3 kysymystä, jotka kannattaa kysyä itseltään iltaisin

3 kysymysta

Jälleen yksi päivä tuli ja meni. Pian on aika käydä nukkumaan. Ensin on kuitenkin tehtävä vielä jotakin ihan pientä, mutta erittäin hyödyllistä. Törmäsin nimittäin aikoinaan netissä vinkkiin, jossa esiteltiin 3 kysymystä, jotka kannattaa kysyä itseltään iltaisin, ja niin olen tehnytkin. Olen kokenut kysymykset yksinkertaisuudestaan huolimatta hyödyllisinä ja siksi haluan jakaa ne myös kanssanne.

Kyselen näitä itseltäni yleensä hieman ennen nukkumaanmenoa, esimerkiksi hampaiden pesun ja muiden iltatoimien yhteydessä. Sänkyyn mentyäni en sen sijaan näitä enää mieti, sillä en halua iskeä “ajatteluvaihdetta” päälle enää siinä vaiheessa, jotta ajattelu ei häiritsisi nukahtamista.

3 kysymystä, jotka kannattaa kysyä itseltään iltaisin

Kysymykset kuuluvat kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

  1. Mitä kaikkea teinkään tänään?
  2. Mitä olisin voinut tehdä toisin tai paremmin?
  3. Mistä kaikesta pidin ja mistä en?

Ensimmäisen kysymyksen tarkoitus on palauttaa mieleen päivän tapahtumat.

Toisen kysymyksen tarkoitus on varustautua tulevaan pohtimalla, mitä olisi voinut tehdä paremmin. Toiseen kysymykseen ei omassa tapauksessani liity minkäänlaista itsensä syyllistämistä, sättimistä tai jossittelua. Hyväksyn, että olen toiminut parhaan kykyni mukaan, enkä syyllistä itseäni siitä, etten ole pärjännyt sen paremmin. Samalla kuitenkin ymmärrän ettei minun tarvitse toimia samalla tavalla enää seuraavalla kerralla (ellen tietenkin halua).

Kolmas kysymys tähtää siihen, että oppisin tekemään elämässäni enemmän sellaisia asioita joista pidän ja vähemmän sellaisia joista en. Oman kokemukseni mukaan tämä on yksi suoraviivaisimmista teistä oman onnellisuuden määrän lisäämiseen. Kun tiedän mistä pidän ja mistä en, voin pohtia sitä, kuinka voisin lisätä tai vähentää näitä asioita omassa elämässäni.

Huom! Maininnan arvoinen seikka on se, että olen itse tunne-elämältäni varsin rauhallinen ja tasainen ihminen, minkä vuoksi en pidä näiden kysymysten esittämistä iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa itselleni riskinä. Vaikka päivän aikana olisikin tapahtunut epämiellyttäviä asioita, ei niiden mieleen palauttaminen yleensä vaikeuta nukahtamista. Tilanne voi olla kuitenkin päinvastainen henkilöillä, joiden tunnereaktioilla on tapana olla voimakkaita. Tällaisessa tapauksessa voi olla parempi, että näitä kysymyksiä pohdiskelee mieluummin muulloin kuin juuri ennen nukkumaanmenoa!

Rakkkaudella,

Jevgeni

(PS. Lisää tekstejä löytyy tekstiarkistosta. Kiitos ja mukavia lukuhetkiä!)

(Tämä teksti on julkaistu 10.11.2011 ja päivitetty 9.4.2021)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia