5 stressitöntä verkostoitumisvinkkiä introverteille

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta “verkostoituminen” ja “verkostoitumistapahtuma”?

Minä näen huoneellisen ahdistuneita ihmisiä jakamassa yrityksensä käyntikortteja oikealle ja vasemmalla toivoen, että he olisivat jossain aivan muualla.

Verkostoitumistapahtumista tai verkostoitumisesta yleensäkkään nauttii verrattain pieni määrä ihmisiä. Edes ulospäinsuuntautuneista useimmat eivät nauti verkostoitumisesta.

Yksinäisten susien aika on kuitenkin ohi ja lieväkin elämässä ja urallaan menestyminen vaatii suhteita ja jatkuvaa yhteistyötä muiden ihmisten kanssa. Verkostoituminen kannattaa. Yleensä se on jopa välttämätöntä. Tästä syystä haluan jakaa kanssasi seuraavat 5 ajatusta helpottamaan eloasi verkostoitumisen taistelukentillä.

Suosittelen myös heittämään vesilintua sillä ajatuksella, että sinun pitäisi olla jotenkin vähemmän introvertimpi ihminen menestyäksesi. Tunnen monia introvertteja, joilla menee todella hyvin. Toisinaan tuntuu, että tunnen enemmän intro- kuin ekstroverttimenestyjiä, sillä introvertit näyttävät tekevän asioita keskimäärin paremmin ja pitkäjänteisemmin.

Energiaa pursuavasta ulospäinsuuntautuneisuudesta on verkostoitumisessa etua lähinnä jaksamisen kannalta. Toisinaan sellaisesta voi olla jopa haittaa, sillä verkostoituminen on ennen kaikkea muiden ihmisten kohtaamista. Kohtaaminen taas vaatii kykyä keskittyä ja kuunnella. Siinä introvertimmät ihmiset ovat oman kokemukseni mukaan hieman ekstroverttejä parempia. Todelliset erot ovat lopulta hyvin pieniä, mutta pienikin ero voi muuttua merkitseväksi pitkällä aikavälillä.

Omasta introversiostaan ei kannata itseään näin ollen syyllistää. Introvertti ei ole uhri sen enempää kuin ekstroverttikään. Molemmilla on verkostoitumisen kannalta sekä hyviä, että huonoja ominaisuuksia. Kummallakaan ei ole keskimäärin toista helpompaa.

(Huom. On hyvä pitää mielessä, että jako intro- ja ekstrovertteihin on jo lähtökohtaisesti aika hassu. Siksi sitä ei kannata ottaa liian tosissaan. Varsinkaan omaa identiteettiään ei kannata rakentaa oman ekstro- tai introversion varaan, sillä pidemmällä aikavälillä sellainen näyttää lähinnä rajoittavan ihmisenä kasvamista. Useimmat meistä ovat jonkinasteisia ambivertteja, eli omaamme sekä intro- että ekstroverttien ominaisuuksia!)

1. Kontaktien laadulla on enemmän merkitystä kuin määrällä

Monen mielestä verkostoitumiseen tuntuu kuuluvan ajatus, että jokaisesta verkostoitumistapahtumasta on käveltävä ulos taskut käyntikorteista ratkeamaisillaan. Hitot tällaisille ajatuksille. Vaikka oikeiden yhteistyökumppaneiden löytäminen onkin jossain määrin numeropeliä, harva yritys tai yrittäjä tarvitsee kymmeniä ja kymmeniä yhteistyökumppaneita. Useimmissa tapauksissa muutama hyvä kumppani on tarpeeksi.

Omasta puolestani suosittelen unohtamaan väkinäiset ajatukset “jokaiselle huoneessaolevalle juttelemisesta” ja mieluummin keskittyä luomaan muutamia, aidosti merkityksellisiä suhteita. Yrittäjyys ei tässä tapauksessa eroa hirveästi ystävyydestä. Se mitä haluat, on muutama aidosti hyvä ystävä, joiden kanssa jaat täydellisen yhteyden, kuin sata “ihan kivaa” kaveria.

2. Järkkää itse juuri haluamasi kaltainen tutustumisilta

Entä mitä jos unohtaisit verkostoitumistapahtumat vallan kokonaan? Tunnen monia niissä käyviä ihmisiä ja toisinaan kuulun heihin itsekin, mutta myönnettävä on ainakin omasta puolestani: kyseessä vaikuttaa olevan aika huono tapa käyttää aikaansa. Paikalla voi olla paljonkin ihmisiä, mutta he, jotka ovat arvokkaita juuri sinulle, ovat yleensä todella vähissä. Uskallan yleistää, ettei tämä ole vain oma kokemukseni.

Mitä jos sen sijaan ihan itse tai muutaman yrittäjäkaverisi kanssa järkkäisit verkostoitumisbileet tai illanistujaiset?

Jokainen kutsuu yhden tai muutaman oman yrittäjäystävänsä ja nämä saavat valita seurakseen oman yrittäjäystävänsä. Jokainen maksaa pienen, nimellisen osallistumismaksun, jolla katetaan ruokatarjoilu. Ja avot, on luotu tapahtuma, jonka ilmapiiri on huomattavasti tyypillistä verkostoitumistapahtumaa intiimimpi ja lämpimämpi, tahti hitaampi ja nautinnollisempi. Jokainen tuntee valmiiksi ainakin kaksi paikalla olevaa ihmistä, joten uusia suhteita pääsee luomaan verrattain tutussa ja turvallisessa ilmapiirissä.

3. Ole avoin verkostoitumishalusi suhteen

Vaikka ollaankin Suomessa ja suomalaisia, melun pitäminen itsestään ei ole kiellettyä. Uusien yhteistyökumppaneiden löytäminen ei usein vaadi sinulta muuta panosta, kuin sen, että teet tietäväksi sen, että etsit heitä.

Usein ystävien, kavereiden ja tuttavien kanssa aikaa viettäessäsi puheenaihe ajautuu työhön. Se on sopiva tilaisuus tuoda esiin halukkuutesi löytää yhteistyökumppaneita. Saatat yllättyä siitä, kuinka moni läheinenkin ystäväsi “tuntee jonkun jonka kanssa ihan varmasti keksisit jotain yhteistä, mitäpä jos esittelen teidät joku kerta toisillenne?”

Tämä on ehdottomasti oma suosikkikeinoni löytää uusia ihmisiä. Yhteinen tuttavuus helpottaa alkuun pääsemistä ja teillä on jo todennäköisesti jotain toistenne tarpeisiin tai kiinnostuksenne kohteisiin liittyvää takataskussa.

4. Kokeile verkostoitumiskiintiötä

Mikäli koet ongelmaksi sen, ettet verkostoidu niin useasti kuin haluaisit ja tunnet syyllisyyttä siitä, ettet taaskaan saanut pakotettua itseäsi verkostoitumistapahtumaan, kokeile sitoutumista tiettyyn sopivankokoiseen kiintiöön.

Tee itsellesi esimerkiksi lupaus, että otat viikon aikana yhteyttä vähintään yhteen potentiaaliseen yhteistyökumppaniin. Enempää ei tarvitse. Näin vähennät syyllisyydentunnetta siitä, ettet tehnyt tarpeeksi. Ihminen on luonnostaan alati tyytymätön olento. Mikään ei ole eikä tule olemaan lopulta tarpeeksi. Aseta pieni kiintiö ja anna sen olla tarpeeksi.

Koska itselleen annettu lupaus on helppo rikkoa, anna itsellesi hieman lisämotivaatiota. Kerro kiintiöstä ystävällesi ja lupaa maksaa hänelle jokin sinulle kivulias summa, jos luistat lupauksestasi. Ja jos olet kova kaveri, annat rahan tietysti etukäteen. Saat sen vasta, kun sinulle on näyttää todisteita siitä, että olet tehnyt sen, minkä lupasitkin. Se näyttää motivoivan kummasti enemmän ;)

5. Aseta itsellesi aktiivinen peliaika, jonka jälkeen saa luovuttaa

Uusiin ihmisiin tutustuminen ja itsestään kertominen on uuvuttavaa puuhaa. Sitä ei jaksa pitkään. Usein sitä jaksaa niin vähän aikaa, että jää väkisinkin fiilis, ettei tullut nähtyä tarpeeksi vaivaa ja annettua kaikkeansa. Kun tämän päälle luet muutaman menestyjäverkostoituja-artikkelin jostain menestyjä-businesslehdestä, jossa menestyjä-verkostoitujat jaksavat solmia uusia suhteita vaikka kymmenenkin tuntia putkeen, on syyllinen olo taattu.

Syyllinen olo taas on siitä ikävä kaveri, että se vahingoittaa paitsi tämänhetkistä mielentilaasi, myös tulevia menestymisen mahdollisuuksiasi. Kun opit, että verkostoitumista seuraa syyllinen olo, haluat tehdä sitä aina vain vähemmän. Syntyy oikein mukava itsensäsyyllistämiskierre.

Oma ratkaisuni tähän on yksinkertainen. Sovi itsesi kanssa jokin peliaika, jonka kesto on omalle jaksamisellesi sopiva. Tunti toimii minulle hyvin. Tunnin jälkeen annan itselleni virallisen luvan luovuttaa ja häipyä kotiin oleman yksin.

Itsensä pakottaminen väkinäisiin sosiaalisiin suorituksiin voi tuoda tuloksia, mutta on varsin epämiellyttävää. Kun siinä toisinaan väkisin epäonnistuu ja asiaan alkaa liittymään myös syyllisyyttä ja epäonnistumisen tunteita, on hyvä kysyä, onko sillä hyvä vaikutus omaan elämään. Mielestäni omaa mielenterveyttään ei kannata pilata muutaman lisäkontaktin tähden.

Omasta puolestani toivon, ettet osta tätä nyky-yhteiskunnan tarjoamaa muottia supersosiaalisesta ylienergisestä seurapiirimenestyjästä, vaan annat itsesi olla sitä, mitä olet. Supersosiaaliset, ylienergiset seurapiirimenestyjät voit menestyä, mutta niin voivat muutkin. Kyse on lähinnä itselleen sopivien menetelmien ja taktiikoiden tunnistamisesta ja käyttöönotosta.

Olemme erilaisia ihmisiä, eikä siitä tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Introversio on ihan yhtä jees kuin kaikki muukin.

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0