkiksi haluan olla hyvin rohkea. Koska oikeastaan ainoa tapa todella oppia rohkeutta on kokemisen ja rohkeiden tekojen kautta, on sen opettelu paikoin ymmärrettävän ikävää ja ahdistavaa puuhaa. Toisinaan sitä miettii, että miksi itseään kiusaa “turhaan” ja eikö olisi helpompaa vain elää vähän tasaisempaa ja vähemmän haasteellista elämää. Kuitenkin oppiminen ja kasvu on loppupeleissä niin älyttömän palkitsevaa, että se tuntuu korvaavan menneet hankaluudet.