BK 5 syytä oppia esiintymään

Oletko yksi niistä lukuisista ja lukuisista ihmisistä, joille esiintyminen ja huomion keskipisteenä oleminen on kuin rangaistuksista pahin? Tunnetko valtaisaa ahdistusta ja koko ryppään muitakin kielteisiä tunteita, kun vain ajatteletkin esiintymistilanteeseen joutumista? Ei hätää, niin melkein kaikki muutkin. Useimmille esiintyminen on painajaista, joten et ole yksin. Kyky esiintyä ja olla toisinaan näkyvissä on kuitenkin nykypäiänä yhä oleellisempi taito, minkä vuoksi haluan sinun lukevan tämän tekstin. Tulen kertomaan siinä 5 syytä, miksi esiintymistaitojen opettelu tulee tekemään elämästäsi tuntuvasti laadukkaamman!

Kun puhun esiintymisestä, en tarkoita vain lavalla olemista, puheiden pitämistä ja vastaavaa esiintymistä. Tarkoitan kaikkia tilanteita, joissa olet äänessä ja huomion keskipisteenä. Esimerkiksi koulussa opettajalle vastaaminen, töissä viikkopalaverissa puhuminen tai jopa kavereille kuulumisistaan kertominen ovat myös esiintymistilanteita.

1. Tuntuvasti vähemmän ennakkoahdistusta

Ikävä tosiasia on se, että joudut todennäköisesti esiintymään elämässäsi, vaikket sitä haluaisikaan. Joudut avaamaan suutasi koulussa, töissä, erilaisissa juhlissa, virallisia asioita hoitaessasi sekä kymmenissä muissa mahdollisissa tilanteissa. Vaikka kuinka inhoaisit esiintymistä, joudut tekemään sitä aina välillä.

Todennäköistä on, että tunnet näissä tilanteissa todella paljon ennakkoahdistusta. Se tarkoittaa sitä, että mietit tilannetta paljon etukäteen ja odotat sitä ahdistuksensekaisin tuntein. Pahimmillaan pilaat yöunesi ja koko esiintymistä edeltävän viikkosi, kun jännität niin paljon. Minullakin on menneisyydessä kokemusta tästä ja tiedän, kuinka nihkeää sellainen on.

Haluan esittää sinulle kysymyksen: Onko sinusta järkevämpää tuntea tätä inhaa ennakkoahdistusta kerta toisensa jälkeen, vielä kymmeniä ja kymmeniä ellei satoja kertoja elämässäsi vai olisiko järkevämpää opetella mahdollisimman pian rohkeammaksi esiintyjäksi ja vapautua ennakkoahdistuksesta lopullisesti?

2. Pysyvä itsevarmuuden lisäys

Elämä on siitäkin inhaa, ettei ikinä tiedä, mitä kulman takana odottaa. Mikäli elät superstabiilia ja yllätyksetöntä elämää, jossa sukkuloit vain töiden ja kodin välillä, tämä ei ehkä koskea sinua. Mutta jos olet kuten useimmat ihmiset, et voi koskaan tietää, milloin joudut tilanteeseen, joka vaatii sinulta jonkinlaista verbaalista panostusta:

Ehkäpä sait huonoa asiakaspalvelua ja sinun täytyy puolustaa oikeuksiasi? Ehkäpä ilkikurinen kaverisi ilmoitti juuri illanvietossa kovaan ääneen, että sinä aiot pitää puheen tai laulaa karaokea? Ehkäpä törmäsit kadulla tuttavaan, joka haluaa sinnikkäästi vaihtaa kuulumisia, vaikka yritätkin kovasti vaikuttaa epäkiinnostuneelta?

Moni esiintymistä, huomion keskipisteenä oloa ja suunsa avaamista kammoava ihminen tuntee epämääräistä, mutta aktiivista epävarmuutta siksi, että tällaisia tilanteita voi tapahtua ihan milloin tahansa. Minne hän meneekin, mitä hän tekeekin, on aina vaara, että hän joutuu inhaan ja noloon tilanteeseen. Kuulostaako tutulta?

Itsevarmaksi esiintyjäksi oppiminen poistaa tämän epävarmuuden. Kun tiedät kykeneväsi esiintymään tarpeen tullen, ei sinun tarvitse stressata mahdollisia nihkeitä tilanteita. Voit elää päiviäsi rennosti ja vapautuneesti, sillä yllättävät esiintymistilanteet eivät ole enää uhka.

Tässäkin kysyn sinulta: Haluatko kokea mieluummin jatkuvaa epämääräistä uhkaa, vai olisiko rohkeaksi esiintyjäksi oppiminen pitkällä aikavälillä mukavampaa?

3. Minäpystyvyyden ja omanarvontunteen lisääntyminen

Se, miltä meistä tuntuu on tiukassa vuorovaikutuksessa siihen, mitä me itsestämme ajattelemme. Se sävy jolla puhut itsellesi määrittää paljolti sitä, millainen olo sinulla on:

“No… mä oon vähän tällainen tyyppi joka ei oikein uskalla esiintyä, emmä oikein luota siihen että pärjäisin siinä. Tosi noloa aina punastella ja täristä siinä muiden edessä, hyhhyh!”

Kun ajattelet itsestäsi näin, millainen olo sinulle tulee? Tunnetko itsesi vahvaksi ja pystyväksi, hiipiikö kasvoillesi hymy ja säteiletkö itsevarmuutta? Tuskin.

“Esiintyminen jännittää mua, mutta se on ihan normaalia, niinhän se jännittää vähän kaikkia. Tiedän, että pystyn esiintymään jännityksestäni huolimatta. Toki joskus vähän punastelen ja polvetkin vähän tutisee, mutta hei, onhan se ihan ymmärrettävää vaikeassa tilanteessa ja tuntuukin tuplasti paremmalta kun selviää niistä tilanteista silti kunnialla!”

Kuulostaako vähän paremmalta? Kun ajatelet itsestäsi itsevarmaan ja myönteiseen sävyyn, vaikuttaa se oloosi itsevarmuutta ja myönteisyyttä lisäävästi. Ihmisen, jonka minäpystyvyyden ja omanarvontunteen määrä on kohdallaan, on paljon helpompaa ja mukavampaa elää elämäänsä kuin jonkun, jolta niitä puuttuu.

Tämän vuoksi esiintymisenkin harjoittelu on tärkeää. Mitä itsevarmempi siinä olet, sitä myönteisemmin osaat ajatella itsestäsi ja sitä parempi olo sinulla on. Kuulostaako ihan järkevältä?

4. Paljon enemmän huomiota vastakkaiselta sukupuolelta!

Kaikessa esiintymisessä on kyse karismasta. Karismalla en tarkoita vain sitä, kuinka taitava puhuja olet tai kuinka ylväästi kannat itsesi. Karisma on myös sitä, ettet useimpien ihmisten lailla osoita jatkuvia epävarmuuden merkkejä: selvää epävarmuutta huomion keskipisteenä olemisesta, takeltelua, sanoissa sekoamista, tärinää, punastelua, kyyryilyä, katsekontaktin välttämistä, maahan katsomista, nykiviä liikkeitä, kiusallisia hiljaisia hetkiä, sitä ettet uskalla sanoa sitä mitä haluaisit…

Jo tällaisten “epäkarismaattisten” eleiden poishiominen tekee sinusta moninkertaisesti viehättävämmän muiden ihmisten silmissä. Tämä pätee kaikilla tasoilla: Sekä koulu- ja työkavereidesi sekä muiden tuttaviesi kanssa, mutta erityisesti vastakkaisen sukupuolen silmissä. Tämä pätee yhtä paljon sekä naisiin ja miehiin, mutta sanoisin sen olevan erityisen tärkeää miehille.

Ei ole esimerkiksi sattumaa, että sinkkuvuosinaan verrattain pieni määrä miehiä pääsee elämään korostetun aktiivista sukupuolielämää, kun taas valtaosa sinkkumiehistä saa tyytyä muutamaan satunnaiseen ja harvinaiseen kontaktiin silloin tällöin. Pääasiassa näitä kahta ryhmää ei erota sen kummempi ominaisuus kuin karisma tai sen puute.

Mikäli siis haluat olla viehättävämpi vastakkaisen sukupuolen silmissä, kehitä karismaasi, sillä pääsee jo pitkälle. Karisman omaamisella on tässä sekin huikea vaikutus, että karismaattisena saat huomiota sellaisiltakin tyypeiltä, jotka eivät muutoin edes huomaisi sinua. Suosittelen!

5. Päällikköasema

Ihmiset seuraavat heitä, joilla on kyky käyttää sanoja. Näin on ollut läpi historian, enkä näe, miksi tämä olisi muuttumassa. Sanoja ja presenssiään taitavasti käyttävät henkilöt herättävät meissä tunteita, halusimme tai emme. Ajattele eturivin artisteja, politiikkoja tai vaikuttajia. Ajattele Cheekkiä, Stubbia tai Sarasvuota. Heitä voi rakastaa, heitä voi vihata, mutta jotain he saavat meidät tuntemaan. He puhuvat ja me joko kuuntelemme haltioituneita tai pidämme heitä järkyttävinä mulkkuina. He johtavat, me taas tottelemme tai pyristelemme vastaan. He ovat aktiivisia, me taas passiivisia.

En itse pidä “päällikköasemaa” minään itsearvona. Kaikkien ei tarvitse eikä pidä olla minkäänlaisia päälliköitä. Pääset paljon vähemmällä, jos et halua olla päällikkö. Päällikkönä oleminen tuntuu kuitenkin monista aika hyvältä ja sillä on varsin miellyttävät vaikutukset minäpystyvyydentunteeseen, omanarvontunteeseen ja moneen muuhunkin mielenterveyden kannalta varsin oleelliseen ominaisuuteen.

Mikäli koet olevasi sisimmiltäsi päällikkö, on esiintymisen ja karisman opettelu ensiaskel päällikön urallasi. On aivan sama, haluatko olla seuraava suomen ulkoministeri vai taloyhtiösi asukastoimikunnan puheenjohtaja, tarvitset niihin samoja pohjataitoja. Esiintymiskyky ja itsevarmuus on yksi niistä. Ja hei, näistä on kovasti hyötyä, vaikket päälliköksi pyrkisikään!

PPS. Jos kaipaat henkilökohtaisempaa opastusta itsevarmuuden lisäämiseen ja tykkäisit opiskella sitä yhdessä muiden kanssa, tutustu seuraavaan Itsevarma Minä -kurssin toteutukseen ja tule mukaan!