Amis vai lukio? Omia kokemuksiani

amis vai lukio

Amis vai lukio? Kumpaan hakea? Tässä tekstissä nostan esiin omia kokemuksiani ja ajatuksiani aiheeseen liittyen.

Idea tähän tekstiin tuli, kun luin netissä keskustelua, jossa eräs nuori ihminen oli kovin pahoillaan siitä, että oli itse päässyt “vain amikseen”, kun taas kaverit olivat päässeet lukioon.

Tämä heijastelee niitä edelleen olemassaolevia asenteita, joissa lukio nähdään hienompana vaihtoehtona kuin amis. Itse en oikein tätä asennetta ymmärrä, sillä omat kokemukseni ovat tyystiin toisenlaisia.

Amis vai lukio? Hyvät ja huonot puolet

Olen itse käynyt aikoinaan (vuosina 2006-2009) kaksoistutkinnon, eli sekä amiksen, että lukion. Näistä kahdesta amiksesta on ollut minulle valtavasti enemmän hyötyä kuin lukiosta.

Amiksen käymällä pääsin heti oman alan töihin, enkä joutunut hakemaan tyypillisiin nuorten töihin kuten Alepan kassalle.

Amiksessa (kävin tietojenkäsittelyn perustutkinnon) opin myös valtavasti taitoja, joita olen käyttänyt koko tähänastisen urani ajan. Erityisen paljon hyötyä niistä on ollut myös nettiyrittäjänä, eli siinä, mitä olen tehnyt viimeisen 10 vuoden ajan.

Lukiota taas en kokenut erityisen hyödylliseksi. Se oli toki yleissivistävä kokemus, mutta näin 12 vuotta lukion jälkeen väitän, että olisin oppinut pitkälti samat asiat myös arkisen elämän myötä. Tämä toki johtuu siitä, että olen aina tykännyt uuden oppimisesta ja erilaisiin aiheisiin tutustumisesta, eli opiskelen aktiivisesti uusia asioita ihan jatkuvasti.

Oikeastaan ainoa syy, miksi suosittelisin lukiota, on se, jos tiedät, että aiot hakea jatkossa yliopistoon. Siinä (hyvästä) lukiotodistuksesta on hyötyä. Mutta pakollinen se ei suinkaan ole, sillä yliopistoon pääsee myös pääsykokeen kautta.

Eikä aina tarvita edes sitä pääsykoetta, sillä opiskella voi myös ulkomailla. Opiskelen itse tällä hetkellä toista korkeakoulututkintoani yliopistossa Latviassa. Eli lukiotodistus oli itselleni lopulta melko turha.

Eli vaihtoehtoja on. Valintaa amiksen ja lukion välillä ei kannata ajatella mustavalkoisesti. Lukio ei ole suinkaan aina se automaattisesti parempi vaihtoehto. Olisi hyvä, että molempia kouluja arvostettaisiin yhtä paljon.

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

viehtymys

Deittailun haasteet: Viehtymys ei synny hetkessä

Yksi aikuisten deittailun suurimmista haasteista on deittailijoiden kiireisyys. Ihmisten tapaamiselle ei tahdo riittää oikein aikaa ja siksi uusia ihmisiä tavataankin varsin harvoin ja lyhyesti. Tämä on ongelma, sillä viehtymys toiseen ihmiseen ei yleensä ole hetkessä syntyvä tunne.

Lue lisää »