21 asiaa, joihin henkisesti vahvat ihmiset eivät sorru

BK henkisesti vahvat

Nettiä on viimeaikoina kiertänyt useakin eri versio tästä artikkelista. Useimmat niistä ovat olleen ihan kivoja, mutta milloin puutteellisia, milloin valheellisia. Päätin kantaa korteni kekoon ja kerätä yhden artikkelin alle kattavan listan asioista, joihin tiukkaakin tiukemmat tyypit eivät usein sorru:

1. Eivät torju muiden apua

Yhteiskunnassamme on valloilla jonkinlainen älytön käsitys, että vahvat ihmiset eivät tarvitse muiden apua, vaan pärjäävät yksin. Ihan viehättävä ajatus, mutta täysin perusteeton. Yksinäinen susi, yksin toimiva ihminen ei ole yhtään mikään. Jos yrität menestyä yksin, onnea yritykseen. Se tulee epäonnistumaan. Todellista voimaa on vain yhteistyössä.

2. Eivät luovuta liian aikaisin

Ameriikkalaisten elämäntaitovalmentajien suosima “Älä ikinä luovuta” on ihan hirvittävän huono ohje. Luovuttamiselle on hetkensä. Ongelmamme on vain se, ettemme oikein aina osaa tunnista sitä. Henkisesti vahvat ja viisaat osaavat odottaa ja ymmärtää, että onnistuminen tulee harvoin nopeasti, vaan vaatii suuria määriä aikaa ja vaivaa. Muut näyttävät jättävän hommat kesken ensimmäisten vastoinkäymisten iskiessä.

3. Eivät toimi harkitsematta

Elämä on valintoja täynnä ja valinnoilla on merkitystä. Yksi seuraus johtaa reunalle, toinen nostaa korkeuksiin. Henkisesti vahva ihminen ei haluamattaan antaudu hetkellisten mielihalujensa vietäväksi, vaan perustaa päätökset olemassaolevaan suunnitelmaan. Tämä ei tarkoita asioiden kontrollointia, liikaa pohtimista tai pelkoa toimia nopeasti. Kun tiedät mitä lopputulemaa kohti haluat kulkea, voit tehdä päätöksiä lennosta ja päästä silti perille.

4. Eivät ota pelkojaan liian tosissaan

Henkisesti vahva ihminen ymmärtää, että pelot ovat vain ajatuksia, tulkintaamme todellisuudesta. Tulkinta, joka ei usein suinkaan heijastele todellista vaaraa, vaan omia epävarmuuksiamme. Jokainen pelkojaan päin rutiininomaisesti käyvä tietää tämän: Useimmat pelot hälvenevät ilmaan, kun käyt niitä kohti. Alusta alkaen olet pelännyt vain omia kuvitelmiasi.

5. Eivät toista samoja virheitä useaan kertaan

Henkisesti vahva ihminen pyrkii oppimaan kaikesta hänelle tapahtuvasta. Jokainen virhe on kaikessa ankeudessaankin tervetullut oppitunti, tilaisuus kehittyä paremmaksi ja tiedostavammaksi. Henkisesti vahva ei sorru toistamaan samaa asiaa useaan otteeseen ja odota sen lopulta johtavan eri lopputulemaan.

6. Eivät pelkää yksinoloa

Yksinolo on upeaa aikaa mietiskelylle, itsensä kehittämiselle ja ylläpitämiselle sekä suunnittelulle.  Länsimainen yhteiskuntamme on yhä suurenevissa määrin läheisriippuvainen, yhä täydempi heitä, jotka eivät kestä olla yksin. Henkisesti vahvat ihmiset taas toivottavat yksinäiset hetket avosylin vastaan ja käyttävät ne järkevästi.

7. Eivät koe maailman/elämän/ihmisten olevan heille mitään velkaa

Tunnen itsekin hämmentävän määrän ihmisiä, jotka kokevat olevansa oikeutettuja jonkinlaiseen erityiskohteluun siksi, että sattuvat olemaan mitä ovat. Herätys. Kukaan ei ole velkaa sinulle mitään. Maailma ei aina kohtele silkkihansikkain, vaikka se kivaa olisikin. Päinvastoin, se osaa olla hetkittäin ihan hirveän paska paikka, jossa meikäläisten halut ja toiveet eivät paljoa merkitse. Mitä pikemmin tämän kanssa oppii elämään, sitä pikemmin tässä maailmassa pääsee eteenpäin.

8. Eivät jää väärinymmärretyiksi

Täydellinen ymmärretyksi tuleminen on vaikeaa, milloin siksi, ettei osaa viestiä kunnolla, milloin siksi, että muut eivät kykene ymmärtään tai jopa haluavat ymmärtää sinut tahallaan väärin. Vahvat ihmiset pyrkivät tulemaan ymmärretyiksi. He eivät kiertele ja kaartele, eivät pelkää asioista puhumista niiden oikeilla nimillä, eivät vihjaile ja odota, että toinen osaisi lukea heidän ajatuksensa. Mikäli ymmärretyksi tuleminen osoittautuu mahdottomaksi, eivät he jää rypemään itsesääliin ja korostamaan marttyyrinstatustaan, vaan jatkavat elämäänsä.

9. Eivät sorru kärsimättömyyteen

Jotkin asiat ottavat aikansa. Se on paikoin ikävää, tylsää, ankeaa, ahdistavaa ja vittumaista, mutta niin se vain näyttää olevan. Viisaat ihmiset eivät taistele tätä tosiasiaa vastaan, vaan osaavat katsoa ja odottaa.

10. Eivät vaivaa itseään asioilla, joihin eivät voi vaikuttaa

Ikävä tosiasia, jota kontrolliriippuvaiset vihaavat: Emme hallitse kaikkea. Elämä on täynnä ikäviäkin asioita, jotka tapahtuvat täysin riippumatta meistä. Vaikka haluaisimme, emme voi niille mitään. Näin ollen ajatusenergian käyttäminen niiden vatvomiseen on paitsi kuluttavaa, myös täysin turhaa.

11. Eivät yritä miellyttää jokaista

Vanha kansa sanoo, että yhteen suuntaan kumartaminen johtaa toiseen suuntaan pyllistämiseen. Olet sitten kuinka upea, erinomainen ja hieno tyyppi tahansa, aina löytyy porukkaa, joka ei tekemisistäsi tykkää. Melkeinpä päinvastoin: Mitä näkyvämpi ihminen olet, sitä enemmän tätä vihaajaporukkaa tulet kohtaamaan.

12. Eivät anna heikkouksiensa rajoittaa itseään

Kova, kova ja monia suututtava väite. Miten niin ei anna heikkouksiensa rajoittaa itseään? Ei sellainen ole mahdollista!

Heikkouksistaan on monesti vaikeaa tai mahdotonta päästä eroon, se on totta. Se ei kuitenkaan estä vahvoja ja viisaita ihmisiä keskittymästä vahvuuksiinsa. Jokapaikanhöylät eivät näytä menevän tässä maailmassa tietyn pisteen yli. Sen sijaan he, jotka hyväksyvät heikkoutensa ja keskittyvät täysillä vahvuuksiensa vaalimiseen näyttävät pärjäävän loistavasti.

13. Eivät vietä liikaa aikaa itsesäälissä

Hetkellinen sukellus itsesääliin on mielestäni ihan miellyttävä kokemus, mutta yhtään sen pidempää siinä lätäkössä ei kannata viihtyä. Itsesäälissä rypeminen vie voimat ja aloitekyvyn, katkeruus taas tekee sinut epämiellyttäväksi jokaisen eteenpäin katsovan ihmisen silmissä. Paskoja asioita tapahtuu, sille ei aina voi mitään. On kuitenkin itsestään kiinni, antaako menneisyytensä pilata myös tulevaisuutensa.

14. Ovat sinut epäonnistumisen mahdollisuuden kanssa

Vahva, yritteliäs ihminen epäonnistuu usein. Hän ei nauti siitä sen enempää kuin kukaan muukaan, mutta ei anna epäonnistumisen pelon lamaannuttaa itseään. Epäonnistuminen on aina todellinen, varsin ikävä vaihtoehto. Yrittämättä jättämisen seuraukset ovat usein kuitenkin vieläkin hirveämmät.

15. Eivät ryve kateudessa vaan iloitsevat muiden onnistumisista

Upeita ja ihailtavia ovat ne ihmiset, jotka osaavat iloita muiden onnistumisista. Se, että toinen onnistuu, tarkoittaa että sinäkin voin tulevaisuudessa onnistua. Useat asiat eivät edes ole nollasummapeliä: Se että muut onnistuvat, ei tarkoita että se olisi jotenkin minulta pois. Lisäksi kaikki tykkäävät tyypeistä, jotka jaksavat iloita muidenkin puolesta. Sen sijaan synkistelijät ovat raskastakin raskaampaa seuraa.

16.  Eivät luule tietävänsä kaikkea

Ns. besserwisseriys eli kaikkitietävyys on aivan käsittämättömän raskas ominaisuus ihan kenessä tahansa. Kukaan ei tiedä kaikkea. Harva meistä lopulta tietää oikeastaan paljoa mitään. Viisas tiedostaa tämän ja henkisesti vahvalla ihmisellä on  munaa myöntää, ettei lopulta tiedä ihan hirveästi.

17. Ovat innokkaita kehittämään itseään

Elämä koettelee ja heittää vastaamme haasteita, joista selviäminen vaatii mukavuusalueeltaan poisastumista ja kasvamista, muuttumista. Henkisesti vahvat ihmiset eivät sorru tyypilliseen “tällanen mä oon enkä muuks muutu!”-asenteeseen.

18. Eivät jää roikkumaan vääriksi havaittuihin asenteisiin

Hämmentävä (joskin psykologisesti ymmärrettävä) ilmiö ovat ihmiset, joilla on mielipide, josta ei luovuta millään hinnalla. On aivan sama, onko mielipide tai asenne pitävästi osoitettu toimimattomaksi. “Olen aina ollut tätä mieltä ja tätä mieltä tulen olemaankin!”. Pidemmän päälle tämä voi johtaa väärintulkintoihin ja ongelmiin. Asioihin joihin viisaat ja henkisesti vahvat ihmiset eivät mielellään sorru.

19. Eivät takerru menneeseen, eivät vastusta muutosta

Elämä muuttuu, tilanteet muuttuvat, halusimme sitä tai emme. Näppärä ihminen hyväksyy muutoksen, vaikka muutos sisältääkin aina epävarmuutta ja usein annoksen pahaa mieltä. Hieman pelokkaampi ihminen taas itseään pahalta mieleltä ja epävarmuudelta suojellakseen yrittää vastustaa muutosta, usein surullisin seurauksin.

20. Eivät ota itseään liian tosissaan

Tämä on ehdottomasti lempparini kaikista listatuista. Kukaan meistä ei ole niin hemmetin tärkeä, että itsensä pitäisi tai edes kannattaisi ottaa kovin tosissaan. Itsensä turhan tosissaan ottavat ihmiset ovat taipuvaisia esimerkiksi loukkaantumaan pienimmistäkin, usein kuvitelluista herjoista. Heille tyypillistä näyttää olevan myös heikohko kyky sietää kritiikkiä ja arvostelua. Itsensä tosissaan ottaminen on erityisen tyypillistä kaikentasoisten narsistien keskuudessa, mutta näyttää olevan ominaista myös vakavuuteen taipuvaisille sekä heikomman itsetunnon omaaville ihmisille.

21. Eivät pelkää perusteltujen riskien ottamista

Jokainen onnistumisesta haaveileva ihminen tietää tämän: Riskejä on otettava. Turvallinen tie näyttäisi olevan valitettavan huono tapa onnistua. Itse olen pohjimmiltani varsin turvallisuushakuinen ihminen enkä toivoisi asian olevan näin, mutta niin se vain näyttää olevan. Riski on kuitenkin aina riski ja epäonnistumien mahdollisuus on aina olemassa. Harvoin se kuitenkaan on niin suuri, kuin monet meistä uskovat. Viisas ja henkisesti vahva ihminen ymmärtää tämän ja uskaltaa ottaa riskejä. Yleensä käy hyvin, joskus huonommin. Varma on vain se, että yrittämättä jättäminen ei ainakaan ole tie onnistumiseen.

klikkaa verkkokauppaan


13 Comments

 • Uuh tosi timanttista kamaa jälleen, kiitos! Tästä listasta jokainen kohta tuntuu fiksulta ja hyvältä tavoitteelta.

 • Juha Ihonen

  Reply Reply 09.03.2014

  Olen vähän eri mieltä kohdasta 8: eivät tule väärinymmärretyiksi. Ensinnäkin väitän, että kukaan ei voi koskaan täysin ymmärtää toista; ymmärrätkö täysin edes itseäsi? Toisekseen, vaikka näkisi miten paljon vaivaa tahansa viestinsä saamiseksi perille edes pääpiirteittäin, se ei silti useinkaan onnistu, koska viestin vastaanottaja on joko haluton tai kykenemätön ymmärtämään sinua. Olen toki samaa mieltä siitä, että henkisesti vahvat ihmiset näkevät vaivaa tullakseen ymmärretyiksi ja eivät lähde kiillottamaan suuren väärinymmärretyn marttyyrikruunuaan tässä epäonnistuttuaan, mutta väite “eivät tule väärinymmärretyiksi” on mahdoton tavoite. Mielestäni esimerkiksi “eivät jää väärinymmärretyiksi” kuvaisi paremmin kyseisen kohdan pointtia: pyrkivät oikaisemaan väärinkäsitykset, eivätkä jää pyörimään asiassa, vaikka ymmärrystä ei yrityksestä huolimatta syntyisikään.

  • Jevgeni

   Reply Reply 10.03.2014

   Moi Juha! Asiallinen kommentti josta olen 100 % samaa mieltä, muutan saman sisällön itse artikkeliin!

  • Mariella

   Reply Reply 02.07.2016

   Olen kanssasi samaa mieltä täysin!

 • Mirva T.

  Reply Reply 12.03.2014

  Paljon hyviä pointteja. Mutta jäin miettimään tuota kohtaa 7. Voisitko antaa esimerkin tilanteesta, jossa ihminen perusteetta olettaa maailman/elämän/ihmisten olevan hänelle velkaa? Ja miten se näkyy hänen käyttäytymisessään?

  Minulla on hankala tausta päihdeperheen kasvattina ja tuosta syystä olen saanut tavallista enemmän apua. Esimerkiksi masennuksen pyörteissä vaadin ja sainkin hieman erityisjärjestelyjä opinahjossani. Asiat alkavat suomalaisessa yhteiskunnassa olla niin hyvin että olen harmikseni huomannut “Vain ja ainoastaan sinä olet vastuussa onnellisuudestasi ja elämästäsi” -ajattelu on alkanut vallata sijaa yhteisvastuun idealta.

  Sitten jos tuohon hankalaan lapsuuteen jäätäisiin vellomaan ja sitä käytettäisiin tekosyynä tahalliselle vastuuttomaksi heittäytymiselle ja erityiskohtelun vaatimiselle koko loppuelämän ajan, alkaa käytös olla ongelmallista.

  Eli nallekarkit eivät aina mene tasan, eikä niiden tarvitsekaan mennä. Koettelemukset, varsinkin ne itsestään riippumattomat, tekevät nöyräksi. Vaikka maailma on mitä on, voimme jokainen toiminnallamme (olankohauttelun sijaan) pyrkiä tekemään siitä mahdollisuuksiltaan tasa-arvoisen jokaiselle.

  • Jevgeni

   Reply Reply 13.03.2014

   Hola Mirva :)

   Mielelläni annan esimerkin. Sen jälkeen kun olen alkanut yrittäjäksi, on perinteisesti vasemmistolaiseen tuttavapiiriini löytänyt tiensä myös monia oikeistolaisista perheistä tulevia ihmisiä. Heidän joukostaan löytyy muutamia tyyppejä, joilla on sellainen tietynlainen käsitys siitä, että maailman kuuluu antaa heille kaksin käsin ihan vain siksi, että heillä nyt vaan kuuluu mennä hyvin (englanniksi: they feel privileged to receive, en keksi suomenkielistä vastinetta). En osaa ollenkaan sanoa, kuinka paljon tämä johtuu ns. kermaperseoloissa kasvamisesta, mutta mututuntumalta arvelisin tällä olevan jotain vaikutusta, sillä jokainen tuollainen tuntemani ihminen on peräisin nimenomana “kermaperseoloista”.

   Nämä privileged to receive-tyypit sitten odottavat, että heille tapahtuu hyviä asioita myös ilman, että he panevat tikkuakaan ristiin niiden saamiseksi. Kun maailma ei sitten todellisuudessa toimikaan näin, tämä porukka alkaa katkeraksi, koska “maailma on mua vastaan”.

   Haluan myös ott kantaa tuohon mainitsemaasi suuntaukseen, jossa tästä “jokainen on oman onnena seppä”-ajattelusta on tulossa valtalinjaa. Myönnän pitäväni tästä ajattelusta, mutta lähinnä siksi, että se on oikein käytettynä todella voimauttava ajatus. Monelle ihmiselle tulee yllätyksenä, että hän lopulta voi itse tehdä elämästään sellaisen kuin haluaa, vaikka kasvuympäristö olisikin sanonut muuta. Esimerkiksi monet köyhemmistä perheistä tulevat ystäväni ovat sanoneet, että yliopistoon hakeminen tuntui heistä alunperin “väärältä” tai “mahdottomalta”, sillä he olivat kasvaneet ympäristöissä, joissa korkeakoulutettuja ihmisiä ei pyöri.

   Väärinymmärrettynä tuo “jokainen on oman onnensa seppä” on kuitenkin sikäli vaarallinen ajatus, että se jollain tasolla tuntuu oikeuttavan heikompien jättämisen oman onnensa nojaan, koska hei, eihän me olla niistä vastuussa! Tämä on kuitenkin minulle vasemmistopiireistä tulevana ihmisenä iljettävä ajatus. Verojen maksaminen ei ole minusta kivaa, mutta maksan ne mukisematta, sillä ymmärrän, että kaikilla ei vain ole samanlaisia lähtökohtia pärjätä elämässä. En myöskään monien (vasureidenkaan) lailla viitsi kitistä näistä “yhteiskunnan loisista”, jotka tieten tahtoen elävät kelan tai sossun fyrkalla, eivätkä edes yritä olla hyödyllisiä kenellekkään. Toki tykkäisin, jos he tekisivät osansa maailman rakentamisesta, mutta kun eivät tee, niin eivät tee.

   • Jevgeni

    Reply Reply 13.03.2014

    Jälkeenpäin vielä lisäys. Tuossa esimerkissäni totean että tätä privileged to receive-porukkaa löytyy näistä kermapersepiireistä, mutta tarkemmin ajateltunahan samaa ilmiötä löytyy myös siinä, että jotkut kokevat olevansa oikeutettuja saamaan yhteiskunnalta ilmaisia tukia ja palveluja ilman, että niiden eteen tehtäisiin mitään. Kun ilmaisia palveluja ja tukia ei sitten saadakkaan niin paljon kuin mieli tekisi, on jälleen aika katkeroitua.

 • Mirva T.

  Reply Reply 13.03.2014

  Niin. Toki tuo oman onnen seppä -ajattelu on myös voimaannuttava ja totta onkin, että asenne ratkaisee hyvin paljon elämässä. Mutta koska itse olen tarvinnut enemmän apua ja tukea kuin keskiverto suomalainen, niin suhtaudun kuitenkin varauksella kaikenlaisiin “vain sinä itse olet vastuussa elämästäsi” -neuvoihin juuri tuon mainitsemasi negatiivisen puolen vuoksi. Jos yhteiskunnan tukiverkko ei olisi näin hyvä Suomessa, vaikuttaisi kasvuympäristö ja syntyperä ihmisten elämään paljon enemmän. Jos ei olisi esim. ilmaista koulutusta, ei myöskään olisi näin paljon köyhemmistä perheistä sinne yliopistoon ponnistavia ihmisiä.

  Monessa maassa ihmisellä, jolla on samankaltainen tausta kuin itselläni, ei ole käytännössä mahdollisuutta parantaa elämänlaatuaan ja siksi olenkin kiitollinen että olen saanut syntyä Suomeen jossa nimenomaa se oma asenne voi viedä hyvinkin pitkälle. Toki täälläkin tausta vaikuttaa jossain määrin elämään, esim. suurimmalla osalla väkivaltarikollisista ja narkkareista on hankala lapsuus, väkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä ym. Tämän vuoksi pidänkin tärkeänä sitä että annetaan mahdollisuuksia niillekin joilla on huonommat lähtökohdat.

  Työelämän myötä minunkin tuttavapiiriin on tullut oikeistolaisita piireistä lähtöisin olevia ihmisia. Erään äärioikeistolaisen kanssa ollaan ajauduttu useaan otteeseen väittelemään aiheesta. Hän on hyvin ahkera eikä ole hirveästi ylimääräistä apua tarvinnut. Ei olisi kuulemma tarvinnut sitä ilmaista koulutustakaan koska hänen vanhempansa olisivat kyenneet maksamaan koulut. Hän onkin harhautunut luulemaan ettei yksikään ahkera ihminen tarvitse apua ja jos ihminen tarvitsee apua, on vika hänessä _itsessään_automaattisesti. Itsestäni tämä taas tuntuu pahalta, koska tähän mennessä olen aina joko opiskellut ja/tai ollut työssä eikä se sossun luukku siltikään mikään ihan vieras paikka ole. Täytyy tosin myöntää että juuri tällä hetkellä olen ollut kaksi kuukautta työttömänä ja tämä onkin ensimmäinen kerta elämässäni kun saan tukea ilman että itse varsinaisesti teen mitään kehittävää (muuta kuin haen töitä).

  Tämä äärioikeistolainen ystäväni ei myöskään katso hyvällä tukien maksamista, koska täytyyhän ihmisen etukäteen itse ansaita rahansa ja mahdollisiin vastoinkäymisiin osata vastuullisesti varautua etukäteen eikä käsi ojossa odottaa kaikenmaailman tukia. No, milläs sitä etukäteen varaudut esim. siihen että synnyt päihdeperheeseen? :D

  Summa summarum, olen siis ehdottomasti kaikenlaisen vastuullisuuden kannalla ja uskon että asenne vaikuttaa olennaisesti elämään. Pidetään siis huoli itsestämme ja muista :)

 • teukka

  Reply Reply 21.12.2014

  Oleellisin puuttui.
  vahvat ihmiset eivät tarvitse päihteitä….

  • Pee

   Reply Reply 05.12.2015

   Vahva ihminen voi käyttää päihteitä olematta heikko. Jos ei ongelmaa koidu satunnaisesta päihteitten käyttämisestä vaan päihteet ovat henkilölle vaikka kerran pari vuodessa rentoutumista. Onko se sitten päihdettä vai sielunruokintaa? Vahva ihminen kaipaa myös omatoimista aikaa jaksaakseen olla vahva :) Tarkoitit varmaan että vahva ihminen ei ole riippuvainen mistään, ei edes läheisriippuvainen.

   • Jevgeni

    Reply Reply 07.12.2015

    Komppaan tässä Peetä. Päihteitä voi käyttää hyvin monella tavalla: Hauskanpitoon, itsensä kehittämiseen tai vaikka pakenemiseen. Kun niitä käyttää pakenemiseen, aletaan olla ikävässä paikassa, mutta jos niitä käyttää hillitysti ja vastuullisesti rentoutumiseen tai sielunruokintaan, en näe miksi kyseessä olisi heikkouden merkki.

    Riippuvuudet taas ovat tietynlainen merkki siitä, ettei homma ole okei, olkoot kyse sitten päihteistä, ihmisistä tai jostain haitallisesta tavasta.

 • Aleksi

  Reply Reply 15.11.2016

  Henkisesti vahvat puhuvat ja analysoivat niin kuin tässä. Viisaat ovat löytäneet hiljaisuuden =)

  • Jevgeni

   Reply Reply 15.11.2016

   No toi on kyl sen verra painava pointti ettei pysty kyl liikaa lisäämään, ehkä viel joskus pääsee toivottavasti myös noille viisausleveleille 8D

Leave A Response

* Denotes Required Field