aikomus vastaan toiminta sitten kun

Aikomus ja tekeminen ovat eri asioita. Toinen ilmentää mahdollisesti tulevaisuudessa tapahtuvaa tekemistä, toinen taas konkreettista, juuri nyt tapahtuvaa tekemistä. Tämä voi kuulostaa semanttiselta lässytykseltä, mutta samalla se saattaa olla joissain tilanteissa tärkeää motivaatiomme ja toimintakykymme kannalta.

Me ihmiset hahmotamme maailmaa kielen käytömme ja ajattelumme kautta. Sanat, joilla kuvaamme ympäröivää maailmaa voivat joissain tilanteissa vaikuttaa siihen, kuinka hahmotamme maailmaa ja itseämme. Se, kuinka hahmotamme näitä asioita taas saattaa toisinaan vaikuttaa käytökseemme.

Minulla oli esimerkiksi pitkään unelma siitä, että irtaantuisin perinteisestä työelämästä ja alkaisin yrittäjäksi. Kyseinen unelma vain tuntui jatkuvasti olevan jossain edessäpäin. Minä “aioin” lähteä toteuttamaan unelmaani “ihan pian”. Kuukaudesta ja vuodesta toiseen tämä “ihan pian” häämötti jossain edessäni, ihan siellä seuraavan nurkan takana.

Jossain vaiheessa aloin onneksi tarkastelemaan sitä, millaisin termein kuvailen (ja siten ohjaan) toimintaani. Käytin usein muun muuassa sellaista sanaparia kuin “sitten kun”. Sitten kun minulla on enemmän rahaa, niin alan yrittäjäksi. Sitten kun olen kerännyt vähän enemmän tietoa, alan yrittäjäksi. Näitä sitten kuneja vain tuntui ilmaantuvan aina vain uusia. Sitten kun ja sitten kun.

Toinen usein käyttämäni sana oli tämä “aion”. Minulla oli aikomus, josta hyvin mielelläni puhuin ystävilleni. Aion perustaa yrityksen, aion alkaa bloggaajaksi, aion mennä opiskelemaan psykologiaa ja niin edelleen. Olin kova aikomaan, mutta heikko tekemään.

Lopulta tein pienen kokeilun. Vaihdoin näitä usein käyttämiäni sanoja ja lähdin tarkastelemaan, että voisiko se jotenkin vaikuttaa ajatteluuni ja sitä kautta toimintaani. Ja kyllähän sillä myönteinen vaikutus oli. Ei mikään suuri vaikutus, mutta jonkinlainen kuitenkin. Ja kun puhutaan näin suurista asioista kuin omien elämäntavoitteidensa toteuttaminen, niin pienikin myönteinen vaikutus on tärkeä. Mitä “parempia” sanoja käytin, sitä enemmän tunsin niiden ohjaavan käyttäytymistäni arjessani. Aloin esimerkiksi tekemään enemmän pieniä tekoja unelmieni eteen, sillä en enää ajatellun toteuttavani niitä sitten kun sillä tiesin toteuttavani unelmiani jo tässä hetkessä.

Tein esimerkiksi tällaisia pohdintaharjoituksia:

Kumpi näistä kuulostaa sinusta paremmalta? Kumpi ilmentää enemmän aikomusta ja kumpi taas konkreettista tekemistä?

Minä aion kasvattaa fyysistä kuntoani vai Minä kasvatan fyysistä kuntoani?

Minä aion pudottaa painoani vai Pudotan painoani?

Minä aion toteuttaa unelmani vai Mitä toteutan unelmaani?

Minä aion parantaa ihmissuhteitani vai Minä parannan ihmissuhteitani?

Toteutan unelmani sitten kun vai Toteutan unelmaani jo tässä hetkessä?

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Aikomus vastaan toiminta: Aiotko toteuttaa unelmasi vai toteutatko unelmaasi?” on ilmestynyt alun perin