Deittailu ja kolme tehovinkkiä siinä onnistumiseen!
Taustoittamista, kolmekymppiset sinkut -ilmiö (vinkit alempana)
Istuimme eilen iltaa ystävieni kanssa ja pohdimme elämäntilanteitamme. Alamme olemaan kaikki kolmenkympin paremmalla puolella ja myös elämäntilanteemme heijastelevat sitä. Yksi ystävistä oli menossa naimisiin, itse taas olen avioutunut jo joitaikin kuukausia aiemmin. Osalla meistä alkaa olemaan perheitä ja osa taas odottelee lapsia. Silti laajemman kaveripiirimme näkökulmasta olemme jonkinlaisia tilastollisia poikkeuksia.
Valtaosa melko laajasta tuttavapiiristämme nimittäin koostuu yli kolmekymppisistä sinkuista. Ilmiö ei myöskään rajoitu vain meidän ystäviimme ja tuttuihimme, vaan siitä kirjoitetään yhä useammin myös mediassa. Kolmekymppiset eivät pariudu entiseen malliin. Selityksiä ilmiölle tarjotaan monia: Hektinen elämänrytmi, mielenterveysongelmien lisääntyminen, valinnanvapaus (nykyään on hyväksyttyä olla pariutumatta), muuttuneet arvomaailmat (perheen perustaminen ei ole enää ihmisen tärkein tehtävä) ja monia muita.
Monet näistä selityksistä kuulostavat ihan päteviltä ja kiinnostavilta, mutta tässä tekstissä haluan kirjoittaa ihan muusta. Tarkoitus ei ole myöskään kauhistella kolmekymppisiä sinkkuja, sillä sinkkuus ei ole kaikille mikään kirous. Jos ihminen viihtyy sinkkuna, ei se ole lähtökohtaisesti mikään ongelma. Toisaalta moni omista sinkkututuistani puhuu melko usein siitä, että olisi halukas löytämään kumppanin. Siksi tässä tekstissä haluan pohtia sitä, että mitä itse tekisin, jos olisin sinkku ja haluaisin löytää itselleni romanttista seuraa tehokkaasti ja suhteellisen nopeasti.
Kirjoitan tämän pohdinnan sellaisten ihmisten näkökulmasta, joilla todennäköisesti olisi “vientiä”, jos he sitä itse haluaisivat. Ainakin omien tuttavapiirieni sinkut nimittäin ovat keskimäärin skarppeja, hauskoja, hyvännäköisiä, mukavia ja sanavalmiita ihmisiä. He kyllä saisivat seuraa, jos vain tekisivät itse enemmän asian eteen.
Tämä “enemmän tekeminen” deittailukontekstissa on minulle rakas aihe, sillä itse deittailin aikoinaan melko teollisella tavalla. Saatoin sopia useampiakin deittejä viikossa, käytin deittailuun paljon aikaa, minulla oli profiili useimmilla nettideittisaiteilla, kävin paljon bileissä ja pyysin jokaista vähääkään kiinnostavan oloista ihmistä treffeille. Tämä oli toki melko raskasta ja kuluttavaa, mutta onnellinen lopputulema on se, että olen ollut jo monta vuotta loistavassa parisuhteessa, minulla on perhe ja elämä hymyilee muutenkin. Siksi koen, että lähestymistapani oli ihan perusteltu, vaikka se hieman poikkesikin siitä, jolla moni muu tätä samaa asiaa lähestyy.
Deittailu: Kolme tehokasta toimintatapaa
1. Hiottu profiili jokaiselle deittisaitille
Ensiksi tekisin kunnollisen profiilin jokaiselle deittisaitille. Paino sanalle kunnollinen. Monella on profiili, joka tahtomattaan karkoittaa, eikä niinkään houkuttelee muita käyttäjiä. Nettideittiprofiilit ovat yllättävän haastava aihealue, sillä niiden viehättävyys perustuu osin ihan muille tekijöille kuin viehättävyytemme oikean elämän tilanteissa. Profiilin hiomisesta kannattaa maksaa muutama kymppi ammattilaiselle (esim. linkki), sillä siten säästät paljon aikaa ja vaivaa.
Tekisin profiilit vain niihin palveluihin, jotka eivät vaadi minulta aktiivista käyttöä, vaan joihin voisin jättää profiilin vain odottamaan yhteydenottoja. Tällaisia saitteja ovat esimerkiksi Suomi24Deitti, OKCupid ja muutamat muut. Tinderiä en itse jaksaisi käyttää, koska se altistaa monet deittiuupumukselle. Tinder on toki tehokas sovellus, mutta tässä tekstissä haluan tuoda vaihtoehtoisia ja vähemmän kuluttavia (sekä vähemmän digitaalisia) tapoja tavata uusia ja kiinnostavia ihmisiä.
Nettideittiprofiilit laittaisin siis kuntoon vain siksi, että siten voi saada toisinaan yhteydenottoja ilman, että joutuu itse näkemään suurta vaivaa asian eteen. Vaivannäkö kohdistuu profiiilien tekovaiheeseen, mutta sen jälkeen ne jätetään suhteelliselle tuuliajolle. Sukupuolten välillä on tässä toki eroa, sillä naiset saavat netissä helpommin yhteydenottoja kuin miehet. Tilanne ei ole kuitenkaan miesten kohdallakaan läheskään niin toivoton, kuin he usein antavat keskusteluissa ymmärtää. Kyllä miehilläkin voi olla vientiä netissä, vaikka se olisikin vähäisempää kuin naisilla. Itse en ole ulkonäöllisesti mikään kummoinenkaan komistus, mutta olen aina saanut deittisaiteilla viestejä, sillä profiilini ovat olleet muutoin toimiviksi hiottuja.
(Tämä lienee yksi syistä, miksi deittaileminen tuntuu monista ärsyttävältä. Haluaisimme kokea luonnollisen tuntuisia tapaamisia, haluaisimme kokea jonkinlaista “tutustumisen taikaa”, kun tapaamme uusia ihmisiä. Sen sijaan joudumme pohtimaan esimerkiksi sitä, kuinka hioa nettideittiprofiiliemme sanamuotoja, jotta saisimme enemmän yhteydenottoja. Deittailu tuntuu kuin jonkinlaiselta markkinointityöltä, jossa pyrimme tuomaan itseämme esiin. Tämän huomioiden ei ole mikään ihme, että deittailu tuntuu uuvuttavalta!)
2. Kysyisin jokaiselta ystävältäni heidän sinkkututtavistaan
Paras ja myös rennoin tapa tavata potentiaalisia kumppaneita on tietenkin kaveripiirien kautta. Siksi kysyisin jokaiselta vähääkään läheisemmältä ystävältäni, että sattuvatko he tuntemaan ketään sinkkuja, joihin voisin tutustua. Tämä voi toki tuntua monen mielestä erittäin kiusalliselta toimintatavalta, mutta mikäli häpeänsä kykenee voittamaan, niin tämä on erittäin tehokas tapa toimia. Länsimaisessa kulttuurissamme avun pyytämisen kynnys varsinkin näin henkilökohtaisissa asioissa on korkea, mutta monissa muissa kulttuureissa tämä toimintatapa on aivan arkipäivää.
Yleisesti ottaen ystävät toimivat Amoreina erittäin mielellään, olettan toki, että yhteen saatettavat osapuolet ovat molemmat hyviä ja luotettavia tyyppejä. Lähes jokaisella ystävälläni olisi varmaankin edes yksi sinkkuystävä, ehkä useampikin. Pyytäisin mahdollisuutta tutustua heihin ja veisin heidät treffeille.
Tämän toimintatavan tehokkuus riippuu toki paljon siitä, kuinka laaja läheisten ystävien piiri kullakin on ja kuinka hyvänä tyyppinä ystävämme pitävät meitä. Jos emme ole ystävien mielestä kumppanimateriaalia, niin eivät he tietenkään katso hyvällä sitä, että pyrimme uimaan heidän ystäviensä liiveihin. Tässä elämässä ei kannata olla mulkku, sillä juuri tällaisissa tilanteissa joutuu kohtaamaan sen seuraamukset. Hyvät tyypit saavat todennäköisemmin pariutumisapua ystäviltään, kun taas toiset jäävät nuolemaan näppejään.
3. Järjestäisin bileet/illanistujaiset, joihin pyytäisin jokaista ystävääni tuomaan mukaan omia ystäviään
Seuraavaksi järjestäisin bileet tai illanistujaiset, joihin kutsuisin kaikki läheisimmät ystäväni. Pyytäisin jokaista tuomaan mukanaan ainakin yhden oman ystävänsä, joista jokainen saisi ottaa mukaan myös yhden oman ystävän. Jos kutsuisin paikalle 10 ystävääni, jokainen heistä kutsuisi yhden omansa ja jokainen heistä yhden omansa, niin paikalle tulisi kokonaiset 30 henkilöä. On todennäköistä, että heidän joukossaan olisi myös a) sopivaa sukupuolta olevia sinkkuja sekä b) muutoinkin hyviä tyyppejä, joihin olisi mukavaa tutustua, vaikka se ei suoraan auttaisikaan deittailussa.
Tyypillistä on se, että deittailu on sitä helpompaa, mitä laajempi oma ystäväpiirimme on. Ja sehän laajenee, kun sitä laajentaa. Illanistujaisten tai bileiden järkkääminen on tehokas tapa sen tekemiseen. Nuorena tällainen oli itsestäänselvää, mutta mitä aikuisemmaksi sitä tulee, sitä harvemmin ihmiset mitään tällaista tuntuvat enää järjestävän.
Voimme myös rohkeasti olettaa, että hyvien ystäviemme ystävät ovat hekin hyviä tyyppejä. Ja heidän ystävänsä ovat hekin todennäköisesti todella mukavia. Ja vaikka kaikkien kutsuttujen joukosta ei löytyisikään ketään, kenet voisimme viedä treffeille, niin saisimmepa ainakin uusia tuttavuuksia, jotka saattavat joskus tulevaisuudessa myös kutsua meidät joihinkin vastaaviin pippaloihin, joissa sielläkin saattaisimme tavata kiinnostavia sinkkuja. Ystäviä ja kavereita ei voi olla liikaa, sillä osaltaan juuri he tekevät elämästämme elämisen arvoista.
Rakkaudella,
Jevgeni
PS. Yhä useampi etsii nykyään rakkautta nettideittisovellusten kautta. Nettideittailussa pärjääminen voi olla kuitenkin yllättävänkin hankalaa! Siksi suosittelen nettideittailun haasteisiin Lovenan “Deittaile onnistuneesti” -verkkokurssia, jonka kehittämisessä olen ollut itsekin mukana. Kurssilla opit toimintamallit, joiden avulla teet nettideittailusta merkittävästi helpompaa ja tuloksellisempaa.
PPS. Lisää deittailuun ja tutustumiseen liittyviä tekstejä löytyy blogin arkistoista ja samaan aiheeseen liittyviä videoita videoblogistani. Kiitos ja mukavia luku- ja katseluhetkiä!)