5 ASIAA JOTKA TULISI LOPETTAA

Ihmisen mieli sekä käytös muodostavat uskomattoman moniulotteisen kokonaisuuden. Tämän monimutkaisuuden vuoksi harvat meistä edes ajattelevat aihetta sen kummemmin. Sen seurauksena taas ajattelutapoihimme, asenteisiimme ja käytökseemme jää selkeästi elämäämme häiritseviä, ellei jopa vahingoittavia juttuja. Emme kuitenkaan uhraa niille kovinkaan paljoa huomiota ja usein hyväksymme ne vain persoonaamme kuuluvina ominaisuuksina.

Näitä huonohkoja ominaisuuksia riittää, mutta useimmat niistä ovat onneksi varsin helposti korjattavissa ja muutettavissa. Käydäänpä muutama läpi:

1. Älä syytä muita omista mokailuistasi ja ongelmistasi

Me itse päätämme elämästämme. Vanhempamme, sukulaisemme, kaverimme, työyhteisömme ja pomomme eivät. Olemme vastuussa omista päätöksistä ja teoistamme. Ongelmamme ovat pääosin (provosoitumisvaara, varo!) omaa aikaansaannostamme. Se, että olemme antaneet jonkun muun saattaa itsemme huonoon tilanteeseen, on myös vähintään osittain omaa syytämme. Muut eivät ole missään muodossa vastuussa päätöksistämme ja tekemisistämme, vain me itse olemme.

2. Luovu ”en pysty”-asenteesta

”Ajattelet sitten että pystyt tai et, olet oikeassa”.

Mikäli emme usko omaan onnistumiseemme, on hyvin todennäköistä ettemme myöskään onnistu. Katso ympärillesi. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat saavuttaneet uskomattomia asioita. He eivät ole sen parempia ihmisiä kuin me muutkaan. Olisivatko he onnistuneet, mikäli olisivat tyytyneet toteamaan, etteivät vain pysty?

3. Lopeta valittaminen

Valittaminen on kieltämättä addiktoivaa puuhaa. Siinä saa kivasti huomiota, osanottoa ja taputuksia olalle. Se on myös uskomattoman turhaa hommaa ja laskee paitsi omaamme, myös muiden mielialaa. Mikäli meillä on joku valittamisen arvoinen ongelma, ei tulisi valittaa vaan yrittää korjata se! Usein valittamiseen käytetyssä ajassa olisi ehtinyt korjaamaan kymmenenkin vastaavaa ongelmaa. Toki valittaminen voi olla myös terapeuttista, mutta tällöin tulisi tarkoin valita kuuntelijaksi sellaisia ihmisiä, jotka ovat aidosti valmiita tukemaan. Valittamalla jostakin jollekulle puolitutulle emme saa aikaan kuin pahaa mieltä molemmille.

4. Luovu täydellisyyden tavoittelusta

Niin ikävää kuin se onkin, maailma ei palkitse perfektionisteja. Se palkitsee ne, jotka saavat asioita tehtyä. Perfektionistit käyttävät valtavat määrät aikaansa täysin lopputulosten kannalta epäoleellisiin yksityiskohtiin. Tässä tuhlatussa ajassa he olisivat halutessaan tehneet aivan uskomattoman määrän jotain oikeasti hyödyllistä.

5. Älä yritä tehdä kaikkea itse

Maailma pyörii pitkälti yhteistyön voimin. Ilman muita ihmisiä emme ole usein yhtään mitään. Yhteistyöllä voimme saavuttaa asioita, joista emme voisi uneksiakaan toimiessamme yksin!