Ystävyys on hieno asia. On mahtavaa jakaa jonkun kanssa niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Tunnetaanhan ystävä niin hädässä kuin juhlassakin.
Vaan jossei tunnetakaan? Mistä tietää, onko joku oikeasti ystävä vai haluaako tämä esimerkiksi vain hyötyä ihmissuhteen tuomista eduista. Kysymys on vaikea, mutta seuraavat merkit edustavat huonoa ystävyyttä tai niin sanottua “ystävyyttä”.
1. Hän ei ole kiinnostunut tekemisistäsi
Kun keskustelet henkilön kanssa, huomaat aiheen olevan suurimman osan ajasta hänessä ja hänen asioissaan. Jos henkilö muistaakin klassisen “mut mitäs sulle” -repliikin, se ei yleensä kanna puusta pidemmälle, kunnes kuulukin jo sitä seuraava “joo mullekin on käynyt noin” (tms.), jonka jälkeen keskustelu onkin jo siististi palautettu takaisin häneen.
Tässä kohtaa mieleen saattaa juolahtaa, ettei asiasi ehkä ole niin kovin kiinnostava. Joskus tämä saattaakin pitää paikkansa, mutta mikäli tämä toistuu useampaan kertaan (ellei aina), on vika juttujesi sijaan hänessä. Vaikkei frendin jutut aina kiinnostaisikaan, niin tosi ystävä voi siitä huolimatta ymmärtää asioiden tärkeyttä ja kuunnella.
Mikäli juttusi eivät yleensäkään kiinnosta häntä, on tarinankerronta-tekniikkojen harjoittelemisen sijaan kannattavampaa vaihtaa estradia.
2. Hän on sinuun yhteydessä vain kun tarvitsee jotain
“Hädässä ystävä tunnetaan” kuuluu vanha sananlasku. Joidenkin kohdalla sen alkuun sopii liittää sana “Vain”. Toki ystävää kuuluu auttaa, mutta mikäli joku on yhteydessä sinuun vain, kun tarvitsee sinulta jotain, on hyvä miettiä onko kyseessä ystävä vai ennemminkin yhteistyökumppani.
Ystävä on yhteydessä muutenkin kuin vain pyytääkseen jotain, joten mikäli vastaus on jälkimmäinen, niin on sopivaa miettiä paljonko itse hyödyt moisesta yhteistyöstä.
Voisitko esimerkiksi itse pyytää (ja saada) samanmittaisia palveluksia häneltä. Jos esimerkiksi omistat auton ja kyyditset usein ystävääsi, voisitko pyytää häneltä saman arvoisia palveluksia. ( bensakulut + auton huoltokulut + tuntipalkkasi )
Rajaa ystävän ja yhteistyökumppanin välillä ei aina ole helppoa vetää. Huonoa ystävää ja kehnoa yhteistyökumppania kun yhdistävät muunmuassa tyhjät lupaukset sekä oman tarpeen hetkellä näkymättömyys. Kummastakin on hyvä hankkiutua eroon.
3. Hän saa olosi epämukavaksi
Ystävän näkemisen jälkeen olo on yleensä hyväntuulinen ja energinen. Sitähän varten ystävät ovat.
Aina kuitenkaan näin ei ole, vaan joskus hädän hetkellä saatat joutua olemaan esimerkiksi olkapäänä, mikä kuuluu asiaan – kuuluuhan ystävien jakaa niin ilot kuin surutkin. Mikäli kuitenkin tuntuu että useammin kun ei, olosi näkemisen jälkeen on enemmänkin uupunut kuin energisoitunut, on se hyvä tunnistaa.
Tämä voi johtua monesta asiasta: Ystäväsi negatiivisuus, huonokäytöksisyys, epäsopiva pukeutuminen (esim. pieruferkkarit ravintolassa), arvaamattomuus sekä ihan vain eri aaltopituuksilla liikkuminen ovat asioita, jotka vaativat kanssaolijoilta ylimääräistä henkistä panostusta.
Toki ystävälläsi voi olla pidempi vaikea jakso, mutta jos kuukaudet ja vuodet vierivät ja kohtaamisenne tuottaa suurimman osan ajasta samanlaisen, uupuneen, jopa pahantuulisen olon, on hyvä kysyä onko ystävyytenne tasapuolista ja jos ei, niin lue aiempi kohta.
HUOMIO: Joskus on parempi vain soitella.
4. Hän arvostelee sinua
Hän arvostelee jatkuvasti tekemistäsi ja olemistasi. “Miksä teit niin?”, “Miks sä näytät tolta?”, “Olisit vähemmän tollanen” ovat lause rakenteita jotka kuulet usein hänen suustaan. Joskus se saattaa äityä ihan herjaamiseksikin ”V**u kun sä oot tollanen X” Kun asiasta mainitsee saatetaan se lyödä huumorin tai jopa välittämisen piikkiin.
Toki ystävien kesken tapahtuu usein molemminpuolista, hyvänhenkistä naljailua. Dissaamisen ja toverillisen naljailun erottaa kuitenkin helpolla tavalla: Kysy itseltäsi voisitko oikeasti antaa takaisin samalla mitalla ilman, että tämä ystäväsi suuttuisi siitä? Jos vastaus on ei, niin minulla on sinulle huonoja uutisia. (Voit toki myös testata tätä ystävälläsi, mutten kirjoittajana suosittele tätä, saatika ota vastuuta lopputulemasta)
On toki mahdollista että ystäväsi suhtautuu negatiivisesti kaikkeen muuhunkin ja kritisoi sinun lisäksi kaikkia muitakin, mutta silloin suosittelen lukemaan aiemman kohdan “Hän saa olosi epämukavaksi”.
5. Hän on epäluotettava
Sanat eivät vastaa tekoja: Hän lupaa muttei tee. Hän lupaa, ettei tee mutta tekee silti.
Toki kukapa meistä ei olisi joskus tullut luvanneeksi jotain, mitä ei lopulta olekaan voinut toteuttaa. Esimerkiksi tupakan polton lopettaminen on todella haastavaa. Vaikka kuinka vannoisi, ettei savuke koskaan nousisi enää huulille, on päätöksessä pysyminen varsinkin stressaavassa elämäntilanteessa todella hankalaa.
Tupakan poltosta koituu haittaa pääosin vain polttajalle ja vaikka ystävän ratkeaminen hänen puolesta harmittaakin, se ei muuta elämääsi juuri suuntaan tai toiseen (varsinkin jos ystäväsi osaa tuprutella hyvän etäisyyden päässä).
Mutta kun hänen lupauksista, niiden rikkomisesta, tulee enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
Oli kyse sitten muuttoavusta, lainattujen tavaroiden palauttamisesta, hyvin käyttäytymisestä illanistujaisissa tai ihan vain näkemisestä, niin jo sopimishetkellä osaat jo aavistaa että asioiden realisoitumisen koituvan vähintäänkin jännitysnäytelmäksi.
Onko kyse sitten harmittomasta hajamielisyydestä vai ongelmasta? Kysy itseltäsi, voisitko tositilanteessa luottaa tähän ihmiseen? Jos vastaus on ei, niin ystäväsi olisi hyvä olla matkalla hyvänpäiväntutuksi. Epärehelliset ihmiset tuottavat elämään tarpeetonta stressiä, josta ei tarvitse pitää kiinni.
Huom!
Mikäli ystäväsi käyttäytyy lupausten rikkomisen lisäksi muutenkin arvaamattomasti: Ailahteleva mieliala, väkivaltainen (tai sillä vihjaileva) käytös, toistuvasti ongelmiin hankkiutuminen (joista pahimmassa tapauksessa sinun täytyy hänet pelastaa), valehtelu ovat kukin jo yksinään punaisen valon arvoisia merkkejä.
Usein kysyttäessä käytökseen löytyy syy ulkopuolelta: Päihteet (alkoholi yms.), riita (“se sano/teki sillei..”), trauma (se sano/teki sillei joskus”), mitkä kukin toki ovat ihan oikeita asioita, mutta ne muuttuvat tekosyiksi viimeistään sillä hetkellä, kun joku ehdottaa avun hakemista niihin ja tarjoaa avun lähteitä. (Esim. paikalliset mielenterveys- ja päihdepalvelut).
Ongelmien kohtaaminen ja vanhojen tapojen muuttaminen on toki todella vaikeaa, ja retkahdukset ovat tavallisia, mutta sen tunnistaminen ja kurssin palauttaminen oikeaan voivat jopa vahvistaa suuntaa.
Mikäli kuitenkin kyse on jatkuvasta soutamisesta ja huopaamisesta: Kun “parantumisesta” seuraa aina ratkeaminen, jonka jälkeen taas lupa parantaa tavat, on luonnollista, ettei noita lupauksia enää ota kuuleviin korviinsa. Ja vaikka kuinka siihen haluaisi uskoa, on itsekin kohdattava tosiasia, ettei tämä ihminen ole syystä tai toisesta valmis todelliseen muutokseen.
Lopuksi
Toki kaikilla meillä on huonot hetkemme, eikä kerrasta kannata vetää sen suurempia johtopäätöksiä. Mikäli kuitenkin saman ihmisen kanssa toistuu yksi tai useampi näistä merkeistä, on hyvä miettiä kannattaako tälläisen ihmissuhteen ylläpitäminen.
Vaikkei ystävistä olisikaan sillä hetkellä varsinaista tunkua, niin huono ihmissuhde vie resursseja aina uudelta, mahdolliselta hyvältä ihmissuhteelta.
Jokainen hetki huonossa seurassa maksaa, ja jos kirjanpito jonkin ihmisen kohdalla näyttää jo selkeästi miinusta, on hyvä ohjata voimavaroja muualle, pois tästä suhteesta. Tämän ei välttämättä tarvitse sisältää sen suurempaa draamaa.
Puheluihin ja viesteihin ei tarvitse vastata, eikä näkemiseen tarvitse suostua. Tekosyitä on maailma pullollaan. Mikäli kuitenkin haluat selkeästi päättää ihmissuhteen, niin mikäli näkeminen tai soittaminen hirvittää, onnistuu asian hoitaminen myös Whatsapp-viestillä tai jopa sähköpostilla. Tämä on jopa suositeltavaa, varsinkin jos kyseinen ihminen on tunnettu esimerkiksi väkivaltaisuudesta.
Hyvät tavat sikseen, sinulla on oikeus onnellisuuteen.
Kirjoittanut: Panu “Prinssi” Palm
Kirjoittajasta
Olen Panu “Prinssi” Palm. Media-alan ammattilainen, outsider-taiteilija sekä elämänpohtija. Lisätietoa minusta ja töistäni löydät tutustumalla taiteilijasivuihin sekä portfoliooni.
PS. Tässä vielä muita tekstejä ystävyyteen liittyen:
- Ystävyyssuhteet ja lasten saaminen: Pilaako lasten saaminen ystävyyden?
- Ystävyyden lopettaminen – Kuinka lopettaa ystävyyssuhde?
- Uusien ystävien löytäminen: aktiivisuuden osoittaminen on erittäin tärkeää
- Vinkki aikuisena ystävystymiseen
- Läheisyys ja rakkaus: 36 kysymystä läheisyyden ja rakkauden lisäämiseen