bb on perseestä

Moimoi!

Nyt on tosiaan tämä nojatuoliporukan lemppariohjelma Bigbrother taas alkanut. Sen myötä ruokapöytäkeskusteluissa on alkanut jälleen esiintyä tämä Parempien Ihmisten viljelemä “BB ja sen katsojat ovat perseestä”-hehkutus.

Joudun myöntämään etten itsekään isoveikkaa katso, enkä sen puolin omista televisiotakaan. En pidä koko ohjelmaformaattia mitenkään kehittävänä tai järkevänä. Sen sijaan todella mielenkiintoinen ja viihdyttävä se mielestäni on, mikäli voin sanoa näin parin vuosia sitten katsotun jakson perusteella.

No kuitenkin. Vaikka koenkin että jokainen voisi käyttää aikaansa järkevämminkin kuin beebeetä katsomalla, en suorastaan koe tarvetta tuomita niitä ihmisiä, jotka sen katsomisesta nauttivat. Oikeastaan jaan heille jopa kunnioitusta siitä, että he kykenevät repimään irti iloa sellaisesta asiasta, josta me muka paremmat ihmiset emme sitä löydä.

Ajattelin nyt hieman katsastaa näitä argumentteja, joita tämä “olen älykäs koska en katso beebeetä”-porukka viljelee. Katsotaan kestävätkö ne tarkastelua, vai onko kyseessä vain oman egonsa hieromiseen tähtäävää pätemistä.

1. “En viitsi katsoa kun idiootit hölmöilee telkkarissa”.

No en viitsi yleensä minäkään, vaikka joskus kyllä sillekin päälle satun. On ihan okei ja suorastaan järkevää käyttää aikansa muuhun kuin televisioon. Haluaisin tässä kuitenkin tarttua tähän “BB-osallistujat ovat idiootteja”-juttuun. He kun ihan välttämättä eivät sitä sen kummemmin ole.

Joo, ei sieltä mitään huippukoulutettuja hiukkasfyysikoita ole, se on selvää. Sille on myös selvä syy: Huippukoulutettu yksin nurkassa viihtyvä hiukkasfyysikko on harvemmin yhtä viihdyttävä kuin vähän tyhjäpäisempi ylisosiaalinen kosmetologi.

Kuten kaikki tietävät, älykkyyttäkin on useaa sorttia. Joku saattaa olla todella oppinut, mutta sosiaalisesti täysin kyvytön. Joku taas sosiaalisesti älykäs mutta muutoin tyhjäpää. Joku taas jotain näiden väliltä. Yksinkertaistus toki, mutta pointti lienee selvä. Viimeksi kun tarkistin, tämä oppiälykkyys ei ole millään tavoin “parempaa” älykkyyttä kuin vaikkapa juuri sosiaalinen älykkyys, jotkut tahot saattaisivat väittää jopa päinvastaista. Mikäli todellista menestystä halajaa, luulen että siihen tarvitaan molempia.

No ei siinä muuten mitään, mutta kun nämä BB-vihaajat eivät usein ole kumpaakaan! Saatan olla toki väärässä, mutten koe kauhean uskottavana dissata jotakuta jostain, missä itsekin on aivan hirveä. Lisäksi BB-sivuja vilkaisemalla huomaamme, että suurehko osa osallistujista on aivan uskomattoman tavallista jengiä. Juuri sitä perusporukkaa johon törmäät mennessäsi lähikauppaan tai kaupungille. Joo, ehkeivät ne ole ihan sitä älykkäintä sorttia, mutta arvatkaapa mitä: aika harva on. Itse ainakin myönnän ihan avoimesti, ettei minulla välillä päässä liiku niin tasan mitään.

Ajatus tuomitsijoille: Mitä kertoo ihmisestä se, että hän nostaa itsensä kaiken tämän “perusjengin” yläpuolelle?

Entäs nämä tapaukset, jotka BB:hen osallistumisesta huolimatta ovat päässeet “pidemmälle” (jos näin voidaan sanoa) elämässään kuin osa tästä heitä dissaavasta porukasta?

2. “Mulla on parempaakin tekemistä kuin beebeen tuijottaminen”

Okei, joo, on minullakin. Minulla on muuten myös parempaa tekemistä kuin telkkarin katsominen ylipäätänsä.Lisäksi mulla on nyt todella typerä, ärsyttävä ja ylimielinen asenne tässä itseni nostamisessa kaikkien telkkarinkatsojien yläpuolelle. Käsitän tämän ja yritän ainakin yleensä pitää suuni kiinni siitä, etten telkkaria viitsi katsoa (joskin epäonnistun siinä aina välillä). Saman ajatuksen heittäisin näille BB-vihaajille:

Mitä ihmisestä kertoo se, että hänen on osoitettava oma paremmuutensa jonkin tietyn ohjelman katsojiin nähden?

3. “En halua tukea halveksimaani ohjelmaformaattia katsomalla sitä”.

Okei, samaa mieltä. Itsekin toimin samoin. Mutta mites tuota tällainen ajatus: Jos olisin joku teeveeohjelmatuottaja, kokisin että luomukseni on onnistunut todella hyvin, jos se on koko kansan huulilla. Erityisesti niiden huulilla, jotka eivät siitä pidä. Pahimmaksi uhaksi en suinkaan kokisi niitä, jotka luomustani dissaavat, vaan niitä, joille se on täysin merkityksetön ja joissa se ei herätä mitään tunteita.

Tätä logiikkaa myötäilen kaikki he, jotka tuota dissailevat, ovat ihan yhtä lailla osallisina tässä BB-menestystarinassa kuin he, jotka sitä katsovat. BB-tuottaja kiittää.

4. “En näe koko ohjelmassa mitään hauskaa”.

Mun tekisi mieli olla samaa mieltä, kun koen että se jotenkin osoittaisi mun viihdykemakuni kypsyyden. Se vain, että niiden parin jakson perusteella mitkä aikoinaan näin, se ohjelma on aivan hervottoman viihdyttävä. Ehkä tämä kertoo jotain henkisestä kypsyydestäni, mutta koen että videohuoneessa bileiden jälkeen suorassa lähetyksessä itsensä päälle oksentava tyyppi on aivan äärimmäisen hyvää viihdettä.

No ei siinä tietenkään mitään väärää ole, jos sitä hauskaa ei ohjelmasta löydä. Oma maku jokaisella. Mutta jälleen tuo alussa esitetty ajatus: Vetävätkö tässäkin pidemmän korren ne “tyhmät ihmiset” jotka onnistuvat iloa tästä repimään vai ne “kypsät tyypit” jotka valitsevat mieluummin siitä ohjelmasta valittamisen?

5. “Haluisin että koko ohjelma lopetettaisiin”.

Okei, kiva. En minäkään panisi pahitteeksi jos jengi katsoisi jotain kehittävämpää. Mutta miksi meidän, jotka emme sitä ohjelmaa itse katso, pitäisi viedä sen katsomisen ilo ja mahdollisuus heiltä, jotka siitä pitävät? Miksi joku haluaisi toimia ilonpilaajana vain siksi, ettei itse pidä ohjelmasta? Vai onko tässä joku tarve leikkiä jonkinlaista käytöspoliisia, joka päättää minkä tekeminen on hyväksyttävää ja minkä ei?

Mulla olisi tällainen äärimmäisen vallankumouksellinen ajatus:

Mitä jos annettaisiin jokaisen itse päättää mitä sieltä telkkarista katsoo, sen sijaan että jaettaisiin niitä omia halveksuntaa pursuavia mielipiteitään?

Kukapa tietää. Ehkä siellä pöytäseurueessa sattuukin olemaan joku, joka sitä isoveljeä katsoo, eikä suhtaudu dissailun kuulemisen jälkeen dissailijaan enää yhtä suopeasti.