3 SYYTÄ MIKSI SIIHEN OIKEAAN USKOMINEN VOI OLLA HAITAKSI

Ihmisten sosiaaliset suhteet ja erityisesti pariutuminen ovat minulle loputtoman mielenkiinnon lähteitä. Viime aikoina olen ajautunut pohtimaan ja tarkkailemaan toisaalta ihmisiä, jotka uskovat että jostain löytyy “Se Ainoa Oikea” rakkaus ja toisaalta ihmisiä, jotka uskovat, että hyviä kumppaneita voi olla maailma täynnä. Mitä eroa on näiden ihmisten ajattelutavoissa ja kuinka se heijastuu heidän elämäänsä?

Läpinäkyvyyden vuoksi paljastan heti alkuun, että itse olen vahvasti jälkimmäisen vaihtoehdon kannattaja. En näe mitään perusteltua syytä uskoa siihen, että jokin näkymätön voima olisi määrännyt, että kaikista maailman ihmisistä vain yksi olisi jotenkin sopiva pariksesi. Lisäksi monien ihmisten elämään näyttää mahtuvan useita upeita suhteita toinen toistaan loistavampien kumppaneiden kanssa, mikä sekin nähdäkseni kielii siitä, että sopivia kumppaneita voi löytää useita.

Voi olla, että oman asenteeni vuoksi olen löytänyt Siihen Oikeaan uskomisesta enemmän haittaa kuin hyötyä (jota sitäkin kiistatta on), sillä näen mahdollisesti vain sen, mitä odotankin näkeväni. Niin tai näin, seuraavaksi kolme syytä sille, miksi  Siihen Oikeaan uskominen on haitaksi:

1. Se luo pelkoa ja paineita onnistumisesta

Kuvitellaan, että uskon Siihen Oikeaan ja olen ihastunut johonkin kivaan tyttöön. Seuraava askel olisi tietysti lähestyä häntä ja katsoa, josko hänkin innostuisi minusta. Siihen Oikeaan uskovana tämä vain on helpommin sanottu kuin tehty: Kun kyseessä on Se Oikea, ovat panokset valtavat! Jos en onnistu, jos mokaan lähestymiseni (tai suhteen hieman myöhemmin), tarkoittaa se, että olen menettänyt tilaisuuteni siihen ainoaan todelliseen rakkauteen ja kumppanuuteen ja että joudun koko loppuelämäni tyytymään johonkin vähän ankeampaan vaihtoehtoon!

Sen sijaan ihminen, joka uskoo että maailmassa on lukemattomia hänelle sopivia kumppaneita voi ilman mitään ylimääräisiä paineita ja pelkotiloja käydä kokeilemassa tilanteen ja torjutuksi tulemisen tapauksessa todeta, että ehkäpä seuraava menee sitten paremmin.

Tämän voisi toki ajatella toisinkin päin. Jos joku on todellakin minulle Se Oikea, onnistumisenihan on jo kirjattu tähtiin ja minun tarvitsee vain lähestyä häntä ja saada hänet omakseni. Jos hän jostain syystä kieltäytyisikin, sehän vain tarkoittaisi, ettei hän ollutkaan se oikea. Syystä tai toisesta en vain ole huomannut, että ainakaan oman tuttavapiirini Siihen Oikeaan uskovat ajattelisivat näin.

2. Sen Oikeuden epäily

Toinen mielenkiintoinen ja hämmentävä seikka, johon olen muutaman kerran törmännyt Siihen Oikeaan uskovien parisuhteissa, on joskus ilmenevä epäilys siitä, onko oma kumppani sittenkään Se Oikea. Tämä epäily näyttää johtavan toisinaan ajatuksiin kuten “ehkäpä mun pitäisi jättää tämä nykyinen tyyppi tästä, jotta voisin sitten kohdata Sen Oikean”. En tiedä muista, mutta ainakin henkilökohtaisesti minua harmittaisi tulla jätetyksi siksi, että kumppani sattui nyt uskomaan etten ehkä olekaan Se Oikea.

Vaikea tietysti sanoa kuinka yleisestä ilmiöstä on kyse, mutta ottaen huomioon, että verrattain pienessä otannassakin se on esiintynyt muutaman kerran, ei kyse voi olla mistään kauhean harvinaisesta asiasta.

3. Odotukset Sen Oikean täydellisyydestä

Usein näyttää siltä, että ajatukseen Siitä Oikeasta sisältyy myös se, että kyseisen tyypin pitää olla varsin täydellinen ilmestys. Ja ymmärtäähän tämän logiikan: Jos uskoisin että maailma on varannut minulle vain yhden tyypin, pitäähän sen olla juuri minua ja mieltymyksiäni varten räätälöity paketti! Voisin myös erinomaisilla keittiöpsykologisilla taidoillani arvella, että kaikki nämä lapsena nautitut Disneyn prinsessa saa prinssin ja he elävät täydellisen elämänsä täydellisesti yhdessä-tyyliset ilmestykset ovat luoneet joillekin ihmisille tietynlaisia odotuksia loppuelämän jatkuvasta täydellisestä yhdessäolosta.

Todellisuudessahan jokainen parisuhteita kokeillut tietää, että niihin sisältyy paikoin sen mittaluokan säätöä ja hampaiden kiristelyä, ettei mistään täydellisyydestä ole tietoakaan. Tämän voisi kuvitella olevan paha pala ihmiselle, joka uskoo Siihen Täydelliseen oikeaan.

Entäs ne hyvät puolet?

Toisaalta Siihen Oikeaan uskomisessakin on myönteisiä puolia. Siihen Oikeaan uskova saattaa esimerkiksi nähdä enemmän vaivaa sekä päästääkseen parisuhteeseen haluamansa ihmisen kanssa, että ylläpitääkseen parisuhdetta myös vaikeina hetkinä. Sen sijaan useisiin sopiviin kumppaneihin uskova saattaa herkemmin ajatella, että löytyy merestä muitakin kaloja ja luopua näin suhteesta, joka olisi pitkällä aikavälillä voinut osoittautua loistavaksi.

Siihen Oikeaan uskominen parisuhteessa

Ylempänä olen puhunut vain Siihen Oikeaan uskomisesta pariutumisen kannalta. Kun siirrytään vaiheeseen, jossa pariutuminen on tapahtunut ja parisuhde syntyy, olen hyvin päinvastaista mieltä kuin ylempänä. Näkisin että parisuhde, jonka osapuolet edes puolitosissaan uskovat, että heidän kumppaninsa olisi Se Oikea, toimii paremmin ja säilyttää liekkinsä kirkkaana pidempään kuin suhde, jossa kumppani tuntuu vain tyypiltä, jonka on sattunut satunnaisesti valikoitumaan siihen. Periaatteessa ei edes tarvitse uskoa että oma kumppani olisi Se Oikea: Voi riittää, että käyttäytyy niin kuin se olisi totta.

Mihin sinä uskot ja miten koet sen vaikuttavan parisuhteisiisi tai elämääsi muutoin? Entä koetko jommankumman vaihtoehdon olevan selvästi toista parempi?