9 tapaa parantaa nimimuistiaan

Uskaltaudun tekemään olettamuksen: Olet yksi heistä, joilla on huono nimimuisti.

Osuinko oikeaan? Mikäli kyllä, se ei johdu siitä, että olisin hyvä arvaamaan, vaan siitä, että ihmisaivoja ei ole alkaenkaan optimoitu muistamaan nimiä. Toisin kuin sanat joilla on merkitys, nimet ovat meille alunperin vain satunnaisia kirjainsarjoja ja äännähdyksiä, kunnes jotain kautta opimme liittämään ne tiettyyn ihmiseen. Näin ollen meidän kaikkien nimimuisti on varsin huono.

Toiset ihmiset kuitenkin näyttävät olevan melko hyviä muistamaan nimiä jo ensimmäisen kerran jälkeen, minkä on selitetty johtuvan siitä, että he joko tietämättään tai tietoisesti käyttävät erilaisia assosiaatiopohjaisia muistitekniikoita. Ja juuri näihin muistitekniikoihin me keskitymme tässä kirjoituksessa.

(Tämä kirjoitus on muuten luettavissa myös englanniksi täältä)

Siispä, 9 tapaa parantaa nimimuistiaan:

1. Paikkatekniikka

Aivomme eivät ole hyviä muistamaan nimiä, sillä niillä ei ole alunperin ollut mitään merkitystä selviämisemme kannalta. Sen sijaan paikat me muistamme hyvin, sillä luolamies-esi-isillemme on ollut tärkeä muistaa esimerkiksi paikat joista löytyy ruokaa tai paikat, joissa on vaara törmätä johonkin epätoivottuun.

Voimme hyödyntää tätä tietoa assosioimalla juuri tavatun henkilön johonkin tiettyyn paikkaan. Se voi olla paikka, jossa tapasit henkilön ensimmäisen kerran tai se voi olla jokin itse keksimäsi. Kun tapaan uuden henkilön vaikkapa kotibileissä parvekkeelta polttamassa tupakkaa, painan mieleeni henkilön nimen lisäksi paikan. Kun myöhemmin etsin muististani henkilön nimeä, palautan mieleeni että “ahaa, tää oli se tyttö joka oli tupakalla partsilla…”, minkä jälkeen nimi tulee yleensä mieleen.

Tämä johtuu siitä, että ihmismuisti on parempi palauttamaan mieleen asioita, jotka on linkitetty johonkin, tässä tapauksessa paikkaan.

2. Julkkistekniikka

Tämä lienee monille ennestäänkin tuttu. Assosioidaan uuden henkilön nimi johonkin samannimiseen julkkikseen. Jos esimerkiksi tapaan baarin edessä Tanjan, tallennan hänen nimensä kuvittelemalla mielessäni Tanja Karpelan hengailemaan kyseisen baarin eteen.

3.  Toimintatekniikka

Tallennetaan henkilön nimi kuvittelemalla hänet tekemässä jotakin, mitä hänen nimensä perusteella pitäisi tehdä. Jos tapaan tyypin nimeltään Ilkka, kuvittelen hänet mielessäni lähettämässä tekstiviestejä Johanna Tukiaiselle, sillä näinhän Ilkka Kanerva tekisi.

4. Sana-assosiointitekniikka

Assosioidaan henkilö asiaan, joka hänen nimestään tulee ensimmäisenä mieleen. Jos tapaan vaikkapa Panun, voin kuvitella hänet keittiöön paistamaan ruokaa pannulla.

(Tämä muuten toimii myös paikkojen nimissä. Minulla oli parin kuukauden ajan todellisia ongelmia muistaa tyttöystäväni silloisen asuinpaikan (Pajamäki) nimi. Lopulta loin mielessäni kuvan, jossa tyttöystäväni istuu mäellä ja polttaa pajaa (paja on yksi kannabiksen lempinimistä). Siitä asti on Pajamäki pysynyt mielessä.

5. Sama nimi-tekniikka

Jos tapaan Tuomaksen ja tunnen jo ennestään yhden Tuomaksen, kuvittelen uuden Tuomaksen tekemässä jotakin, mikä on mielestäni ominaista jo tuntemalleni Tuomakselle. Jos esimerkiksi tunnen ennestään Matemaatikko-Tuomaksen, kuvittelen uuden Tuomaksen laskin ja matematiikankirja kädessään.

6. Näkyvät ulkonäköpiirteet-tekniikka

Liitetään yhteen nimi ja jokin silmiinpistävä piirre ulkonäössä. Rilli-Roope, Rasta-Rami, Hippi-Heidi.

7. Nimen toistelu

Kertaus on opintojen äiti myös tässä asiassa. Kun opin uuden nimen, saatan aluksi toistella sitä enemmän kuin minulla on yleensä tapana. Tästä saa usein myös hyvän syyn yrittää tutustua henkilöön vähän aktiivisemmin, sillä kuulumisten ja muiden tutustumiskysymysten lomassa uutta nimeä pääsee helposti viljelemään.

8. Nimien ylös kirjoittaminen

Nimet voi kirjoittaa myös ylös päivän päätteeksi, tai miksei vaikka suoraan paikan päällä kännykkään. En tiedä miksi tämä toimii, mutta toimiipa kuitenkin.

9. Nimen toistaminen ääneen tutustumistilanteessa

Tätä tekniikkaa käytän itse hyvin paljon. Kun puristan Maijan kanssa kättä ja hän kertoo nimekseen Maija, totean yleensä että “Moi Maija!”. Tämä ei vaikuta olevan niin tehokas tekniikka kuin edempänä listatut, mutta niin vaivaton että sitä tulee nykyään käytettyä ihan luonnostaankin.