AKTIIVISUUS

Yksi suuri asia, joka on todella monen ihmisen kasvun, kehittymisen sekä elämässä viihtymisen tiellä on ”joku muu hoitaa” –asenne. Haluamme jonkin tapahtuvan, mutta emme viitsi, osaa tai uskalla itse tehdä asian eteen mitään, vaan odotamme, että ”joku muu hoitaa”. Laiskana ihmisenä ymmärrän tämän täysin, koska hei, ei sitä itse oikein viitsisi mitään tehdä. Ongelmaksi tämä kuitenkin muodostii siinä vaiheessa, kun kukaan muukaan ei hoida. Sitten ollaan ilman ja harmistuneina fiilistellään sitä, kuinka ikävää on olla ilman.

Tätä näkee niin parisuhteissa, uraelämässä kuin vähän kaikessa muussakin: ”Olispa tääkin toteutettu järkevämmin. Olisipa mun kumppani vähän erilainen. Olisipa jossain jotkut hyvät bileet.” Olisipa, olisipa, olisipa. Asioissa on puutteita, kun ”kukaan muu” ei ole hoitanut niitä kuntoon. Kyseessä on vähän sellainen ”istun naulan päällä”-tyyppinen ilmiö. Naula tekee kipeää, mutta ei tarpeeksi kipeää, jotta jaksaisit vaihtaa paikkaa, joten tyydyt mieluummin valittamaan siitä että hei, nyt tekee kipeää.

Viime vuosina olen alkanut pikkuhiljaa opettelemaan tästä passiivisen kärsijän roolista pois. Ei se kokonaan ole poisjäänyt eikä varmaan tulekaan jäämään, sillä hei, passiivisuus on kivaa ja rentoa. Jossain määrin olen kuitenkin aktiivisuutta lisännyt ja opetellut hoitamaan kuntoon niitä asioita, joiden kohdalla olisin ennen odottanut ”jonkun muun” hoitavan ne. Tällä on ollut muutamia hyviä vaikutuksia elämääni:

1. Aktiivisessa roolissa oleminen kasvattaa sinua ihmisenä ja siten helpottaa elämää pitkällä aikavälillä

Itse olen pohjimmiltani niin laiska kaveri, että mielelläni välttelisin aktiivisuutta ja varsinkin kaikenlaista vastuuta. En kuitenkaan tee niin, koska aktiivisuus kasvattaa ja kehittää minua ihmisenä. Kun otan aktiivisen roolin, joudun väkisinkin kohtaamaan tilanteita aivan uudella tavalla. Joudun tekemään asioita, joita en ole ennen tehnyt ja ratkomaan ongelmia, joita en ole ennen ratkonut. Se on välillä vähän hankalaa, mutta hankaluudet kasvattavat. Mitä enemmän hankalia tilanteita kohtaan, sitä osaavammaksi opin ja sitä helpommaksi elämäni ajan kanssa muuttuu.

2. Halukkaita, passiivisia tilaisuuteen tarttujia on oikeasti todella paljon ja kiitosta jaetaan usein avokätisesti

Todella – ja nyt korostan että todella, todella, todella – monet ihmiset odottavat, että joku muu laittaa asioita tapahtumaan. He ovat valmiita tarttumaan tilaisuuksiin heti, kun joku laittaa pyörät liikkeelle. On hyvä tietää, että tällaisia ihmisiä on paljon, sillä se poistaa pelkoa siitä, että ketään ei kiinnostaisi ja ettei kukaan arvostaisi sitä, että näet vaivaa yhteisten asioiden eteen. Kyllä ihmisiä kiinnostaa, he eivät vain usein halua ottaa itse aktiivista roolia.  Kun joku sen ottaa, muut osaavat kyllä arvostaa sitä. Kiitoksen saaminen on ainakin minusta todella kivaa.

Kun näen vaivaa ja järkkään bileet, saan yllättävän paljon kiitosta. Kun hoidan töissä kuntoon jonkin asian, joka on repsottanut jo kuukausien tai vuosien ajan, saan kiitosta. Kun hion kuntoon jonkin pienen, mutta ärsyttävän epäkohdan, saan kiitosta. Kun jaksan järkkää ystävilleni jonkin kivan yhteisaktiviteetin, saan kiitosta. Se on aika kivaa.

3. Aktiivisessa roolissa oleminen kasvattaa auktoriteettia ja statusta

Eihän tällaista sovi ääneen myöntää, mutta pääasiassa ihmiset nauttivat siitä, että heillä on statusta ja auktoriteettia. Status ja auktoriteetti taas ovat asioita, jotka ansaitaan tekemisen avulla. Mitä hienompia juttuja teet, sitä korkeammaksi statuksesi kasvaa. Status kasvaa kuitenkin myös pienten tekojen ja saavutusten kautta. Niinkin pieni asia kuin se, että järjestät pienet kivat illanistujaiset kavereillesi laittaa otsaasi leiman: ”Tyyppi, joka järjestää hyviä illanistujaisia”.

  • Millaisia leimoja sinä haluaisit otsaasi?
  • Missä asioissa voisit ottaa aktiivisemman roolin? Mitä oppisit jos ja kun sellaisen ottaisit?
  • Millaista yhteistä hyvää voisit edistää aktiivisemman roolin kautta?

Rakkaudella,

Jevgeni