Moni häpeää työttömyyttä. Se on tietysti ikävää: Häpeäminen paitsi tuntuu inhalta, häiritsee se myös uusien töiden löytymistä. Siksi halusin kirjoittaa muutaman pointin siitä, miksi kenenkään ei ole syytä hävetä työttömänä olemista.

1. Lähes jokainen on työtön jossain vaiheessa elämäänsä

On todella harvinaista, että jonkun ura kestäisi katkeamatta varhaisnuoruudesta vanhuuteen. Sellaistakin toki näkee, mutta yleistä se ei ole. Erityisesti nykypäivänä, pätkätöiden kultakautena jatkuva työllisyys on epärealistinen unelma. On täysin normaalia, että osa ihmisistä on kunakin hetkenä työttöminä. Tällä kertaa ehkä juuri sinä satut olemaan yksi heistä. Se ei kerro henkilökohtaisesta epäonnistumisestasi ihmisolentona, vaan siitä että juuri tietynlaisia töitä ei riitä joka hetkenä juuri tietynlaisille tekijöille. Välillä joutuu odottamaan tai tekemään jotain muuta. On vain normaalia, että jokainen halukas ei pääse suoraan seuraavaan työhön.

2. Häpeä ei hyödytä

Useimmista ihmisen kokemista kielteisistä tunteista on jotain hyötyä: Pelko suojaa, suuttumus nostaa suorituskykyä, kaipaus ja suru kertovat suhteestamme johonkin meille tärkeään. Häpeän tarkoitus on ilmeisesti saada meidät ajattelemaan toimintaamme ja parantelemaan sitä. Jos mokaamme jotenkin ja päädymme häpeämään epäonnistumistamme, päädymme yleensä myös ajattelemaan, kuinka voisimme olla ensi kerralla epäonnistumatta. Häpeän tarkoitus on siis mahdollisesti opettaa ja kehittää meitä sekä suojata meitä epäonnistumisilta.

Sen sijaan työnhaussa häpeästä ei ole suoraa hyötyä. Toki häpeän voi ajatella motivoivan sinua näkemään enemmän vaivaa työnhakusi eteen, mutta sen voi tehdä ilman häpeässä rypemistäkin.

On tutkittu, että häpeää tuntevan ihmisen suorituskyky (esimerkiksi ongelmien ratkaisemisessa) on tuntuvasti heikompi kuin jonkun, joka ei häpeää sillä hetkellä tunne. Häpeässä rypeminen saattaa näin ollen jopa haitata työnhakuasi.

3. Kulttuurilliset arvot sanelevat häpeämme – aivan turhaan!

On eri asia hävetä jotain tilannetta kuin hävetä itseään. Tilanteen häpeäminen on okei, sillä tällöin häpeä voi opettaa sinua toimimaan ensi kerralla paremmin. On okei hävetä jotain yksittäistä tekemäänsä mokaa. Jos sen sijaan häpeät itseäsi henkilönä ja ihmisyksilönä,on häpeämisen hyöty olematonta ja saa sinussa aikaan lähinnä pahaa mieltä ja passiivisuutta.

Voit halutessasi hävetä sitä, että olet toistaiseksi epäonnistunut löytämään itsellesi töitä. Näin voit antaa häpeän motivoida itseäsi näkemään lisää vaivaa työn löytämiseksi.

Sen sijaan ei kannata hävetä sitä, että olet huono ja epäonnistunut ihminen, sillä et sitä todennäköisesti ole (ainakaan tästä syystä). Suomalainen kulttuuri on sillä tavalla sairas, että ihmisarvo on jollain kierolla tavalla yhdistetty ihmisen kykyyn tehdä töitä. Jos olet tuottava yksilö, kaikki on hyvin. Jos et ole, häpeä itseäsi! Suosittelenkin ottaman hetkeksi vähän etäisyyttä, ja katsoa asiaa ikään kuin matkan päästä: Onko tällaisessa kulttuurillisessa näkemyksessä mitään hemmetin järkeä?

Ja eihän siinä ole. Ihmisenä olet yhtä arvokas niin työttömänä kuin työllistettynäkin. Työ on vain osa elämää, eikä sen tekeminen kerro mitään ihmisarvostasi.

Työttömyydessä ei ole nähdäkseni mitään hävettävää. (Jännästi tämän kirjoittaminen tuntuu melkeinpä tabulta. Tulee fiilis, ettei näin saisi kirjottaa. Kertoo ehkä jotain siitä, miten syvään on itsekin niellyt nämä arvot.)

Jos olet tottunut uskomaan, ettet voi häpeällesi mitään ja että se nyt vain ”kuuluu tilanteeseen”, tarkasta uskomuksesi. On olemassa ihmisiä, jotka häpeävät työttömyyttään ja on olemassa ihmisiä, jotka eivät häpeä sitä. Näin ollen häpeä ei johdu siitä, että olet työtön, vaan siitä, mitä uskottelet itsellesi (”olen arvoton koska olen työtön.” tjsp. ym. jne.)

Häpeästä voi päästä eroon.

Rakkaudella,

Jevgeni