30 päivän haasteet

Tänään kirjoitan asiasta jolle tulen todennäköisesti suomaan tänä vuonna melkoisesti huomiota. 30 päivän haasteet tarkoittavat käytännössä juuri sitä miltä kuulostavatkin. Tehdään tai ollaan tekemättä jotain asiaa 30 päivän ajan. Itse asian ei tarvitse välttämättä olla vaikea, haaste syntyy paljolti jo siitä, että se kestää niin kauan ja sitä pitäisi toteuttaa tuon ajanjakson joka ikisenä päivänä.

Näiden toteuttamiseen on perinteisesti kolme syytä.

Ensimmäinen syy on se, että halutaan kokeilla miltä jokin asia tuntuu tai oppia siitä jotakin.

Toinen taas se, että valitaan alunperinkin joku itselleen vaikea asia ja yritetään lähinnä voittaa itsensä tai edes katsotaan miten pitkälle pärjätään.

Kolmas syy, se josta tämä on kai alunperin lähtöisinkin, on pyrkimys haasteen kautta vakiinnuttaa jokin tapa tai päästä ikävästä tavasta eroon. Itse haasteeseen ei sisälly ajatusta tavan lopullisesta vakiinnuttamisesta, mutta mikäli 30 päivän jälkeen haluaa sen silti tehdä, on se älyttömän paljon helpompaa silloin, kun sitä on jo tehnyt tuon ajan. Vaikkapa tupakoinnista luopuminen on paljon helpompaa, kun on jo ollut kuukauden ajan ilman.

No miten tämä eroaa ihan vain siitä, että päättäisi luopua siitä tupakoinnista ihan perinteisellä tavalla, ilman mitään 30 päivän pelleilyä?

Siten, että tähän ei sisälly sitä hirveää “se on kerrasta loppu nyt”-ajatusta, joka varsinkin alkua kohden helposti pilaa suorituksen. Kun jatkuvasti tiedostaa, että sen kuukauden jälkeen vai taas iskeä sen röökin huuleen, mikäli huomaa että se savuttomuus ei ollut oma juttu, on sen 30 päivän kestäminen helpompaa. On hyvin todennäköistä, että sen kuukauden jälkeen sitten huomaakin että hei, emmä oikeastaan haluakkaan enää aloittaa tupruttelua.

Tietysti tämäkin vaatii sen verran järkeä, ettei rupea ohjelmoimaan itselleen mitään “no jos mä tän 30 päivän jälkeen aloitan kuitenkin uusiksi, niin sama se on aloittaa vaikka heti”-ajatuskuviota.

Mitä tulee itseeni, niin haluan suorittaa näitä (ja muutaman olen jo suorittanutkin) ihan vain siksi, että kokisin vähän erilaista elämää kuin yleensä. Esimerkiksi tällä hetkellä minulla on menossa 30 päivän lihaton jakso. Olen ehdottomasti lihan ja liharuoan ystävä, eikä minulla ole suunnitelmia jatkaa lihattomuutta tämän kokeilun jälkeen. Olen kuitenkin kiinnostunut kokemaan miltä lihaton elämä tuntuu, edes näin lyhyen ajan.

Viime kesän alussa taas kokeilin kaksivaiheista unta 30 päivän ajan ja totesin mallin niin toimivaksi, että päädyin jatkamaan sitä pitkälle syksyyn, vaikkei se kuulunutkaan alkuperäiseen suunnitelmaan.

Jotkut haasteet taas ovat hyviä ihan vain henkilökohtaisen kasvun ja asioiden oppimisen kannalta. Tuossa marras-joulukuussa luin kuukauden ajan päivittäin ääneen tunnin ajan. Tuo aika riitti siihen, että opin muutamia uusia asioita äänenkäytöstä ja lausumisesta. Olisin ollut tyytyväinen jo pelkästään tuohon, mutta niistä kolmesta tuona aikana luetusta kirjasta (jotka toki liittyivät alaani) saatu lisäsivistys on myös aika kiva juttu.

Mikäli vastaavia asioita ei ole tehnyt ennen, voi olla järkevää käydä läpi vain yhtä haastetta kerrallaan. Mitä useampi tuollainen on päällä, sitä vaikeampaa kaikesta näyttää tulevan. Ja jo yhden haasteen tahdilla noita ehtii tekemään vuodessa 12. Ja kun kyse on itsensä kehittämisestä tai erilaisen elämän kokemisesta, tuo on todella paljon.

Koska itse olen tehnyt noita jo jonkin aikaa ja koska koen muutenkin alkavani olemaan aika haka erilaisten tapojen vakiinnuttamisen tai niistä luopumisen kanssa, niin pidän yllä jatkuvasti kahta tuollaista haastetta. Kun edelliset loppuvat, siirryn seuraaviin.

Lähiaikoina olisi suunnitelmissa kokeilla ainakin seuraavia:

  • Kokkaa joka päivä eri ruokaa
  • Tee joka päivä jotain mitä et ole ennen tehnyt (tästä tulee varmaan huikein kuukausi ikinä!)
  • Käy joka päivä jossain paikassa jossa et ole ennen käynyt
  • Käy juoksulenkillä joka päivä/jokin muu vastaava urheiluliikuntajuttu
  • Lue espanjaa joka päivä tunnin ajan (ihan vain siksi, että muuten unohdan sen)
  • Lue raamattua joka päivä puolen tunnin ajan (sivistyksen vuoksi, en ole koskaan ennen lukenut, olisi kai aika)
  • Elä kuukausi ilman valkoisia valheita (kuten “myöhästyin koska bussi oli myöhässä” jne.)
  • Tapaa joka päivä eri ystävää tai kaveria

Ja eiköhän noita muitakin tule mieleen ennen kuin olen suorittanut noitakaan loppuun. Tällä hetkellä on käynnissä tosiaan lihaton kuukausi ja lisäksi luen päivittäin yhden kappaleen matematiikkaa (peruskoulun yläasteen oppikirjasta, joka sekin on melkein liian vaikea minulle).

Miten sinä voisit haastaa itsesi?

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0