5 tapaa olla ok epäonnistumisen kanssa

Menit mokaamaan ja nyt harmittaa ja itsetuntokin on ihan pohjalukemissa. Mikä neuvoksi?

Tässä kirjoituksessa paneudumme muutamaan ajatusmalliin, joiden omaksuminen tekee epäonnistumisesta huomattavasti siedettävämpää.

Kuinka olla OK epäonnistumisen kanssa

1. Epäonnistumisia tulee. Mikset olisi valmiina?

Mikäli haluat olla sinut epäonnistumisten kanssa ja osata niiden sattuessa palautua nopeasti takaisin tasapainoon, on oleellista hyväksyä epäonnistumisten välttämättömyys. Halusit tai et, epäonnistumisia tulee.

Se, että suhtaudumme epäonnistumiseen asiana jota tulee vältellä ei tarkoita, etteikö sen varalta kannattaisi silti varustautua. Halusit tai ei, tulet mokailemaan elämäsi aikana monen monituista kertaa. Kun seuraava epäonnistuminen iskee, annatko sen musertaa itsetuntosi, vai oletko mieluummin valmiina kohtaamaan ja käsittelemään sen mahdollisimman nopeasti pois elämääsi häiritsemästä?

Ensimmäinen askel epäonnistumisten kanssa toimeen tulemisessa on proaktiivisen asenteen omaksuminen. Et ole mikään avuton uhri, vaan aktiivinen tekijä, jolla on kyky kerätä vyöhönsä tarpeelliset työkalut, joilla myöhemmin käydä epäonnistumisia vastaan.

2. Ole ylpeä yrityksestä, älä tuloksesta

Yritit jotakin ja epäonnistuit. Sitä sattuu. Epäonnistuminen on ikävää, mutta moisen ikävän lopputuloksen ei tule antaa hämärtää kaikkea. Vaikka yrityksesi päättyi epäonnistumiseen, sinä sentään yritit. Se on jo itsessään ihailtavaa ja ylpeilyn arvoista.

Lopputulos ei ole ainoa, millä on väliä. Osaamalla arvostaa yritteliäisyyttä, opit sietämään paremmin myös epäonnistumisia.

3. Yksittäinen epäonnistuminen on vain yksittäinen epäonnistuminen

Se, että epäonnistuit yhdessä asiassa ei tarkoita, että yhtäkkiä olisit “tällainen ikuinen epäonnistuja” tai ettet “ikinä onnistu missään”.

“Ikuinen epäonnistuja” ja “en onnistu ikinä missään” on tyypillistä alhaisen mielentilan ajattelua. Epäonnistumista ja pettymystä seuraa paha mieli, minkä seurauksena kehosi luisuu hälytystilaan ja ajattelusi laatu kärsii. Alhaisessa mielentilassa näet asiat todellista synkempinä ja uskot järjettömiä ja perusteettomia ajatuksia kuten “mä en ikinä onnistu missään”.

Alhaisessa mielentilassa olemme myös hyviä löytämään todisteita järjettömien väitteidemme tueksi. Halutessasi todistaa itsellesi, kuinka täydellinen epäonnistuja oletkaan, onnistut sujuvasti palauttamaan  mieleesi kaikki ne kerrat kun olet mokannut, ja yhtä sujuvasti unohtamaan kaikki ne kerrat kun olet onnistunut.

Se, että ajoit autosi kerran päin tolppaa ei tarkoita muuta kuin että ajoit autosi päin tolppaa. Ei esimerkiksi sitä, että olisit kamala kuski joka aina epäonnistuu liikenteessä ja joku kaunis päivä vielä törmää johonkuhun.

Se, että mokasit jonkun mukatärkeän tentin ei tarkoita muuta kuin että mokasit tentin. Ei esimerkiksi sitä, että olet täysin kyvytön opiskelija, kamala lukemisessa ja asioiden mieleen painamisessa tai ettei sinusta koskaan ikinä tule mitään.

On tärkeää, ettei epäonnistumistaan globalisoi. Yksittäinen epäonnistuminen on yksittäinen epäonnistuminen, ei muuta. Toiset antavat yksittäisen epäonnistumisen romuttaa koko elämänsä, toiset taas täsmälleen samassa tilanteessa kohauttavat olkiaan, unohtavat mokansa ja jatkavat elämäänsä kuin mitään ei olisikaan tapahtunut.

4. Epäonnistuminen on väliaikaista

Menit mokaamaan ja nyt kaikki on ikuisesti huonosti. Vai onko?

Epäonnistumista seuraavana pettymyksen tai häpeän hetkellä tuntuu herkästi siltä, että epäonnistumisella on jättimäiset ja kauaskantoiset seuraamukset. Näin voi toki joissain harvoissa tapauksissa ollakin, mutta ylivoimaisessa valtaosassa tapauksista epäonnistuminen on parhaimmillaankin väliaikaista.

Mokasitko tärkeän tentin? Ikävä juttu, joudut yrittämään sitä myöhemmin uudestaan. Sen vakavampaa vahinkoa ei syntynyt.

Teitkö typerän taloudellisen päätöksen ja menetit kivuliaan määrän rahaa? Rankkaa. Taidat joutua tienaamaan ne uudelleen ja ehkä luopumaan hetkeksi elintasostasi. Sen vakavampaa vahinkoa ei syntynyt.

Teitkö ihmissuhdemokan ja nyt yksi tai useampi ihminen on todella vihainen tai pettynyt sinuun? Aika ikävää. Ehkäpä joudut nyt tarkistamaan käytöstäsi, ehkä pyytämään anteeksi ja tekemään hyvityksiä, ehkä näkemään enemmänkin vaivaa tilanteen korjaamiseen. Mitä todennäköisemmin se kuitenkin on korjattavissa, eikä mokasi aiheuta pysyviä seuraamuksia.

Epäonnistuminen on väliaikaista. Se, ettet onnistunut vielä, ei tarkoita, ettetkö onnistuisi tulevaisuudessa.

5. “Vain luuserit epäonnistuvat” –> “Voittajat epäonnistuvat eniten”

Koko sana “epäonnistuja” kaikuu kielteisyyttä. Epäonnistuja on ihminen, joka ei onnistu missään, josta ei ole mihinkään. “Vain luuserit epäonnistuvat” on yleinen uskomus epäonnistumista pelkäävien keskuudessa.

Se on myös harvinaisen harhainen uskomus. Menestystä tavoittelevat kääntävätkin sen yleensä päälaelleen. Menestystä tavoittelevien keskuudessa luusereina pidetään perinteisesti heitä, jotka eivät ikinä epäonnistu.

Epäonnistumiset kiertävät kaukaa vain heitä, jotka eivät edes yritä. Yrittämiseen, asioiden tekemiseen sisältyy yleensä riski epäonnistua. Ne, jotka eivät tee, ne, jotka pelaavat vain varman päälle, eivät epäonnistu.  Sen sijaan he, jotka tekevät ja tavoittelevat asioita, kohtaavat epäonnistumisia tuon tuostakin. He, jotka tavoittelevat eniten, myös epäonnistuvat paljon ja useasti.

Tämä usein epäonnistuminen toki kuulostaa ikävältä, mutta siihenkin tottuu. Epäonnistuminen ei ole pelkästään vihollinen, vaan myös ystävä ja opettaja.

HUOM: Seuraava “Itsevarma minä” -kurssimme järjestetään 30.1. ja 6.2.2016. Lue lisää tästä ja tule mukaan!