Kuinka olla todellinen bileiden kuningas tai kuningatar: Asenteesi on meikkiäsi tärkeämpi

bileiden kuningas

Haluatko olla todellinen bileiden kuningas tai kuningatar? Panosta ensisijaisesti asenteeseen ja siihen, kuinka kohtelet muita.

Perjantai- tai lauantai ilta. Olet lähdössä radalle. Vaatteet ovat tiptop ja kasvoilla sädehtivät tyylikkäät meikit. Näytät ja tuoksut hyvältä. Mutta millainen olo on sisälläsi? Oletko yhtä kaunis sisältä kuin ulkoa?

Kävin itse nuorempana paljon bileissä, erityisesti kaikenlaisissa yöklubeissa ja vastaavissa pintaliitopaikoissa. Iltaan valmistautumisen aikana vallitsi usein eräänlainen kiva, odottava kihelmöinti: Mitähän bileissä tänään tapahtuu? Iskeeköhän joku silmänsä minuun? Lähteeköhän tämä ihminen ehkä jopa jatkoille kanssani?

Varsinkin teininä kaikki tällainen kiinnosti kovasti ja siihen liittyi tuolloin ihana mystisen odotuksen tunne. Koskaan ei voinut tietää, mitä kaikkea hienoa ilta tulee pitämään sisällään!

Sitten lähdettii bileisiin: jonotettiin klubeille, valloitettiin tanssilattioita, jonotettiin tiskiltä ylihintaisia juomia, oltiin ärsyyntyneitä koska klubeilla musa soi niin kovaa ettei kenenkään puheesta saanut selvää, juteltiin mukavia ja esiinnyttiin reteinä bileiden kingeinä ja kuningattarina. Oikeasti olimme nuoria ja epävarmoja, mutta ainakin ulospäin näytti siltä, että meillä oli hauskaa.

Koska alkoholi, teini-iän kuohunta ja illan aikana tapahtuvat vastoinkäymiset ovat huono yhdistelmä, sisältyi moniin iltoihin jos jonkinlaista draamaa. Esimerkiksi:

 • Ihmiset olivat kännistä ja epävarmuudesta johtuen hirveitä mulkkuja toisilleen
 • Tytöt itkivät vessassa
 • Pojat pullistelivat toisilleen tanssilattioilla ja yrittivät näyttää kovilta
 • Viinan sujuva käyttö oli tuntematon asia ja kotiin vievällä taksimatkalla oksenneltiin autoihin (se maksoi silloin 50 € per laaki)
 • Aamulla herättiin hirveään morkkikseen ja darraan ja sama toistettiin seuraavana viikonloppuna.

Eikä siinä mitään, ihan mukavaa tämä kaikki silti oli.

Nykyään bilettäminen taas on melko erilaista. Vaikka pari kertaa vuodessa onkin tutulla porukalla hauskaa vetää kunnon teinityyliset radikaalit perskännit, pääasiassa tyyli on muuttunut hyvinkin paljon. Eikä se välttämättä johdu edes iän ja kypsyyden lisääntymisestä. Ennemminkin kyse on siitä, että nykyään niin bileseura kuin bileympäristötkin ovat hyvin erilaisia kuin ennen.

Jos ennen illan agenda oli saada kunnon känni päälle, harrastaa pintaliitoa yön glamourissa, näyttää viehättävältä kiinnostavien ihmisten silmissä ja pelata muutenkin “sosiaalista peliä”, on nykyisissä illanvietoissa todella erilaiset tavoitteet.

Nykyään biletys sisältää pintaliito-glamuorin tavoittelun sijaan pääasiassa henkevistä keskusteluista, muihin ihmisiin tutustumisesta ja rennosta hauskanpidosta ilman sen kummempia paineita. Ihan sama, ovatko ihmiset tälläytyneet vaiko eivät, sillä bileiden ensisijainen tarkoitus on se, että kaikilla on kivaa.

Jotta tämä onnistuisi, joutuu pohtimaan ihan erilaisia asioita kuin ennen. Ystäviemme kanssa saatamme ennen bile-iltaa jutella esimerkiksi seuraavanlaisista asioista:

 • Keihin kaikkiin olisi kiva päästä tutustumaan tänään? Millaisista kiinnostavissa aiheistaheidän kanssaan voisi jauhaa?
 • Millaisia ajatuksia haluaisin itse päästä jakamaan muiden kanssa? Olisikohan heille niistä jotain iloa ja hyötyä? Entä mitä haluaisin itse oppia ja kuulla muilta?
 • Kuinka voisin omasta puolestani varmistaa, että ihmisillä ympärilläni on mukava, turvallinen ja innostunut olo?

Nykyään ennen illanviettoa sitä ajattelee sitä, kuinka huomioida muut ihmiset ja heidän viihtymisensä. Sen sijaan sen miettiminen, ovatko omat vaatteet ja meikit täydelliset, ei tunnu nykyään erityisen tärkeältä. Huomio on siirtynyt itsestään muihin. Tällä vaikuttaa olevan useita hyviä vaikutuksia:

Kun keskitymme muihin ihmisiin ja olemme kiinnostuneita heistä, muutumme itsekin heidän silmissään kiinnostavammiksi ja viehättävämmiksi.

Kun ajattelemme aktiivisesti sitä, kuinka voisimme saada toisille aikaan hyvän olon, pääsemme kokemaan hyvää oloa myös itsekin. Sen lisäksi muut kyllä huomaavat hyvät tarkoituksemme ja vastaavat niihin usein samalla mitalla. Näin kaikilla on parempi meininki. Todellinen bileiden kuningas tai kuningatar ei loista muiden kustannuksella, vaan heidän vuokseen.

Rehellinen ja sydämellinen suhtautuminen ihmisiin luo luottamuksen ja turvallisuuden tuntua. Tämä johtaa parempiin keskusteluihin, parempaan yhteyteen, parempiin ihmissuhteisiin ja parempaan illan päätymiseen.

Käytännössä iltaan valmistautuminen muiden viihtyvyyttä ajattelemalla tekee paitsi bileistä parempia, mutta myös meistä itsestämme paljon kauniimpia ja viehättävämpiä ihmisiä.

Tätä lähestymistapaa on myös testattu kymmeniä kertoja käytännössä. Kun asuin hippikommuunissa, järjestimme melkein viikoittain kaikille avoimia saunailtoja. Niissä oli paitsi huikea, myös todella lämmin ja reilu meininki. Moni on jälkeenpäin sanonut, että pääsi ensimmäistä kertaa elämässään aidosti vapautumaan ja viihtymään täysin omana itsenään.

Kauniit meikit ja hienot vaatteet saavat aikaan usein itsevarman olon. Eikä siinä ole mitään väärää. Tykkään itsekin kovasti siitä, kun ihmiset näyttävät hyvältä. Lohtu on tämän kauneuden kantajalle kuitenkin usein lyhytaikainen, jos oma itsevarmuus on kiinni vain näistä asioista. Kun meikit suttaantuvat ja vaatteet rypistyvät, itsevarmuus katoaa.

Vaan mitä jos itsevarmuus perustuisikin siihen, että olemme paitsi ulkoisesti häikäiseviä, mutta myös sisäisesti mukavia ihmisiä?

Tämän vuoksi “sisäinen meikki” eli omaan rentoon, kilttiin, hyväksyvään ja luottavaiseen asenteeseen keskittyminen tekee hyvää. Kun tiedämme, että olemme muidenkin mielestä ihan hyviä tyyppejä, on meidän helpompi tuntea olomme itsevarmaksi. Sädehtivä meikki kasvoillamme on kiva juttu, mutta sen tarkoitus on lähinnä täydentää sisäistä meikkiämme eli asennettamme itseämme ja muita kohtaan.

Kun olet ensi kerralla lähdössä liikkeelle, pohdi esimerkiksi näitä asioita:

 • Kuinka voisin olla reilumpi ja kiltimpi ihmisiä kohtaan?
 • Kuinka voisin olla kiinnostuneempi muista ihmisistä?
 • Kuinka voisin omalta osaltani luoda ympärilleni luottamusta, reiluutta ja turvallista ilmapiiriä, jossa myös muiden on hyvä olla?

Ehkäpä tämä kuulostaa hieman ällöttävältä, mutta tämä toimii. Tällainen asenne ja lähestymistapa tekee meistä todellisen bileiden kuninkaan tai kuningattaren.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Kuinka olla todellinen bileiden kuningas tai kuningatar: Asenteesi on meikkiäsi tärkeämpi” on ilmestynyt

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia