5 asiaa, jotka tulisi lopettaa

5 ASIAA JOTKA TULISI LOPETTAA

Ihmisen mieli sekä käytös muodostavat uskomattoman moniulotteisen kokonaisuuden. Tämän monimutkaisuuden vuoksi harvat meistä edes ajattelevat aihetta sen kummemmin. Sen seurauksena taas ajattelutapoihimme, asenteisiimme ja käytökseemme jää selkeästi elämäämme häiritseviä, ellei jopa vahingoittavia juttuja. Emme kuitenkaan uhraa niille kovinkaan paljoa huomiota ja usein hyväksymme ne vain persoonaamme kuuluvina ominaisuuksina.

Näitä huonohkoja ominaisuuksia riittää, mutta useimmat niistä ovat onneksi varsin helposti korjattavissa ja muutettavissa. Käydäänpä muutama läpi:

1. Älä syytä muita omista mokailuistasi ja ongelmistasi

Me itse päätämme elämästämme. Vanhempamme, sukulaisemme, kaverimme, työyhteisömme ja pomomme eivät. Olemme vastuussa omista päätöksistä ja teoistamme. Ongelmamme ovat pääosin (provosoitumisvaara, varo!) omaa aikaansaannostamme. Se, että olemme antaneet jonkun muun saattaa itsemme huonoon tilanteeseen, on myös vähintään osittain omaa syytämme. Muut eivät ole missään muodossa vastuussa päätöksistämme ja tekemisistämme, vain me itse olemme.

2. Luovu ”en pysty”-asenteesta

”Ajattelet sitten että pystyt tai et, olet oikeassa”.

Mikäli emme usko omaan onnistumiseemme, on hyvin todennäköistä ettemme myöskään onnistu. Katso ympärillesi. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat saavuttaneet uskomattomia asioita. He eivät ole sen parempia ihmisiä kuin me muutkaan. Olisivatko he onnistuneet, mikäli olisivat tyytyneet toteamaan, etteivät vain pysty?

3. Lopeta valittaminen

Valittaminen on kieltämättä addiktoivaa puuhaa. Siinä saa kivasti huomiota, osanottoa ja taputuksia olalle. Se on myös uskomattoman turhaa hommaa ja laskee paitsi omaamme, myös muiden mielialaa. Mikäli meillä on joku valittamisen arvoinen ongelma, ei tulisi valittaa vaan yrittää korjata se! Usein valittamiseen käytetyssä ajassa olisi ehtinyt korjaamaan kymmenenkin vastaavaa ongelmaa. Toki valittaminen voi olla myös terapeuttista, mutta tällöin tulisi tarkoin valita kuuntelijaksi sellaisia ihmisiä, jotka ovat aidosti valmiita tukemaan. Valittamalla jostakin jollekulle puolitutulle emme saa aikaan kuin pahaa mieltä molemmille.

4. Luovu täydellisyyden tavoittelusta

Niin ikävää kuin se onkin, maailma ei palkitse perfektionisteja. Se palkitsee ne, jotka saavat asioita tehtyä. Perfektionistit käyttävät valtavat määrät aikaansa täysin lopputulosten kannalta epäoleellisiin yksityiskohtiin. Tässä tuhlatussa ajassa he olisivat halutessaan tehneet aivan uskomattoman määrän jotain oikeasti hyödyllistä.

5. Älä yritä tehdä kaikkea itse

Maailma pyörii pitkälti yhteistyön voimin. Ilman muita ihmisiä emme ole usein yhtään mitään. Yhteistyöllä voimme saavuttaa asioita, joista emme voisi uneksiakaan toimiessamme yksin!

klikkaa verkkokauppaan


2 Comments

 • Siis... Nyt oikeesti!

  Reply Reply 30.08.2011

  Koko tämä blogi on tätä samaa huttua. Hyvä elämä ei vain toteudu tässä aikakaudessamme, tekipä mitä tahansa.

  1. Muut päättävät usein suurimman osan elämästämme, ja yhä enemmän kun ihmisiä päätyy Kelan orjiksi työmarkkinamullistusten takia.

  2. Kukaan ei pysty muuttamaan velkoja saataviksi (ellei talousjärjestelmästä luovuta yhteiskunnan taantumisen uhalla).

  3. Valittaminen on ainoa keino saada asioitaan eteenpäin, jos sekään. Myönteinen ajattelu tuottaa tulosta vain harvoille ja valituille (olen yrittänyt olla myönteinen, tuloksetta), kun suurin osa kansasta anelee luukulla almuja.

  4. Ilman täydellisyyden tavoittelua ei ole mitään. Yksinäisen on hullua olla oma itsensä (koettu on). Riippumatta “täydellisyyden” filosofiasta sen tavoittelu on käytännöstä pakollista, jos haluaa kuulua johonkin.

  5. Kaikki pitää osata ja yrittää tehdä itse! Ei kukaan tule auttamaan perheessä eikä virastoissa, jos on tietämättään mokannut jonkun asian. Ei edes siinä tapauksessa, että on koko peruskoulunsa saanut pelätä hakatuksi tulemista eikä yksinkertaisesti ole kykyä lähteä kommunikoimaan kenenkään kanssa!

  • jevgeni

   Reply Reply 02.09.2011

   1. Tottakai, jos ja kun muiden antaa päättää.

   2. Mitä velkoja tarkoitit? Kyllä ne omat velkansa voi ilman muuta maksaa pois. Jos kyse taas on valtionvelasta, niin en sano mitään, kun en ole aiheesta kiinnostunut enkä siihen perehtynyt.

   3. Myönteinen ajattelu ei tietenkään riitä, se on yhdistettävä toimintaan. Valittaminen taas nimenomaan on toiminnan puutetta. Valitetaan, muttei tehdä mitään. Se vasta turhaa onkin.

   4. Miksemme ole mitään, jos emme tavoittele täydellisyyttä? Miksei keskinkertaisella osaamisella voi kuulua johonkin? Jos olen esimerkiksi keskinkertainen valokuvaaja, enkö ole valokuvaaja ollenkaan?

   5. Elämässä joutuu kohtaamaan niin monia juttuja, että niiden kaikkien osaaminen vaatisi monta elinikää. Miksi opetella itse jotain (mitä ei haluaisi opetella), jos joku muu jo osaa sen paremmin ja voit käyttää hänen osaamistaan?

   Ja kyllä minua vaan kovasti autetaan, niin perheessä, sen ulkopuolella, jopa virastoissa on joskus herunut ymmärrystä ja pientä apua. Ilman muuta autetuksi tuleminen vaatii omalta taholta jatkuvaa auttamista ja avun tarjoamista. Ei kukaan kauhean mielellään autta henkilöä, joka ei itse auta muita.

   Minä muuten olin koko peruskoulun ajan sellainen tyypillinen koulukiusattu nyhverö, jonka itsetunto ja sosiaaliset taidot olivat aivan nollassa. Se ei kuitenkaan tarkoittanut, ettenkö voinut opetella näitä taitoja ja kohottaa itsetuntoani myöhemmin (kuten tein). Se, että meinneisyys on ollut perseestä, ei tarkoita että tulevaisuudenkin pitäisi olla sitä samaa.

Leave A Response

* Denotes Required Field