valta vitkuttelu

Tämä on osa Tutustutaan vitkutteluun-kirjoitussarjaa.

1. Mitä on vitkuttelu ja miksi vitkuttelemme

2. Vitkuttelu ei ole todellinen ongelma

3. 5 tapaa välttää vitkuttelu

4. 5 tapaa välttää vitkuttelu II

Listaan tähän muutaman hyväksi havaitun tekniikan ja tiedonmurusen, joiden avulla vitkuttelun välttäminen on helpompaa.

1. Varaa tehtäville aikaa kalenterista

Yleinen “virhe” on se, että oletamme pystyvämme tekemään tehtävät silloin kun meillä on sille sopiva määrä aikaa ja silloin kun haluamme. Toisten kohdalla tämä pitää paikkansa, vitkuttelijoiden kohdalla ei niinkään. Vaikka sopiva aika tehtävien tekemiselle löytyisikin, ilmaantuu siihen aina jotain, mitä olisi hiukan kivempaa ja mielekkäämpää tehdä.

Yksi ratkaisu tähän on se, että oikeasti rajaat tehtävien tekemiselle aikaa kalenteristasi ja sitoudut olemaan sinä aikana tekemättä mitään muuta kuin niitä tehtäviä. Et sovi päälle mitään kivempaa, et napsauta telkkaria päälle, et ala tekemään mitään muuta, vain tehtäviä.

Mikäli tehtäviä on aidosti paljon tai kyseessä on joku yksittäinen iso homma, ei sitä ole pakko hoitaa kerralla loppuun. Tällöin voit yrittää ns. aikaikkuna-metodia (“timebox”). Varaat vaikkapa pari tuntia keskeytyksetöntä aikaa ja teet sen ajan niin paljon kuin ehdit, etkä sen parin tunnin sisällä tee yhtikäs mitään muuta. On yllättävää kuinka paljon saa aikaan, kun oikeasti keskittyy vain tekemään.

2. Jaa tehtävät osiin ja ota pienin mahdollinen askel

Usein vitkuttelemme siksi, että jokin homma vain vaikuttaa niin laajalta, ettei siihen tee mieli edes tarttua. Tällöin voi olla apua seuraavasta:

Jaa kyseinen homma niin moneen pieneen osaan kuin vain kykenet. Jos minun esimerkiksi pitäisi kirjoittaa jokin artikkeli, jakaisin sen seuraavalla tavalla:

  • Keksi aihe
  • Kerää tietoa aiheesta (tämänkin voi jakaa –> avaa netti, mieti miltä sivuilta etsit, hae jne)
  • Avaa tekstinkäsittelyohjelma
  • Luo runko
  • Keksi otsikko
  • Kirjoita teksti (voi jakaa, esim kirjoita 1. kappale, kirjoita 2. kappale jne)
  • Käy teksti läpi, korjaa virheet, hio rakennetta
  • Siirrä teksti julkaisujonoon/toimita eteenpäin

Huomaamme että yksitellen tehtävät ovat todella pieniä ja nopeasti hoidettavia. Jo pienen osan tekeminen on parempi kuin ei mitään. Lisäksi aloitetun tehtävän pariin palaa monta kertaa todennäköisemmin kuin täysin aloittamattoman. Eli jaa homma osiin ja tee ensimmäinen pieni osio siitä. Huomaat kuinka paljon helpommin koko homma lähtee tämän jälkeen luistamaan.

3. Sammakko syödään ensimmäisenä

Jos olet lukenut kaikenmaailman tehokkuus- ja aikaansaamisoppaita, olet varmasti törmännyt neuvoon, jonka mukaan ikävin tai vaikein homma kannattaa aina hoitaa heti ensimmäisenä (ja mieluiten heti aamusta). Tämä perustuu siihen, että aamuisin olet vielä täynnä energiaa, ajatuksesi ovat tuoreita, keskittymiskykysi huipussaan, etkä ole ehtinyt väsyä päivän rutiinihommien parissa.

Lisäksi hoitamalla ikävän tehtävän heti ensimmäisenä, vapautat itsesi ajattelemasta koko päivän ajan (tai ennen kuin aloitat sen ikävän homman) että hitto, kohta mun pitää alkaa tehä sitä, kohta on pakko, ei yhtään huvita!”

4. Vastuukaveri 

Usein vitkuttelu taas johtuu ihan vain siitä, että kukaan ei ole valvomassa sitä että hommat tulevat tehdyiksi. Olet saattanut huomata, että töissä tai kouluissa vitkuttelet huomattavasti vähemmän kuin kotioloissa.

Mikäli tämä pätee tapauksessasi, voit aina hoitaa itsellesi vastuukaverin. Sovi vaikkapa kumppanisi, ystäväsi tai jonkun muun kanssa, että teet hommasi valmiiksi tiettyyn aikaan mennessä tai tiettynä aikana. Vastuukaverisi tehtävänä on pitää esimerkiksi puhelinsoitolla huolta että olet aloittanut hommasi ja sinun asiasi taas on raportoida vastuukaverillesi kun tehtävät tulevat tehdyiksi.

5. Aseta aikaraja

Olet varmaan huomannut, että vitkuttelua tapahtuu siihen asti, kunnes kyseinen homma on oikeasti pakko tehdä. Eli yleensä sinne viime tinkaan. Tyypillinen aikaraja on se surullisenkuuluisa “edellinen ilta”, jolloin sitä hommaa väännetään hiki hatussa ja hirveässä stressissä yötä myöten.

Mutta miksi meidän täytyy toimia tämän todellisen aikarajan ehdoilla? Yhtä hyvin voimme luoda itse aiemman aikarajan ja tehdä hommamme siihen mennessä. Jos sinun pitää tehdä raportti maanantai-aamuksi, niin sovi itsesi kanssa aikaraja lauantai-päiväksi ja sitoudu tekemään rapsa siihen mennessä.

Tämä metodi ei sovi toki kaikille, sillä se vaatii sen verran mielenlujuutta, että kykenet suhtautumaan itse asettamaasi aikarajaan tarpeeksi vakavasti. Tai vaihtoehtoisesti se vaatii niin hölmön mielen, että se rupeaa aidosti uskomaan asettamaasi tekoaikarajaan ; )

Riittäkööt tältä erää, seuraavassa osassa luvassa seuraavat viisi keinoa päästä eroon vitkuttelusta.

Seuraavaan osaan –>