Aiheita keskusteluun: Kerää mielenkiintoisia aiheita jo ennakkoon

aiheita keskusteluun

Kaipaatko mielenkiintoisia aiheita keskusteluun? Yhteisten keskustelunaiheiden loppuminen kesken keskustelun oli ongelma, joka vaivasi minua nuorempana. Saatoin olla esimerkiksi treffeillä, joilla koitti “kiusallinen hiljaisuus”, kun kumpikaan ei keksinyt puhuttavaa.

Jälkeenpäin ajateltuna hiljaisissa hetkissä ei itsessään ollut mitään vikaa, sillä myös hiljaisuudet kuuluvat keskusteluihin. Noihin aikoihin koin kuitenkin hiljaiset hetket ahdistavina ja pelkäsin, että toinen osapuoli pitäisi minua tylsänä, sillä en osaa jatkuvasti keksiä mielenkiintoisia keskustelunaiheita.

(Lue myös: 22 aihetta, joista keskustella treffeillä)

Lopulta löysin ongelmaan jonkinlaisen ratkaisun, johon turvauduin melko pitkään. Sen sijaan, että olisin luottanut siihen, että keksin mielenkiintoisia keskustelunaiheita varsinaisen keskustelun aikana, aloinkin keksimään niitä etukäteen. Pidin taskussani pientä muistivihkoa, johon merkkasin päivien ja viikkojen aikana mielenkiintoisia ajatuksia, joita tuli mieleeni esimerkiksi lehden tai kirjojen lukemisen, tai vaikkapa uutisten katsomisen aikana.

Kun sitten treffeillä tai muussa tilanteessa koitti kiusallinen hiljaisuus, vilkaisin vaivihkaa vihkoani ja poimin sieltä jonkin sopivan mielenkiintoisen aiheen. Mikäli tätä ei voinut tehdä suoraan keskustelukumppanin edessä, saatoin vilkaista lunttivihkoani esimerkiksi vessassa käymisen yhteydessä.

(Tämä oli vielä aikaa ennen älypuhelimia, joten ihmiset eivät olleet jatkuvasti nenä luurissa kiinni. Nykyään lunttivihkona toimisikin todennäköisesti kännykkä, jonka jatkuva vilkuilu myös keskustelujen aikana tuntuu olevan yhä hyväksytympää.)

Tämä pieni “kikka” toimi hyvin ja kiusalliset hiljaisuudet vähenivät merkittävästi. Myöhemmin luovuin tämän tekniikan käytöstä, sillä en kokenut sille enää tarvetta (keskustelut sujuivat hyvin ilmankin), mutta jonkin aikaa tästä oli minulle selkeää iloa ja hyötyä, joten uskon, että joku muukin saattaisi kokea tämän hyödyllisenä.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Aiheita keskusteluun: Kerää mielenkiintoisia aiheita jo ennakkoon” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia