armeijan käymisen hyötyjä

Tuli tässä eräs päivä taas muisteltua armeija-ajan iloja ja suruja sekä erityisesti sitä, mitä koko hoidosta jäi käteen, ja ajattelin jakaa tämän listan kanssanne.

Tähän väliin homman selvyyden vuoksi vielä omasta suhtautumisestani armeijaan. Vastustan sotaa, väkivaltaa ynnä muuta turhaa nationalistista kukkoilua ja pätemistä, enkä kovin paljoa panisi vastaan jos joku nyt päättäisi hävittää maailmasta kaikki pyssyt. Nautin kuitenkin armeija-ajastani täysillä, enkä vaihtaisi sieltä saatuja kokemuksia (jotka ovat pääosin positiivisia) mistään hinnasta pois.

En sinänsä kannata enkä vastusta siviilipalvelusta, mutta olen kyllä rehellisesti sitä mieltä, että armeijan käyminen tekisi monelle todella, todella hyvää. Ja syyt siihen tulevat tässä.

Armeijasta saa täysin uniikkeja kokemuksia

Armeija on täysin erilainen ympäristö ja kokonaisuus kuin yhtään mikään, mitä elämässä muuten kohtaa. Välittämättä siitä, millainen kokemushakuinen seikkailija muuten olisit, joitakin kokemuksia et voi saada kuin armeijasta. Ja ne kokemukset muuten ovat sitä luokkaa, että niitä muistellaan vielä kymmenienkin vuosien kuluttua.

Armeijassa pääsee tekemään täysin uniikkeja juttuja

Ellei sinulla ole tapana harrastaa sotaturismia, sinulle tuskin tarjoutuu tilaisuutta esimerkiksi ampua ohjusta, heittää kranaattia, osallistua sotaharjoitukseen, päästä katselemaan maisemia sotilashelikopterista tai purjehtia ulkomaille sotalaivan kyydissä.

Armeijassa oppii heräämään aikaisin ja toimimaan myös väsyneenä

Niin kovin ikävää aikaisin herääminen ja väsymys kuin onkin, on ihan mukavaa huomata, että siihen tarvittaessa kykenee oikein erinomaisesti. Saatan olla toki väärässä, mutta väsymyksestä ja aamuherätyksistä kovaan ääneen valittaminen on ainakin minusta aika turhaa touhua. (Huh, ottipa muuten koville kirjoittaa blogiin jotain noin tuomitsevaa!)

Armeijassa näkee, kuinka paljon tehokkaalla toiminnalla saa aikaan

Okei, on totta, että armeijassa sykitään helvetin kovaa siksi, että päästäisiin odottelemaan JOTAKIN. Mutta ai että sillä sykkimisellä saadaan paljon aikaan lyhyessä ajassa! Ainakin minulle oli aikoinaan ihan uusi asia nähdä, kuinka paljon ja nopeasti tulosta saa tehtyä, jos oikeasti yrittää.

Armeijassa oppii kuria ja nöyryyttä

En sano, että nämä olisivat aina hyviä ominaisuuksia, mutta ei voi kyseenalaistaa, etteikö niistä olisi joskus hyötyä. Oli aivan uskomatonta huomata, kuinka monella muuten täysin normaalilla ihmisellä on jonkinasteinen auktoriteettiongelma (mallia “en tee koska sä et oo mikään mun mutsi eli et voi käskee mua!”). Joo, auktoriteetteihin kannattaa suhtautua kyseenalaistavasti, mutta se, ettei kykene ollenkaan ottamaan vastaan käskyjä ja ohjausta kertoo jo jostain astetta pahemmasta.

Armeijassa oppii ryhmätyötaitoja

Vertaispaineella on kyseenalainen maine, mutta armeijassa sen vaikutus oli pikemminkin kasvattava kuin lannistava. Tarkoitan siis sitä, että jos joukkueen yksi jäsen mokaa, koko joukkue mokaa. Tämä kannustaa ihmisiä toimimaan nimenomaan ryhmässä, jotta koko ryhmä, eikä niinkään yksittäiset yksilöt selviäisivät annetuista tehtävistä.

Armeijassa joutuu myös oleskelemaan pitkiä aikoja pienissä tiloissa todella monen ihmisen kanssa, joiden joukkoon kyllä mahtuu vino pino sellaisia, joiden kanssa ei välttämättä tule toimeen. Mutta toimeen se vain on tultava. Aina ei ole mahdollista kävellä pois tilanteesta ja torjua sitä mielestään.

Armeijassa tulee luonnetta

Joo, sillä, että kyhjötät seitsemättä yötä peräkkäin parinkymmenen asteen pakkasessa ja jäätävässä tuulessa jossain surkeassa poterossa siksi, että joku isoherra on päättänyt, että sinun tulee osata sotia, on kyllä ihan luonnetta kasvattava vaikutus.

Joo, eihän siellä läheskään aina kivaa ole. Joku luonnehti joskus hyvin, että intti on ihmisen elämän parasta ja hirveintä aikaa, ja sitä se varmasti oli. Paikoin vitutti ja kovaa, mutta en vaihtaisi sekuntiakaan pois.