12 upeaa Docpoint-elokuvafestivaalin leffatärppiä

Yksi väylistä maailman ymmärtämiseen ja paremman elämän elämiseen on laadukkaasti tuotettu, tiedostava taide. Hyviä asioita syntyy monesti erilaisten ongelmien ja haasteiden ympärille. Maailman ongelmia hahmottamalla voi myös saada perspektiiviä ja usein lohtuakin omiin haasteisiin. Siksi halusin julkaista tällä kertaa vähän erilaisen kirjoituksen ja pyysin ystävääni, unelmamies Olli Lukkaria esittelemään tänään Helsingissä käyntiin pyörähtävän Docpoint-dokumenttileffafestivaalin tarjontaa. Jos tiedostavat elokuvat kiinnostavat, nyt niitä on todellakin tarjolla!

12 upeaa Docpoint-elokuvafestivaalin leffatärppiä

Pohjoismaiden suurin dokumenttielokuvafestivaali pyörähtää jälleen käyntiin Helsingissä tänään 23.1. Viikon aikana, 23.-29.1., esitetään 156 elokuvaa ja elokuvien katsomisen lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tavata myös monien elokuvien ohjaajia. 156 elokuvaa on paljon kenelle tahansa, varsinkin kun elokuvia on aiheesta kuin aiheesta. Valintojen helpottamiseksi olen koonnut alle 12 listan tärppilistan, joka tämän blogin lukijoita saattaisivat kiinnostaa. Laajemmin ohjelmistosta voi lukea DocPointin virallisesta tiedotteesta – festivaalin teemoja ovat muun muassa media, seksuaalisuus, urbaani Afrikka, autismin kirjo ja avaruusmatkailu. Voit selata elokuvia eri teemojen mukaan ja osta lippuja DocPointin omilta sivuilta.

GLOBAALIN PERSPEKTIIVIN ELOKUVIA

 

1) Lo and Behold: Reveries of the Connected World

Werner Herzog (USA, 2016, 98 min)

Legendaarisen elokuvaohjaajan Werner Herzogin uusi dokumentti syväluotaa virtuaalisen maailman olemusta sen alkuhetkistä uusimpiin sovelluksiin saakka. Internet on mullistanut koko elämämme koulutuksesta avaruusmatkailuun ja tapaamme hoitaa suhteita muihin ihmisiin.

2) Death By Design

Sue Williams (USA, 2016, 74 min)

Ihmiset rakastavat älypuhelimia, tabletteja, läppäreitä. Laitteita tulvii markkinoille tasaisena virtana paremman kommunikaation, viihteen ja tiedonsaannin nimissä. Uudella teknologialla on kuitenkin synkkä kääntöpuoli. Pienilläkin laitteilla on suuri hinta ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta.

3) Shadow World

Johan Grimonprez (USA, 2016, 100 min)

Traileri: https://vimeo.com/160348859

Shadow World paneutuu kansainvälisen asekaupan synkkään maailmaan. Erilaisten näkökulmien, aiheiden ja asiantuntijoiden avulla dokumentti paljastaa sodan todellisen hinnan ja sen, miten asekauppa ohjailee politiikkaa, edistää korruptiota ja luo kärsimystä.

SEKSUAALISUUTTA KÄSITTELEVIÄ ELOKUVIA

4) Venus

Lea Glob, Mette Carla Albrecthsen (Tanska, Norja 2016, 80 min)

Pari-kolmekymppiset tanskalaisnaiset istuvat tuolilla ja puhuvat seksistä. Sellainen on elokuva Venus, ei enempää eikä vähempää. Jotkut naisista hiukan punastelevat ja kikattelevat, toiset vastaavat kysymyksiin leuka pelottomasti pystyssä. Yksi jakaa fantasiansa pienintäkin yksityiskohtaa myöten, toinen kertoo löytäneensä Raamatun liian varhain ja oppineensa, että seksi on syntiä.

5) Puhtaus ja vaara (Purity and Danger)

Elina Talvensaari (Suomi, 2016, 50 min)

Miksi seksityö kantaa edelleen voimakasta stigmaa? Dokumentissa viisi suomalaista seksityöläistä kertoo työstään. Joskus se on tylsää, joskus hauskaa, joskus kiinnostavaa ja joskus raskasta, mutta itsemääräämisoikeus säilyy. Pelko on aina läsnä, mutta se ei kohdistu asiakkaisiin tai edes poliisiin, vaan tavallisiin ihmisiin, jotka ovat valmiita tuomitsemaan.

ROHKEITA SEIKKAILUJA JA TARINOITA

6) VOXPoint – kinofoninen konsertti: First Orbit

Christopher Riley (Iso-Britannia/UK, 2011, 100 min)

Vuonna 1961 Juri Gagarin näki ensimmäisenä ihmisenä, miltä maapallo näyttää avaruudesta katsottuna. First Orbit -elokuvassa lennetään Gagarinin reitti uudelleen ja kuvataan sanoinkuvaamattomat näkymät nykytekniikkaa käyttämällä. Kinofonisessa konsertissa avaruuteen matkataan Úlfur Eldjárnin, Samuli Kosmisen ja Härö-kollektiivin säestämänä.

7) Dugma: The Button

Paul S. Refsdal (Norja, 2016, 60 min)

Laulamista ja paistettua kanaa rakastavaa saudimiestä sekä vaimostaan huolehtivaa 26-vuotiasta brittiä yhdistää sama tehtävä. He odottavat Syyriassa hetkeä, jolloin on heidän vuoronsa ajaa räjähteillä täytetty rekka kohti sotilaskohdetta. Ohjaaja Paul S. Refsdal soluttautuu jakolinjan toiselle puolelle ja kuvaa läheltä jihadistien uskoa, epäilystä ja arkea ennen odotettua marttyyrikuolemaa.

Traileri: https://vimeo.com/148699588

8) Neljä elementtiä

Natalie Halla (Suomi)

Neljä elementtiä on matka maan, ilman, veden ja tulen läpi. Elokuva päähenkilöiden seikkailuista neljän luonnonelementin parissa sekä ystävyydestä, unelmista, syntymästä ja menetyksestä.

9) Hotel Machine

Emanuel Licha (Ranska, 2016)

Sarajevon Holiday Inn, Gazan Al Deira ja Kabulin The Serena ovat hotelleja, joihin toimittajat majoittuivat konfliktien aikana. Niissä luotiin näkökulmia, joiden kautta alueiden konfliktit nähdään tänäkin päivänä. Hotel Machine palaa tapahtumapaikoille ja selvittää, mitä hiljentyneet hotellit voivat kertoa menneisyydestään.

10) Tickling Giants

Sara Taksler (USA/Egypti/UK, 2016, 111 min)

Keskellä Egyptin arabikevättä Bassem Youssef päättää ryhtyä koomikoksi. Hänen satiirisesta Al Bernameg -ohjelmastaan tulee nopeasti koko Lähi-idän katsotuin ja Youssefia kutsutaan “Egyptin Jon Stewartiksi”. Vitsit valtaapitäviä vastaan kuitenkin saattavat Youssefin ja hänen työntekijänsä vaikeuksiin.

DIIPPEJÄ IHMISKOHTAAMISIA

11) Human – (Ilmainen näytös!)

Yann Arthus-Bertrand (Ranska, 2015, 143 min)

Human on tutkielma ihmisyydestä. Se esittelee rehellisesti ihmiskunnan synkkyyden, kauneuden, tunteet laidasta laitaan ja elämän sattumukset. Ihmisten tarinat yhdistyvät hengästyttävän kauniisiin kuviin planeetasta. Lopputulos on kaunis ja kunnianhimoinen oodi maailman kauneudelle.

12) You Have No Idea How Much I Love You

Paweł Łoziński (Puola, 2016, 80 min)

Mitä sana “rakkaus” oikeastaan tarkoittaa? Dokumentti kertoo äidin ja tyttären vaikeasta suhteesta ja vanhojen kaunojen hylkäämisestä, joihin haetaan ratkaisua yhteisillä terapia istunnoilla.

13) Crazy

Heddy Honingmann

YK:n rauhanturvaajina työskennelleet sotilaat kuuntelevat uudelleen kappaleita, joihin he turvautuivat taistelukentillä. Kamera tarkentaa veteraanien kasvoihin, kun mennyt palaa mieleen. Veteraanien kertomuksia heidän sodassa kuvaamia videoita yhdistelevä dokumentti on koskettava tutkielma musiikista ja muistoista.

Ollin vinkit leffoihin

Lo and Behold -elokuvan katsojien on hyvä tiedostaa, että kyseinen elokuva on nähtävissä Netflixissäkin ja itse elokuvan tekemistä harkitsevia lukijoita saattaa kiinnostaa Lo and Beholdin ohjaajan Masterclass-kurssi, jossa Werner Herzog opettaa kuinka tehdä elokuvia. Voxpoint-näytös on varmasti upea 15 euron hintainen elämys, jossa avaruuskuvien lisäksi päästään nauttimaan myös orkesterin ja Suomen erään menestyneimmän perkussionistin live-musiikista.

Osa elokuvista on varmasti melko kylmääviä, kuten esimerkiksi kansainvälistä asekauppaa käsittelevä Shadow World. Shadow Worldista kiinnostuneiden kannattaa myös vilkaista samaa aihepiiriä myös fiktion kautta käsittelevä Andrew Niccolin ohjaama Lord of War -elokuva. Kylmäävien dokumenttien vastapainoksi myös toivoa löytyy. Dokumentti Tickling Giants kertoo sydänkirurgin ammatista täysipäiväiseksi koomikoksi vaihtaneen Bassef Youssefin tarinan ja käsittelee sitä komedian kautta. Bassef Youssufin show’sta tulee koko Lähi-Idän katsotuin ohjelma, joka kerää viikottain 30 miljoonaa katsojaa, mutta miten Egyptin vanhoillinen hallitus suhtautuu kiistanalaiseen koomikkoon?

Suomalainen Neljä elementtiä päästää ääneen ihmisiä, jotka kertovat siitä miten luonnon suurten elementtien rinnalla ihmiskunnan ongelmat asettuvat toisenlaiseen perspektiiviin. Omanlainen seikkailunsa on myös norjalaisen Paul Salahadin Refsdalin tarina siitä miten hän on ystävystynyt ääri-islamistien ja itsemurhapommittajien kanssa – millaisia ovat ihmiset itsemurhaiskujen takana? Elokuva Dugma kertoo kaikesta tästä.

Human-elokuva (katso myös yleisön pyynnöstä järjestetty elokuvan lisänäytös) on eeppinen kolmituntinen teos, joka sukeltaa ihmisyyden ytimeen ja sen ilmaisnäytöksessä on paikalla itse elokuvan ohjaaja. Human-elokuvan musiikeista on tarjolla oma dokumenttinsa, ja tavattavissa tämän elokuvan näytöksessä on Humaniin musiikit säveltänyt Armand Amar. Ihmistarinoita pääsee kuulemaan myös seksuaalisuutta käsittelevissä elokuvissa Venus ja Puhtaus ja vaara, jossa seksistä ovat eri näkökulmin puhumassa niin normaalit pari-kolmekymppiset naiset kuin seksiä ammatikseen harjoittavat prostituoidut ja heidän asiakkaansakin.

Ihmisten sisään päästään kurkistamaan myös Crazy ja You Have No Idea How Much I Love -dokumenttien kautta. Crazy tuo esiin rauhanturvaajien tarinoita ja muistoja ja You Have No Idea How Much I Love You on puolestaan koskettava katsaus äidin ja tyttären väliseen parisuhdeterapiaan.

Toivottavasti sait tästä inspiraatiota ja ideoita. Nautinnollisia ja herättäviä elokuvakokemuksia!

– Olli Lukkari