Nettiä on viimeaikoina kiertänyt useakin eri versio tästä artikkelista. Useimmat niistä ovat olleen ihan kivoja, mutta milloin puutteellisia, milloin valheellisia. Päätin kantaa korteni kekoon ja kerätä yhden artikkelin alle kattavan listan asioista, joihin tiukkaakin tiukemmat tyypit eivät usein sorru:
1. Eivät torju muiden apua
Yhteiskunnassamme on valloilla jonkinlainen älytön käsitys, että vahvat ihmiset eivät tarvitse muiden apua, vaan pärjäävät yksin. Ihan viehättävä ajatus, mutta täysin perusteeton. Yksinäinen susi, yksin toimiva ihminen ei ole yhtään mikään. Jos yrität menestyä yksin, onnea yritykseen. Se tulee epäonnistumaan. Todellista voimaa on vain yhteistyössä.
2. Eivät luovuta liian aikaisin
Ameriikkalaisten elämäntaitovalmentajien suosima “Älä ikinä luovuta” on ihan hirvittävän huono ohje. Luovuttamiselle on hetkensä. Ongelmamme on vain se, ettemme oikein aina osaa tunnista sitä. Henkisesti vahvat ja viisaat osaavat odottaa ja ymmärtää, että onnistuminen tulee harvoin nopeasti, vaan vaatii suuria määriä aikaa ja vaivaa. Muut näyttävät jättävän hommat kesken ensimmäisten vastoinkäymisten iskiessä.
3. Eivät toimi harkitsematta
Elämä on valintoja täynnä ja valinnoilla on merkitystä. Yksi seuraus johtaa reunalle, toinen nostaa korkeuksiin. Henkisesti vahva ihminen ei haluamattaan antaudu hetkellisten mielihalujensa vietäväksi, vaan perustaa päätökset olemassaolevaan suunnitelmaan. Tämä ei tarkoita asioiden kontrollointia, liikaa pohtimista tai pelkoa toimia nopeasti. Kun tiedät mitä lopputulemaa kohti haluat kulkea, voit tehdä päätöksiä lennosta ja päästä silti perille.
4. Eivät ota pelkojaan liian tosissaan
Henkisesti vahva ihminen ymmärtää, että pelot ovat vain ajatuksia, tulkintaamme todellisuudesta. Tulkinta, joka ei usein suinkaan heijastele todellista vaaraa, vaan omia epävarmuuksiamme. Jokainen pelkojaan päin rutiininomaisesti käyvä tietää tämän: Useimmat pelot hälvenevät ilmaan, kun käyt niitä kohti. Alusta alkaen olet pelännyt vain omia kuvitelmiasi.
5. Eivät toista samoja virheitä useaan kertaan
Henkisesti vahva ihminen pyrkii oppimaan kaikesta hänelle tapahtuvasta. Jokainen virhe on kaikessa ankeudessaankin tervetullut oppitunti, tilaisuus kehittyä paremmaksi ja tiedostavammaksi. Henkisesti vahva ei sorru toistamaan samaa asiaa useaan otteeseen ja odota sen lopulta johtavan eri lopputulemaan.
6. Eivät pelkää yksinoloa
Yksinolo on upeaa aikaa mietiskelylle, itsensä kehittämiselle ja ylläpitämiselle sekä suunnittelulle. Länsimainen yhteiskuntamme on yhä suurenevissa määrin läheisriippuvainen, yhä täydempi heitä, jotka eivät kestä olla yksin. Henkisesti vahvat ihmiset taas toivottavat yksinäiset hetket avosylin vastaan ja käyttävät ne järkevästi.
7. Eivät koe maailman/elämän/ihmisten olevan heille mitään velkaa
Tunnen itsekin hämmentävän määrän ihmisiä, jotka kokevat olevansa oikeutettuja jonkinlaiseen erityiskohteluun siksi, että sattuvat olemaan mitä ovat. Herätys. Kukaan ei ole velkaa sinulle mitään. Maailma ei aina kohtele silkkihansikkain, vaikka se kivaa olisikin. Päinvastoin, se osaa olla hetkittäin ihan hirveän paska paikka, jossa meikäläisten halut ja toiveet eivät paljoa merkitse. Mitä pikemmin tämän kanssa oppii elämään, sitä pikemmin tässä maailmassa pääsee eteenpäin.
8. Eivät jää väärinymmärretyiksi
Täydellinen ymmärretyksi tuleminen on vaikeaa, milloin siksi, ettei osaa viestiä kunnolla, milloin siksi, että muut eivät kykene ymmärtään tai jopa haluavat ymmärtää sinut tahallaan väärin. Vahvat ihmiset pyrkivät tulemaan ymmärretyiksi. He eivät kiertele ja kaartele, eivät pelkää asioista puhumista niiden oikeilla nimillä, eivät vihjaile ja odota, että toinen osaisi lukea heidän ajatuksensa. Mikäli ymmärretyksi tuleminen osoittautuu mahdottomaksi, eivät he jää rypemään itsesääliin ja korostamaan marttyyrinstatustaan, vaan jatkavat elämäänsä.
9. Eivät sorru kärsimättömyyteen
Jotkin asiat ottavat aikansa. Se on paikoin ikävää, tylsää, ankeaa, ahdistavaa ja vittumaista, mutta niin se vain näyttää olevan. Viisaat ihmiset eivät taistele tätä tosiasiaa vastaan, vaan osaavat katsoa ja odottaa.
10. Eivät vaivaa itseään asioilla, joihin eivät voi vaikuttaa
Ikävä tosiasia, jota kontrolliriippuvaiset vihaavat: Emme hallitse kaikkea. Elämä on täynnä ikäviäkin asioita, jotka tapahtuvat täysin riippumatta meistä. Vaikka haluaisimme, emme voi niille mitään. Näin ollen ajatusenergian käyttäminen niiden vatvomiseen on paitsi kuluttavaa, myös täysin turhaa.
11. Eivät yritä miellyttää jokaista
Vanha kansa sanoo, että yhteen suuntaan kumartaminen johtaa toiseen suuntaan pyllistämiseen. Olet sitten kuinka upea, erinomainen ja hieno tyyppi tahansa, aina löytyy porukkaa, joka ei tekemisistäsi tykkää. Melkeinpä päinvastoin: Mitä näkyvämpi ihminen olet, sitä enemmän tätä vihaajaporukkaa tulet kohtaamaan.
12. Eivät anna heikkouksiensa rajoittaa itseään
Kova, kova ja monia suututtava väite. Miten niin ei anna heikkouksiensa rajoittaa itseään? Ei sellainen ole mahdollista!
Heikkouksistaan on monesti vaikeaa tai mahdotonta päästä eroon, se on totta. Se ei kuitenkaan estä vahvoja ja viisaita ihmisiä keskittymästä vahvuuksiinsa. Jokapaikanhöylät eivät näytä menevän tässä maailmassa tietyn pisteen yli. Sen sijaan he, jotka hyväksyvät heikkoutensa ja keskittyvät täysillä vahvuuksiensa vaalimiseen näyttävät pärjäävän loistavasti.
13. Eivät vietä liikaa aikaa itsesäälissä
Hetkellinen sukellus itsesääliin on mielestäni ihan miellyttävä kokemus, mutta yhtään sen pidempää siinä lätäkössä ei kannata viihtyä. Itsesäälissä rypeminen vie voimat ja aloitekyvyn, katkeruus taas tekee sinut epämiellyttäväksi jokaisen eteenpäin katsovan ihmisen silmissä. Paskoja asioita tapahtuu, sille ei aina voi mitään. On kuitenkin itsestään kiinni, antaako menneisyytensä pilata myös tulevaisuutensa.
14. Ovat sinut epäonnistumisen mahdollisuuden kanssa
Vahva, yritteliäs ihminen epäonnistuu usein. Hän ei nauti siitä sen enempää kuin kukaan muukaan, mutta ei anna epäonnistumisen pelon lamaannuttaa itseään. Epäonnistuminen on aina todellinen, varsin ikävä vaihtoehto. Yrittämättä jättämisen seuraukset ovat usein kuitenkin vieläkin hirveämmät.
15. Eivät ryve kateudessa vaan iloitsevat muiden onnistumisista
Upeita ja ihailtavia ovat ne ihmiset, jotka osaavat iloita muiden onnistumisista. Se, että toinen onnistuu, tarkoittaa että sinäkin voin tulevaisuudessa onnistua. Useat asiat eivät edes ole nollasummapeliä: Se että muut onnistuvat, ei tarkoita että se olisi jotenkin minulta pois. Lisäksi kaikki tykkäävät tyypeistä, jotka jaksavat iloita muidenkin puolesta. Sen sijaan synkistelijät ovat raskastakin raskaampaa seuraa.
16. Eivät luule tietävänsä kaikkea
Ns. besserwisseriys eli kaikkitietävyys on aivan käsittämättömän raskas ominaisuus ihan kenessä tahansa. Kukaan ei tiedä kaikkea. Harva meistä lopulta tietää oikeastaan paljoa mitään. Viisas tiedostaa tämän ja henkisesti vahvalla ihmisellä on munaa myöntää, ettei lopulta tiedä ihan hirveästi.
17. Ovat innokkaita kehittämään itseään
Elämä koettelee ja heittää vastaamme haasteita, joista selviäminen vaatii mukavuusalueeltaan poisastumista ja kasvamista, muuttumista. Henkisesti vahvat ihmiset eivät sorru tyypilliseen “tällanen mä oon enkä muuks muutu!”-asenteeseen.
18. Eivät jää roikkumaan vääriksi havaittuihin asenteisiin
Hämmentävä (joskin psykologisesti ymmärrettävä) ilmiö ovat ihmiset, joilla on mielipide, josta ei luovuta millään hinnalla. On aivan sama, onko mielipide tai asenne pitävästi osoitettu toimimattomaksi. “Olen aina ollut tätä mieltä ja tätä mieltä tulen olemaankin!”. Pidemmän päälle tämä voi johtaa väärintulkintoihin ja ongelmiin. Asioihin joihin viisaat ja henkisesti vahvat ihmiset eivät mielellään sorru.
19. Eivät takerru menneeseen, eivät vastusta muutosta
Elämä muuttuu, tilanteet muuttuvat, halusimme sitä tai emme. Näppärä ihminen hyväksyy muutoksen, vaikka muutos sisältääkin aina epävarmuutta ja usein annoksen pahaa mieltä. Hieman pelokkaampi ihminen taas itseään pahalta mieleltä ja epävarmuudelta suojellakseen yrittää vastustaa muutosta, usein surullisin seurauksin.
20. Eivät ota itseään liian tosissaan
Tämä on ehdottomasti lempparini kaikista listatuista. Kukaan meistä ei ole niin hemmetin tärkeä, että itsensä pitäisi tai edes kannattaisi ottaa kovin tosissaan. Itsensä turhan tosissaan ottavat ihmiset ovat taipuvaisia esimerkiksi loukkaantumaan pienimmistäkin, usein kuvitelluista herjoista. Heille tyypillistä näyttää olevan myös heikohko kyky sietää kritiikkiä ja arvostelua. Itsensä tosissaan ottaminen on erityisen tyypillistä kaikentasoisten narsistien keskuudessa, mutta näyttää olevan ominaista myös vakavuuteen taipuvaisille sekä heikomman itsetunnon omaaville ihmisille.
21. Eivät pelkää perusteltujen riskien ottamista
Jokainen onnistumisesta haaveileva ihminen tietää tämän: Riskejä on otettava. Turvallinen tie näyttäisi olevan valitettavan huono tapa onnistua. Itse olen pohjimmiltani varsin turvallisuushakuinen ihminen enkä toivoisi asian olevan näin, mutta niin se vain näyttää olevan. Riski on kuitenkin aina riski ja epäonnistumien mahdollisuus on aina olemassa. Harvoin se kuitenkaan on niin suuri, kuin monet meistä uskovat. Viisas ja henkisesti vahva ihminen ymmärtää tämän ja uskaltaa ottaa riskejä. Yleensä käy hyvin, joskus huonommin. Varma on vain se, että yrittämättä jättäminen ei ainakaan ole tie onnistumiseen.