2013 tavoitteet

Huikeaa vuotta 2013 juuri sinulle! Toivon sen tuovan elämääsi kaikkea hyvää. Vuoden alkamisen kunniaksi on aika asettaa vuoden 2013 tavoitteet.

Miksi muuten asetan tavoitteita?

Minulle tavoitteet ovat ikään kuin pieniä, leikkimielisiä kompasseja. En ajattele vuoden alussa asettamiani tavoitteita kovin usein, mutta ne ovat käteviä hetkinä, jolloin tunnen olevani tilapäisesti hukassa, ilman suuntaa tai muuten vaan kaipaan muistutusta siitä, mihin minun pitikään keskittyä.

En myöskään orjallisesti seuraa lukkoon lyömiäni tavoitteita. Mikäli vuoden aikana jokin asettamistani tavoitteista alkaa maistumaan puulta, heitän sen ilomielin mäkeen. Mikäli ilmaantuu jokin uusi ja entisiä innostavampi tavoite, korvaan sillä jonkin aiemmista tavoitteista. Vaikka jo asetettujen tavoitteiden orjallinen seuraaminen saattaakin teoriassa olla menestymisen kannalta järkevämpää, on omana ykköstavoitteenani edelleen mukava, miellyttävä ja innostava elämä. Sen kannalta tavoitteiden orjallinen seuraaminen on ankeaa.

Pidän myös kovasti vuoden lopussa tehtävästä “miten tämä vuosi menikään”-tyypisestä loppuarvioinnista. Onnistuinko tavoitteissani vai mokasinko ne täysin?

Mitenkään vakavaa se ei ole, jos osa tavoitteista jää toteutumatta. Tämä on minulle ennemminkin tietynlaista leikkiä, yksi lisätapa tehdä elämästä mielenkiintoisempaa.

Väsäsin pienehkön listan asioista, jotka olisi aidosti kiva saada tänä vuonna aikaiseksi. Olisin kovasti halunnut tehdä siitä pidemmän, mutta kaikkea ei voi saada ja paremmin näyttää onnistuvan sillä, että keskittyy vain muutamaan asiaan kerralla.

Teemasanat

Ennen tavoitteita haluan kuitenkin asettaa vuoden 2013 teemasanat.  Teemasanat ovat sanoja, jotka pidän mielessä vuoden aikana ja joiden annan ikään kuin ohjailla toimintaani. Esimerkiksi yksi viime vuoden teemasanoistani oli “uudet kokemukset”, sillä halusin saada mahdollisimman paljon kaikenlaista uutta elämääni. Kun eteeni sattui vaikkapa jokin hankala valintatilanne, tein valinnan, joka mahdollisti minulle uusien kokemusten saamisen.

Vuoden 2013 teemasanat ovat osaltani seuraavat:

Selkeys ja yksinkertaisuus

Viime vuonna minua vaivasi se, että minulla oli hyvin paljon erityyppistä tekemistä. Olo oli usein kaoottinen ja kiireinen. Tuntui, etten pysty rauhassa keskittymään mihinkään yksittäiseen asiaan, vaan pyrin jatkuvasti tekemään montaa asiaa samaan aikaan. Tuloksena oli hankala olo, josta haluaisin eroon. Tästä syystä haluankin tänä vuonna keskittyä siihen, etten haali yhtään enempää hommaa kuin mitä aidosti haluan tehdä. Pidän niin elämäni, tehtävälistani ja kalenterini niin yksinkertaisena ja selkeänä kuin vain kykenen.

Toteutuvuus & tuloksellisuus

Olen kova aloittamaan ja tekemään asioita, mutta en saamaan niitä valmiiksi. Jos tavoitteeni on esimerkiksi olla fyysisesti hyvässä kunnossa, ei muutama liikuntakerta silloin tällöin riitä. Se, että aloitan liikkumisen ja jatkan sitä, ei riitä. Sitä pitäisi jatkaa oikeissa määrin ja oikeilla tavoin. Tämä pätee myös muihin aiheisiin, ei vain liikuntaan. Siksi haluankin keskittyä oikeasti toteuttamaan asioita ja saamaan ne tuloksellisesti valmiiksi. Pelkkä tekeminen ja puuhastelu ei enää riitä.

Inhimillisyys

Tällaisen elämäntaito- ja elämänhallintablogin kirjoittaminen on avannut silmäni sille, kuinka vaikeaa ihmiselämä usein onkaan. Olen itse saanut elää verrattain helppoa ja ongelmatonta elämää, mutta monella muulla ei käy samanlainen tuuri. Monien arki on tuskaista kamppailua, vaikka se ei aina ulkopuolisten silmiin näkyisikään. Tästä syystä haluan oppia olemaan muita ihmisiä kohtaan inhimillisempi. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi hyväksyvämpää ja hyvntahtoisempaa kommunikaatiota ja muiden kohtaamista.

Vuoden 2013 tavoitteet

Haluaisin tämän vuoden aikana panostaa seuraaviin asioihin:

  • Haluan vetää esimerkiksi kansalais- tai työväenopistolla kurssin samoista aiheista, joista kirjoitan blogiani
  • Haluan jatkaa viime vuoden alussa aloittamaani pikelukemisen opiskelua. Se on ollut ylivoimaisesti hyödyllisin viime vuonna oppimani taito, jossa minulla on vielä kuitenkin paljon petrattavaa.
  • Haluan hakea yliopistoon. AMKissa on ollut äärimmäisen kivaa, mutta ala tuli valittua ilman sen kummempaa harkintaa, eikä se loppujenlopuksi ollutkaan kovin innostavaa.
  • Haluan nostaa fyysistä kuntoani paremmalle tasolle. Viime vuoden tulokseni ovat hyvinkin tyydyttäviä, mutta tästä on vielä matkaa ja matkaa lopulliseen tavoitteeseeni.
  • Haluan oppia kokkaamaan paremmin. Hieman yllättävää, mutta olen alkanut oikeasti vähän viihtyä keittiössä. Harmittaa vaan se, etten saa siellä yleensä aikaan kuin sotkua.
  • Haluan julkaista sähköisen kirjan. Kokeilin tätä edellisvuonnakin ja epäonnistuin. Nyt kirja olisi jo puoliksi kirjoitettuna, joten tämän tavoitteen loppuunsaattaminen tuskin aiheuttaa ongelmaa.

Palataan asiaan vuoden lopussa ja katsotaan miten näissä tavoitteissa kävi!

Rakkaudella,

Jevgeni

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0