Morkkis: 5 oivallusta, joilla selätät morkkiksen

selata morkkis eroon morkkiksesta

Morkkis, se vähemmän ihana tunne, joka saapuu vieraisille usein sen jälkeen, kun olemme menneet tekemään jotakin ikävää tai noloa. Morkkis voi olla tilanteesta riippuen häpeää, katumusta, itsetunnon laskua tai näiden yhdistelmä. Mokailujen jälkeen harmittaa ja saakin harmittaa. Morkkiksesta ei ole pakkoa pyrkiä eroon.

Toisaalta ei se morkkistelu mukavaakaan ole ja on ymmärettävää, jos siitä haluaa eroon mahdollisimman nopeasti. Tässä tekstissä haluan jakaa omia oivalluksiani, jotka ovat helpottaneet minua kamppailussa silloin tällöin tapahtuvaa morkkistelua vastaan.

1. Hyväksy se, mitä on tapahtunut ja 2. Ymmärrä, ettei morkkistelusta ole hyötyä

Aivan aluksi on tärkeää hyväksyä kaikki se, mitä on tapahtunut. Hyväksyntä on tärkeää välittämättä siitä, kuinka pahalta tai väärältä tekemäsi asia tuntuukaan. Omien tekojen hyväksyminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että pitäisit kyseisiä tekoja hyvänä, tai että haluaisit tehdä niitä enää koskaan uudestaan. Sen sijaan niiden hyväksyminen tähtää ennen kaikkea pahan mielen vähentämiseen.

Morkkis sisältää usein ikään kuin oletuksen siitä, että meidän kuuluu rangaista itseämme pahalla mielellä, sillä olemme tehneet ikävän teon. Näin asia ei suoranaisesti ole. On tärkeää ottaa vastuu teostaan, pyytää sitä anteeksi, hyvittää se ja oppia siitä, jotta sitä ei tekisi enää tulevaisuudessa. Mutta ei itseään siitä varsinaisesti rangaista tarvitse, vaan tarkoitus on ennen kaikkea oppia olemaan toistamatta niitä uudestaan. Paha mieli ei auta siinä, vaan pikemminkin vaikeuttaa. Kun olemme alhaisessa mielentilassa, myös ajattelumme vaikeutuu. Silloin on vaikeampaa etsiä ratkaisuja siihen, kuinka voisimme välttää samanlaiset virheet tulevaisuudessa.

Tekojensa hyväksyminen tulee aluksi tuntumaan todennäköisesti vaikealta. Tämä johtuu siitä, että ihmisinä haluamme ajatella, että olemme suhteellisen viisaita ja järkeviä. Typerän tai hölmön tekomme hyväksyminen romuttaisi tämän kauniin mielikuvan. Toisaalta on hyvä muistaa, että sopiva annos nöyryyttä on ihan hyvä juttu. Jokainen meistä tekee aina toisinaan virheitä ja se täytyy itselleen sallia. Emme ole täydellisiä ja siksi myös virheiden tekeminen ja niiden seuraukset on tärkeää hyväksyä.

On helpompaa ja kevyempää elää tietäen, että olemme inhimillisen epätäydellisiä olentoja. Täydellisen ihmisen imagoa ei tarvitse eikä kannata vaalia. Ei omissa, eikä muidenkaan silmissä.

Itsensä syyllistäminen ei tee ikäviä tekoja tekemättömäksi, eikä se auta välttämään niitä myöhemminkään. Sen sijaan ratkaisujen etsiminen eli sen pohtiminen, kuinka välttää vastaavat virheet tulevaisuudessa, voi siinä auttaa.

3. Pyri ymmärtämään, mikä johti virheen tekemiseen

Jotta voisimme välttyä samanlaisten ikävien tekojen tekemiseltä tulevaisuudessa, on meidän tärkeää ymmärtää, miksi alun perin menimme tekemään kyseisen ikävän teon. Mitä paremmin ymmärrämme syyt tekojemme takana, sitä todennäköisemmin osaamme välttää niiden tekemisen tulevaisuudessa.

Tämä ei toki suoraan vähennä tällä hetkellä kokemasi morkkiksen määrää, mutta voi lisätä hyvää oloa sitä kautta, että saat varmuuden edes siitä, ettet tule tekemään samaa virhettä enää koskaan uudestaan.

4. Minimoi tapahtuneet vahingot

Osa morkkiksesta johtuu usein siitä, että tunnemme häpeää ja syyllisyyttä heitä kohtaan, joiden elämää olemme omalla mokailullamme häirinneet. Tässä vaiheessa olisikin tärkeää minimoida jo tapahtuneet vahingot. Yleensä kyse on esimerkiksi anteeksipyynnöstä ja tekojemme hyvittämisestä.

Tekojen hyvittäminen ja anteeksipyyntö ei sekään vaadi pahan mielen kokemista. Osaamme kyllä (ainakin toivottavasti!) pyytää anteeksi ilmankin, että podemme pahaa oloa. Toisaalta pahan olon näyttämisestä ei ole haittaakaan, koska olemme ihmisinä kyllä usein sen verran pikkumaisia olentoja, että nautimme siitä, että meitä väärin kohdelleella henkilöllä on asiasta edes hieman paha mieli.

Tärkeää on se, ettei omaa hyvää oloaan sido suoraan siihen, antaako loukkaamamme henkilö meille anteeksi vai ei. Toki on toivottavaa, että saisimme anteeksi, mutta emme tietenkään voi pakottaa ketään si

5. Tunteiden toiminnan ymmärtäminen

Kuten kaikki kielteiset tunteet, myös syyllisyys ja häpeä ovat lopulta ihan hyviä tunteita, vaikka niiden kokeminen ei mukavalta tunnukkaan. Niistä ei tarvitse (eikä kannata) pyrkiä väkisin eroon. Se, että koet tällä hetkellä pahaa oloa ei tarkoita, että sinussa olisi vikaa, vaikka se voi tällä hetkellä siltä tuntuakin. Paha olo on normaalia ja menee itsestään ohi.

Alhaisessa mielentilassa tämä voi tuntua kaukaiselta ajatukselta, sillä pahan olomme vuoksi kykymme arvioida tilannetta realistisesti on kaventunut. Tässä tilassa voimme hyvinkin uskoa siihen, että “mä en oo enää ikinä tyytyväinen itteeni tän jälkeen!”

Mielemme osaa itse huolehtia pahan olomme parantumisesta, aivan kuten kehomme huolehtii käteen tulleen haavan umpeutumisesta ilman, että meidän tarvitsee tehdä asialle mitään sen kummoisempaa. Odota päivä tai viikko, niin huomaat, että tekemäsi moka vaivaa sinua yhä vähemmän ja vähemmän.

Ja sitten vain kohti uusia seikkailuja ja mokailuja, sillä niitähän tulee, riippumatta siitä miten kovasti yritämme ne välttää! Suosittelenkin löysäämään vähän vyötä ja antamaan itselleen luvan elää ja mokailla.

Rakkkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Morkkis: 5 oivallusta, joilla selätät morkkiksen” on ilmestynyt alun perin

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »