valta vitkuttelu 2

Tämä on osa Tutustutaan vitkutteluun-kirjoitussarjaa.

1. Mitä on vitkuttelu ja miksi vitkuttelemme

2. Vitkuttelu ei ole todellinen ongelma

3. 5 tapaa välttää vitkuttelu

4. 5 tapaa välttää vitkuttelu II

Jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin, eli listaamalla tapoja päästä eroon vitkuttelusta.

1. Satanen tilille

En itse joudu käyttämään tätä kuin ehkä kerran puolessa vuodessa, mutta pidän tämän ajatuksesta ihan hirveästi. Eli silloin, kun minulla on jokin oikeasti kriittisen tärkeä homma, jonka parissa pelkään kuitenkin vitkuttelevani, sovin jonkin ystävän kanssa että siirrän vaikkapa sata euroa (tai minkä tahansa sillä hetkellä aidosti kivuliaan summan) hänen tililleen ja sovin, että saan sen takaisin vain, mikäli hoidan hommani ajoissa. Mikäli vitkuttelen ja homma jää hoitamatta tai hoituu myöhässä niin se on voi voi ja raha jää kaverin taskuun.

2. Mitä jos saisit miljoonan?

Tätä sen sijaan tykkään käyttää vähän useammin. Tämä on ennemminkin tekniikka jolla murretaan turhia tekosyitä, mutta se sopii ihan yhtä lailla tähän. Silloin kun kerron itselleni että “mä en nyt oikeesti jaksa tehdä tätä” ja vitkuttelen tähän väsymykseen vedoten, kysyn itseltäni:

Jos nyt saisin homman tekemisestä miljoonan, tekisinkö sen väsymyksestäni huolimatta?

No todellakin tekisin. Ja se taas tarkoittaa että vitkuttelen pelkän tekosyyn, enkä todellisen väsymyksen takia.

3. Palkitse itsesi

Joojoo, kaikki tietää tämän, mutta mä tykkään jauhaa samoja asioita joten mainitaan tämä nyt kuitenkin. Ikävien juttujen tekeminen on mielekkäämpää kun tietää sitten saavansa jonkin kivan palkinnon. Tässä pitää vain muistaa, että palkitsee itsensä ihan oikeasti vasta jälkikäteen, hommat oikeasti tehtyään. On oikeasti aika epätodellista, kuinka usein muutoin vastuulliset aikuiset ihmiset palkitsevat itsensä etukäteen “koska ansaitsevat sen myöhemmin” ja sitten jättävät koko homman kesken.

4. Tekeminen vastaan vitkuttelu

Tämä on pieni ja simppeli, mutta usein ainoa mitä tarvitaan vitkuttelun lopettamiseksi. Eli kun tekee mieli vitkutella, kysy itseltäsi:

Kumpi tuntuu kivemmalta, homman tekeminen vai sen parissa vitkuttelu?

Koetko mieluummin koko viikon stressiä ja syyllisyydentunnetta siitä, että homma pitää kuitenkin joskus hoitaa ja ettet ole vieläkään sitä aloittanut, vai hoidat sen heti alta pois ja fiilistelet koko loppuviikon aidosti vapaana sen ajattelusta.

5. Millaisena haluat nähdä itsesi?

Jos ajattelet olevasi vitkuttelija, se ei tarkoita että oikeasti olisit. Sinä vain ajattelet niin. Ja mehän emme ole sama asia kuin ajatuksemme. Olemme niitä, jotka niitä ajatuksia ajattelevat. Eli vaikka kuinka uskoisit olevasi vitkuttelija, sinun ei oikeasti tarvitse olla sellainen. Sen sijaan voit olla juuri sitä, mitä itse haluat.

Haluatko olla sellainen, joka saa aikaan ja tarttuu hommiin heti eikä myöhemmin? Mikään ei estä sinua. Ole hyvä, kääri hihat ja tartu hommiin. Se, että uskot olevasi vitkuttelija, ei millään tapaa estä sinua aloittamasta tekemistä juuri niin aikaisin kuin vain haluat.

Usein se, että kerromme itsellemme olevamme vitkuttelijoita, on se viimeisin tekosyy olla tarttumatta hommiin. “En mä voi aloittaa vielä, olenhan vitkuttelija!”.

Et todennäköisesti ole. Uskot vain niin. Minä voisin uskoa olevani lampun henki, mutta tekisikö se minusta oikeasti sellaisen?

Mietippä jotain kivaa tapahtumaa, johon liittyi jotain toimintaa. Kun sinulle tarjoutui mahdollisuus koeajaa uusi auto, vitkuttelitko sen kanssa? Kun frendit pyysivät kaljalle, vitkuttelitko lähdön kanssa? Et varmaan. Et todellisuudessa ole vitkuttelija. Se on usein vain yhtä isoa tekosyytä.